Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A gdzie ma wchodzić ta przerzutka? Pewnie chodzi Ci o kasetę a kaseta 11-rzędowa nie zajmuje więcej miejsca niż 10-rzędowa, po prostu odległości między zębatkami są mniejsze bo rozstaw widełek tylnego trójkąta jest stały i standard szosowy dla osi qr i hamulców obręczowych wynosi bodajże 130 mm

• Lubię to! 1
FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Wejść wejdzie. Mam 10s z podkładką by kaseta nie latała. Pytanie o sens kół karbonowych. Sprzedaj to lepiej albo o zostaw na rower dojazdiwy. Kup używanego krosa 7-8 tego starszego z ramą carbonda. Tam już można powalczyć bez poczucia, że 3x przeinwestowaleś. Koniec końców zastajesz z tą kiepską ramą.

Piszę jako osoba, która która zbyt wiele władowała. Na szczęście do kół karbonowych nie doszedłem. Najpierw wymienilem na koła z tribana rc520, potem jedna felga pękła to za płotłem na obręczy DT r500db. 

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ok rozumiem dziękuję za odpowiedzi, ogólnie mi się bardzo dobrze jeździ tribanem tylko te przerzutki mnie denerwują chciałbym klamkomametki, i brakuje mi biegów trochę, miałem taki pomysł żeby zrobić te biegi a koła karbonowe później jak kupię coś innego to przeloze spowrotem, chce zamiast kupować eskera 7.0 kupić teraz trenażer wahoo kick core i jak osiągnę średnia prędkość na mojej takiej trasie 50 kilometrowej 30km/h to wtedy będę chciał zmienić rower i do niego wrzucić karbonowe koła.

A dupa teraz do mnie dotarło że jak kupię karbonowe koła pod szczęki to ich nie przeloze do krossa bo tam przecież tarcze, chyba zostawię tak jak jest i będzie to rower na stałe do trenazera i będę szukał czegoś innego

Edytowane przez uanpira
  • Lubię to! 2
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Zasadzie wszystko skończone 

IMG_0024.JPG
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Wygląda jak prosto z fabryki, taki czysty, błyszczący 😁

Ja pompkę woziłem przy koszyku na bidon a na ramie miałem torebkę "płetwę", zresztą w obecnym grawelu mam tak samo:

IMG_20260611_212648.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Owszem Grzegorzu - no wiem wożę nietypowo - choć tylko dwa razy się przydała to w roku 2023 kiedy używałem BTWINowskie opony. A jak jeżdziłem na poprzednich rowerach to nie woziłem pompki. Owszem MTBowskie opony mają grubszą gumę - nie miałem kapciów od przebicia - ale miałem od przetarcia rantu bo uszczypałao dętkę.