Nurek_ Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 1 godzinę temu, Red napisał: Konstrukcyjnie to nawet Deorka się niczym nie różni ale... XT ma naprawdę trwałe malowanie a niższych modelach w których potrafi się rysować w oczach. Jeśli chciałby to później puścić do ludzi to sprzedaż "obleziałka" będzie mniej efektowna. Deorka nie ma drążonych ramion, więc jest cięższa, poza tym jest 10-rzędowa. Co do malowania - SLX ma wykończenie powłoką szczotkowanego aluminium, XT to (chyba) lakier. Moim zdaniem wizualnie SLX wygląda znacznie lepiej od XT. Co do trwałości prawda jest taka: albo obcierasz butami o korbę i wtedy żadne malowanie nie pomoże - wytarcie jest kwestią czasu, albo nie obcierasz i nie potrzebujesz super malowania. Pytanie czy za lepszy lakier warto dopłacać 50% wartości korby.
aju Opublikowano 6 Października 2017 Autor Opublikowano 6 Października 2017 5 godzin temu, Nurek_ napisał: Tak swoją drogą - na pewno chcesz XT-ka? Korby SLX 7000 i XT 8000 nie różnią się praktycznie niczym Tak, bo w zestawie ze wszystkim wychodzi mi taniej niż takie kupowanie. 3 godziny temu, Franz Mauer napisał: Tak. Dziękuję! z tą informacją podejdę na serwis. 2 godziny temu, Red napisał: XT ma naprawdę trwałe malowanie a niższych modelach w których potrafi się rysować w oczach. Jeśli chciałby to później puścić do ludzi to sprzedaż "obleziałka" będzie mniej efektowna. Chciał bym ramię korby i tak zakleić taką ochronną okleiną bo trochę mi tego szkoda...
Nurek_ Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 1 minutę temu, aju napisał: Chciał bym ramię korby i tak zakleić taką ochronną okleiną bo trochę mi tego szkoda... Bywa z tym ciężko, bo ramiona korby nie są płaskie, ale profilowane, zaokrąglane itp. Folia się tego źle trzyma, odkleja. Ale powodzenia, może ci się akurat uda,
Red Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 8 minut temu, Nurek_ napisał: Deorka nie ma drążonych ramion, więc jest cięższa, poza tym jest 10-rzędowa. I tu cię zaskoczę ale M6000 ma już puste ramiona. Może że ilość zebranego materiału nie jest tak duża i korba poddana jest innej obróbce ale bez wątpienia jest to Hollowtech II. Poza tym korba 9/10 jest akurat wymienna i działa w obu napędach.
aju Opublikowano 6 Października 2017 Autor Opublikowano 6 Października 2017 9 minut temu, Nurek_ napisał: Bywa z tym ciężko, bo ramiona korby nie są płaskie, ale profilowane, zaokrąglane itp. Folia się tego źle trzyma, odkleja. Ale powodzenia, może ci się akurat uda, chcę użyć folii do oklejania lakieru samochodowego na gorąco kładzionej
aju Opublikowano 6 Października 2017 Autor Opublikowano 6 Października 2017 No i pojeździłem na weekend... czekamy na korbę
dajbajka Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 testy testy i chyba rower ukradli bo bez odbioru...
taki_jeden Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Cześć, obecnie ujeżdżam Krossa B6 z 2013 roku. Suport powiedział dość i muszę go zmienić, kaseta i łańcuch też już mają najlepszy okres za sobą tak że trzeba je zmienić i tak mnie naszło że może zamiast znowu ładować te same części może warto by doinwestować ? Używam go jako typowego wszędołaza przez cały rok - codzienne dojazdy do pracy, wycieczki po okolicy, wypady w góry kilka razy do roku oraz dalsze trasy z plecakiem i torbami - obecnie mam napęd 3x9 i powiem szczerze że trzy blaty z przodu są mi kompletnie zbędne, natomiast z tyłu czasami przydało by się więcej. Zmiany pociągały by za sobą jednak pewne koszty bo musiałbym zmienić cały napęd + manetki - chciałbym wrzucić 2x11 tylko pytanie czy warto ? Czy może jednak lepiej zostawić jak jest a porozglądać się za czymś nowym (chętnie z sztywnymi osiami i piastami boost).
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Wszytko zależy ile chciałbyś wydać kasy Sądzę że zmiana napędu 2x11-przerzutka tylna 200-kaseta 200-manetki ponad 100-150-lancuch 90-przednia przerzutka z 80-korba 300-400-wkład suportu 70To jest tak z głowy i z tego co kilka razy było pisane na forum
taki_jeden Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Tzn nie chodziło mi o wyliczenia bo z tym sobie dam radę Bardziej o to czy ktoś robił podobny uprgrade w sumie już można powiedzieć nie najnowszego sprzętu i czy to miało sens czy lepiej iść od razu w nowe, ale dziękuję za zainteresowanie. Mi tak jak kalkulowałem to wyszło ok 1300 pln.
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Decyzja zmiany roweru należy do ciebie Jak na tej ramie jeździ ci się dobrze i reszta komponentów ma się też dobrze Może warto się zastanowić nad zmianą osprzętu i na pewno posłuży ci jeszcze sporo Jeżeli nie masz mega dużych podjazdów można by było taniej zrobić 1x10 lub 1x11,jednak z tego co piszesz że robisz wypady bardziej turystyczne dobrym rozwiązaniem może być 2x10 lub jak wspomniałeś 2x11 (tutaj będzie większe pole manewru z biegami na długie podjazdy) , ale w 2x10 spokojnie też byś sobie poradził Nie pchając się w nowe komponenty można na olx poszukać jest tego sporo z demontażu rowerów powystawowych
taki_jeden Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Rama jest ok, reszta osprzętu też daje radę. Właśnie wolałbym jednak nie iść w 1x10 czy 1x11 bo jednak czasami może brakować, tym bardziej że raczej należę do wagi ciężkiej niż piórkowej ale 2x10 wezmę pod rozwagę tym bardziej że to chyba obniży trochę koszty. Na OLX popatrzę, dzięki. Tylko pytanie czy szukać raczej z jednej grupy czy może jednak mieszany osprzęt ma sens ?
