Skocz do zawartości

FAQ. Jak dobrać rozmiar ramy do wzrostu i budowy ciała.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem krótki epizod z szosą wcześniej. Niestety nie do końca świadomy i z małą wiedzą kupiłem zresztą za rekomendacją sprzedawcy sklepu rower o wiele za duży.

To jakie męki na nim przechodziłem nie będę opisywał. Nie próbowałem nawet kombinować, typu zmiana mostka, przesuwanie siodełka itp. Rower poprostu był o wiele za duży. Sprzedałem go i mimo nieudanego początku - dużego dyskomfortu podczas jazdy, nie zniechecilo mnie to.

Czytając o twoich odczuciach, tym bardziej nie mogę się doczekać kiedy dostanę swój rower 😉

Miłego kręcenia i połykania kilometrów z przyjemnością :-)

Opublikowano

@rav80 ja na mojej starej wyraźnie za dużej  szosie zrobilem raz trase 110km dość intensywnego pedałowania ale w sumie nie miałem żadnych dramatycznych przeżyć - moze poza obsługa napędu wajchami na ramie oraz faktem, że linka tylnej przerzutki mi się notorycznie naciągała i w ogóle nie mogłem wejść na wyższe indeksy na podjazdach (troche dramat był). Ale aż się dziwiłem że nic mnie po tym nie bolało.

Co do Canyona to jest jeszcze nie mierzalny wow-efekt, jestem troche takim psychofanem designu Canyona i już samo siedzenie na nim daje dodatkowy fun 😉 

Opublikowano

Witam to mój pierwszy wpis na forum

@cypreess mam  praktycznie takie same wymiary jak Ty ( wzrost 180 długość nogi 84 ), czy po przejechaniu trasy którą opisałeś powyżej w dalszym ciągu uważasz że zamówiony przez Ciebie rozmiar ramy (M) jest w100% ok.

Opublikowano

@Yarooo Tak. Chyba najlepszym dowodem na to jest nie odesłanie roweru na okresie próbnym.

Opublikowano

Panowie jest ktoś w stanie mi pomóc bo już mam mętlik totalny...
Wzrost 193cm przekrok 94cm jaki rozmiar? czy 58cm długości górnej rury będzie ok?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy podpowie ktoś jakich wymiarów ramy mam szukać do roweru crossowego?

Wzrost 188cm

Przekrok 87.5 cm

Tułów 71

Przedramię 35

Ramię 63

Udo 62

Wys. Podudzia 57

Wys. Mostku 154

Opublikowano

Witam.

A jak mają się ramy dla kobiet? Planuje zakup dla żony https://cube.pl/2018/rowery/women/mountainbike/access-ws/cube-access-ws-sl-bluenraspberry-2018/

I nie wiem jaki będzie pasował jej na wzrost 170 cm i nogę 80 cm. Różnie źródła podają różne interpretacje. Teraz moja zona jeździ na leciwym Merida K-five rozmiar 18 (46cm) w wersji 26 cali i twierdzi, że jest za mały. Jest mało doświadczona i nie wydaje mi się żeby tak było... Nie mam możliwości by przymierzyła się do roweru, gdyż nie znalazłem go nigdzie w trójmieście, w grę wchodzi raczej dostawa. Wiem że można odesłać i zmienić rozmiar, ale chciałbym zamówić najpewniejszy rozmiar. Myślicie że jej posłuchać i zamówić na start 19calową ramę  (tylko że  w tym rozmiarze mają jedynie 29 er) ?

Pozdrawiam

Arek

Opublikowano
19 godzin temu, Arkpra napisał:

Witam.

A jak mają się ramy dla kobiet? Planuje zakup dla żony https://cube.pl/2018/rowery/women/mountainbike/access-ws/cube-access-ws-sl-bluenraspberry-2018/

I nie wiem jaki będzie pasował jej na wzrost 170 cm i nogę 80 cm. Różnie źródła podają różne interpretacje. Teraz moja zona jeździ na leciwym Merida K-five rozmiar 18 (46cm) w wersji 26 cali i twierdzi, że jest za mały. Jest mało doświadczona i nie wydaje mi się żeby tak było... Nie mam możliwości by przymierzyła się do roweru, gdyż nie znalazłem go nigdzie w trójmieście, w grę wchodzi raczej dostawa. Wiem że można odesłać i zmienić rozmiar, ale chciałbym zamówić najpewniejszy rozmiar. Myślicie że jej posłuchać i zamówić na start 19calową ramę  (tylko że  w tym rozmiarze mają jedynie 29 er) ?

