KiLLeXX Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) 44 minuty temu, Raphael80 napisał: Jako, że jestem nowy na forum to na początek: Witam wszystkich! Jestem laikiem rowerowym więc proszę bardzo o pomoc. Chcę kupić Tribana RC100 albo wersję "damską" https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-easy-d-id_8503059.html. Osobiście skłaniam się ku wersji "damskiej" ze względu na klamkomanetki i możliwość zakupu w sklepie stacjonarnym (RC100 jest dostępny tylko online). Mam jednak wątpliwości co do napędu. Troszkę się różnią: korba 44 + kaseta 12x28 vs korba 40 + kaseta 11x 34. Rower będzie przede wszystkim używany w jeździe miejskiej (Warszawa) wiec głownie teren płaski. Ale lubię sobie wytyczać rekreacyjnie trasę po skarpie wiślanej. Czasami będę też używał poza Warszawą w terenie lekko pofałdowanym (Tarczyn-Mszczonów-Żyrardów). Wydaję mi się że tą "damską" wersją będzie też troszkę łatwiej podjeżdżać pod podjazdy. Dobrze mi się wydaje? Z góry dziękuję za pomoc odnośnie napędów w tych rowerach. Z chęcią też wysłucham innych uwag. Apropo wersji damskiej. Jakie ty podjazdy chcesz robić na tych oponach? Ani to szybkie, ani do podjazdów się nie nadają. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX
tygrysek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Raphael80 napisał: Jako, że jestem nowy na forum to na początek: Witam wszystkich! Jestem laikiem rowerowym więc proszę bardzo o pomoc. Chcę kupić Tribana RC100 albo wersję "damską" https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-easy-d-id_8503059.html. Osobiście skłaniam się ku wersji "damskiej" ze względu na klamkomanetki i możliwość zakupu w sklepie stacjonarnym (RC100 jest dostępny tylko online). Mam jednak wątpliwości co do napędu. Troszkę się różnią: korba 44 + kaseta 12x28 vs korba 40 + kaseta 11x 34. Rower będzie przede wszystkim używany w jeździe miejskiej (Warszawa) wiec głownie teren płaski. Ale lubię sobie wytyczać rekreacyjnie trasę po skarpie wiślanej. Czasami będę też używał poza Warszawą w terenie lekko pofałdowanym (Tarczyn-Mszczonów-Żyrardów). Wydaję mi się że tą "damską" wersją będzie też troszkę łatwiej podjeżdżać pod podjazdy. Dobrze mi się wydaje? Z góry dziękuję za pomoc odnośnie napędów w tych rowerach. Z chęcią też wysłucham innych uwag. Powiem tak. Wszystko zależy na ile jesteś wytrenowany i masz siłę w nogach, aby na podjeździe kręcić na cięzkim przełożeniu,. zestaw 44 x 12-28 to jest naprawdę twarde przełożenie, sporo twardsze nawet niz w tribanie 48x34. Ja na tribanie 100 spokojnie daję radę jeździć po Warszawie, wjeźdzać na Agrykolę i Tamkę, ale już np na Oboźnej, gdzie jest krótki ale naprawdę stromy podjazd, bywa ciężko. A uważam że jestem w miarę " w formie", w tym roku wykręciłem juz przynajmniej z 5 tys km. 40x11-34 moim zdaniem jest dużo lepszym pomysłem, bo przy podobnym zakresie twardych przełożeń, masz do dyspozycji również miękie przełożenia. Nie żebym był autorytetem ale ja będę zmieniał napęd na 38 zębów z przodu plus z tyłu na razie zostanie wolnobieg 13-34. Celem jest lepsza jazda w terenie plus chcę ruszyć w bieszczady. 29 minut temu, KiLLeXX napisał: Apropo wersji damskiej. Jakie ty podjazdy chcesz robić na tych oponach? Ani to szybkie, ani do podjazdów się nie nadają. Nie rozumiem, co mają opony do możliwości podjeżdzania,, zakładam że po asfalcie? 1
Raphael80 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 28 minut temu, KiLLeXX napisał: Apropo wersji damskiej. Jakie ty podjazdy chcesz robić na tych oponach? Ani to szybkie, ani do podjazdów się nie nadają. Rower będzie używany na drogach asfaltowych, ścieżkach rowerowych (podjazdy również). Czasami jakieś wiejskie drogi szutrowe ale równe. Nie będzie używany do jazdy w "terenie". Zresztą opony mogę wymienić na jakieś z większym bieżnikiem tudzież szersze jak w Tribanie 100. To nie stanowi problemu. Podjazdy też nie są jakieś duże. O takie w Warszawie i okolicach ciężko. Po prostu zastanawiam się na którym rowerze wjedzie się "łatwiej" na najlżejszym przełożeniu. Być może nie ma między nimi żadnej różnicy. A może któryś z nich jest ciut "lepszy". Jak pisałem jestem laikiem.
