Rowerowa Szajba Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam. Chciałem przedstawić swój nowy projekt. Mowa tutaj o ramie folta, którą udało mi sie kupić pod komponenty pasujące w całości z wczesniejszego roweru. Tym razem dobrałem ramę do mojego wzrostu 176 cm. Cała specyfikacja z czego będzie zbudowany jest podany poniżej WRAŻENIA: Zacząłem sezon w lutym gdzie była moja pierwsza wycieczka od złożenia roweru. Troszkę pojeździłem po leśnych ścieżkach, asfaltowych drogach oraz szutrach ogólnie geometria jest dla mnie idealna. Jest to zwinna maszyna która w moim odczuciu zachowuje się przewidywalnie. Dlaczego wybrałem małe koło? Ponieważ cenię sobie zwinność i do eksploatowania terenów wystarcza mi w 100%. RAMA - aluminiowa hydroformed downtube matowa rok produkcji 2018 - waga 13.8 kg 13,2 kg KOŁA 26`' szprychy przód- 36 nierdzewki sapim leader, tył- 32 czarne cieniowane sapim leader Zaciski kół: przód/ tył szybkozamykacze deore xt (czarne) Obręcze: AlexRims ACE18, 26`` oczkowane - przód/ tył Piasty: przód- shimano stx rc, tył - shimano deore xt FH-M 760 Opony: Continental Race King, 26x2,0 przód/tył WIDELEC/MOSTEK/KIEROWNICA - amortyzowany XCM, 100 mm(piwoty+ tarcza) ROCKSHOX 30 SILVER TK COIL 26“ SUSPENSION FORK - kierownica accent bassic, prosta 640 mm gięta DA BOMB 710 mm - mostek zoom, +6 st, 80 mm Ritchey AXIS 80 mm - stery NECO H148M PÓŁZINTEGROWANE 1 1/8 ST51 NAPĘD manetka przednia: Shimano deore XT sl-m 750, tylna: Shimano deore LX sl-m 571 Pedały: platformowe author AP-D 315, 290 g Shimano SPD PD-M520 przerzutki przód - shimano deore LX M571 , tył - Shimano Deore RD-M591 korba shimano deore FC-M470(ramiona próżniowe - kute 776 gram), 48-36-26,44/32/22 170 mm, Deore fc-m 532 HTII suport octalink shimano BB-ES30 68 bc 1.37 x 24 made in Japan HTII TOKEN TK878 EX BLACK Kaseta: 9 rzędowa alivio HG400(11-34) Łańcuch: KMC X9,93 HAMULCE hamulce v-breake: tył/przód alivio br-t4000, BR-M 739 Klamki hamulcowe : deore XT BL-M739 SIODŁO/SZTYCA Sztyca: accent27,2+ redukcja rithey 30,4 mm XLC comp offset -20, fi 30,4 mm siodełko sell italia Q-bik 280 gram DODATKI koszyk elite custom reace (rewelacyjny, solidne trzymanie bidonów) Gripy SARS MTB LOCKON licznik sigma 1200 2
Człowiek Rowerowiec Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zapowiada się ciekawie. Ile dałeś za ramę?
Rowerowa Szajba Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2018 I będzie ciekawie w tej cenie. Rama mnie kosztowała w granicach 500 zł
Rowerowa Szajba Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2018 Nie mam jak tego zwazyć ale jak zamawiałem to mi mówili o wadze 2 kg. Wczesniejszy rower tez miał wagę nawet troszke ponad 2 kg. Ale montując podzespoły które wymieniłem i które będa montowane to waga wyniesie 12,5 kg max to tak strzelam. Ogólnie nie jestem maniakiem lekkości i rower warzacy 13,5 kg ogólnie chwaliłem. Jeżdziłem tez na takim o wadze 17 kg ale to juz hardcore Tutaj wymiana amortyzatora na sztywny widelec spowodowałoby to że waga by wyszła licze około 11 kg. Niestety nawet ten kloc co mam mi potrzebny jeżdzac po lesie. Sztywniaka nie chce raz miałem męczyłem się bo zawsze moje łokcie cierpiały przez wstrzasy wszelakiego rodzaju.