Pozdrawiam

Arek

Hmm, a rozważałeś może https://www.canyon.com/en-pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-wmn-al-6-0.html (zdaje sie identyczna cena + podobna klasa osprzętu). Zaleta jest taka, że możesz użyć ich kalkulatora na stronie który po pomierzeniu przekroku i innych parametrów dokładnie ci powie jaką ramę zamówić.

Ja ostatnio od nich kupiłem dla siebie dwa rowery (mtb + szosa) i rama dobrana idealnie, a w tej chwili właśnie oczekujemy na dostawę dokładnie tego powyższego WMN AL 6.0 dla żony i nie spodziewam się nawet najmniejszego problemu z jego pasowaniem bo kalkulaktor jasno wskazał rozmiar ramy jaką zamówić.

Jeśli byś rzeczywiście rozważał zakup tego roweru to daj znać - ja poprosiłem ich o rabat na trzeci już kupowany i coś tam nie wiele ale mi udzielili więc może mógłbym także to zrobić dla ciebie.

Opublikowano (edytowane)

cypreess dzięki za propozycję, ale moja zona uparła się na tego CUBE (wygląd). Poza tym znalazłem go w polskim sklepie w cenie 3899 z możliwością negocjacji i z darmową wysyłką, więc wyjdzie dużo taniej niż za tego Canyon`a mimo ze osprzęt dość podobny. Myślę, że sprawdzę jej wymiary na stronie Canyon`a i sprawdzę wymiary proponowanej przez nich ramy i kupie podobnych rozmiarów CUBE`a. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

PS. Choć przyznam że analizowałem wczesnej tego Canyon`a i był on na mojej liście :)

Edytowane przez Arkpra
Opublikowano

@Arkpra no z kwestiami wyglądu nie podyskutujesz 🙂 Mi tam akurat sie strasznie podoba design language Canyona, co zreszta pewnie naocznie widać po tym ile rowerów od nich wziąłem 🤣🤣🤣 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie mianowicie jestem na etapie kupna roweru szosowego moze pomozecie mi wybraca ktorego kupic, mam wzrost 183 z przekrokiem 87 czyli dlugie nogi krotszy tulow a rowerki to merida reacto 907 w rozmiarze m/l lub giant tcr advanced 3 w rozmiarze tez m/l , na ktorym sie bede lepiej czol? 

Opublikowano

Ktoś mi doradzi mam 176cm i długość krocza 83cm a.chce kupić Meride dcultura 200. Z góry dziękuję za informację

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ktoś ma jakiś link do polecanego kalkulatora? Niestety RODO uniemożliwiło dostęp do serwisu poza ue..

Co do dopasowania. Mam dylemat czy brać ramę 23 czy jednak 21. Rower MTB, Merida Big.Nine Limited 2018. Mam 194cm wzrostu i przekrok 94 cm.

Może ktoś doradzić? Póki co nie mam możliwości się przymierzyć, rowery są praktycznie niedostępne, ale szukam i myślę co z tym rozmiarem by jak tylko pojawi sie okazja to kupić. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.04.2017 o 22:49, lukashi napisał:

Wzrost 175cm, długość nogi do krocza 80cm.

MTB na kołach 29" - M 19" 483mm - Kellys GATE 50 2017

Cross/Fitness na kołach 28"/700 - M 19" - Scott SUB 10 2008

Szosa na kołach 700 - 76cm - Trek Emonda ALR

Witam. Ja też mam 175 cm wzrostu i długość nogi 81 cm. Chcę kupić Kellys Gate 70 i zarówno producent na swojej stronie jak i sprzedawcy proponują mi ramę S. Jak Ci się jeździ na M-ce? Nie jest zbyt duża? Miałem okazję pojeździć jakimś starym niskim modelem Kellysa w rozmiarze M na kołach 29'' i na szlaku był zbyt duży, za wysoki przekrok, zero miejsca na klejnoty, nie panowałem nad nim. Chyba że geometria ramy bardzo się różni między 2017 a 2018 r.

