noren Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor Opublikowano 24 Lipca 2018 Na śrubę do ramy jest montowane. W odlewie ramy jest hak. Tak jakby był normalnie tylko niewymienny.
warmen Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 mam detki z decathlonu 25mm i nie mam problemu zadnego chyba te po 15zl.
noren Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor Opublikowano 24 Lipca 2018 Mówimy o tych 28-32. Ale ja też seryjne miałem dobre, musiał ostatnio być słaby rzut.
aandrew_89 Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 Witam, w swoim Tribanie 100 wymieniłem korbę wraz z suportem na FC-M470 (linia łańcucha 47,5mm), jest to jednoblat, tarcza na miejscu środkowej zębatki. Będę przebudowywał napęd na 2x7, mogę wstawić małą zębatkę i linia łańcucha będzie ok czy muszę wymienić suport na dłuższy, żeby linia łańcucha był 50mm?
FalconHeavy Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Czy ktoś z Was wymieniał widelca w tribanku? Waży on prawie 1,3kg. Mam założony wątek odnośnie widelca.
bazia Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 Witajcie, Wróciłem z najdłuższej dla mnie póki co trasy (90km, obiad i jeszcze 10 nad jeziorko na kąpiel), i zauważyłem że lewa manetka mi się "poluzowała", w sensie jest w innej pozycji niż prawa i nabrała luzów. Znalazłem na necie stronę Tektro i pokazano tam w instrukcji pdf jak to ogarnąć, w sensie jak się montuje Tektro RL340 i jak dociągnąć manetkę, ale przy okazji zauważyłem że prawie wyleciał pin trzymający naciąg hamulca. Pchnąlem paluchem i wypadł mi. Domyślam się że jest blokowany jakąś sprężynką (nie zauważyłem żeby "wylatala", sam pin mi nie zginął), czy jest opcja włożenia prawidłowego pina (quick release button go nazywają) bez wizyty w decathlonie? Nie chciałbym stracuić na początku urlopu roweru na eksperymenty serwisowe, tym bardziej, że naprawdę dobrze mi się nim śmiga
Puncu Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 49 minut temu, bazia napisał: sam pin mi nie zginął Możesz zrobić zdjęcie tego pina?
bazia Opublikowano 29 Lipca 2018 Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Puncu napisał: Możesz zrobić zdjęcie tego pina? http://www.tektro.com/products.php?p=72 to ten bolec nad osią dźwigni klamki. Q.R. czyli quick release button. Przesuwając go w prawo albo w lewo blokujemy klamkę w normalnym i w niskim położeniu. Edytowane 29 Lipca 2018 przez bazia
noren Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Próbował ktoś bagażnik + sakwy? Zastanawiam się czy przez geometrię nie będę haczyk noga. Torba bikepackingowa ma mniejszą pojemność niż sakwy, dlatego nie mogę się zdecydować.
Pabloxz Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 14 godzin temu, noren napisał: Próbował ktoś bagażnik + sakwy? Zastanawiam się czy przez geometrię nie będę haczyk noga. Torba bikepackingowa ma mniejszą pojemność niż sakwy, dlatego nie mogę się zdecydować. Przymierzam się do czegoś takiego: bagażnik https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-author-acr-190-carry-more-pd975/?v_Id=94848&gclid=EAIaIQobChMItJvv2vDN3AIVWKqaCh2RewHgEAQYASABEgLkefD_BwE lub sakwa taka https://www.centrumrowerowe.pl/sakwa-sport-arsenal-art-490-pd10236/ na wypady całodniowe powinno wystarczyć 😃
bazia Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 1) problem z luźną manetką lewą rozwiązany. Pojechałem do sklepu z reklamacją, przy mnie pracownik próbowal dokręcić i nie przynosiło efektu. Okazało się że pękła obejma mocująca manetkę -> podobno tydzień czekania na część i potem naprawa nie wiadomo ile. Na znanym portalu aukcyjnym zamówiłem manetki Tektro RL340 (takie same jak fabryczne) w cenie około 75PLN, we wtorek po wzycie w sklepie, w środę już były u mnie. Wymieniłem i czekam aż sklep się ogarnie. Szkoda urlopu i pogody. 2) co do "wypadniętego" pinu dźwigni hamulca w tej samej manetce. Myślę że jak obluzowana manetka sobie "latała" w trakcie transportu na dachu - wysunął się pin i wypadł jak zdemowałem rower. Sam pin jest osadzony w czarnej tulei rozprężnej (okazało się że nie wypadła, tylko zaklinowała się w klamce). Może się komuś taka wiedza przyda. 3) co do bagażnika i sakw: kupiłem na allegro: - bagażnik: https://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-sztyce-srebrny-boki-pod-sakwe-i6955753664.html - sakwy: https://allegro.pl/f70-sakwa-rowerowa-3-komorowa-torba-bagaznik-i7272703442.html Uwagi: - bagażnik na sztycę posiadał wkłądki gumowe. Próbowałem go założyć i skręcić w różnych konfiguracjach. W końcu trochę miał luzu na boki, w sensie nie był fest stabilny i obciążony po oparciu o coś, potrafił się przesunąć, po załozeniu sakw z linku okazało się że ten trójkąt co podpiera sakwy jest za mały, i musiałem go lekko rozgiąć, co i tak nie wystarczyło. Sakwa nie była podpierana na całe powierzchni i czasem szurała o koło na nierównościach -> albo mniejsze sakwy z mega sztywnym bokiem od wewnętrznej (spróbuję zrobić wkładkę z tworzywa na następny większy wypad), albo lepszy bagażnik z większymi podporami pod sakwy (obejmującymi większą powierzchnię torby) - koniec końców pojechałem ze starymi sakwami Basil Mara, których mi było "mniej szkoda". Aktualnie chyba sprzedam ten bagażnik za pół ceny (nie mówię że jest zły, po prostu mi nie pasuje bo mam duże sakwy) i poszukam innego, też pod siodło, choć wychodzi że najlepiej duży do ramy mocowany by się sprawdził
noren Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Szkoda że nie mówiłeś bo mam zdemontowane te manetki oryginalne.Dlaczego bagażnik na sztyce jak Triban ma otwory do montażu normalne?