Rowerowa Szajba Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Częściowo rower złozony. Najpierw nabiłem miski sterów . Nastepnie wybiłem starą bieżnię widelca i wstawiłem nową. Chwile się męczyłem z jej wyjęciem ale po chwili się udało i widelec był już w ramie. Nastepnie przymierzyłem mostek bez podkładek jaka długość pozostanie i czy będę rurę sterową skracał. Jednak postanowiłem to zostawic i nic nie skracać. Jeszcze nie wiem jak wysoko będę chciał miec mostek. Wole to pozostawić do przyszłej regulacji. Dołożyłem jeszcze koła żeby nabrał bardziej rowerowego kształtu i oto prace jak wyglądaja aktualnie I rower dostał wkład suportu octalink. Dlaczego wybrałem to rozwiązanie bo jest lepsze niz kwadrat. Nie wyrabia się ośka jak w kwadracie i całość razem z korba nie wazy nawet kilo to jest plus I rowerek dostał korbę. Najwieksza żebatka jest tutaj aluminiowa a sama korba wazy 766 gram Prace są aktualnie na takim etapie. Dzis mnie czeka odbiór podkładek pod stery brakujące. Oraz odbiór przedniej przerzutki XT. Zamówiłem również linki pancerze. Juz widziałem takie w serii szajbajka Wasze Rowery i postanowiłem to samo zrobic bo wyglada to naprawde fajnie https://allegro.pl/pancerz-4-linki-koncowki-gratis-oslonki-jagwire-i7528129954.html?snapshot=MjAxOC0xMi0wNlQxNjo1NjoyNC44NzRaO2J1eWVyO2Q0NmUzNDUxN2VlZGQ4Yjk3MzM5MjhiYmIyYjdiMDEwMWZlZTc5MTEwOWViOTczOTM4OTU1NmNkMGVmNWM2ZTQ%3D Rower dostał podkładki z kapselkiem Accenta. I troszkę mostek poszedł do dołu mi sie taki układ podoba Nastepnie rower dostał kierownicę. Skasowałem luz który wystepował na sterach. Sprawdze luz jeszcze raz po zamontowaniu hamulca i po wcisnięciu go prubując przytrzymywac jedna reką głowke ramy a widelec i prubująć ruszac rowerem przód tył. Przyszedł czas ma montaż tylnej przerzutki, klamek hamulcowych Pancerze tak mi sie spodobały że musiałem je kupic do swojego roweru Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) I mam problem z przednia przerzutką okazało się że model FD-M 761 nie współgra z moim napędem 48/36/26. Wczytując sie w lekture przerzutek okazało się że musi byc model FD-M761A ta literka na końcu jest wazna . Model przerzutki XT o której mowa obsługuje jedynie najwiekszy blat z przodu 44. Jesli ktos by chciał taka przerzutke XT moge ją sprzedac za 40 zł z wysyłką. Odpowiednia przerzutka już zakupiona. Ostatni element a tyle problemów mi narobił. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Rowerowa Szajba
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Wygląda to bardzo fajnie na pewno będziesz zadowolony. ja na Twoim miejscu kupiłbym jednak ramę pod 27,5 i zamontował w niej koła 26 które masz. Dało by mi to możliwość późniejszego upgradeu
Rowerowa Szajba Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2018 Kiedys wymienie nie rame a drugi rower kupie na koło 27,5 ale jak na razie bede uzytkował ten. Bardzo mi się podoba i nie chce aktualnie kolejnego kupować w tym momencie. Chociasz w przyszłości zibi_j1 planuje zakup czegos na srednim kole. Chociaz i na tym bym wystartował w zawodach ale to w 2019 i pokazał co poniektórym że na malym kole tez sie da
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Trzymam kciuki! Ja w 2019 mam zamiar skończyć etap redukcji masy i zacząć wreszcie budować formę
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Przerzutka dotarła tym razem już taka jaka być powinna. Jedyny zabieg jaki muszę przeprowadzić to minimalne spilowanie żeby wózek jeszcze o około 1 mm się zbliżył do ramy bo na najmniejszej zębatce z przodu i na największej z tyłu mam ocieranie łańcucha o wózek a tak być nie może a jest to dość głośne i strasznie denerwujące. Po tym zabiegu powinno wszystko już działać jak należy zobaczymy.
Rowerowa Szajba Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) I kolejne fiasko. Miała byc bez luzów a ma takie luzy że to szrot poprostu. Ostatni raz zamawiałem przez olx takie rzeczy. Jak sie czegos nie zobaczy naocznie zwłaszcza tam lepiej nie kupować. Chodz tyle że duzo mnie nie kosztowała. Teraz jednak allegro i zamówiona retro Deore LX M571 kwota troche wyższa ale ta wygląda na bardzo ładny stan. Powinna sie przy regulacji zblizyc bardziej najmniejszej zebatki i dac mozliwość zminimalizowania obcierania na małej zębatce do zera. Ewentualnie będe kombinował z dłuższym suportem wtedy w 100% będzie wszystko grało juz w 100%.Gdyby regulacji brakło w strone ramy zastosowanie suportu 121 powinno pomóc bo aktualnie mam 118 mm. A orzerzutka jaka sobie z tym razila i blatem który mam to RD-M 751. Podobno ten LX -M571 to jest to samo. Dam znac czy linia łańcucha jest zachowana i wszystko działa jak nalezy. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Witam was ponownie. Teraz juz z optymistycznym akcentem. Dopiero za trzecim razem trafiłem w przerzutke a mowa o Deore LX M591. Ten model to jest to samo co XT FD-M 751 która tez posiadam tylko mocowanie jest po 31,8 mm wiec nie pasuje do ramy która obecnie ma standard 34,9 mm. Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2018 Kolejna zmiana w rowerku a mianowicie zakupiona uzywana sztyca Ritchey rozmiar 30,4 mm z ofsetem 20 mm załozona juz i jest ok. Wymienilem accenta która miała rozmiar 27,2 mm i musiała byc uzyta redukcja dodatkowo. Podczas jazdy siodelko potrafilo sie razem ze sztyca przesunąć w prawo lub lewo. Teraz to już nie wystepuje.
