KiLLeXX Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 21 minut temu, tedfaf napisał: Tak, ale niżej w pytaniach jest coś takiego, no i już nie jestem do końca pewien dlatego pytam. Oooo lol
TTomson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Kaseta jest na 100% masz szybkozamykacz z tylu. A pracownicy Decathlonu o tym nie wiedzieli:) Jak brałem rower to sam im o tym powiedziałem. Jego odpowiedz była : a to ja nawet nie wiedziałem:)
TTomson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Nie wiedział nawet, że nowy Triban ma korbę 44t a nie 48t jak stara wersja,
KiLLeXX Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Aaadddd napisał: A skad oni maja wiedziec ? to teraz wiem , jak mozna polegac na ich wiedzy, kompetencji.
Aaadddd Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W markietach to tak jest niestety ze wiekszosc ludzi z łapanki i zero pojecia szkoleń etc
kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 6 godzin temu, Odie napisał: Kolego, nie odbierz mnie źle. Nie każdy zna każdy model i specyfikacje, z każdej grupy jakiegoś producenta. Interesujesz się i znasz - super. Doceniam i szanuję. Ale rzucanie tekstem: I potem: Generalnie nie sprawia, że czytający nagle wie które koła Fulcruma masz na myśli. Czy na pewno mają łożyska maszynowe? Czy na pewno chodzi o to? I cała teoria chlubnie przez Ciebie rzucona: "Da się za 5-6 stówek" idzie w cholerę jak przychodzi do konkretów. Wtedy pojawia się "googielek i bach". Pracuję przy współczesnej motoryzacji i dyskusję z Tobą teraz na temat mogę przyrównać do rozmowy ostatniej z klientem: Zawiedziony jakością i trwałością ostatnich Mercedesów chciał kupić sobie jakieś ekonomiczne i tanie w eksploatacji auto. W rodzinie polecili mu Skodę, bo ostatnio za przegląd 350PLN i nic się nie psuje. Od lat zadowoleni. Mało pali. Itd itp. Koleś pojechał do salonu. Kupił Suberba 4x4 DSG 2.0 TSI 280 koni w wersji "Brakuje tylko fontanny". "Panie ile to pali. Ile przeglądy. Co chwila coś - rozrząd, haldex, szarpanie skrzyni, olej, elektronika jak to w takim aucie. A zadowolona rodzina co poradziła "Skodę" jeździ Octavią i Fabią ~2010r. w 100konnych atmosferycznych silnikach na pośrednim wtrysku robiąc po 5-10 tyś.km/rocznie. No a miało być pięknie, bo "Skoda". Patrząc na sugerowane do tej pory w temacie rozwiązania i znalazłem (bezpośredni import z chin) koła ~400, manetki ~140. Czyli 5-6 stówek. Wspomnianych przez Ciebie "google i bach" kasety, korby, supportu jakoś brakuje. Ty wiesz o co chodzi i znasz się bardziej to sądziłem, że zarzucisz jakimiś konkretnymi linkami, do konkretnych rozwiązań i produktów - dlatego o to poprosiłem. Liczyłem na jakieś odkrycie na skalę "nowej ameryki". W odpowiedzi kilka razy edytowany post o "myśleniu", tego że wszystko było w temacie. Kwoty się nie pokrywają tylko, bo wspomniane wcześniej rozwiązania zebrane do kupy to około 1000 PLN (Koła/Klamkomanetki/Korba/Kaseta/Łańcuch/Support + jakieś gumy). Tylko stąd wynikała moja ciekawość która widać strasznie Cię ubodła. Szczerze liczyłem, że coś odkrywczego znalazłeś co pozwoli mi zaoszczędzić parę zł. Widać okazało się, że nic więcej niż było powiedziane nie wymyślimy (nowości brak), a Ty operujesz po prostu jakimś innym magicznym cennikiem "google i bach" gdzie graty do roweru wychodzą 50% taniej niż u reszty. Ale co ma piernik do wiatraka? Przy samochodach musisz mieć już wiedzę tutaj w przypadku rowerów i to jeszcze budżetowych? Można wiele pominąć, tutaj to co powinno każdego kto chce w tym grzebać interesować to o czym wspomniałem wyżej i wystarczy na prawdę Google i bach, to nie jest kosmiczna technologia, ba rozwiązania z przed wielu wielu lat, możesz nawet szpeje z marketowców stosować z przed tyłu lat, nawet z komunijnych. Wiesz , że masz BSA 68? To sobie możesz 20- to letni pancerny archaizm na kwadrat wkręcić bo akurat znajdziesz na złomowisku, necie, octalink, czy HTll ze zintegrowaną osią funkiel nówka ze sklepu. Myślisz, że szukając najtańszej oferty proszę ludzi o linki? Sam szybciej znajdę Google i bach widzę że są np na Alli wchodzę i szukam najtańszej oferty w wyprzedażach zwracając uwagę na sklep i ew co mają jeszcze innego dobrego w wyprzedażach i wszyscy praktycznie co tu z tym majstowali robili i nadal robią to samo. Jak już jesteśmy przy motoryzacji to sobie wyobraź, że ten Triban to taki maluch z którym zrobisz praktycznie wszystko, prymitywne to na tyle że przyjmie nawet silnik od Zastavy. Nie jest to sprzęt gdzie trzeba wchodzić w niuanse typu, czy jak dam nowszej grupy klamki to będzie działać, bo ciąg linki np się zmieni.