tygrysek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 6 minut temu, Raphael80 napisał: Rower będzie używany na drogach asfaltowych, ścieżkach rowerowych (podjazdy również). Czasami jakieś wiejskie drogi szutrowe ale równe. Nie będzie używany do jazdy w "terenie". Zresztą opony mogę wymienić na jakieś z większym bieżnikiem tudzież szersze jak w Tribanie 100. To nie stanowi problemu. Podjazdy też nie są jakieś duże. O takie w Warszawie i okolicach ciężko. Po prostu zastanawiam się na którym rowerze wjedzie się "łatwiej" na najlżejszym przełożeniu. Być może nie ma między nimi żadnej różnicy. A może któryś z nich jest ciut "lepszy". Jak pisałem jestem laikiem. Jeżeli patrzysz głównie pod tym kątem - to napęd wersji damskiej jest zdecydowanie bardziej elastyczny, bedzie sie o wiele lepiej podjeżdzać. 1
Raphael80 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) 31 minut temu, tygrysek napisał: Jeżeli patrzysz głównie pod tym kątem - to napęd wersji damskiej jest zdecydowanie bardziej elastyczny, bedzie sie o wiele lepiej podjeżdzać. Pod Agrykolę to spokojnie wjeżdżam miejskim rowerem Veturilo. No może nie tak spokojnie bo lekka zadyszka jest 😃 Więc na pewno i tym Tribanem 100 radziłbym sobie bez problemu ale skoro wersja damska jest bardziej elastyczna to jeszcze lepiej . A jeśli chodzi o prędkość na płaskim terenie. Z tych tabelek wynika mi, że na obu rowerach z napędem jaki został w nich fabrycznie zamontowany można osiągnąć podobne prędkości maksymalne (damska) http://www.bikecalc.com/speed_at_cadence, (męska) http://www.bikecalc.com/speed_at_cadence Dobrze mi się wydaje? Czy jednak jeśli chodzi o prędkość lekką przewagę ze względy na większą liczbę zębów w korbie ma Triban 100? Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Raphael80
tygrysek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) 31 minut temu, Raphael80 napisał: Pod Agrykolę to spokojnie wjeżdżam miejskim rowerem Veturilo. No może nie tak spokojnie bo lekka zadyszka jest 😃 Więc na pewno i tym Tribanem 100 radziłbym sobie bez problemu ale skoro wersja damska jest bardziej elastyczna to jeszcze lepiej . A jeśli chodzi o prędkość na płaskim terenie. Z tych tabelek wynika mi, że na obu rowerach z napędem jaki został w nich fabrycznie zamontowany można osiągnąć podobne prędkości maksymalne (damska) http://www.bikecalc.com/speed_at_cadence, (męska) http://www.bikecalc.com/speed_at_cadence Dobrze mi się wydaje? Czy jednak jeśli chodzi o prędkość lekką przewagę ze względy na większą liczbę zębów w korbie ma Triban 100? Na każdym z tych rowerów spokojnie się rozpędzisz ponad 40 km/h przy kadencji w granicach 90-100. Także moim zdaniem bez różnicy, dla amatora bez aspiracji sportowych to aż nadto. Gdybys chciał to jednak policzyć to polecam stronkę http://ritzelrechner.de/ Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez tygrysek 1
Raphael80 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 6 minut temu, tygrysek napisał: Na każdym z tych rowerów spokojnie się rozpędzisz ponad 40 km/h przy kadencji w granicach 90-100. Także moim zdaniem bez różnicy, dla amatora bez aspiracji sportowych to aż nadto. W warunkach miejskich to aż nadto. Ale czasem jak się wyruszy poza miasto to fajnie troszkę szybciej popędzić. Dziękuję za pomoc. Jednak dobrze przeczuwałem, że ta "damska" wersja będzie dla mnie troszkę lepsza opcją. A jak bardziej się wciągnę to pewnie tez zacznę wprowadzać jakieś modyfikacje. 😀
