Teknoloji Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Teraz, Ritter napisał: Długa noga jesteś pewien że nie mierzyłeś pachwiny?
akduj Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 W dniu 10.10.2017 o 22:55, pozycz napisał: Witam, Zacząłem się rozglądać za swoją pierwszą szosą i mam problem z doborem ramy. Mam 179cm i dł. wew. nogi 86. Byłem już w trzech sklepach i opinie były sprzeczne. W jednym sklepie gość który jeździ na szosie(sprzedawca) powiedział mi że 54 będzie spoko, a 56 to już ciut za dużo. W następnych sklepach mówiono że 56 to mój rozmiar. Chciałbym kupić Cannona, przysiadałem się do ramy 54 i wydawała się OK. Jednak wg. mnie poprzez posiedzenie 5min na rowerze nie jestem w stanie ocenić która rama będzie dla mnie lepsza, w takim czasie nie wyczuje dyskomfortu spowodowanego zbyt dużą lub zbyt małą ramą, wyjdzie to dopiero po przejechaniu x kilometrów. Jeżeli chodzi o ramę 54 to obawiam się o toe overlap. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi ! mam taki jak Ty rozmiar, co wybrales?
Ritter Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 W dniu 4.01.2019 o 10:58, Teknoloji napisał: Coś dziwne masz te wymiary, bo ja mając 185cm wzrostu mam przekrok 85 i tułów ~67,5, 153,5 od ziemi do górnej krawędzi mostka (ta trójkatna dziura). Mi na competetive cyclist wychodzi: The Eddy Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 56.2 - 56.8 cm Seat Tube Range c–t: 58 - 58.4 cm Top Tube Length: 55.5 - 55.9 cm Stem Length: 10.6 - 11.2 cm BB–Saddle Position: 72 - 74 cm Saddle Handlebar: 56.2 - 56.8 cm Saddle Setback: 7.7 - 8.1 cm przy moich wymiarach Inseam: 85 Trunk: 67.5 Forearm: 35.5 Arm: 68 Thigh: 64.5 Lower Leg: 56.5 Sternal Notch: 153.5 Total Body Height:185 Ponowny pomiar do pachwiny, daje mi przekrok 90-91, to już bliżej rozmiaru 58, myślicie, że geometria tego roweru będzie pasowała do moich wymiarów na dłuższe wyjazdy?
Teknoloji Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 No o tym pisałem, nie powinieneś mierzyć do pachwiny. Sprawdź na YouTube jak mierzyć przekrok
akduj Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 W dniu 10.10.2017 o 22:55, pozycz napisał: Witam, Zacząłem się rozglądać za swoją pierwszą szosą i mam problem z doborem ramy. Mam 179cm i dł. wew. nogi 86. Byłem już w trzech sklepach i opinie były sprzeczne. W jednym sklepie gość który jeździ na szosie(sprzedawca) powiedział mi że 54 będzie spoko, a 56 to już ciut za dużo. W następnych sklepach mówiono że 56 to mój rozmiar. Chciałbym kupić Cannona, przysiadałem się do ramy 54 i wydawała się OK. Jednak wg. mnie poprzez posiedzenie 5min na rowerze nie jestem w stanie ocenić która rama będzie dla mnie lepsza, w takim czasie nie wyczuje dyskomfortu spowodowanego zbyt dużą lub zbyt małą ramą, wyjdzie to dopiero po przejechaniu x kilometrów. Jeżeli chodzi o ramę 54 to obawiam się o toe overlap. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi ! I co zrobiłeś mam te same wymiary
JARY Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Mam wzrost 192 cm a przekrok 89 cm. Upatrzyłem w Dechatlonie szose Ultra 920 https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8402811.html i geometria Według Dechatlonia powinna mi pasować rama XL jak myślicie czy nie za duża? Może lepiej mniejsza? Dziękuje Edytowane 18 Stycznia 2019 przez JARY Dodanie linku
organic Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Ja z moim 183 i przekrokiem 86 brał bym L, więc nie wiem czy dla Ciebie nie byłby za mały, przy czym ja pierwszą szosę trafiłem z geometrią bardziej w stronę race Zwróć uwagę że rozmiar XL nie są już dostępny. Wszystkie rowery z logo btwin są tak naprawdę wyprzedawane bo na horyzoncie jest już nowa marka Decathlonu dla segmentu race (Van Rysel) https://forum.szajbajk.pl/topic/9627-nowe-tribany-warto/?do=findComment&comment=120829