HectorZKS Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 36 minut temu, Aaadddd napisał: W markietach to tak jest niestety ze wiekszosc ludzi z łapanki i zero pojecia szkoleń etc Sam byłem tego najlepszym świadkiem, jak serwisant montował mi klamkomanetkę posiłkując się tutorialami na yt. Choć zdarzają się wyjątki, zależy od stażu.
KiLLeXX Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Godzinę temu, HectorZKS napisał: Sam byłem tego najlepszym świadkiem, jak serwisant montował mi klamkomanetkę posiłkując się tutorialami na yt. Choć zdarzają się wyjątki, zależy od stażu. Ktoś tutaj wyżej twierdził, że nie warto się narażać i oddał rower do decathlon na wymianę wideleca. To już chyba lepiej zrobić to samemu niż w serwisie Decathlonu.
kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Z doświadczenia napiszę iż wszystko to kwestia ludzi, a nie punktów oferujących dane usługi. Deca to ludzie młodzi często studenci, spotkałem wielu tam którzy mieli pojęcie, spotkałem też wielu w miejscach gdzie takie rzeczy były by nie do pomyślenia jak brak pojęcia nt rzeczy wykonywanych zawodowo, a ponoć ludzie z doświadczeniem. Inna sprawa nie ma wszechwiedzących, korzystanie z pomocy nawet YT nie jest żadną ujmą , szczególnie że to jest nie raz najszybsza i najskuteczniejsza forma jej nabywania pod warunkiem, że ma się pojęcie w co klikać. To co powinno być oceniane to produkt końcowy, czyli wykonana robota, jeżeli ta jest wykonana zgodnie ze sztuką i wszystko jest ok to nie ma się do czego przyp..
Aaadddd Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Z Jutuba to sie moze uczyc amator w domu a nie serwisant , wyobraź sobie ze jedziesz do mechanika naprawicmhamulce a tu typ wyciąga smartfona i szuka „naprawa hamulcy „
KiLLeXX Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 39 minut temu, kaido2 napisał: Z doświadczenia napiszę iż wszystko to kwestia ludzi, a nie punktów oferujących dane usługi. Deca to ludzie młodzi często studenci, spotkałem wielu tam którzy mieli pojęcie, spotkałem też wielu w miejscach gdzie takie rzeczy były by nie do pomyślenia jak brak pojęcia nt rzeczy wykonywanych zawodowo, a ponoć ludzie z doświadczeniem. Inna sprawa nie ma wszechwiedzących, korzystanie z pomocy nawet YT nie jest żadną ujmą , szczególnie że to jest nie raz najszybsza i najskuteczniejsza forma jej nabywania pod warunkiem, że ma się pojęcie w co klikać. To co powinno być oceniane to produkt końcowy, czyli wykonana robota, jeżeli ta jest wykonana zgodnie ze sztuką i wszystko jest ok to nie ma się do czego przyp.. Nie do końca. Płaci się nie tylko za usługę, ale też za doświadczenie,
HectorZKS Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Żeby zakończyć ten off top, to jednak wszystko jest na swoim miejscu i ostatecznie serwisant się spisał. Abstrahując, ponawiam pytanie polecicie mi jakieś opony przelajowe/gravelowe do tribana w rozsadnej cenie, powiedzmy 80/sztuka. Oryginalne zmieniłem, bo były kowadłami. Obecnie myślę nad CX Pro od schwalbe. Na jednym portalu dostanę ję za 55zl/sztuka. Niby bieżnik gesty i wysoki ale obawiam się czy 30c da radę w lesie, oraz zimą, oczywiście przy lekkim śniegu. Może ktoś z was uzytkuje tribana jako gravel? Częściej jednak widzę upgrady na szosę. Plus, jakich klocków używacie. Moje meridy dobiegaja żywota i należałoby je zmienić, a nie byłem w 100 procentach z nich zadowolony.
