FalconHeavy Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) Stało się. Triban idzie na drugi plan. Będzie teraz zimowym poganiaczem i kommuterem 7 lat i mnóstwo modyfikacji strzeliło Ze stravy: Gravel Ride triban ulep 1000 27,703.3 km Napęd 2x10 to dla mnie najlepszy napęd jeśli chodzi o opłacalność. Jak patrzę teraz na kasety 1x12 spline i brak zamiennika to mi gorzej. A była to taka koza w niewłaściwym rozmiarze, kupiłem drugi mniejszy zajechany za 600zł i przekładałem. Tu się nic nie opłacało ale o dziwo tyle km trzasnąłem i nigdy nie czułem się ostatni. Tak się zżyłem, że nowy rower trudno mi zaakceptować. Ciągle jakieś problemy wyszukuję i już myślę o zmianie 1x12 na 2x10 lub 2x11 i wymianie kierownicy na bardziej szosową 🤣 Było: Edytowane 12 Marca 2025 przez FalconHeavy 1
Greg29 Opublikowano 11 Marca 2025 Opublikowano 11 Marca 2025 Ja jako od razu zamiennik Tribana kupiłem rower z napędem 2x10 żeby nie kombinować 😁 Po roku już niemalże zapomniałem jak się jeździło Tribanem ☹️ 1
Lessssks Opublikowano 11 Marca 2025 Opublikowano 11 Marca 2025 Ja za to po dwóch latach użytkowania Tribana i godzinach na modernizacjach też dokonałem zmiany. Zbudowałem od zera rower na ramie Eskera, tenże wątek niewątpliwie miał duży wpływ na taką decyzję 😄 2
FalconHeavy Opublikowano 12 Marca 2025 Opublikowano 12 Marca 2025 Mam w szufladzie stare klamki Claris st-2400 2x8, te ostatnie z wąsami. Może ktoś by chciał do upgradu za 100PLN?
nowakm11 Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Siemego, Czy możecie mi przesłać linka do zakupu adaptera zacisku tylnego hamulca tarczowego? Chcę sobie przerobić Tribanka na tarczówki właśnie. Mam już kupiony przedni widelec pod zacisk tarczowy, a potrzebuję jeszcze zamontować zacisk hamulcowy na tylne koło. Widziałem filmiki jak to robią, ale nie wiem, gdzie i co dokładnie kupić. Dzięki! Marcin Nowak
FalconHeavy Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Można by spróbować tego https://allegro.pl/oferta/adapter-rowerowego-hamulca-tarczowego-17415998046?offerId=17415998046&inventoryUnitId=6B6qu0yJUyYSzyR1hu7zsw&adGroupId=OGRlMzQ0YjktZmU2MS00ZWViLTg1NjYtNWEzNTJmODM4OTEzAA&campaignId=NDZlY2Q0YjItZjhmYS00YjllLTgyNTUtOTYzMzdkNTcxYmQxAA&clientId=MTMyNzcyMTQ0AA&sig=18cb98c777f1781779fe7acaa64f255e&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&gQT=1 kosztuje parę złotych. Ja montowałem adapter Gary Fishera ale to wymagało wycięcia własnego adaptera końcowego. Rzeźba się udała i jeździ do dzisiaj ale nie polecam tej drogi bo myślę, że miałem dużo szczęścia, że wyszło mi to tak dobrze
maciek306 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Hej, posiadam tribana rc100 z 2023 roku i powiem szczerze, nie znam się. Czy ktoś jest mi wstanie powiedzieć czy to jest wolnobieg, a może kaseta?
FalconHeavy Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Na moje, to upitolony wolnobieg. czat: To jest wolnobieg, nie kaseta. Dlaczego: Widać jednolitą bryłę zębatek – brak osobnej nakrętki (lockringu), która jest charakterystyczna dla kasety. W środku widać gwint, na który cały wolnobieg jest nakręcany na piastę. To typowy wygląd starszych / budżetowych napędów (często 5–7 biegów). Dla porównania: Kaseta → zębatki nasuwane na bębenek + osobny lockring Wolnobieg → cały mechanizm z zapadkami w środku, nakręcany w całości
Greg29 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia A na moje oko kaseta bo po pierwsze, jeśli rzeczywiście ten Triban jest z 2023 roku to były w nich już montowane kasety a po drugie ta na zdjęciu zaczyna się od koronki 12T a wolnobiegi zwykle zaczynają się od koronek 14T (była też kiedyś produkowana Shimano od 12T ale to nie ta) a ta ze zdjęcia jest to typowa, stara szosowa kaseta 12-28T. Świadczy o tym też nakrętka, na której jest wybita nazwa, ilość zębów i kierunek zakręcania z momentem. Wolnobiegi mają inną nakrętkę, taką z dwoma dziurkami, coś jak tutaj: 1
FalconHeavy Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Masz rację, to pewnie jakas chińszczyzna ta kasetka.
FalconHeavy Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Czy ktoś wsadzał opony zimowe z kolcami? 38c z kolcem to chyba max co wejdzie?
Greg29 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Ja max jaki wsadzałem to 35c ale bez kolców. Na kolcach jeszcze nigdy nie jeździłem ale ten rok spowodował, że zacząłem myśleć o oponach z kolcami bo nawet do lasu na mtb nie mogę wjechać bo leśne ścieżki są tak oblodzone, że nawet mój pies się ślizga i nie chce do laxu wchodzić. Przez to chyba już ze trzy tygodnie nie jeździłem. Ostatnio w weekend udało mi się trochę grawelem pojeździć ale dało się tylko po drogach asfaltowych, które generalnie były sypane i są czyste
FalconHeavy Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego G-One, speedero, terra speed to 40c jakie objechałem. Teraz mam te continentale. Ale z kolcami to bym musiał zejść niżej. W tę zimę już za dużo razy leżałem na lodzie
Rekomendowane odpowiedzi