Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli zacząć od wolnobiegu, jaki polecacie ? 7 rz. czy założyć już 8 rzędówke

Edytowane przez Pabloxz
Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pewne podejrzenie ze to może być Piasta w tylnym kole , mam taki minimalny luz, koło dokręcone, więc tu może tkwi problem tego  dźwięku tzw cykania ? Najlepsze ze to się pojawia i zanika ehh

Edytowane przez Pabloxz
Opublikowano
W dniu 27.08.2018 o 07:44, Pabloxz napisał:

Panowie mam pewne podejrzenie ze to może być Piasta w tylnym kole , mam taki minimalny luz, koło dokręcone, więc tu może tkwi problem tego  dźwięku tzw cykania ? Najlepsze ze to się pojawia i zanika ehh

B`Twin sporty mają to do siebie , że strzelają zwłaszcza przy przepychaniu. Piasty są nie do zabicia, ale takich ich urok . Jedyne co może pomóc to wymiana kół.

W dniu 24.08.2018 o 19:57, noren napisał:

Ja mam korbe Sory i słyszę to dalej :) nie doszedłem w końcu co to. Jest podejrzenie o to że wolnobieg się wyrobił - musiałbym zmienić wszystko na raz.

Celowo w ramach testu zabijałem przez kilka zim i po syfie taniego chińczyka. Zęby na kilku rzędach skończyły się po 30 kawałkach, zaś mechanizm zapadkowy nadal działał prawidłowo, nic nie było wytarte, wyrobione, te elementy robione są z dość twardej stali, ale nie na tyle by pękały. Wbrew pozorom wolnobiegi są dość żywotne i na kiepskie warunki można by rzec idealne. Ty masz tam wolnobieg Schimano z ciut wytrzymalszymi koronkami.

Strzelanie  oprócz wymienionych wyżej kół co wielce prawdopodobne może dochodzić z zupełnie innej części roweru, bo rama niesie.....

Opublikowano

Dokładnie, czuć to tylko przy depnieciu. Rama niesie i nie jestem w stanie dojść co to, ale jak nie suport, jak nie wolnobieg, to może i piasta. Chyba się trzeba przyzwyczaić, w końcu to rower do katowania na mieście i okolicach.

Opublikowano

Zamień na próbę na  jakiekolwiek koła szosowe z kasetą 7/8s i zobacz.

Jak masz inne pedały to też warto zamienić  do sprawdzenia.

Tam jest siodło zapewne prod Velo, potrafi strzelać na prętach ale to łatwo sprawdzić, wystarczy  pójść w korbach jakąś nie wielką hope.

jednak na 90% to te Sporty, ale  spokojnie po 20 kawałkach strzelanie coraz rzadziej występuje.

Ja z tym jeździłem , czy to na początku w Tribanie, czy zimówce do zajeżdżania gratów i skoro obręcze zmarły śmiercią naturalna a piasty przeżyły to nie jest źle.

Opublikowano

Widzę, że Tribany macie rozpracowane, więc bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze rozmiaru. Wzrost 180cm, na granicy M i L. Sprzedawca sugeruje L a tu w temacie widzę post o zmianie ramy z L na M. Byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie mam doświadczenia z tego typu ramami. Aktualnie mam zabytkowego peugeota z prostą rurą górną, rama w rozmiarze 56cm.

Opublikowano

Ja bym Ci sugerował jednak M dla 180cm. Mój Triban to M, ja mam 178 i na pewno nie jest za ciasny, raczej w porównaniu z innymi bym go określił jako ciut za duży.

Opublikowano

Cześć! (Mój pierwszy post, a T100 mam od soboty)

Ja mam 182 cm i z pomiaru nogi wyszło mi L. Postanowiłem pojechać do Decathlonu i się przymierzyć, bo to jednak wzrost na granicy. Wziąłem L-kę, ale zdążyłem na razie tylko wrócić na niej ze sklepu do domu. Jak na pierwszą jazdę i pierwszego baranka w życiu, czuję się na tym rozmiarze dobrze.
Nie masz możliwości podjechać i się przymierzyć?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

W sklepie mieli jedynie tribana 500 lub 520 (ponoć z taką samą ramą) w rozmiarze L. Z siodłem ciężko było kombinować, bo rower był pospinany aby dobrze wisiał na ścianie. Triban 100 w rozmiarze M wydawał mi się krótki, ale dawno nie jeździłem na szosach.

