Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, cepelia napisał: mam pytanie odnośnie kokpitu... dałeś wszystkie podkładki pod mostek i giętą kierownicę (tak wygląda że 30mm do góry) i mostek założyłeś na minusie... dlaczego ? Tak wszystkie podkładki dałem pod mostek 26 mm. Mostek na minus ponieważ chciałem zniwelować możliwość podczas podjazdów podnoszenia koła do góry. Bardziej dociska mi przód. To może tylko tak wygląda ale tak naprawdę mam niższa pozycję na rowerze. Od razu to poczułem bo wrażenie pierwszej jazdy było takie jakbym miał zaraz wylecieć przez przód. Wszystko zamontowane od tygodnia i dopiero z czasem może się jeszcze coś zmienić jak na razie testuję jak mi podejdzie cały ten układ. Może ktos ma z was inaczej ustawione? Każda rada cenną będzie jako złoty środek na idealne ustawienie kierownicy. Dodam jeszcze że sztyca jest z ofsetem 20 mm. Edytowane 7 Lipca 2019 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) Wędruje do roweru nowa sztyca. Szukałem wszędzie i tylko jeden sklep oferował taka z offsetem pod średnice 30,4 mm. Wybór marny jeśli chodzi o taką średnicę. Jest to XLC jak sie sprawdzi zobaczymy. Wymienic musiałem bo to z olx okazało sie szrotem i co jakis czas trzeba regulowac. Edytowane 23 Lipca 2019 przez Rowerowa Szajba 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Opublikowano 27 Lipca 2019 Nastąpiła mała zmiana w rowerze. Zmniejszyłem ilośc podkładek pod mostkiem. Teraz zamiast 25 mm jest 18 i 5 mm podkładka została przeniesiona nad mostek. Tak patrząc na niego jakoś teraz wygląda na mniejszy nie wiem jakos po zmianie podkładek rower mi się skurczył. Ogolnie lepiej wygląda niby kosmetyczna zmiana. Jak kregosłup nie zacznie bolec zostawiam.
Rowerowa Szajba Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzisiaj wreszcie udało się zrobic trase Velo Dunajec oraz kawałek wislanej trasy rowerowej. Dokładnie na liczniku wybiło mi 100.5 km. Pogoda super troche słońca i chmur ale nie groźnych więc żaden deszcz nie przeszkodził nam na trasie. Wybralismy sie w 3 osoby dokładnie. Pojechałem sladami Szajbajka A oto kilka zdjęc z dzisiejszego dnia Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Rowerowa Szajba 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Kolejna wycieczka przy niedzieli i ładnej pogodzie. Wyjazd godz. 10:20 powrót około 12:40 długość trasy 43 km. Wybrałem nową trasę w swojej okolicy bo za cel eksploruję tereny swojej okolicy i nie tylko. Oto kilka zdjęć z dzisiejszego dnia. Całość trasy tym razem to asfalt ale wspinać się musiałem tak czy siak więc nie było mowy o płaskim terenie. Zawsze najfajniej się i tak jedzie trasą gdzie droga prowadzi przez las i taka tez się trafiła. Najważniejsze na koniec każdej wycieczki to banan na twarzy Edytowane 24 Września 2019 przez Rowerowa Szajba 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Od czasu do czasu postanowiłem się nagradzać za coraz lepsze wyniki podczas wycieczek rowerowych. Właśnie dotarła do mnie manetka XT retro model 750 do 9 rzędowej kasety. Jest to nowa mentka nie montowana na rowerze. Na razie jeżdzę na deore LX tez 9 rzędowa a ta ląduje jak na razie na półce i poczeka na lepsze czasy (jeść nie woła i psuc się nie zepsuje ).
Fimala Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Masz może dalej Race King? Mógłbyś mi zmierzyć jaka jest faktyczna szerokość ich w wersji 2.0? Dzięki!