kitsune Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Cześć. Planuje zakup szosy swego czasu zadałem pytanie o polecana rowery został mi polecony triban na sorze (500 bądz 520) z racji budżetu jaki posiadam natomiast mam problem z rozmiarem i nie wiem czy pod mój wzrost (178) i przekrok (82) lepsza będzie L czy M. Bardziej nastawiam się na wygodne przemierzanie kilometrów niż bicie rekordów. Wydaje mi się, że mimo wszytko M-ka będzie lepszym wyborem ale chciałbym jednak poradzić się ekspertów w temacie. Pozdrawiam i z góry dziękuje
JARY Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) 8 godzin temu, organic napisał: Ja z moim 183 i przekrokiem 86 brał bym L, więc nie wiem czy dla Ciebie nie byłby za mały, przy czym ja pierwszą szosę trafiłem z geometrią bardziej w stronę race Zwróć uwagę że rozmiar XL nie są już dostępny. Wszystkie rowery z logo btwin są tak naprawdę wyprzedawane bo na horyzoncie jest już nowa marka Decathlonu dla segmentu race (Van Rysel) https://forum.szajbajk.pl/topic/9627-nowe-tribany-warto/?do=findComment&comment=120829 Po dokładnym zmierzeniu przekrok wynosi 90 cm. Xl-ka jest dla mnie zarezerwowana w bliskim sklepie przeceniony na 4.700 zaś L-ka 200 km dalej, troche daleko. Zgadza sie geometria zdecydowanie turystyczna. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez JARY
organic Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 13 godzin temu, JARY napisał: Po dokładnym zmierzeniu przekrok wynosi 90 cm. Xl-ka jest dla mnie zarezerwowana w bliskim sklepie przeceniony na 4.700 zaś L-ka 200 km dalej, troche daleko. Zgadza sie geometria zdecydowanie turystyczna. Kolego, a która to szosa w Twoim życiu, że od razu celujesz w Ultegrę? Fakt, że cena dobra, biorąc pod uwagę koła jakie wkładają do tego modelu, tylko że potem pewnie i tak będziesz wymieniał na komponenty z grupy 105, bo np. kaseta będzie stówkę tańsza od odpowiednika z Ultegry.
JARY Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Tak jak piszesz Kolego cena robi różnice wole dołożyć grosza i mieć poczucie dobrze wydanych pieniędzy. Załóżmy ze pierwsza i mając świadomość ze może Ultegra to za wysoka półka dla amatora to uważasz ze nie stać amatora na wymianę komponentów z tej samej półki cenowej ? Nawet szkoda by później z tego robić mix 105-ki i Ultegry . Z racji że jestem tu świeży to be urazy.
patryk072 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Cześć, też potrzebuję porady, mam 173 cm wzorstu, wewnętrzna długość nogi 79-80. Chcę kupić Rometa Huragana 2+ i myślałem o rozmiarze 52, natomiast widziałem, że niektórzy kupują tez 54, bardzo proszę o informację jakie lepiej rozmiar wybrać. Dzięki!
SmykX Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Witam, Postanowiłem kupić szosówkę FUJI SL 3.1 2017, ale mam dylemat nad odpowiednim rozmiarem. Z kalkulatora pasuję moim zdaniem rozmiar 61cm, ale nie wiem czy nie będzie za duża i czy nie lepszym rozwiązaniem będzie wybranie ramy 58cm. Prosiłbym Państwa o doradzenie i wskazówki. Mój wzrost: 193cm Wewnętrzna długość nogi: 88cm Wymiary kalkulatora oraz rozmiary roweru poniżej: Edytowane 23 Lutego 2019 przez SmykX
marino Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Witam Szajbajkowiczów. Mam pytanie głównie do właścicieli rowerów CUBE. Czy CUBE Attention 27,5 , rama 18" nie będzie za mały ? Mój wzrost 181 cm , długość wewnętrzna nogi 84 cm. Jazda po polnych drogach i leśnych ścieżkach. Po przymiarce i krótkiej przejażdżce w celu sprawdzeni stanu (rower używany) było w miarę ok. Pytanie co będzie po przejechaniu 20-30 km. Może ktoś ma doświadczenie z taką geometrią ramy i moim wzrostem ?