Rowerowa Szajba Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Witam was w nowym roku. I przy tej okazji troche czytałem na temat systemu spd. Więc sie skusiłem na zakup butów shimano z zapeciem na 3 rzepy oraz do tego dokupiłem pedały spd m520. Zobaczymy jak to wyglądać będzie po przejściu z platform na takie coś. Wszyscy mówia i pisza że lepiej. Zostaje troche poświczyc wpinanie sie i wypinanie nim na droge wyjadę oraz imbus jak na początek musze polusować na minimum trzymanie butów w pedalach żeby sie przyzwyczaić. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Witam was. Przyszedł czas na serwis amortyzatora póki sezonu nie ma. Oczywiście nie uzyję tutaj tawotu tylko specjalny smar do amortyzatorów. Będą tym smarem uszczelki kurzowe smarowane oraz te wewnętrzne plastiki które sie umieszcze w dolnej częsci amortyzatora smarowane od wewnątrz. Teraz może ktos kojarzy co to jest za element w górnych goleniach. Patrzac z lewej strony jest jakis kardridz z czarnym elementem a po drugiej zwykły pręt. Czy demontując ten element na gornych goleniach specjalnym kluczem nakretki wyciągnę ten element czy raczej nie da się i co to dokladnie jest ? a Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Rowerowa Szajba
Kruk Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Jak mniemam to jakiś uginacz ( podaj nazwę to ułatwi ) i jak widzę na zdjęciu po lewo jest jakieś tłumienie z blokadą lub bez a po prawo jest sprężyna w środku. Myślę że jak odkręcisz jedno i drugie to spokojnie nic się nie stanie i wyciągniesz i tłumik i sprężynę. oczywiście to czarne na dole musisz zdemontować aby tłumik wylazł.
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Jest to model XCM z goleniami grubosci 30 mm. - model SR SUNTOUR XCM-P Cos takiego udało mi sie znależć że posiada : - system regulacji napięcie wstępne sprężyny - system tłumienia elastomer Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Rowerowa Szajba
Kruk Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Noo czyli jasne, lewa strona na zdjęciu tłumienie elastomerowe zaś prawa zwykła sprężyna z regulacją napięcia. Możesz nasmarować sprężynę smarem, jak chcesz to rozebrać tłumik elastomerowy ( jeśli się da) i nasmarować uszczelki kurzowe i tyle.
Rowerowa Szajba Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Został zakupiony specjalny klucz do odkrecenia górnych zabezpieczen oraz smar do amortyzatora sr santour. Teraz czekam na dostawe. Biore sie za rokrecanie reszty elementów, smarowanko i składanko Dotarły do mnie potrzebne srodki. Serwis przeprowadzony. Ogólnie smar drogi jest ale najlepiej cenowo wychodziło zakup 250 gram. Na szczęście nie potrzebuje go duzo więc wystarczy na długi czas.Teraz uginacz chodzi płynnie . Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Postanowiłem sobie sprawić jeden waszym zdaniem warty zakupu gadzet a jest to multi tool crank brothers 19. A to dzieki wam i tematowi który czytałem. W tamtym roku jeżdziłem z wieksza liczbą narzedzi w plecaku: 2 srubokrety (płaski i gwiazdka), skuwacz do łańcucha, kilka imbusów, łyzki do opon troszke to miejsca jednak zajmowało a plecaczek ma tylko 1,5 litra. Teraz troche miejsca zaoszczedze a przy jakims przykrym upadku nie powbijam sobie śrubokretów w plecy (trzeba dbac o swoje bezpieczeństwo) Edytowane 5 Lutego 2019 przez Rowerowa Szajba 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Opublikowano 5 Lutego 2019 Witam wszystkich przegladajacych mój watek. Tym razem postanowiłem wyruszyc w trase i sprawdzić jak to wszystko co poskładałem sprawdza sie w trasie. Po pierwszej jeżdzie próbnej uznaje że jest super. Rama jest co potwierdze odpowiednio dobrana do mojego wzrostu. Oto kilka zdjęć z dzisiejszego wypadu po mojej okolicy i kilka fotek które sobie tez zrobiłem bo chce w całej okazalości pokazać jak sie mój składak prezentuje:) 3
Rowerowa Szajba Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Dzieki zibi_j1 jeszcze tutaj przyjdzie prawdopodobnie zamiast sr santour Rock shox z wersja na piwoty. Bo te klamki XT bl-m 739 razem z v-kami alivio br-t 4000 naprawde daja rade super tarcz mi nie potrzeba:) Edytowane 5 Lutego 2019 przez Rowerowa Szajba
Rekomendowane odpowiedzi