Mogles Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 33 minuty temu, Fimala napisał: Masz może dalej Race King? Mógłbyś mi zmierzyć jaka jest faktyczna szerokość ich w wersji 2.0? Dzięki! Są dość cienkie jak na swój rozmiar
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Fimala napisał: Masz może dalej Race King? Mógłbyś mi zmierzyć jaka jest faktyczna szerokość ich w wersji 2.0? Dzięki! Szerokość opon po zmierzeniu to 47-48 mm. Zalezy przy jakim kole się je zalozy wtedy może być faktycznie wąska. Jak znajomy je kupił do koła 27,5 to faktycznie wąsko to wygląda. Inaczej jak zakładamy na koło 26 wtedy wygląda jak by była grubsza. Nie wiem dlaczego tak jest. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez Rowerowa Szajba
Fimala Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 45 minut temu, Rowerowa Szajba napisał: Szerokość opon po zmierzeniu to 47-48 mm. Zalezy przy jakim kole się je zalozy wtedy może być faktycznie wąska. Jak znajomy je kupił do koła 27,5 to faktycznie wąsko to wygląda. Inaczej jak zakładamy na koło 26 wtedy wygląda jak by była grubsza. Nie wiem dlaczego tak jest. Dzisiaj zakladam jedna na próbę do gravela i bylem ciekawy jak to bedzie. Rozmiar 29x2.0
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Września 2019 Autor Opublikowano 11 Września 2019 Postanowiłem troszkę w niedalekiej przyszłości zmodyfikować swój napę. Czasem się zdarza jak jest taka dość stroma górka a naliczyłem ich chyba 6 w mojej okolicy, że napęd który aktualnie mam 26/36/48 nie daje rady na niektórych podjazdach jest zbyt twardo i czasem by mi się młynek przydał. Dlatego zakupiłem zębatki 22/32/44 przy tylnej kasecie 11-34 powinno trochę jeszcze zmiękczyć napęd. Zębatki kupione pod napęd 9 rzędowy. Największy blat oraz najmniejszy aluminiowe teraz. Jedynie średnia zębatka jest stalowa. Waga troszkę powinna się obniżyć. W niedługim czasie wszystko porozkręcam wrzucę na wagę i zobaczymy ile faktycznie korba fc-m470 waży z blatami/bez blatów i same zębatki. Nie znalazłem wagi tej korby a jestem tego bardzo ciekaw.
TOMALA72 Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 W dniu 16.08.2019 o 17:44, Rowerowa Szajba napisał: Szerokość opon po zmierzeniu to 47-48 mm. Zalezy przy jakim kole się je zalozy wtedy może być faktycznie wąska. Jak znajomy je kupił do koła 27,5 to faktycznie wąsko to wygląda. Inaczej jak zakładamy na koło 26 wtedy wygląda jak by była grubsza. Nie wiem dlaczego tak jest. 2.0 musi być wąsko...ja ostatnio też założyłem wąską oponę z tyłu...zmieniłem z 2.6 na 2.35:)))
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Września 2019 Autor Opublikowano 11 Września 2019 Ja maksymalną szerokość jaką u siebie planuję założyć to będzie 2.1 i taki jest plan jak się zużyje aktualny Race King. Ze względu na szerokość obręczy gdzie więcej jak wcześniej napisane 2.1 nie dam to po 1-sze a po 2-gie, przednia przerzutka i obcieranie o oponę wózka przerzutki dyskfalfikuje założenie 2,25. Znajomy założył i ma problem z jazda na młynku. Akurat przednia przerzutka jest ustawiona idealnie nie obciera mi na żadnych przełożeniach skrajnych. Więc wykorzystuje cała kasetę co chciałem osiągnąć i udało się wyeliminować całkowicie wcześniejsze problemy.
Mogles Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 1 godzinę temu, Rowerowa Szajba napisał: Postanowiłem troszkę w niedalekiej przyszłości zmodyfikować swój napę. Czasem się zdarza jak jest taka dość stroma górka a naliczyłem ich chyba 6 w mojej okolicy, że napęd który aktualnie mam 26/36/48 nie daje rady na niektórych podjazdach jest zbyt twardo i czasem by mi się młynek przydał. Dlatego zakupiłem zębatki 22/32/44 przy tylnej kasecie 11-34 powinno trochę jeszcze zmiękczyć napęd. Zębatki kupione pod napęd 9 rzędowy. Największy blat oraz najmniejszy aluminiowe teraz. Jedynie średnia zębatka jest stalowa. Waga troszkę powinna się obniżyć. W niedługim czasie wszystko porozkręcam wrzucę na wagę i zobaczymy ile faktycznie korba fc-m470 waży z blatami/bez blatów i same zębatki. Nie znalazłem wagi tej korby a jestem tego bardzo ciekaw. Przy 9 biegach nie łatwiej byłoby zmienić kasetę na 12-36?
