Rowerowa Szajba Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Po rozmowie z Krukiem postanowiłem zmienić napęd w rowerze. Trochę też nastąpiło przejście z 3*9 na 2*10 podyktowane tym faktem że denerwowało mnie ciągłe przerzucanie i jedna i druga manetką. Teraz po zmianie operuję tylko blatem duzym 36T. Mały blat 26 T zostawiłem i jest mi potrzebny w terenie i dlatego się go nie pozbędę, wymusza na mnie teren w jakim jeżdzę. Co do samego napędu nic mi nie brakuje podczas jazdy po prostym i na podjazdach RAMA - aluminiowa hydroformed downtube matowa rok produkcji 2018 Waga: 12,5 -13 kg (waga ma 0,5 kg błedu i raz tak a raz tak pokazywała) PRZÓD: * Obręcze przód/tył mavic En521 disc 26" Zaciski kół: przód 5*100 dt swiss/ tył 5*135 Piasty: przód- Novatec d791 CL, tył - Novatec d772 CL Szprychy: Sapim Laser - cieniowane czarne Opony: Continental Race King, 26x2,20 przód/tył WIDELEC/MOSTEK/KIEROWNICA: amortyzator: ROCKSHOX 30 SILVER TK COIL 26“ SUSPENSION FORK - kierownica : gięta DA BOMB 710 mm - mostek: Ritchey AXIS 80 mm - stery NECO H148M PÓŁZINTEGROWANE 1 1/8 ST51(planowana wymiana na accenta maszynowe) NAPĘD: manetki przód/tył: DEORE XT SL-M 780/ 2*10 (2 WAY release)(Instant release)(Rapid Fire Plus) Pedały: Shimano SPD PD-M520 przerzutki: przód - DEORE FD-M 6025 H , tył - DEORE M6000 gs shadow+ korba Deore fc-m 532 HTII zębatki 26/36 suport : TOKEN TK878 EX BLACK Kaseta: 10 rzędowa CS-HG 500-10 (11-42) Łańcuch: KMC X 10 EL HAMULCE: Tarcze: przód- xt rt86 (180mm) tył - xt rt81 (160mm) klamki hamulcowe i zaciski: Deore M6000 SIODŁO/SZTYCA: Sztyca: XLC offset -20, fi 30,4 mm siodełko: Sell Italia Q-bik 280 gram DODATKI: koszyk elite custom reace (rewelacyjny, solidne trzymanie bidonów) - śrubki wymienione do montażu koszyka na tytanowe Gripy BBB silicone. licznik sigma 1200 Edytowane 13 Września 2020 przez Rowerowa Szajba 3
Kruk Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Bardzo ładny Ci ten bike wyszedł wszystko ma ręce i nogi jak to się mówi
Accent_Szaj Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Fakt,ładny Bajk .Gratuluje. W dniu 20.06.2020 o 17:32, Rowerowa Szajba napisał: amortyzator: ROCKSHOX 30 SILVER TK COIL 26“ SUSPENSION FORK To jedyne co bym zmienił
Rowerowa Szajba Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 8 godzin temu, Kruk napisał: Bardzo ładny Ci ten bike wyszedł wszystko ma ręce i nogi jak to się mówi Dziękuję, a to wszystko dzięki tobie :).Teraz to nic mu nie brakuje. Zadowolony jestem bardzo z hamulców, napedu i ogolnie naped wreszcie działa jak powinien. 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Fakt,ładny Bajk .Gratuluje. To jedyne co bym zmienił Bardzo dziękuję za miłe słowa i że się podoba innym. Ale najważniejsze żeby osobie która jeździ podobał się najbardziej. Co do amortyzatora to chodzi mi to po głowie jednak na razie inne wydatki i muszę ze zmianą się wstrzymać.
Rowerowa Szajba Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Stery mam jeszcze necco na kulkach ale w planach zmiana na maszynowe wiec zakupiłem wersję HSI-EXE pół zintegrowane maszynowe, skarpetki w decathlonie bo jedna para to za mało. Na razie jedna opona continental Race King i przejście z opon 2.0 na 2.2 Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Rowerowa Szajba
TOMALA72 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Stery Będziesz osadzał na skarpetkach😁
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2020 9 godzin temu, TOMALA72 napisał: Stery Będziesz osadzał na skarpetkach😁 Stery w główce ramy a skarpetki na stopy 😁😁
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2020 Ceramiczne okładziny od szaja przyszły, jak żywiczne się skończa będę te testował
Accent_Szaj Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 41 minut temu, Rowerowa Szajba napisał: jak żywiczne się skończa będę te testował Co znaczy jak się skończą? Wywal je i od razu wkładaj ceramiki od Szaja
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2020 9 minut temu, Accent_Szaj napisał: Co znaczy jak się skończą? Wywal je i od razu wkładaj ceramiki od Szaja Jak się zużyją i zaczną okladziny niedomagać. Po ostatnim rajdzie nie brakowało mi siły hamowania czy to większy czy mniejszy zjazd. A co zrobić z okładzinami w takim razie które ściągnę? Wyrzucić toz to marnotrawienie materiału 😁😁
Accent_Szaj Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Stare sobie zostaw w razie czego Ale te od Szaja od razu załóż.
