Skocz do zawartości

[napęd] MTB 2 x 11

aju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, CezaryOff napisał:

z przodu również.

Ma rację, gdybyś miał 3x9,to by było OK.

Chodzi o grubość zębów 6,7,8 ma tę samą i tak samo od 9-12.

3 godziny temu, CezaryOff napisał:

czyli 36/22T przód na 11/42T

Weź sobie 28/38 na 11/42. Pod każdą górę podjedziesz ,a i na prostej pojedziesz ponad 50Km/h 

Opublikowano (edytowane)

no właśnie teraz często jeżdżę na 42 przód 13, 15 tył.. 11 od dzwona na płaskim albo zjazdach...  i zastanawiam się, czy potem 38 na 11 to nie będzie za wolno? ...

Edytowane przez CezaryOff
literówka
Opublikowano

@CezaryOff
"36/22T przód na 11/42T tył"
Potrzebowałbyś wózka o pojemności 45T.
Sprawdzałeś czy taką kombinację obsłuży jakaś przerzutka tylna?

Opublikowano
1 minutę temu, Bujak napisał:

Sprawdzałeś czy taką kombinację obsłuży jakaś przerzutka tylna?

Nie - na razie szukam optymalnego rozwiązania a potem będę szukał komponentów:)

Opublikowano

Tylko szukaj takiego, które da się zrobić, bo 45T to za dużo dla przerzutek dostępnych na rynku.

Opublikowano

Jeśli coś mogę pomóc co do tylnej przerzutki przy blatach 26/36 przód i tył kasecie 11-42 ja mam tylną przerzutkę M6000 wózek GS shadow+ i działa bardzo dobrze.

Opublikowano

@Rowerowa Szajba rozumiem, że przy opcji 28/38 przód taki układ też się spisze? A jak Ci się jeździ po płaskim albo na zjazdach? Wystarcza Ci 36 zębów z przodu, żeby np. jeździć na równo z kimś na trekkingowym rowerze? 

Opublikowano

38 przód, 11 tył to około 42,5 km/h przy kadencji 90.

Opublikowano
16 minut temu, CezaryOff napisał:

Wystarcza Ci 36

Jak dasz do tyłu 42,to do przodu lepiej dać 38T. 

Nie ma góry pod którą nie podjedziesz i na prostym masz bardzo dobrą prędkość.

Mam kombinacje 38/28 i 11/40. 

Opublikowano

Musze się zainteresować tematem kadencji, bo do tej pory było mi to pojęcie obce.. w wygląda, że ma znaczenie;)

Opublikowano
28 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Nie ma góry pod którą nie podjedziesz

Na pewno ? :)

Opublikowano
57 minut temu, CezaryOff napisał:

@Rowerowa Szajba rozumiem, że przy opcji 28/38 przód taki układ też się spisze? A jak Ci się jeździ po płaskim albo na zjazdach? Wystarcza Ci 36 zębów z przodu, żeby np. jeździć na równo z kimś na trekkingowym rowerze? 

Oczywiście że tez można. Ja jednak się zdecydowałem na rozwiązanie 26/36. To wszystko zależy od terenu w sumie jak ktoś sobie dobiera. Ostatnio atakowałem jedna ściankę która mi przy wcześniejszych przełożeniach nie pozwalała jej pokonać. Ale praktycznie jak jeżdżę to zębatka w korbie 36 i resztę operuje tylko kasetą. Wychodzi na to że praktycznie jest 1 * 10 z czego jestem zadowolony. Ale może faktycznie zainteresuj sie blatami 28/38.

Co do prędkości pod górkę to mam podczas podjazdu na łynku 6.5 km/h jedyny mam taki podjazd gdzie musiałem wrzucic wszystko co mam żeby podjechać. A z górki udało mi się osiagnąc 54 km/h ale kadencja jest wysoka z czym sie liczyłem i tutaj by sie przydał własnie jeszcze jedne blat. Ale tylko po to go miec żeby z górki przykręcić to podziekuję ale nie chcę, wole jak jest teraz. A na prostym poleci człowiek 35-40 km spokojnie i nie bedzie masakry jeszcze z kadencją. Tak po krótce moje wrażenia z tym napędem po przebiegu 150 km przejechanych od zamontowania. 

Opublikowano
15 minut temu, Chrismel napisał:

Na pewno ? :)

Dobre xD ,o Tatrach też zapomniałem ;) 

A tak na poważnie to, przy przełożeniu 28/42 masz lżej niż 34/50,więc naprawdę wystarczająco na prawie xD każdą górę

Opublikowano
W dniu 18.06.2020 o 00:13, Accent_Szaj napisał:

Weź sobie 28/38 na 11/42. 

Jaki masz sprzęt konkretnie? Dziś zrobiłem 70km nie używając kompetnie największej tarczy z przodu i .... dało radę.. nawet chyba byłem szybszy, więc ten układ będzie mi odpowiadał:)

Opublikowano
12 minut temu, CezaryOff napisał:

Jaki masz sprzęt konkretnie?

Tu masz temat z moją maszyną 

13 minut temu, CezaryOff napisał:

największej tarczy z przodu i

Czyli 70km na 28T ?

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Czyli 70km na 28T ?

W górach byłem, więc jechałem na 22/ 32 przód... [miałem jeszcze 42 w zapasie, ale chciałem zrobić test] i 11/34T tył i .. z tyłu brakowało trochę na kamienistych podjazdach... ale na zjazdach, po płaskim i asfaltowych górkach dało radę. I stąd wniosek, że te 38T z przodu powinno być wystarczające. 

Dzięki za link o sprzęcie

Edytowane przez CezaryOff
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć.