bazia Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Bagażnik mam stricte na sztycę. Tylko pod moje sakwy za małe ma te trójkąty wspierające. Takie moj zdanie. Nie mówię że jest zły, moje sakwy są duże i po prostu muszę jakoś je bardziej odsadzić od koła. Wydaje mi się że pod turystykę lepszy byłby większy bagażnik mocowany w otwory (większa stabilność). Ten na bruku potrafił mi się przestawić. Ale to może przez sztycę usmarowaną fabrycznym smarem Spróbuję go inaczej dociągnąć i coś wykombinować ze sztywnością moich sakw Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez bazia
Pabloxz Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Czy ktoś kupował zapasowe szprychy i jaki to rozmiar ? Jutro czas na wyprawę z rańca i chciałbym parę sztuk zakupić , rower na razie w domu, brak możliwości skorzystania z kalkulatora, a pod wieczór mogę jeszcze podjechać do Deca
Javier Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Hej witam wszystkich Posiadam swojego tribana 100 niestety juz niedomaga , Mam odlozone okolo 2k na jegomodernizacje jak myslicie od czego zaczac ? W glowie kłębią sie mysli Wymiana tylniego kola (na jakie) Naped (obecnie troche mi brakuje na podjazdach ) co wybrac przedni widelec (co tam bedzie pasowac jak to sprawdzic ) moze jakas tarcza z tylu ? Moze ktos z z fachowym okiem doradzi lajkowi co tam pasuje Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Javier
Jerry Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Od zmiany roweru?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Javier Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 @Jerry Jak juz bym zmieniał to na jakiegoś fajnego szutrowca a 2 2,5 K to za malo troszke . Szustrowiec na 2019/2020 . A ten chce usprawnić na tyle by używać go jako dojazdowke do pracy .
FalconHeavy Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 klamkomanetki + kompakt do przodu.
Javier Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 7 minut temu, FalconHeavy napisał: klamkomanetki + kompakt do przodu. A mozesz polecic konkretne czesci
tadzikpl Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 A mozesz polecic konkretne czesciPolecę zmianę koła co najmniej tył na coś pod kasetę, ostatnio używki lekkie Shimano były za 170 komplet. Potem korba, klamkomanetki, kaseta i przerzutki nowy Claris r2000, do tego łańcuch i suport i całość nie przekroczy 1500 cebulionów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
FalconHeavy Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Javier napisał: A mozesz polecic konkretne czesci 1,5k to przesada na ten rower, dlatego ja wybrałem niektóre elementy używane i wyszło ~400zł. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Sj3UvhX9a8jtU_Se67L89WvQ0LRf2PJDrk77-kLKQc/edit?usp=sharing Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez FalconHeavy 1
Nath_147 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Rozpisales to na wszelkie możliwe sposoby. Wg mnie też najlepsze byłyby microsift z chin plus niedroga przerzutka i korba na przód. Ta rama nie jest warta takich inwestycji. Resztę kasy do skarbonki i szykowały bym się na wyprzedaże rocznika lub niższe ceny graveli 2019, jakiś czas temu np. soot 30 był na Olx był za 3tys nowy (sztywne osie, trp spyre, pełny claris), w podobnej kwocie można też niezłą używaną przelajowke trafić (np. caadx na 105). Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka 1
Pabloxz Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 W dniu 13.06.2018 o 20:02, noren napisał: Oddałem w końcu do serwisu żeby się przyjrzeli temu stukaniu, bo niby nie przeszkadza w jeździe ale mnie irytuje. Jak na złość nie potrafili odtworzyć. To nagrałem i tutaj szukam pomocy - takie stukanie jak na filmie słychać najczęściej na 6 zębatce. Występuje jak jadę na 1x5, 1x6, 2x4, 2x5, 2x6 - czyli jak dość mocno depnę. Jak zacznę kręcić z bardzo wysoką kadencją i bardzo lekko to ustaje, ale nie zawsze się da tak jechać. Teraz jest support HT2, ale na kwadracie który był fabrycznie też to występowałem, i szczerze miałem nadzieję że wyeliminuje to zmianą, ale dalej mnie prześladuje... Wideo:https://streamable.com/fi5xj To i u mnie pojawiły się te dźwięki i delikatnie czuć w nogach, czy doszedłeś do tego co to było tzn , czy wolnobieg? Pytanie też mam następujące , mam zamiar wymienić korbę z supportem i czy muszę też od razu wymieniać wolnobieg i tylną przerzutkę, chcę pomalutku go zmodyfikować, wiadomo też później na klamko-manetki i dodać przednią przerzutkę. Chciałbym to sukcesywnie bez pośpiechu i finansowego eldorado 😃
FalconHeavy Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Korba jest miękka i się wygina przy mocnym depnieciu. To sprawia, że łańcuch zahacza o chaincatcher. W może tu jest problem.
noren Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Ja mam korbe Sory i słyszę to dalej nie doszedłem w końcu co to. Jest podejrzenie o to że wolnobieg się wyrobił - musiałbym zmienić wszystko na raz.
Rekomendowane odpowiedzi