maras52 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 W dniu 30.06.2020 o 16:07, Accent_Szaj napisał: Wywal je i od razu wkładaj ceramiki od Szaja Zwłaszcza jak ma w miarę świeże tarcze które jeszcze się nie dopasowały do klocków i vice versa
Rowerowa Szajba Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Tak to sa świeże tarcze bo nowe.. przejechane na tych żywicznych może 500-600 km nie więcej. Ale nim założę wychodzi na to że muszę w RWS zainwestować zamiast zwykłego szybkozamykacza te od DT SWISS.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 22 godziny temu, Rowerowa Szajba napisał: RWS zainwestować Co ma piernik do wiatraka? Kupiłeś bardzo dobre klocki żeby trzymać je w pudełku? 😮 Jak w RWS to najlepiej te 9/10mm,ale jak będziesz zmieniał ten uginacz na Amora,to może już weźmiesz sztywną oś, dlatego nie widzę sensu
Rowerowa Szajba Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) To prawda nie kupiłem okładzin żeby sobie w pudełku leżały zebarc się nie mogę żeby je założyć to fakt, czasem tak mam😀 To jest podzielone zdanie co do RWS jak pytałem znów mi mówiono żeby i tak zmienić z szybkozamykaczy. Co do amortyzatora na razie musi zostać bo to kolejne koszty i to nie małe jak za widelec amortyzowany. Czasem sobie myślę że jak bym miał sztywny karbonowy wideł pod tarcze byłoby najlepszym rozwiązaniem. Kilo lżej, problem z serwisem by znikł i koszty z tym związane. W terenie by było gorzej ale coś za coś. Edytowane 4 Lipca 2020 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 14 Lipca 2020 Autor Opublikowano 14 Lipca 2020 Nowe opony Continental 2.20 wleciały do roweru. I to chyba na tyle ta rama pozwala co widac na zdjęciu. Ogólnie jak sie prezentuje po zmianie: 1
Accent_Szaj Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Ogól sobie włoski,mogą prostować rame Bardzo fajnie to się prezentuje
TOMALA72 Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 Czas wymienić ramę na 27.5. Ładujesz w tą Foltę 26 a tak naprawdę to jej możliwości dawno się już skończyły. Zainwestuj w ramę z boostem na 27.5 a zapomnisz, ze kiedykolwiek lubiłeś koło 26:)) Tak jak robisz spore traski w terenie to mimo, iż masz w rowerku przyzwoite komponenty, właśnie małe koło najbardziej cię ogranicza.
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Opublikowano 16 Lipca 2020 2 godziny temu, TOMALA72 napisał: Czas wymienić ramę na 27.5. Ładujesz w tą Foltę 26 a tak naprawdę to jej możliwości dawno się już skończyły. Zainwestuj w ramę z boostem na 27.5 a zapomnisz, ze kiedykolwiek lubiłeś koło 26:)) Tak jak robisz spore traski w terenie to mimo, iż masz w rowerku przyzwoite komponenty, właśnie małe koło najbardziej cię ogranicza. Właśnie ostatnio doszedłem do wniosku że rama dostała wszystko co jest możliwe i dobiłem do jej granic możliwości. Nie planuję do tej ramy juz dokładac nic więcej bo nie potrzebuję lepszego napędu. Ta ramę ratuje jedna rzecz która ma a mowa o kołach. Komponenty wreszcie są takie które mnie nie drażnią i zdają egzamin w 100%. Wcześniej był napęd 3 x 9 a teraz jest zdecydowanie mi bardziej odpowiadający bo nie czuję braku jeszcze jednego blatu. Oglądałem ramy ostatnio pod 27,5 ale taka które mi sie podobają trzeba pod 2 k dać, na razie nie posiadam takiej kwoty. I oczywiście zmiana amortyzatora i sztycy pewnie też. Na razie nie mam chęci znów cos zmieniać jestem zmęczony ostatnimi upgreadami które były robione. Na razie mi wystarcza ale nie powiem myślę o zmianie. 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zakupione zostały nowe gripy silikonowe. Miałem kupować pomarańczowe ale po rozmowie z jedną osobą i przemyśleniu jeszcze raz decyzji, jednak czarne lepiej będą wyglądać . A tak wagowo się to przedstawia
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Nastąpiła zmiana zacisku sztycy z aluminiowego na karbonowy. Oczywiście przyszedł z Chin bo u nas takiego zacisku nie da się kupić. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Rowerowa Szajba 1
Accent_Szaj Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 No fajne to to Jak potestujesz to daj znać
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Jestem po testach na drodze kamienistej i asfalcie 28 km. Nic złego się nie działo z zaciskiem sztycy. Oczywiście nadal testował będę 😁
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Nowy zakup, pierwsze okulary na rower, rockbros cena 130 zł ale zaskoczenie miłe bo spełniają w 100% swoje zadanie. Szkiełka dość szybko przyciemniają się na zmianę warunków oświetleniowych. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziś rajd rowerowy z grupą ponad 20 osób na zakończenie wakacji Przerwa na trasie w pizzerii.Jako nasz towarzysz i mój sąsiad obok z grupą kot :))) Ogólnie z dojazdem i powrotem wyszło 70 km Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez Rowerowa Szajba 2
Rekomendowane odpowiedzi