User56sz Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 W dniu 31.07.2018 o 20:55, Sziva napisał: Mój jeden kask, to MET Crossover. Posiadam go już drugi sezon i jestem zadowolona - wygodny, ma siatkę na owady, jest lekki, w pokrętle posiada lampkę, paski zapinają się na zwykłą klamerkę zatrzaskową. Drugi kask to TSG Kraken+ z systemem MIPS. Jest bardziej zabudowany i cięższy, nie posiada płynnej regulacji obwodu głowy (to reguluje się ilością gąbek), za to posiada genialne zapięcie na magnes. Żona kupiła MET za Twoim zdjęciem i opisem jest mega zadowolona. 1
kucu Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Niedawno zaopatrzyłem się w nowy kask Bontrager Starvos Mips. Po przesiadce z 10 letniego kasku z Decathlonu jestem bardzo zadowolony, ale chyba nie da się inaczej, bo to jak przesiadka z Golfa do Porshe ;) Mogłby być ciut głębszy, ale jak na mój wielki łeb to nie jest źle.
dwakolkaija Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 11 godzin temu, kucu napisał: Niedawno zaopatrzyłem się w nowy kask Bontrager Starvos Mips. Po przesiadce z 10 letniego kasku z Decathlonu jestem bardzo zadowolony, ale chyba nie da się inaczej, bo to jak przesiadka z Golfa do Porshe Mogłby być ciut głębszy, ale jak na mój wielki łeb to nie jest źle. No no całkiem niezły, chyba i ja pomyśle o takim porsche
CoolBreeze Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Mam na oku kask występujący w dwóch wersjach: "bez" i "z" MIPS. No i urodziło mi się pytanie: warto dorzucić grosza do MIPSa?Niby się zdecydowałem na MIPS, ale czy ta wkładka nie wpływa za bardzo na wygodę i wentylację kasku?Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 13 minut temu, CoolBreeze napisał: Mam na oku kask występujący w dwóch wersjach: "bez" i "z" MIPS. No i urodziło mi się pytanie: warto dorzucić grosza do MIPSa? Niby się zdecydowałem na MIPS, ale czy ta wkładka nie wpływa za bardzo na wygodę i wentylację kasku? Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Wszystko co dodatkowo chroni naszą głowe jest warte dorzucenia kilku PLN
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 16 minut temu, CoolBreeze napisał: Mam na oku kask występujący w dwóch wersjach: "bez" i "z" MIPS. No i urodziło mi się pytanie: warto dorzucić grosza do MIPSa? Niby się zdecydowałem na MIPS, ale czy ta wkładka nie wpływa za bardzo na wygodę i wentylację kasku? Absolutnie nie wpływa.
CoolBreeze Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 [mention=1484]Antyszprycha[/mention] , [mention=143]Sziva[/mention] , dzięki.W takim razie czeka mnie potwierdzenie dostępności, wyprawa do sklepu na mierzenie (on-line raczej dwóch wersji nie kliknę) i najprawdopodobniej nagięcie budżetu Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
CoolBreeze Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Ciągłe cięcia i przesunięcia budżetu, reorientacja priorytetów... Uff, w końcu udało się zastąpić stary kask nowym Obecnie ochronę będzie zapewniał Specialized Align Mips, hell yeah 2
Rafu Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Z uwagi na obwód mojej głowy, zawsze miałem problem ze znalezieniem odpowiednio dużego i wygodnego kasku. Do tej pory używałem trzech: 1. MET Testagrossa - mój pierwszy kask, był całkiem wygodny, zwłaszcza po tym, jak zmieniłem położenie nieprawidłowo przyklejonych w fabryce rzepów, mocujących wkładkę: 2. Giro Hex XL. Zastąpił już dość leciwie wyglądającego METa. Również wygodny i dobrze wentylowany. Niestety dla niego, a stety dla mojej głowy, pękł podczas mojego zeszłorocznego OTB: 3. Bell 4Forty MIPS, bo chciałem coś z bardziej zabudowanym tyłem i MIPSem - na razie się sprawdza i mam nadzieję że nie będę miał okazji sprawdzić poziomu ochrony, jaką zapewnia 1
pawel2208 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Pierwszy kask Edytowane 22 Maja 2019 przez pawel2208
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 @Łukasz_P i jak zakupiony kask się sprawuje ? Bo też się nad nim zastanawiam.
Łukasz_P Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Bardzo ok. Jedyne na co mogę narzekać, to brak siatki w otworach i czasem jakiś robal się przypałęta. To jedyny minus jakie odnotowałem. Za to bardzo fajne zapięcie magnetyczne.
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 @Łukasz_P kupiłeś ten kask na ekoi.com ? Jaki kolor sobie wziąłeś? - mam rozmiar głowy 57, 58 cm to jaki rozmiar tego kasku sobie wziąć żebym nie musiał potem oddawać lub wymieniać ? - masz z daszkiem czy bez ?
Łukasz_P Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Tak, niebieski, weź większy (są tylko dwa), bez daszka (szosa).
Red Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 W dniu 9.05.2019 o 13:47, CoolBreeze napisał: Ciągłe cięcia i przesunięcia budżetu, reorientacja priorytetów... Uff, w końcu udało się zastąpić stary kask nowym Obecnie ochronę będzie zapewniał Specialized Align Mips, hell yeah Posiadam starszą wersję (bez MIPS). Świetny kask który daje naprawę super wentylację.
CoolBreeze Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Posiadam starszą wersję (bez MIPS). Świetny kask który daje naprawę super wentylację.Przyznam szczerze za Align'em zainteresowałem się po którymś z twoich postów Szukałem czegoś, co by mogło zastąpić stary wysłużony kask. Potrzebowałem dobrej wentylacji, dobrego wykonania. Na MIPSa się nie upierałem, ale... Czy nie. No i budżet, oczywiście.Align'a mogę bezpośrednio porównać z Bell Traverse Mips. Ta sama półka cenowa. Znane marki.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu TapatalkaJeśli chodzi o Bell'a, to do jakości wykonania nie mogłem się przyczepić, ale... Jakoś mi nie leżał. Rozmiar ok, ale coś mi tam nie grało. Dwa, wkładka czołowa była niedemontowalna, a o higienę kasku trzeba dbać.Specialized Align Mips lepiej dogadał się z moją głową. Wszystkie wkładki demontowane. System pasków i git. Daszek można odczepić i zamontować jedną ręką - nawet w czasie jazdy. Nie to co w Traverse. Brakuje mi tylko siatki na robale. Da się z tym żyć.Ogólnie za niecałe 220pln zdecydowanie polecam.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Adrian Kanecki Opublikowano 8 Czerwca 2019 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Posiadam specialized hamonix bardzo wygodny, nie ważyłem lecz nie czuć go na głowie, po mocnej kraksie gdzie złamałem rękę w lokciu, wytrzymał uderzenie o metalowa barierkę, przyjął uderzenie na siebie pękł po całości ale się trzyma.
elmapeto Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Czarny zostanie na zimę ,bo przy tych upałach czacha dymi. Zobaczymy jak nowy bedzie się nosił;-) Edytowane 18 Czerwca 2019 przez elmapeto
Wojtek O. Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Też mam tego Creeka tylko szarego i niezauważam by był na mojej głowie do momentu kiedy jakiś pasażer na gapę wplącze się mi w resztki włosów:) Niestety nie chce mi sie popracować nad siateczką.
TReznor Opublikowano 5 Września 2019 Opublikowano 5 Września 2019 Oto czego ja używam: 1) XC, miasto i wszelkie wycieczki na luzaku - Giro Revel (314g). Jak to Giro jest bardzo wygodny. Miewam w nim 7-8 godzinne jazdy i nie czuję niepotrzebnego ucisku a do czaszki dociera wystarczająca ilość powietrza. 2) Enduro, Trails - MET Roam bez MIPS (337g z mocowaniem GoPro). I to jest moje odkrycie dekady. Tak wygodnego kasku to ja na głowie nie miałem nigdy. Trzyma się świetnie, wentylację oceniam na 4 / 5 bo jednak na podjazdówkach bańka się czasem gotuje. Wiellkim plusem jest to, że na kasku bez problemu mieści się samoprzylepna stopka pod mocowanie GoPro lub oświetlenia. Dodatkowe obciążenie kasku oświetleniem lub kamerę nie zmniejsza komfortu jego użytkowania i stabilności kasku na głowie. Szczególnie ten drugi kask bardzo bardzo polecam! Ten pierwszy zresztą też. Jest to poprostu przyzwoity budżetowy kask i już. 1
Gość Opublikowano 20 Lutego 2020 Opublikowano 20 Lutego 2020 W dniu 2.12.2018 o 16:01, Antyszprycha napisał: Kask Protone w rozmiarze M Jaki masz obwód głowy? Bo ja mam dokładnie 58, czyli maksymalny wymiar dla rozmiaru M. Boję się, że M będzie na styk, bez możliwości regulacji już, a jak będę chciał włożyć pod kask czapeczkę (a jak wiesz, uwielbiam kolarskie czapeczki, cały rok praktycznie), to w ogóle będzie wręcz ciasno. Za to L zaczyna się od 59, czyli na dzień dobry będzie chyba praktycznie za luźna (no i niepotrzebnie cięższa). Ech.
Łukasz_P Opublikowano 21 Lutego 2020 Opublikowano 21 Lutego 2020 Ale to 59 możesz skręcić na mniejszy rozmiar, a 58 już nie rozciągniesz. Szczególnie pod czapkę czy to z daszkiem czy grubszą na jesień/zimę.
Gość Opublikowano 21 Lutego 2020 Opublikowano 21 Lutego 2020 13 godzin temu, Łukasz_P napisał: Ale to 59 możesz skręcić na mniejszy rozmiar No właśnie czy na pewno mogę? Zastanawiam się czy w rozmiarze L skręcenie do 59 cm to nie jest minimum i na przykład nie da się skręcić na mniej...
SzpiceR Opublikowano 21 Lutego 2020 Opublikowano 21 Lutego 2020 5 minut temu, Łabędź napisał: No właśnie czy na pewno mogę? Zastanawiam się czy w rozmiarze L skręcenie do 59 cm to nie jest minimum i na przykład nie da się skręcić na mniej... Weź sobie M i ewentualnie wymień jeśli coś będzie nie tak. W L przy takich wymiarach będziesz wyglądał jak w kapeluszu
Łukasz_P Opublikowano 21 Lutego 2020 Opublikowano 21 Lutego 2020 Ja byłem na styk w Ekoi. Wziałem mniejszy i odsyłałem do Francji. Jak bierzesz lokalnie, to nie masz się czym martwić. Zawsze możesz wziąć 2 na raz i jeden odesłać. Nie raz tak robiłem.
Rekomendowane odpowiedzi