Pabloxz Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) 50 minut temu, HectorZKS napisał: Żeby zakończyć ten off top, to jednak wszystko jest na swoim miejscu i ostatecznie serwisant się spisał. Abstrahując, ponawiam pytanie polecicie mi jakieś opony przelajowe/gravelowe do tribana w rozsadnej cenie, powiedzmy 80/sztuka. Oryginalne zmieniłem, bo były kowadłami. Obecnie myślę nad CX Pro od schwalbe. Na jednym portalu dostanę ję za 55zl/sztuka. Niby bieżnik gesty i wysoki ale obawiam się czy 30c da radę w lesie, oraz zimą, oczywiście przy lekkim śniegu. Może ktoś z was uzytkuje tribana jako gravel? Częściej jednak widzę upgrady na szosę. Plus, jakich klocków używacie. Moje meridy dobiegaja żywota i należałoby je zmienić, a nie byłem w 100 procentach z nich zadowolony. Na oryginalnych latałem po lesie i kamlotach takich przy torowiskach, nie wymieniałem ich dopóki ich nie zajechałem, wiec te cx spoko dadzą radę, sam się zastanawiam czy 35 nie założyć 😉 Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Pabloxz
kaido2 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, Aaadddd napisał: Z Jutuba to sie moze uczyc amator w domu a nie serwisant , wyobraź sobie ze jedziesz do mechanika naprawicmhamulce a tu typ wyciąga smartfona i szuka „naprawa hamulcy „ No wygląda to na pierwszy rzut oka śmiesznie i nie powaznie, ale, każdy rozsądnie ogarniajacy nie zrobi tego przy kliencie, a wielu tak robi, z uwagi, że tak jak wspomniałem to najszybsza i najłatwiej przyswajalna możliwość przyswojenia odpowiedniej wiedzy. Jest wiele profesjonalnych filmów, wręcz profesjonalne szkolenia udostępniane tam przez profesjonalne serwisy/ firmy, właśnie dla profesjonalnych serwisów nieraz zutoryzowanych, bo to jest jedno z tych miejsc, które jako ostatnie bedzie miało awarie, tylko trzeba umieć z tego korzystać. Wiele dzieje się na szybko w popłochu stąd dochodzi niekiedy do dziwnych sytuacji, że ktoś sobie coś w ten sposób przypomina( tak ja też nie jestem bankiem pamięci) lub się w ten sposób doszkala ad hoc. Istotny jest produkt końcowy. 2 godziny temu, HectorZKS napisał: Obecnie myślę nad CX Pro od schwalbe. Mam CX comp i są spoko, szybkie jedynie wpiachu dość grząskim ale to dotyczy wszystkich o tej szerokosci trzeba mielić, ale też tak nie rzuca. Na Land Cruserach jest równie ok, podobnie na Tyrago. No i Rocket Rony jak dla mnie sztany jeżeli chodzi o prędkości. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez kaido2
pawcio_93 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 20 godzin temu, TTomson napisał: Działa to bardzo dobrze. Zamawiałeś z Ali, tak? Zapodasz link? Albo nazwę sprzedawcy? Długo przesyłka szła?
HectorZKS Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 18 minut temu, kaido2 napisał: No wygląda to na pierwszy rzut oka śmiesznie i nie powaznie, ale, każdy rozsądnie ogarniajacy nie zrobi tego przy kliencie, a wielu tak robi, z uwagi, że tak jak wspomniałem to najszybsza i najłatwiej przyswajalna możliwość przyswojenia odpowiedniej wiedzy. Jest wiele profesjonalnych filmów, wręcz profesjonalne szkolenia udostępniane tam przez profesjonalne serwisy/ firmy, właśnie dla profesjonalnych serwisów nieraz zutoryzowanych, bo to jest jedno z tych miejsc, które jako ostatnie bedzie miało awarie, tylko trzeba umieć z tego korzystać. Wiele dzieje się na szybko w popłochu stąd dochodzi niekiedy do dziwnych sytuacji, że ktoś sobie coś w ten sposób przypomina( tak ja też nie jestem bankiem pamięci) lub się w ten sposób doszkala ad hoc. Istotny jest produkt końcowy. Mam CX comp i są spoko, szybkie jedynie wpiachu dość grząskim ale to dotyczy wszystkich o tej szerokosci trzeba mielić, ale też tak nie rzuca. Na Land Cruserach jest równie ok, podobnie na Tyrago. No i Rocket Rony jak dla mnie sztany jeżeli chodzi o prędkości. Są smart Samy 35c (37-622) za niecałe 50zl, wziąłbym je z marszu ale wejdą na 15c obręcze? Wolałbym się nie rozczarować.