tygrysek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) 45 minut temu, Raphael80 napisał: W warunkach miejskich to aż nadto. Ale czasem jak się wyruszy poza miasto to fajnie troszkę szybciej popędzić. Dziękuję za pomoc. Jednak dobrze przeczuwałem, że ta "damska" wersja będzie dla mnie troszkę lepsza opcją. A jak bardziej się wciągnę to pewnie tez zacznę wprowadzać jakieś modyfikacje. 😀 @Raphael80 Z modami. Hm.....😅 Cały ten wątek jest z grubsza o tym, że lepiej jest "na wejściu" wydać trochę więcej kasy, niż potem modować sprzęt i wydać 2 lub 3 razy tyle. widzę że już teraz sporo myślisz o sprzęcie, więc może zastanów się czy nie lepiej dolożyć te kilka stówek i wziąć model który będzie po prostu lepszy niż za rok starać sie w nim wymieniać części. Ale być może każdy musi odebrać taką lekcję sam, Pozdrawiam. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez tygrysek
KiLLeXX Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Masakra, za darmo bym tego Tribana nie chciał w porównaniu do tańszego T100. Jedyny plus jego to manetka i koło pod kasetę. Siodełko trzeba zmienić, kaseta i przerzutka Microshift też są kiepskie. Opony do wymiany. Blat z przodu jak do Mtb a nie szosy. Skrócony mostek, żeby pozycja była bardziej prosta. Już ja widzę ta pozycje dolną. Niezbyt się opłaca. Jak można oblicza prędkość max na zasadzie tabelki. Nie oslabiaj mnie. Jak ten rower pociągnie 35km /h to rekord. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX 1
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Panowie marudzicie. Rower wydaje się spoko dla kogoś mniejszego i bez kondychy. U mnie w 3mieście na tych wzgórzach morenowych w południowych dzielnicach lub TPK to ciężko z tym 48 na przodzie nawet na najniższym przełożeniu. Zeskoczyć i podprowadzić lub kolana obrywają - na pewno nie ma mowy o przyjemności. Przewaga nad zwykłą 100'tką to kaseta z tyłu zamiast wolnobiegu i manetka. Ta z T100 to straszna lipa przy częstej zmianie biegów (znowu - zależy kto gdzie mieszka). Na minus przerzutka tył, opony. I o co chodzi z 4 dźwigniami hamulca? Skończyłem robotę o 5 rano. Miałem TAAAAAKĄĄĄĄĄ ochotę wyskoczyć się przejechać. Ciemno jak w ..... . Bardzo ciemno. Lampka tył jakaś była. Ale przód typowo do oświetlania - brak. Więc wleciał pierwszy mod. Przedstawiam lampka rowerowa rev. 01: I nie ma wymówek. Poranna dyszka zaliczona - idę spać
KiLLeXX Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Odie napisał: Panowie marudzicie. Rower wydaje się spoko dla kogoś mniejszego i bez kondychy. Fakt bardzo spoko. Siodełko tylko pod damski tylek. Jeździłem na takim, nie polecam. Te opony co zmontowali są z jakiejś dziwnej gumy. Nie radzą sobie na piachu, szutrze .. Ani w deszczu. W dodatku są węższe niż w zwykłym T100, co dla amatora robi problem. A korba typowo pod Mtb jest dużo tańsza (a taka tutaj jest}. To w kasie która, trzeba włożyć, żeby poprawić ten rower. Masz już model wyżej. Przecież T100 nowa wersja z kasetą, też ma mniejsze koło na korbie z przodu niż zwykły T100,więc jest lepszym wyborem. Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX 1 1