Tak jak w tytule, chciałbym wymienić napęd w moim rowerze Kross Level 2.0. Obecna konfiguracja to: 

Przerzutka przód SHIMANO TOURNEY TY700

Przerzutka tył SHIMANO ACERA M360

Manetki SHIMANO ALTUS M310

Korby SHIMANO TY301

Suport FP-B902

Łańcuch SHIMANO HG40

Kaseta SHIMANO HG41

Piasta przód GL-B43F-DS

Piasta tył GL-B43R-DS

Chciałbym przejść na Deore 2x11 (RD-M5120-SGS). I teraz moje pytanie amatora, a w zasadzie kilka.

Czy mogę dokonywać zmian stopniowo, na przykład najpierw przerzutka tylna, za jakiś czas kaseta, suport i korba itp, czy to co chcę kupić z tym co jest obecnie jest niekompatybilne i wymienić trzeba całość na raz?

Czy zmieszczę w tej ramie kasetę 11 rzędową w miejsce 8 rzędowej?

Wybierając RD-M5120-SGS , które pozostałe elementy będą pasowały / polecacie? Na stronie Shimano jest co prawda lista ale na przykład nie wiem która korba, suport czy piasta (jesli konieczne) będzie właściwa.

Z jakimi wyzwaniami przyjdzie mi się zmierzyć planując taką wymianę?

Dodam, że mimo że jestem zielony w tym temacie to chciałbym nauczyć się samodzielnie serwisować rower i myślę, że razem z tutkami szaja będzie to najlepsza okazja.

Dzięki i pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@PiotrCJa od siebie polecam suport bb52 od shimano oraz korbę mt600. Mam ten sam rower ale rok 2018. Jak coś to pisz. Mogę pomóc

Opublikowano

Czy mogę dokonywać zmian stopniowo, na przykład najpierw przerzutka tylna, za jakiś czas kaseta, suport i korba itp, czy to co chcę kupić z tym co jest obecnie jest niekompatybilne i wymienić trzeba całość na raz?

Niekompatybilne

Czy zmieszczę w tej ramie kasetę 11 rzędową w miejsce 8 rzędowej?

Tak. Kaseta wchodzi na bębenek 8s.

Opublikowano

Korbę musisz wymieniać razem z przerzutka przednią (zakładając, że znajdziesz przerzutkę która będzie pasowała do tej ramy). Przerzutka przednia z kolei będzie dopasowana do szerokości łańcucha...

Z tyłu przerzutkę musisz dobrać do pojemności całkowitej napędu oraz uzębienia kasety i tutaj również bez wymiany korby na docelową będzie to ślepa uliczka...

Tak więc stopniowe zmiany sensu praktycznie nie mają. Zbieraj kasę i jak się uzbiera kup całość.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

proszę Was o pomoc w wyborze napędu. Planuję składanie roweru na ramie Treka 920. Sprzęt będzie służył zarówno do długich wypraw z obciążeniem (sakwy/bikepacking) jak i do pośmigania na lekko wokół "komina". Do tej pory jeździłem na dwóch napędach a mianowicie 3x9 w starym góralu z korbą 44/32/22 i kasetą 11-34 oraz obecnie na grawelu z napędem 2x11 z korbą 46/30 i kasetą 11-34.

Z tego jak jeżdżę i gdzie jeżdżę wywnioskowałem że najlepiej zostać mi przy napędzie dwurzędowym (1x na pewno odpada, 3x wolałbym jednak uniknąć) przy czym najbardziej odpowiednia dla mnie korba powinna mieć stopniowanie 44/28. Niestety takiej korby brak więc zostają mi 2 opcje. Albo korba od Srama (42/28), która jest już prawie nie do dostania albo korba od Shimano np. Deore FC-M615 (40/28).

I tutaj jako że w temacie napędów i ich kompatybilności jestem zielony pojawiają się pytania:
1. Czy korba od Srama będzie kompatybilna z resztą komponentów od Shimano (kaseta, manetki, przerzutki)?
2. Czy mając korbę Shimano Deore FC-M615 40/28 muszę mieć resztę grupy też Deore czy mogę mieć np. SLX?
3. Jaką kasetę mogę dać/powinienem dać mając korbę 40/28 lub 42/28?

Będę mega wdzięczny za rozjaśnienie tematu... :)

Opublikowano

1. Daj sobie spokój z korbą Srama. 2 zęby na blacie więcej w kwestii szybkości nie są tego warte.

2. Możesz do tej korby Deore nawet XTR'a zapodać. 

3. Kaseta na 42 zęby 

Opublikowano
18 godzin temu, Ares napisał:

1. Daj sobie spokój z korbą Srama. 2 zęby na blacie więcej w kwestii szybkości nie są tego warte.

2. Możesz do tej korby Deore nawet XTR'a zapodać. 

3. Kaseta na 42 zęby 

Dzięki wielkie za info! ok to Srama w takim razie odpuszczam, rzeczywiście za dużo z tym zabawy. Czyli jeśli plan mam taki żeby wrzucić korbę 40/28 Shimano Deore FC-M615 + całą resztę z grupy SLX to nie będzie z tym problemu tak? Pytam bo korba teoretycznie jest dedykowana pod napęd 10-rzędowy a SLX to 11 rzędówka... Jaki łańcuch przy takiej kombinacji wybrać żeby było git?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy/koleżanki, czy jest jakaś alternatywa dla blatu shimano XT M8000 34T  do korby 2x11 34/24T?

Widziałem jakieś Dekas'y na Ali, ale temat dla mnie całkowicie nowy.

Czy lepiej nie kombinować i brać oryginał?