Opublikowano

Cześć, nie chcę tworzyć nowego tematu, więc napiszę tutaj. Jeśli to błąd to z góry przepraszam. Do tematu: przymierzam się do kupna Tribana 520 na początek przygody z szosą (rozważałem też 540, ale  wydaje mi się, że na tym etapie nie ma sensu dokładać do lepszego osprzętu, kół). Zastanawiam się tylko nad rozmiarem ramy - S czy M. Moje wymiary to 173 cm wzrostu i 82 cm w przekroku, a więc na granicy S i M wg rozmiarówki.  Bardziej szczegółowo:

Inseam: 82
Trunk: 62
Forearm: 32
Arm: 63
Thigh: 62
Lower Leg: 52,5
Sternal Notch: 144
Total Body Height: 172,5

Obecnie dostałem od Decathlonu do testów Tribana 520 w rozmiarze M i po przyjechaniu ok 30 km wrażenia są bardzo dobre, aczkolwiek pozycja wydaje się mi lekko nader wyciągnięta. Jednak ciężko jest mi to poprawnie ocenić, bo wcześniej jeździłem na krosie i MTB. Jeżeli jadę w wyjściowej pozycji na "górnym" baranku z dłońmi przy klamkach, to przednią piastę widzę przed kierownicą jakiś 1, 2 cm. Sprzedawca namawia mniej na rozmiar M, ale boje się, że jednak bardziej komfortowa będzie S-ka, której nie mam jak przetestować. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
22 godziny temu, pawel89 napisał:

Cześć, nie chcę tworzyć nowego tematu, więc napiszę tutaj. Jeśli to błąd to z góry przepraszam. Do tematu: przymierzam się do kupna Tribana 520 na początek przygody z szosą (rozważałem też 540, ale  wydaje mi się, że na tym etapie nie ma sensu dokładać do lepszego osprzętu, kół). Zastanawiam się tylko nad rozmiarem ramy - S czy M. Moje wymiary to 173 cm wzrostu i 82 cm w przekroku, a więc na granicy S i M wg rozmiarówki.  Bardziej szczegółowo:

Inseam: 82
Trunk: 62
Forearm: 32
Arm: 63
Thigh: 62
Lower Leg: 52,5
Sternal Notch: 144
Total Body Height: 172,5

Obecnie dostałem od Decathlonu do testów Tribana 520 w rozmiarze M i po przyjechaniu ok 30 km wrażenia są bardzo dobre, aczkolwiek pozycja wydaje się mi lekko nader wyciągnięta. Jednak ciężko jest mi to poprawnie ocenić, bo wcześniej jeździłem na krosie i MTB. Jeżeli jadę w wyjściowej pozycji na "górnym" baranku z dłońmi przy klamkach, to przednią piastę widzę przed kierownicą jakiś 1, 2 cm. Sprzedawca namawia mniej na rozmiar M, ale boje się, że jednak bardziej komfortowa będzie S-ka, której nie mam jak przetestować. Z góry dzięki za pomoc.

To samo mialem na za duzej szosie, tez mi uciekala piasta o 1-2 cm wizualnie (mialem starą szose powiedzmy L i przesiadlem na M) (przy wzroscie 180) i jest spora roznica. Z tego co opisujesz i mojego doswiadczenia wysilibym sie jednak poszukać "S" - chocby zapytaj czy ktos ma i da ci sie przejechac, Tribany to popularne rowery napewno kogos znajdziesz, bo na moj gust to chcesz wlasnie kupic S.

Opublikowano

@cypreess dzięki za odpowiedź. Właściwie to miałem okazję przejechać się po sklepie Tribanem w rozmiarze S, ale w wersji damskiej (teoretycznie to jest to samo co męska, tylko inne malowanie) no i na S-ce kierownicę miałem zdecydowanie bliżej (patrząc z góry piastę widziałem 1 cm za kierownicą) ale też zdecydowanie niżej. Ale czy ta pozycja jest prawidłowa to ciężko mi jako laikowi stwierdzić. Analizując geometrię S-ki i M-ki różnica jest głównie w Stacku (M jest 2,5 cm wyżej od S), a Reach jest taki sam (378). Rożnica w długości bierze się więc w dłuższej rurze podsiodłowej i, co  za tym idzie, dłuższej górnej rurze (S: 535, M:548). Tak się zastanawiam, gdybym wziął S i wysuwał bardziej sztycę (w stosunku do M) to czy efektywnie odległość do kierownicy nie byłaby taka sama co w M? Jeżeli tak to różnicą w S i M jest 2,5 cm w Stacku (M jest wyższy) i 2 cm dłuższy mostek. Jeśli jest tak jak piszę, to wychodzi, ze w M miałbym bardziej komfortową pozycję (wyższą) w stosunku do S, ale tez lekko wyciągniętą do przodu (pewnie z uwagi na różnicę w mostku). Dobrze myślę?

A jeśli ktoś z forum kto użytkuje Tribana 520/540 w rozmiarze S, przy podobnym wzroście (173) podzieliłby się wrażeniami, lub dałby się przejechać (w Warszawie lub okolicach) to byłoby super. 