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Sądzę że komponenty shimano będą po prostu tańsze,osprzęt jak będzie pomieszany nic się nie stanie. Druga spraw na pewno między kasetą 10 a 11 będzie gdzieś około 50 zł różnicy w zależności od producenta i ilości zębów (sam sobie musisz ustalić jakie chcesz przełożenie) chyba że będziesz chciał jakieś sugestie odnośnie doboru przełożeń zawsze ktoś coś tutaj podpowie
taki_jeden Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Myślę że doborem stopniowania to już sobie dam radę dzięki za podpowiedzi. Rozważałem też opcję sram gx ale faktycznie trochę drożej wychodzi.
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Fajną dobrze działającą grupą może być M6000/M7000 w przystępniej cenie później zaczynają się ceny trochę wyższe
taki_jeden Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Dzięki, w sumie kompletny sprzęt Deore M6000 z tego co widzę można kupić w całkiem przyzwoitej cenie, no i super że jest już sprzęgło. Postawię chyba na kasetę 11-42T, serdecznie dziękuję za pomoc.
kondzio Opublikowano 12 Listopada 2018 Opublikowano 12 Listopada 2018 Witam wszystkich forumowiczów, Sezon powoli dobiega końca, przyszedł więc też czas na upgrade mojego Gate'a 30 Z racji tego że kaseta przez moją ciężką nogę dokańcza powoli swojego żywota pojawiła się pewna alternatywa, czyli przerobienie napędu z 2x10 na 2x11. Chciałbym przy okazji wyboru nowej kasety wymienić przerzutkę SHIMANO SLX M670 10s na SLX M7000/ XT M8000 11s. Za tym idą kolejne zmiany, a mianowicie nowa manetka tylnia 11s. Najbardziej obawiam się o kompatybilność obecnej korby (SHIMANO Deore M617 Holowtech II) z napędem 11s (bo teoretycznie jest ona na 10s, ale może pasuje?). Czy ktoś z Was jest mi w stanie doradzić i powiedzieć czy konieczna jest jeszcze wymiana korby? Bo jeśli tak to chyba nie ma sensu wymieniac wszystkiego tylko zamienić na SLX M7000 10s i cieszyć się jazdą. Pozdrawiam!
Nurek_ Opublikowano 12 Listopada 2018 Opublikowano 12 Listopada 2018 Korba będzie pasować, ewentualnie można by pomyśleć nad innymi tarczami żeby zgrać przełożenia (pytanie jakie tarcze masz teraz), ale jak dla mnie taka zmiana jest bez sensu. Jedyne co uzyskasz przy przejściu z 10 na 11 biegów to jeden bieg więcej, którego nawet nie zauważysz a wydasz sporo (kaseta, łańcuch, przerzutka, manetka i ewentualnie tarcze w korbie). Tą kasę można spożytkować znacznie lepiej. A przerzutkę po co chcesz zmieniać?
toto303 Opublikowano 12 Listopada 2018 Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgadzam się z kolegą powyżej, jeżeli powodem planowanej zmiany jest tylko i wyłącznie zużycie kasety i konieczność jej wymiany, to wg mnie kup po prostu nową kasetę i korzystaj dalej z napędu 2x10. Ja u siebie planuje przejście z 3x9 na 2x11, ale z racji tego, że korbę mam jeszcze w systemie Octalink u mnie będzie się to wiązało z wymianą kompletnego napędu. 1
kondzio Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Przerzutkę chcę zmienić na taką z systemem SHADOW +. Obecnie mam SHIMANO SLX M670. W takim razie jaką przerzutkę polecacie. SLX M7000 10s czy XT M786 10s. Różnica w cenie między nimi nie jest zbyt duża, tylko pytanie czy warto dopłacić do XT? Lub czy w ogóle warto wymieniać przerzutkę Plus do tego myślę nad kasetą SHIMANO SLX CS-HG81 (obecnie mam HG50 11-36...). Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Edytowane 13 Listopada 2018 przez kondzio
jaro0011 Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 Przejście z 2x10 na 2x11 nie ma sensu - waga poleci w górę a wielkiej różnicy w jeździe nie będzie. Zostań z 2x10 albo od razu przejdź do napędu 1x11 albo nawet 1x12
Nurek_ Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 5 godzin temu, kondzio napisał: W takim razie jaką przerzutkę polecacie. SLX M7000 10s czy XT M786 10s. Różnica w cenie między nimi nie jest zbyt duża, tylko pytanie czy warto dopłacić do XT? Lub czy w ogóle warto wymieniać przerzutkę Myśląc przyszłościowo brałbym SLX-a lub XT-ka na 11 biegów. Bedzie działał z manetkami 10-biegowymi, a będziesz miał furtkę do ewentualnego przejścia na 1x11
kondzio Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Godzinę temu, Nurek_ napisał: Myśląc przyszłościowo brałbym SLX-a lub XT-ka na 11 biegów. Bedzie działał z manetkami 10-biegowymi, a będziesz miał furtkę do ewentualnego przejścia na 1x11 Nie będzie żadnego problemu z jej ustawieniem? W takim razie byłby XT M8000 11s... Edytowane 13 Listopada 2018 przez kondzio
Rekomendowane odpowiedzi