Bujak Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Korzystał ktoś z tej książki do bike fittingu?https://www.roadbikerider.com/wp-content/uploads/2018/04/BikeFit.pdfBędę przez nią się przedzierał, bo zapowiada się interesująco.A może warto przeczytać coś innego?
trabis Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ja mam 181cm wzrostu, noga 83cm mtb 19,5 cala trek x-caliber 2019 na razie jest ok.
llyszkowicz Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Witam Wszystkich, chcę kupić rower Kands Avangarde Deore 2018 i nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać, dodam ,że jest to mój powrót do roweru po kilku ładnych latach, więc nie mam porównania, ponieważ na żadnym rowerze nie jeździłem od kilku lat. Mój wzrost to 185 cm Odległość od podłoża do kroku to 85 cm Wiem, że te Kandsy mają trochę większe ramy, może ktoś jest o zbliżonych wymiarach do moich kto używa tego roweru?
_PrEzY_ Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Cześć ! Przymierzam się do zakupu roweru typu Merida Big Nine 300 lub 500 ewentualnie Merida Big Nine NX Edition. Mam problem z dobraniem rozmiaru ramy. Dane, które otrzymałem z kalkulatora https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp ciężko porównać z tym co jest na stronie Meridy: https://www.rowerymerida.pl/produkt1660/bignine-300-rower-merida.html Poniżej wklejam moje pomiary + zalecane wyniki z przywołanego wcześniej kalkulatora: Pomiary [cm]: Actual inseam 89 Trunk 66 Forearm 36 Arm 69 Thigh 62 Lower leg 57 Sternal notch 153 Total height 186 Wyniki: Standover Height Range 33,2"-33,9" / 84,3cm-86,11cm Virtual Top Tube Length 24,2"-24,6" / 61,47cm-62,48cm Stem Length 4,02"-4,65" / 10,2cm-11,8cm BB Saddle Position 31,02"-31,61" / 78,8cm-80,3cm Saddle Handlebar 22,36"-22,99" / 56,8cm-58,4cm. Czy na podstawie tych danych uda się dobrać odpowiedni rozmiar ramy ? Czy trzeba fizycznie z miarką mierzyć wszystko wg. wyników kalkulatora ? Przerabialiście to z Meridą ? Prośba o pomoc i jakieś wskazówki, bo utknąłem w miejscu
Maggot743 Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 Witam! Przymierzam się do zakupu roweru szosowego z sportową geometrią (Odpadają wszelkie endurensy). Moje najważniejsze wymiary są mocno zbliżone do Szajbajka, tj: wzrost 182cm, wysokość krocza 86-87cm. Jeździłem kiedyś na Fuji Roubaix 1.5 w rozmiarze 58cm lecz był mocno za duży. Pomimo, że Szajbajk uważa, że jeździ się mu dobrze na 56 (stack: 567mm, reach: 393mm) to jednak wspomina, że do 54 też się dopasuje. Spotkałem się również z teorią, że mając stosunkowo długie nogi (tak jak w moim przypadku) i krótszy w związku z tym tułów to powinno się wybrać krótszą ramę. Problem polega na tym, że większość marek, które mnie interesują ma rozmiary ram, których wymiary stawiają mnie w niepewności gdyż: a) Rama będzie ciut mniejsza - zastosować długi mostek, sztycę z ofsetem b) Rama będzie dobra lub (czego nie chcę) ciut za duża - konieczność użycia krótszego mostka = utrata stabilności. Co o tym sądzicie?
jakubisko Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 Witam, ma ktoś doświadczenie z rowerami z Decathlonu? Kupiliśmy model XC 500 Rockrider. Wersja S. Niby na wzrost 150 - 164. Dziewczyna ma wzrost 164 ale dość duży przekrok, nie miałem czasu dokładnie poustawiać wszystkiego ale wydaje się być wyciągnięta. Zapas według producenta niby jest...