Opublikowano

Ja przy 183 cm dobrze sie czuje na moim L. W skelpie przejechałem się M i miałem wrażenie że jest za mały.

Opublikowano

Coś czuję, że będę musiał odwiedzić lepiej zaopatrzony Decathlon.

Przy okazji, może ktoś z Was chce się pozbyć taniego Tribana? ;)

Opublikowano

T540 "poupgrade'owany"  M za 2500? T100 sobie zostawiam, bo się doskonale na rolce sprawia :)

Opublikowano
42 minuty temu, tadzikpl napisał:

T540 "poupgrade'owany"  M za 2500? T100 sobie zostawiam, bo się doskonale na rolce sprawia :)

Dzięki, ale szukam czegoś poniżej ceny sklepowej T100 ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam. Ja przy wzroście 180 lepiej czuję się na L-ce.

M-ka jakaś taka ciasna. 

Opublikowano

Dziś poprosiłem w sklepie o wyregulowanie dwóch rowerów:

1) T100 rozmiar M - rewelacyjny, zwrotny. Niestety zawadzam kolanem o koniec kierownicy w ciasnych zakrętach. Korba 170.

2) T500 rozmiar L - jakiś mniej dynamiczny, nie zawadzyam kolanem. Niewielka kolizja przednie koło - stopa (korba 175)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Aktualnie rozważam zakup M i wymianę mostka.

Opublikowano

ja przy wzroscie 183cm kupilem w ciemno rame 58cm i pierwsza przymiarka to " o ku...wa za duza " 

przesunelem siodelko o 2cm do przodu , dzwignelem baranka o 4 stopnie i jest komfortwo  

miedzy M i L jak i La XL jest zazwyczaj 2cm roznicy  + rozne dlugosci mostka zazwyczaj co 2 cm 

do tego dlugosc korby a korba im dluzsza to lepsza ( nie liczac krasnali) 

Opublikowano
10 godzin temu, Yeton napisał:

Dziś poprosiłem w sklepie o wyregulowanie dwóch rowerów:

1) T100 rozmiar M - rewelacyjny, zwrotny. Niestety zawadzam kolanem o koniec kierownicy w ciasnych zakrętach. Korba 170.

2) T500 rozmiar L - jakiś mniej dynamiczny, nie zawadzyam kolanem. Niewielka kolizja przednie koło - stopa (korba 175)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Aktualnie rozważam zakup M i wymianę mostka.

Ja bym brał M. Zawadzanie o koło w skręcie mi się też zdarza (także na mojej "podstawowej" szosie) ale nie jest to wielkim problemem. W czasie jazdy sie to raczej nie zdarza, a jedyny gdy mocno wychylę koło i korba jest akurat tak ustawiona że but się zetknie z kołem.

Opublikowano

Ja mam pytanie z innej beczki. Idzie jesień, a nie chcę, jak dziś, rezygnować z roweru przez lekkie mżawki.
Jakie błotniki wkładacie lub włożylibyście do T100? Najlepiej jakieś ładne i niedrogie z tworzywa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Dziękuję za pomoc, dziś kupiłem T100 w rozmiarze M z mostkiem z L (+10mm). Super się jeździ 😀

Co do błotników, jakiś czas temu zamówiłem kilka ass saverów z aliexpresu 😉 powinny przyjść lada dzień.

Opublikowano
W dniu 4.09.2018 o 22:26, Kamil82 napisał:
W dniu 4.09.2018 o 22:26, Kamil82 napisał:

przesunelem siodelko o 2cm do przodu , dzwignelem baranka o 4 stopnie i jest komfortwo

Czyli kupiłeś rower dokładnie o 1 rozmiar za duży (2cm). Siodłem to reguluje się położenie tyłka i kolan względem supportu i pedałów, a nie kierownicy. Mogą boleć kolanka, a być może i stawy biodrowe. A może nic nie będzie boleć, ale nie można takiego "fittingu" propagować.

Opublikowano
22 godziny temu, Pabloxz napisał:

ps: wieczorem przy powrocie powolny laczek, przednie koło  raz po drodze dopompowanie, ale co najlepsze brak strzelania czy tzw cykania po drodze ot ciekawostka dla znających temat😀

nie znam tematu, ale chętnie poznam jeżeli to nie tajemnica. O jakie cykanie chodzi?