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Września 2019 Autor Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) Tak można było, tylko wiązało się to również ze zmiana tylnej przerzutki. Rd-m 591 może by obsłużyła tylko nigdzie tego nie pisze(podają jej zakres 11-34) i może się wiązać z gorsza kultura pracy podczas przerzucania jak założe 11-36. Wolę zmienić blaty bo wiem że to nadal będzie dobrze współpracowało niż kasetę. Edytowane 11 Września 2019 przez Rowerowa Szajba
Mogles Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 33 minuty temu, Rowerowa Szajba napisał: Tak można było, tylko wiązało się to również ze zmiana tylnej przerzutki. Rd-m 591 może by obsłużyła tylko nigdzie tego nie pisze(podają jej zakres 11-34) i może się wiązać z gorsza kultura pracy podczas przerzucania jak założe 11-36. Wolę zmienić blaty bo wiem że to nadal będzie dobrze współpracowało niż kasetę. Stawiam ze obsluzylaby bez problemów, sam mam taka kastę i 2x9
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Września 2019 Autor Opublikowano 11 Września 2019 40 minut temu, Mogles napisał: Stawiam ze obsluzylaby bez problemów, sam mam taka kastę i 2x9 Teraz i tak blaty kupione więc pójdę w ta stronę czyli wymianę blatów. Musiał by mi ktos potwierdzić że na przerzytce tył rd-m 591 kaseta działa dobrze i sobie daję rady wtedy bym zmienił kasetę poprostu. Tez myslałem o napędzie 2 x 9 ale zrezygnowałem na rzecz 3 x 9 jednak bo bym sobie nie dokręcał z górki.
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Września 2019 Autor Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) Jestem po ważeniu korby FC-M 470 o której wpisów za duzo nie było nigdzie a kiedys może komus sie przydac ile to waży i jakie zebatki idealnie do niej pasuja bez ingerencji pilnika w ramiona korby. I ile całość waży przed i po zmianie, zaczynamy Zębatki nowe jakie zostały zamontowane: Deore 3x9/PCD 104mm/ 44T aluminiowa Deore 3x9/PCD 104mm/ 32T stalowa Deore XT 3x9/PCD 64mm/ 22T aluminiowa Waga nowych zębatek: 186 g ZĘBATKI ZDEMONTOWANE 48 T aluminiowa 36T stalowa 26T stalowa Waga zdemontowanych zębatek: 249g (oszczędność 63g) Pytanie czy warto było zmieniać. Jak dla mnie tak gdyż mam górki i w pewnych miejscach brakowało mi zębatki tej najmniejszej. A teraz ile całość ważyła ze starymi blatami i same ramiona korby i jak to teraz się prezentuje wagowo bez śrub do suportu oczywiście. Korba ze starymi blatami Prawe i lewe ramię Kominy do korby Jeśli chodzi o zdjęcie po zamontowaniu nowych blatów zapomniałem ( ale będzie). Też zapomniałem kominów nasmarować przed montażem i czeka mnie ponowny demontaż korby od strony napędowej. Całość teraz wazy 662 g. Jak dla mnie to bardzo dobry wynik jak na korbę w systemie octalink. Edytowane 16 Września 2019 przez Rowerowa Szajba
Kruk Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 Ładna waga, XTR M 9000 36-26 waży 636 gramy. Tylko jeszcze pamiętaj o wkładzie suportu
Rowerowa Szajba Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 To prawda suport trzeba tez doliczyć 932 gramy sie z tego zrobi. Ważne że poniżej kilo A teraz wpadły jeszcze v-break XT br-m 739. Jest to świerzy zakup ale same v-ki uzywane (nowych nie produkują). Postanowiłem alivio brt 4000 zastapić tymi ze względu na wieksza siłe hamowania.
Rowerowa Szajba Opublikowano 24 Września 2019 Autor Opublikowano 24 Września 2019 Postanowiłem zmienić w korbie rowerowej kominy bo nie mogę patrzeć na korbę gdzie panuje jeden kolor srebrny. Dokładnie takie kominy aluminium 7075-T6 lecą do mojego roweru. Parę gram tez spadnie waga roweru. Kazda śruba wraz z kominem 1.8 g. Będę teraz o całe 0,00000000001 prędkości szybszy
Rowerowa Szajba Opublikowano 24 Września 2019 Autor Opublikowano 24 Września 2019 Śruby w korbie wymienione dużo lepiej teraz to wygląda
Rowerowa Szajba Opublikowano 25 Września 2019 Autor Opublikowano 25 Września 2019 Dziś zostały zmienione śruby w ramionach v-break na tytanowe bo miałem problem z pantografem i potrzebowałem takie z mniejszym łbem, oraz 2 śruby w koszyku na bidon.
Rowerowa Szajba Opublikowano 26 Września 2019 Autor Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) O to chciałem przedstawić rower po wszystkich modyfikacjach jakie zostały uczynione na rok 2019. Najładniejsze zdjęcia do takiej prezentacji są na łonie natury. Więcej w tym roku nie planuję przeróbek Edytowane 26 Września 2019 przez Rowerowa Szajba 4
Dariusz Harbuz Opublikowano 28 Września 2019 Opublikowano 28 Września 2019 Bardzo fajnie się wszystko ze sobą komponuje, nawet pasuje do jesiennej kolorystyki Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi