rbx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 W dniu 26.11.2019 o 19:58, regit napisał: Też szukałem 54 ale trafiłem na coś takiego : Principia Levitate i zastanawiam się czy warto próbowć Nie warto. Ja przy 174 i 82 przekrok ostatnio kupiłem Speca 54. Zrobiłem bikefit i koleś powiedział, że jestem mało rozciągnięty i wsadził krótszy mostek. Ze wszystkich kalkulatorów świata wychodziło mi 54, ale jak widać to nie wszystko. Trochę się zastanawiam czy 52 nie był by lepszy Absolutnie nie kupuj większego bez przymiarki (dłuższej jazdy). Jak będzie za duży to co zrobisz?
Karolek01 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Witam! Mam 181cm wzrostu ale dość długi nogi, mianowicie 92cm. Jeśli chodzi o wysokość siodełka to nie ma z tym problemu, natomiast mam wrazenie, ze siedzę trochę za daleko kierownicy. Mostek mam 100, do jakiego proponujecie skrócić? 80, 90?
Miś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Karolek01 napisał: Witam! Mam 181cm wzrostu ale dość długi nogi, mianowicie 92cm. Jeśli chodzi o wysokość siodełka to nie ma z tym problemu, natomiast mam wrazenie, ze siedzę trochę za daleko kierownicy. Mostek mam 100, do jakiego proponujecie skrócić? 80, 90? Co to za rower? Jaki rozmiar?
Karolek01 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 W dniu 9.04.2020 o 20:24, Miś napisał: Co to za rower? Jaki rozmiar? Triban 520, rozmiar M. Kupując go brałem pod wzrost ale urosłem jeszcze te 3-4cm i to w nogach. Dzisiaj jeszcze jechałem i czuje pewien mały dyskomfort, kupiłbym mostek Np 70-80 ale boje się, ze rower będzie zupełnie inaczej się zachowywał
Bart48pl Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Czesc zastanawiam sie nad rowerem Romet Aspre. Mam 180 cm wzrostu i przekrok 83. Pytanie do zaawansowanych bo jestem totalnym laikiem jaki rozmiar roweru powinienem wybrac 54 czy moze 56? Ciezko znalezc geometrie tego roweru, w sklepie fez nie mam mozliwosci przymierzalnia sie do niego, a z racji zaczynania z tematem nie szukam roweru bardzo drogiego.
Bart48pl Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Cześć, zastanawiam sie nad rowerem Romet Aspre 1 . Mam 180 cm wzrostu i przekrok 83 cm. Ktory rozmiar powinienem rozważyć bo niestety w sklepie slabo z dostepnoscia tego modelu i mozna go tylko na zamowienie sciagnac. Zastanawiam sie pomiedzy fozmiarem M albo L. Jestem totalnym laikiem, chce rozpoczac przygode z kolarstwem i potrzebowałbym rad od osob doswiadczonych w tym temacie.
Martenzyt Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 Witam Mam 192cm wzrostu i przekrok 89cm (jak mocniej docisnę poziomnice to nawet 92,5cm) chcę kupić MTB na kole 29". W sklepach sprzedawcy proponują mi ramy w rozmiarze 21" wtedy odległość między kroczem a górną rurą mam na 2 palce czyli jakieś 3cm. Czy to aby nie za mało? Jakie Wy macie odległości kroku od rury górnej? I jak się to ma do przekroku podawanego przez producentów w tabelach z geometrią, kiedy przymierzając się do roweru o przekroku 816mm mam zaledwie 30 mm luzu kiedy teoretycznie powinienem mieć 890 -816=74mm. Obecnie mam MTB na 26" kole sama przesiadka na 29" daje poczucie "klocowatosci" roweru i nie wiem czy to nie wpływa na moje odczucie, że rama 21" jest na mnie za duża.
adrub Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Cześć! Im więcej czytam tym mniej już wiem :) Chcę kupić szosówkę, ale do rekreacyjnej jazdy. Tu do pracy, tu po mieście, tu na przejażdżkę. Nie wyczynowo. Potrzebuję Waszej porady. Wychodzi na to, że mam krótkie nogi: 172cm wzrostu, przekrok 75cm Według wzrostu powinienem szukać ramy 53-54cm, a według przekroku 50cm, a nawet 49cm.... To spora różnica... Na 53-54 nie stanę nad ramą na obu nogach (chyba że na palcach) :) Z drugiej strony patrząc według przekroku, to rower będzie miał krótką ramę poziomą i boję się, że sylwetka będzie zła... W którą stronę lepiej iść? Z góry dzięki!
grze Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Ja mam pytanie do ilości kilogramów jaki mój rower może unieść. Mianowicie mam zamiar zakupić Marin Four Corners w rozmiarze L a ważę obecnie 100kg. Rower nie ma sztywnych osi. Zastanawiam się czy go nie zniszczę wybierając się na wyprawę w Beskid Niski. Pozdrawiam
pawcio_93 Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 W dniu 1.05.2020 o 13:28, Bart48pl napisał: Cześć, zastanawiam sie nad rowerem Romet Aspre 1 . Mam 180 cm wzrostu i przekrok 83 cm. Ktory rozmiar powinienem rozważyć bo niestety w sklepie slabo z dostepnoscia tego modelu i mozna go tylko na zamowienie sciagnac. Zastanawiam sie pomiedzy fozmiarem M albo L. Jestem totalnym laikiem, chce rozpoczac przygode z kolarstwem i potrzebowałbym rad od osob doswiadczonych w tym temacie. Ja przy wzroście 180 cm i przekroku 86 mam M-kę, ale szosowego Huragana, więc geometria pewnie trochę inna. Pozycja jest dość niska przed krótką główkę ramy, ale już przywykłem i musiałem założyć dłuższy mostek
kamils182 Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Czy rama szosowki 58 cm będzie okej dla mojego wzrostu, 174 cm?? Mam mtb z rama 20 cali (50cm) i jezdzi mi się okej. Czy taka szosa będzie pasować czy będę na niej leżał jak żaba? 😃
nctrns Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Przy 174cm powinieneś mieć szosę o efektywnej długości górnej rury ok 52-54cm
kamils182 Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Byłem jeździłem i przy pozycji do zmiany biegów trochę leżę a tak ogólnie jest spoko.
orzecho Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Byłem jeździłem i przy pozycji do zmiany biegów trochę leżę a tak ogólnie jest spoko. Słuchaj tego co ci napisał powyżej kolega nctrns. Ja mam 172 i rozmiar 54 w Treku jest idealnie. Ale nie wyobrażam sobie rozmiaru 56 a tym bardziej 58. Ten rower jest po prostu za duży na ciebie, nie ma szans go dopasować pod twój wzrost. Byłeś, jezdziłeś. Ile km? Zrób 100, 200, 1 k km zobaczysz czy wtedy coś będzie boleć, drętwieć. Ale to twoja decyzja, jak chcesz kupuj. Pozdrawiam Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
kamils182 Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Odpuściłem sobie. Szukam czegoś w rozmiarze 52-54 Pozdro
Nerdox Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Witam, mam dylemat jaki rozmiar Kellysa Gate 50 przy wzroscie 184,5 i 85cm do krocza. Mój wybór wacha się miedzy M czy L
MajQ Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 (edytowane) W dniu 10.05.2020 o 23:22, Martenzyt napisał: Witam Mam 192cm wzrostu i przekrok 89cm (jak mocniej docisnę poziomnice to nawet 92,5cm) chcę kupić MTB na kole 29". W sklepach sprzedawcy proponują mi ramy w rozmiarze 21" wtedy odległość między kroczem a górną rurą mam na 2 palce czyli jakieś 3cm. Czy to aby nie za mało? Jakie Wy macie odległości kroku od rury górnej? I jak się to ma do przekroku podawanego przez producentów w tabelach z geometrią, kiedy przymierzając się do roweru o przekroku 816mm mam zaledwie 30 mm luzu kiedy teoretycznie powinienem mieć 890 -816=74mm. Obecnie mam MTB na 26" kole sama przesiadka na 29" daje poczucie "klocowatosci" roweru i nie wiem czy to nie wpływa na moje odczucie, że rama 21" jest na mnie za duża. Mam podobny dylemat. Przy wzroście 193cm kupiłem Breezer Radar w rozmiarze zalecanym 60cm i nie pasuje mi bo jest za duży. Mało miejsca w przekroku ok 3 cm. Wydaje mi się że to przez koła 29" bo wcześniej jeździłem na MTB 26" w rozmiarze 21,5". I wyciągnięty na nim siedzę. Tak więc Breezer na sprzedaż a ja znalazłem Surly Karate Monkey ale znów w rozmiarze L. Po przejażdżce kilkadziesiąt metrów wydaje się ok, wygodna pozycja ale zanim znów wydam kopę kasy poproszę o poradę na co zwrócić uwagę i czy rozmiar mniejszy niż zalecany (Surly zaleca L do 190cm) jest rozsądnym rozwiązaniem. Zwykle dopiero po kilku godzinach w siodle wychodzą minusy. Edytowane 27 Maja 2020 przez MajQ
Inżynier_Mamoń Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Mnie również dopadł szał związany z wyborem roweru i dopasowaniem jego wielkości. Im więcej czytam, tym bardziej głupieję. 182cm wzrostu, przekrok jakieś 88-89cm mierzony poziomicą, bez jakiegoś przesadnego dociskania. Prawie zdecydowałem się na Kellys Gate 30 lub 50, niestety 30 już niedostępne na sklepach w mojej okolicy i była jedynie 50 w rozmiarze L (szukałem w ogóle ramy M - wg rozmiarówki producenta). O dziwo dobrze mi się na tej Lce jeździło, ale wiadomo, że to tylko kilka minut przed sklepem na płaskim. Jak to z tym odstępem do ramy w pozycji stojącej? Miałem kawałek do jajek, ale prawie na styk. Te kilka centymetrów (czasem nawet piszą o 10cm) od ramy na stojąco to powinno być też do krocza (jak przy pomiarze przekroku), czy do jajek? Jaja jakieś z tym wszystkim. Teraz mam starego Krossa Adventure na ramie 21" i kołach 26 i jakoś się tym toczę.
Romanista Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Proszę o pomoc w rozmiarowce Cube Rower Cube Attencion, wzrost 183cm, przekrok 85cm. Mierzyłem 19 i 21 cali, 19 wydawała się ok, a 21 jak kloc. Mimo wszystko rowery były bez pedałów, nie dało się doprosic sprzedawcę żeby je zamontował bo miał instny sajgon. Teraz muszę kupic rower przez net i mam obawy ze jednak ten 19 cali będzie za mały. Rower wydawal sie mały juz na samo oko ale o dziwo niewygodnie jakoś mi na nim nie było
Jaques413 Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Dzień dobry, Proszę o pomoc. Mam 174 cm wzrostu i przekrok 84. Kupiłem Romet Aspre 2 z roku 2020 rozmiar 54. Nad ramą mam 3 palce wolnej przestrzeni. Z kalkulatorów, różnych forum, opisów, konsultacji w kilku sklepach stwierdziłem że ten rozmiar będzie idealny, nawet tak mi powiedział pan w fabryki Rometa. Nie było możliwości sprawdzenia tylko od razu wpłata zaliczki i zakup. Przejechałem koło 200 km i wydaje mi się że rozmiar 52 byłby lepszy, ponieważ kierownicę mam za daleko. Co jeszcze oprócz zamiany na krótszy mostek mogę zrobić? Jakie są możliwości dopasowania lekko za dużego roweru? Czy da się wogóle coś z tym zrobić?
Mik0laj Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 W dniu 7.06.2020 o 20:52, Romanista napisał: Proszę o pomoc w rozmiarowce Cube Rower Cube Attencion, wzrost 183cm, przekrok 85cm. Mierzyłem 19 i 21 cali, 19 wydawała się ok, a 21 jak kloc. Mimo wszystko rowery były bez pedałów, nie dało się doprosic sprzedawcę żeby je zamontował bo miał instny sajgon. Teraz muszę kupic rower przez net i mam obawy ze jednak ten 19 cali będzie za mały. Rower wydawal sie mały juz na samo oko ale o dziwo niewygodnie jakoś mi na nim nie było 19 na kolach 29
AlfonsoCastelgandolfo Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Planuje zakup treka ex 7. I mam dylemat jaki rozmiar ramy wybrać. Mam nietypowe proporcje ciała. Wzrost 172, wymiar od ziemi do kroku 82 cm, rozstaw ramion 178. Obecnie jeżdżę na retro mtb a dokładnie author modus z 2001 roku na kołach 26 z ramą 17 cali. Mostek mam w nim 12 cm i pozycja wydaje mi się być ok. Jednak wolał bym mieć ramę 19 cali i krótszy mostek. Wydaje mi się że lepiej by się prowadził. Jeździłem ostatnio rometem mustangiem z ramą L na kołach 29 i ten rower wydawał mi się mega krótki, siedziałem na nim dużo bardziej wyprostowany niż na moim authorze 17. Wiec jaki rozmiar takiego treka M/L czy L ?
ankorst Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 witam przymierzam się do krossa earth 2.0 z 2019. Mam 183 wzrostu przekrok 86. Wszędzie wychodzi mi, że rozmiar L będzie najlepszy, ale... Kross dla modelu earth podaje takie rozmiary: 174-183 "M" , 183-190 "L" więc jestem idealnie pomiędzy🤪. Niestety nie mam jak fizycznie się do tego roweru przymierzyć. Co byście radzili?
Loner Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Cześć, Mam 178cm wzrostu i przekrok 92cm, dosyć dużo przy tym wzroście i nie wiem jak właściwie dobrać ramę MTB. Gdy pytam w serwisie każdy odrazu wciska mi 19", a na różnych kalkulatorach zawsze wylicza mi 21" lub więcej. Może mi ktoś z tym pomóc? Aktualnie xc 20" ale nie do końca czuje się na nim dobrze.
Utek Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Czesc, podbijam Tak wiem I rozumiem. "ja pierdziu znów roweru nie potrafi sobie wybrać" Ale, lepiej większą czy mniejsza? (gdyby nie udało się znaleźć fizycznych sztuk do rundki przed zamówieniem z internetow) Co ja jestem:, 188 wzrostu, ramiona 64, noga 94 (mierzona zgodnie z poprzednimi 6 stronami opisów) Upatrzony Silex 200, kalkulator Meridy podpowiada rozmiar L, ale czy z waszych praktyk lepiej wziąć XL? (tak wyczytałem że przy MTB i innych lepiej mniejsza jak za duża) Merida:
Rekomendowane odpowiedzi