kaido2 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 23 godziny temu, Raphael80 napisał: Osobiście skłaniam się ku wersji "damskiej" Dobrze się zastananów. Dostosowanie tego roweru do budowy ciała może wyjść drożej i ciągnie pewne ryzyko, jak wymiana kasety. No chyba 21 godzin temu, tygrysek napisał: ale już np na Oboźnej, Tam jest z tego co widzę max 8% to się z blatu i jak jest możliwość z buta robi . Podjeżdżałem sobie ostatnio dychę z przeł 50/21 na luzie. Na Wiśle 1200 tylko użyłem małego blatu 39, ale tam pod Kazimierzem były podjazdy o śr nachyleniu 14-16 % i ok 1,5 km długości gdzie pierwsze 500-800 m to tak 20-24%. Tak że nie straszcie chłopa. 13 godzin temu, Odie napisał: Panowie marudzicie. Rower wydaje się spoko dla kogoś mniejszego i bez kondychy. Jasne, jest jeszcze coś takiego jak geometria ramy i budowa ciała ludzkiego. Wiem, że zdarza się iż ciężko czasem odróżnić babę od chłopa, albo stwierdzić z czym mamy do czynienia jak się widzi babochłopa, ale jak się który pomyli wybierze nie ten rower to potem i niechęć do 2-ch kółek się pojawia. Zawsze łatwiej i taniej jest zmienić tutaj napęd niż bawić sie z geometrią, co i tak nie przyniesie do końca zamierzonego efektu i nie zawsze jest to do końca wykonalne. 1
Raphael80 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Przekonaliście mnie. 😃 Faktycznie ten Triban RC100 będzie chyba lepszym wyborem. Będzie to mój pierwszy baranek. Nigdy nie jeździłem na wąskich oponach więc te 32 mm będą dla mnie na początek bardziej odpowiednie. Lepsze też na różnej jakości ścieżki rowerowe, drogi, krawężniki. Zapewne też niepotrzebnie panikuję z tym napędem. Skoro daję radę wjeżdżać na te "warszawskie podjazdy" moim gruchotem jak również miejskim rowerem veturilo to tym bardziej spokojnie dam radę i tym. A klamkomanetki z tego co czytałem tutaj da się wymienić w sumie niewielkim kosztem. Zresztą może nie będzie mi ta manetka do przerzutek przeszkadzała. Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji. Wieczorem nawet podjechałem do decathlonu aby sprawdzić który rozmar ramy (M czy S) będzie dla mnie odpowiedni
FalconHeavy Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Triban rc120 ze względu na tarcze. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez FalconHeavy
Pabloxz Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 23.08.2019 o 23:35, KiLLeXX napisał: Masakra, za darmo bym tego Tribana nie chciał w porównaniu do tańszego T100. Jedyny plus jego to manetka i koło pod kasetę. Siodełko trzeba zmienić, kaseta i przerzutka Microshift też są kiepskie. Opony do wymiany. Blat z przodu jak do Mtb a nie szosy. Skrócony mostek, żeby pozycja była bardziej prosta. Już ja widzę ta pozycje dolną. Niezbyt się opłaca. Jak można oblicza prędkość max na zasadzie tabelki. Nie oslabiaj mnie. Jak ten rower pociągnie 35km /h to rekord. No dokładnie na starym tribanie to się można rozpędzić , ale tam jest 48 i i tak zamieniłem wolnobieg na 13-28, bo z tą korbą na 40 to się nie da szybk, zamłynkujesz się, a te gorki w mieście tak jak u mnie w Poznaniu, czy nawet na Osową Górę przy Mosinie to spokojnie się zrobi, w mieście to są gorki tzw wiaduktowe góra 2 km podjazdy wiec trochę rozjeżdżony rowerzysta to spokojnie zrobi Z jednym się zgodzę kaseta tu przewaga, jak ktoś jest początkujący to ok, z tym że po 2 miesiącach jeżdżenia wspomni że jednak coś brakuje 😉, może miałem szczęście ze dostałem w prezencie meteora rometa wiekowego i na nim wznowiłem przygodę i po zakupie tribana byłem już rozjeżdżony przez właśnie 3 miesiące, także manetka dla mnie była już prawie modem, bo w meteorze była na dole😂 Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Pabloxz
matnovicjusz Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Przespałem zakup korby CLARIS 46/34t 170mm i teraz zastanawiam się nad korba 50/34t, T100 orgi ma korbe na 48t czy te 2 zęby będą robiły duża różnice czy może jednak nie wpłynie to znacznie na jazdę w terenie?