Opublikowano

@pawel89 Nie wiem jak w Tribanie ale w Canyonie jest napewno roznica pomiedzy meskimi i damskimi geometriami. Nawet chwala sie tym. Wiec bym nie porownywal. Oczywiscie mozna teoretyzowac na temat poszczegolnych parametrow, ale pewnie i tak ostatecznie najprosciej sie tym przejechac i zobaczyc co cie boli i gdzie 😉 

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad kupnem rowerku https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2019/endurace-al-6-0.html Mam dylemat, ponieważ jestem pomiędzy rozmiarami M i L. Mam 182 cm wzrostu i ok 84 cm dł nogi. Proszę o pomoc w którą stronę pójść?

Opublikowano

Przede wszystkim rower w Canyone mozesz normalnie przetestowac i odeslac - wiec bym sie z tym nie czail tylko sprawdzil sobie. Po drugie wydaje mi sie ze w twoim przypakdu juz L bedzie lepszy. M jest dość "zwarty" dla mnie przy 180cm wzrostu. Wiec dla kogoś jeszcze większego pewnie bedzię już "bardzo zwarty" czyli bedizesz siedzial zbyt wyprostowany (tak zgaduje).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam 160 wzrostu i 81 cm długość nóg od wewnętrznej strony. Czy specialized w rozmiarze 54 będzie dobry? 

Opublikowano

Dzień dobry,

Po roku katowania moimi 115 kilogramami górala Gianta postanowiłem nabyć własny rower, wstępnie padło na Fuji Jari 1.5 alu, zrobiłem sobie wstępne pomiary, i z internetowych kalkulatorów wyszedł mi rozmiar ramy 62!!! Sprzedawca, w salonie Fuji (po wizualnej ocenie mojej postury) wstępnie zaprowonował romiar 56 (brak modelu na stanie sklepu uniemozliwił przymiarkę). Potrzebuję Waszej pomocy aby ocenić, króry rozmiar będzie mi najbardziel leżał lub czy w ogóle mam się w ten model pchać. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

w załączeniu moje pomiary oraz link do modelu:

http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari/jari-1-5

Bez tytułu.jpg
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ritter napisał:

Dzień dobry,

Po roku katowania moimi 115 kilogramami górala Gianta postanowiłem nabyć własny rower, wstępnie padło na Fuji Jari 1.5 alu, zrobiłem sobie wstępne pomiary, i z internetowych kalkulatorów wyszedł mi rozmiar ramy 62!!! Sprzedawca, w salonie Fuji (po wizualnej ocenie mojej postury) wstępnie zaprowonował romiar 56 (brak modelu na stanie sklepu uniemozliwił przymiarkę). Potrzebuję Waszej pomocy aby ocenić, króry rozmiar będzie mi najbardziel leżał lub czy w ogóle mam się w ten model pchać. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

w załączeniu moje pomiary oraz link do modelu:

http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari/jari-1-5

Bez tytułu.jpg

Coś dziwne masz te wymiary, bo ja mając 185cm wzrostu mam przekrok 85 i tułów ~67,5, 153,5 od ziemi do górnej krawędzi mostka (ta trójkatna dziura). Mi na competetive cyclist wychodzi:

The Eddy Fit (cm)

Seat Tube Range c–c: 56.2 - 56.8 cm
Seat Tube Range c–t: 58 - 58.4 cm
Top Tube Length: 55.5 - 55.9 cm
Stem Length: 10.6 - 11.2 cm
BB–Saddle Position: 72 - 74 cm
Saddle Handlebar: 56.2 - 56.8 cm
Saddle Setback: 7.7 - 8.1 cm

przy moich wymiarach

Inseam: 85
Trunk: 67.5
Forearm: 35.5
Arm: 68
Thigh: 64.5
Lower Leg: 56.5
Sternal Notch: 153.5
Total Body Height:185

Edytowane przez Teknoloji
Opublikowano
2 minuty temu, Teknoloji napisał:

Coś dziwne masz te wymiary, bo ja mając 185cm wzrostu mam przekrok 85 i tułów ~67,5, 153,5 od ziemi do górnej krawędzi mostka (ta trójkatna dziura). Mi na competetive cyclist wychodzi:

The Eddy Fit (cm)

Seat Tube Range c–c:
Seat Tube Range c–t:
Top Tube Length:
Stem Length:
BB–Saddle Position:
Saddle Handlebar:
Saddle Setback:56.2 - 56.8 cm
58 - 58.4 cm
55.5 - 55.9 cm
10.6 - 11.2 cm
72 - 74 cm