TTomson Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 6 minut temu, pawcio_93 napisał: Zamawiałeś z Ali, tak? Zapodasz link? Albo nazwę sprzedawcy? Długo przesyłka szła? Tutaj zamawiałem, szły gdzieś niecałe dwa tygodnie. https://pl.aliexpress.com/item/32755093525.html?spm=a2g17.search0104.3.1.67024796RD9yTc&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_6_10065_10068_10843_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_453_10084_454_10083_10103_10618_10304_10307_10820_10301_10821_537_536%2Csearchweb201603_52%2CppcSwitch_0&algo_expid=de70f97f-2cdf-4c15-8a3d-70a3d5dd72d4-0&algo_pvid=de70f97f-2cdf-4c15-8a3d-70a3d5dd72d4&transAbTest=ae803_4&fbclid=IwAR1Hx5SILhdO9mtpFJKud_yPtX8dSwDu3old3-1wr0px5lR8JEuHzSn_U3Y
kaido2 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Smart Samy słabo trzymają, już nawet na mokrym bywa problem, nie bez powodu o nich nie wspominałem. Na obrecz o wew 15 35c wejdą, ale nie gwarantuję, że się zmieszczą, najlepiej na obręcz min 19 wew.
HectorZKS Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 14 minut temu, kaido2 napisał: Smart Samy słabo trzymają, już nawet na mokrym bywa problem, nie bez powodu o nich nie wspominałem. Na obrecz o wew 15 35c wejdą, ale nie gwarantuję, że się zmieszczą, najlepiej na obręcz min 19 wew. W takim razie te Land cruiser odpadaja z tego samego powodu. Cx Pro czy CX Comp hmm. Compy wyglądają jak lżejsze, bazowe opony do t100. Myślę, że 2mm nie zrobi takiej różnicy w terenie jak wysokie i grube klocki z cx pro. Chyba się jednak na nie zdecyduje, dzięki za pomoc!
pawcio_93 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 2 godziny temu, TTomson napisał: Tutaj zamawiałem, szły gdzieś niecałe dwa tygodnie. Szybko. Dzięki wielkie 😃
tomantg Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Tak sobie mysle, gwarancja dozywotnia obejmuje rame t100 w przypadku jej pomalowania? jakby tak machnąć ją w army green i do tego oponki jakies z brązowym bokiem to będzie wyglądało kozacko Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
KiLLeXX Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) 31 minut temu, tomantg napisał: Tak sobie mysle, gwarancja dozywotnia obejmuje rame t100 w przypadku jej pomalowania? jakby tak machnąć ją w army green i do tego oponki jakies z brązowym bokiem to będzie wyglądało kozacko Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zgłosiłem w chwili nudów przed snem błędna odpowiedź na stronie decathlonu. Widzę że poprostu usunęli to pytanie XD, Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX
HectorZKS Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Panowie mam okazję do kupienia za dyszkę taką oto przerzutkę https://ctbike.pl/shimano-tourney-fd-a070-przerzutka-przednia-szosowa-na-obejme-sr-28-6-31-8-34-9mm-czarna.html Ogarnie, współpracę z sorą fc3550 korba oraz tyłem na 8 rzędów? Miałem brać clarisa ale natrafia się okazja. Pojemność taka sama 16t, max tarcza 50 też styknie. Łańcuch mam na 8 rzędów.
KiLLeXX Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, HectorZKS napisał: Panowie mam okazję do kupienia za dyszkę taką oto przerzutkę https://ctbike.pl/shimano-tourney-fd-a070-przerzutka-przednia-szosowa-na-obejme-sr-28-6-31-8-34-9mm-czarna.html Ogarnie, współpracę z sorą fc3550 korba oraz tyłem na 8 rzędów? Miałem brać clarisa ale natrafia się okazja. Pojemność taka sama 16t, max tarcza 50 też styknie. Łańcuch mam na 8 rzędów. Myślę że ogarnie, używam tą przerzutke jest nawet ok. Jednak mimo wszystko claris jest lepszy. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX
Rekomendowane odpowiedzi