SlautarX Opublikowano 6 Października 2019 Opublikowano 6 Października 2019 Jeżeli to możliwe to proszę o opinie na temat rozmiarówki na moje wymiary Wzrost 186 cm / przekrok ok. 89 / zasięg ramion (APE Index) 188cm / waga 84 kg Po dość dogłębnej analizie Trójmiejskiego rynku wymarzyłem sobie: MERIDE ONE TWENTY (XT lub 9.800) – z uwagi na 1x12 raczej 9.800 Niestety zostały tylko rozmiary XL – czyli rama „20,5” Wg kalkulatora MERIDY mój rozmiar ramy dla full suspension to 20,11 tj. (89cm x 0,225). Zacząłem analizować tabelki i geometrie innych rowerów i powiem szczerze rozstrzał jest niesamowity. Rower ma mi wygodnie i kompromisowo efektywnie wozić 4 litery po lasach w okolicach do 50 km od Gdańska. Połowa aktywności to będą wycieczki rodzinne dopasowane do słabszych uczestników. Sam planuje potrenować około 6h tygodniowo (2h x 3) po terenach TPK, KPK, lasy Otomińskie etc. i gdzie tam jeszcze oczy poniosą. Singli (w normalnym tego słowa znaczeniu) raczej nie uświadczę. Są plany na około 3 maratony w stylu serii Garmin MTB, ale na zasadzie dojechać i przesunąć własne granice. Walka z samym sobą. Technika słaba, z kondycją już lepiej. Obecnie mam rower 21,5 , ale koła 26 cali i geometria historyczna A.D. +/- 2008 ogólnie czuje się na nim dobrze, poza siodełkiem które zmieniam….od 10 lat. Porównałem sobie kilka rowerów innych producentów biorąc pod uwagę ich kalkulatory i zalecenia co do wzrostu/przekroju i chyba najbliżej wypadł SCOTT SPARK. Pojeździłem na rowerze znajomego (On ma 182 cm wzrostu) a konkretnie na Sparku 940 (L) i go brałem jako wyznacznik ponieważ czułem się dość dobrze - jak na przejażdżkę 1 km bez szczegółowych ustawień poza szybką zmianą położenia siodełka. Moje wnioski co do Meridy XL są takie (czy dobre nie mam pojęcia) 1. Spory REACH 475mm – czyli 15 mm większy od SCOTTA - nie mam co to będzie dla mnie oznaczać – generalnie na stojącą będę jeździł relatywnie rzadko 2. Efektywny rozmiar górnej rury – 636 mm – bardzo podobne 3. STACK 625 Merida vs 602 SCOTT – podobno (?!) dla wygody lepsza jest większa wartość. 4. Wysokość (prześwit) „góry rurnej” – 786 Merida vs 770 – zapas na klejnoty ogólnie jest. Niestety Meridy przymierzyć nie mogę stąd rozterki. Poniżej mała tabelka porównawcza.
pawcio_93 Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Witam. Rozważam zakup roweru Romet Huragan 1+. Mam 180 cm wzrostu i 85 cm inseam. Waham się między rozmiarami 54 i 56. Ktoś posiada ten rower i mógłby doradzić, czy lepszy będzie mniejszy, czy większy? W dwóch sklepach online doradzali mi brać 56, jednak ja jakoś bardziej skłaniam się ku 54. Wstawiam geometrię, niestety brakuje Stack i Reach, nigdzie nie mogę znaleźć tych wartości. Dziękuję za każdą opinię.
regit Opublikowano 25 Listopada 2019 Opublikowano 25 Listopada 2019 Witam, stoję przed wyborem pierszej szosówki (używanej) ale mam pewien dylemat odnośnie ramy. Mój wzost to 171 a przekrok to około 83 mierzone boso, zależnie od strony te wartości pasują do ramy 54 lub 55 i zastanawiam się czym się bardziej kierować?
orzecho Opublikowano 25 Listopada 2019 Opublikowano 25 Listopada 2019 Witam, stoję przed wyborem pierszej szosówki (używanej) ale mam pewien dylemat odnośnie ramy. Mój wzost to 171 a przekrok to około 83 mierzone boso, zależnie od strony te wartości pasują do ramy 54 lub 55 i zastanawiam się czym się bardziej kierować?Kolego mam prawie identyczne wymiary jak ty 172 cm wzrostu i 82 przekrok. Mam ramę 54 cm w Treku. Ciężko mi powiedzieć jaka będzie dobra w innej marce ale ta w Treku jest idealna na mnie. Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
regit Opublikowano 26 Listopada 2019 Opublikowano 26 Listopada 2019 W dniu 25.11.2019 o 19:21, orzecho napisał: Kolego mam prawie identyczne wymiary jak ty 172 cm wzrostu i 82 przekrok. Mam ramę 54 cm w Treku. Ciężko mi powiedzieć jaka będzie dobra w innej marce ale ta w Treku jest idealna na mnie. Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka Też szukałem 54 ale trafiłem na coś takiego : Principia Levitate i zastanawiam się czy warto próbowć
Rekomendowane odpowiedzi