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Na płaskim będzie szybszy jak Ci starczy pary. W terenie jak będziesz potrzebować to i tak masz 34 więc sobie zrzucisz. Do mnie leci Tourney A070 na kwadrat. Chcę 50 na płaskim, a 34 na te podjazdy
FalconHeavy Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) W piątek złapałem 3 gumę (SNAKE). Na zad#piu bez oświetlenia. Mało mnie komary nie wykrwawiły I pomyśleć, że na ori gumach z tribana zrobiłem ponad 2k i nic A pędziłem po szutrach jak dzik. Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez FalconHeavy
KiLLeXX Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 5 godzin temu, Odie napisał: Na płaskim będzie szybszy jak Ci starczy pary. W terenie jak będziesz potrzebować to i tak masz 34 więc sobie zrzucisz. Do mnie leci Tourney A070 na kwadrat. Chcę 50 na płaskim, a 34 na te podjazdy Dokładnie, też tą korba mam. Tani i dobry wybór do tego roweru.
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Miał być Chińczyk z ośka ale stwierdziłem, że nie będę kasy ładować w rower za tysiaka Nie żal pod sklepem zostawić
KiLLeXX Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 4 godziny temu, Odie napisał: Miał być Chińczyk z ośka ale stwierdziłem, że nie będę kasy ładować w rower za tysiaka Nie żal pod sklepem zostawić Nie będziesz żałować... Ta korba jest ok
tygrysek Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, KiLLeXX napisał: Nie będziesz żałować... Ta korba jest ok I to jest cudowne, że każdy może sobie dostosować Tribana do swoich preferencj.i. Jeden zrobi z niego tanią szosę, inny wszedołaza, jeszcze ktoś inny rower do młocenia w zimie po syfie. Ja dzisiaj z satysfakcja zmieniłem opony na Continental sport 32 mm slicki. Tylna opona tribana zaczęła łapać kapcie ale ma prawo bo jest prawie zupełnie łysa, przednią zmienię nim też zacznie. Swoją droga - znani youtuberzy narzekali, że te opony są ciężkie, śmierdzące i z kiepskiej gumy, a ja uwazam że opony oryginalne w tribanie są naprawę dobre. Przez 5 tys km złapałem w nich jednego kapcia, nigdy nie miałem sytuacji że opona by mi się ślizgała na mokrym asfalcie, w terenie też sprawowały się dzielnie. Ja w zimie zmieniam korbę na Narrow Wide 38 zebów, do tego dodaje chiński wolnobieg 11-32 ośmiorzędowy. Ludzie na aliexpresie go chwalą, kosztuje 80 zł. Korba z supportem ma być lżejsza o 300 gramów od oryginału, w dodatku chce mieć jeszcze 1 bardziej miękkie przełożenie i możliwość kiedys przejścia na kasetę od razu 10 lub 11 rzędową. Na oryginalnym napędzie cięzko mi było wjeżdzać na ostrzejsze podjazdy w górach świetokrzyskich, mam nadzieję ze teraz będzie lżej. Teraz pytanie - jaka przerzutka na tył? Oryginalna chyba nie obsłuży 8 biegów, nawet gdyby zmienic manetkę i coś pokombinować? Triban nie ma haka, więc chyba tylko coś na śrubę Myślę nad czym takowym ewentualnie, jest tanie, w miarę spoko. https://rowerplus.pl/przerzutki-tylne-mtb-cross-trekking/3648-sunrace-rdm57-przerzutka-tylna.html?s=1 Plus pytanie laika - czy klamkomanetki zawsze trzeba kupować parę? Nie znam sie ale skoro z przodu dalej bedzie jeden blat, to nie dałoby rady kupić tylko prawej? Ktoś kombinował z jakimiś klamkami z aliexpress i mógłby coś polecić pod 8 rzędów? Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez tygrysek
KiLLeXX Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, tygrysek napisał: Teraz pytanie - jaka przerzutka na tył? Oryginalna chyba nie obsłuży 8 biegów, Podobno da radę i 8 Obsluzyc. Microshift na Ali też jest na 8 rz. Możesz kupić sztuke. Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX
Pabloxz Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 21 godzin temu, FalconHeavy napisał: W piątek złapałem 3 gumę (SNAKE). Na zad#piu bez oświetlenia. Mało mnie komary nie wykrwawiły I pomyśleć, że na ori gumach z tribana zrobiłem ponad 2k i nic A pędziłem po szutrach jak dzik. To jakich nie kupować 😂 jakie założyłeś uniwersalne, czy szosy ?
Rekomendowane odpowiedzi