Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie,

Znowu potrzebuje pomocy. Podobnie jak w zeszłym roku przy serwisie i wymianie prawie całego osprzętu, tak i w tym przy drobnym serwisie znowu jest problem i zderzenie że ścianą. 

Postanowiłem przy okazji wymiany łańcucha i kasety wymienić bębenek jako iż i tak to miałem w garażu. I problem jest poniżej, na ostatnim etapie.

Mam klucze 10mm, 11mm i 12mm. Klucz 11mm wchodzi od strony napędowej, ale raptem kilka cm, nie drgnie nawet. Znalazłem gdzieś w internecie podobny problem, gdzie to od strony nie-napedowej udała się ta sztuka kluczem 12mm, nie działa. Odkręcam we właściwą stronę, odwrotnie do wskazówek zegara, po drugiej stronie zaś zgodnie. 

Miał ktoś podobny problem? Ma ktoś pomysł co robię nie tak?

IMG_20240606_173906.jpg IMG_20240606_173912.jpg IMG_20240606_173916.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

All-Time Triban ulep.  Czas leci, km też ;) 

Activities   1,892

Distance     27,898.8 km

Elev Gain    222,315 m

Time         1429h 23m

• Lubię to! 3
  • Pomógł 1
Opublikowano

Nie do odkręcenia, ani udarem, ani po podgrzaniu, zapieklo się na amen. A w związku z postępująca korozją, jedna z opcji jest kupno nowego koła.

Niestety Decathlon nie sprzedaje dedykowanych do RC100, pytanie co budżetowego polecacie? Budżetowego bo to prawdopodobnie drugi i ostatni sezon na Tribanie.

Opublikowano

Ja bym kupił piastę i z filmem na Yutube zaplótł. To prosta robota. Za centrownicę robiły widełki.

Nie napisałeś co chcesz osiągnąć. Ile ma być biegów. Lepiej będzie kupić samo tylne koło bo i po co inwestować tak jak ja?

Unikałbym tych opisywanych jako wzmacnianie, bo to są strasznie ciężkie koła z efektem żyroskopu - miałem i sprzedałem. Maks 32H szprychy. W tribanie 520 jest 28H, takie mam i jest spoko przy 74kg.

https://allegro.pl/oferta/kolo-tylne-28-o-ag-motors-srebrna-p-sf-b11r8-9s-a-15020969895

https://allegro.pl/oferta/kolo-28-tylne-stozek-kaseta-8-9rz-srebrne-15031433924

Zapytaj może o wymianę piasty w rowerowym?

Opublikowano

A może jakieś kółka z olx - ludzie tam wstawiają nowe koła z demontażu z nowych rowerów bo chcą szersze obręcze, tak jak teraz jest zalecane, że do graweli to musi być minimum 22-24 mm szerokość wewnętrzna a producenci ładują fabrycznie obręcze 19 mm. Do Tribana spokojnie wystarczy 19 mm szerokość wewnętrzna 

Opublikowano

Ja tak kupiłem koła z tribana rc520 za 400. Podobno mieli jakieś problemy z zakładaniem opon - nic takiego nie stwierdziłem bo już kilka różnych opon było. Trzeba umieć... 

Tylna obręcz pękła i wumjenilem na DT ale piasty maszynowe jakie są w tych kołach są dobrej jakości. 

Opublikowano

Witajcie, udało mi sie dorwać tribana w niskiej cenie, wiec jest troszeczkę funduszy na modernizacje. Jestem totalnym laikiem. Ale z pomocą tego forum i filmików na YouTube ogarne modernizacje tego roweru. Dzisiaj przyszła do mnie korba, używka z olx. Na chłopski rozum czy przerwa miedzy jednym a drugim blatem nie powinna być większa? Z góry dziękuje za informacje 

IMG_0118.jpeg
Opublikowano

Co to za korba? Zdjęcie nie wyraźne. 

Zwykle jest tak, że BLAT/KORBA/BLAT. 

To wyglada jak blat/blat/korba. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Bardzo dziękuje. Przyjrzałem się dokładnie i masz racje. Jest blat, blat, korba. Będę na bieżąco raportował o modernizacjach zachodzących w tribanku. Pozdrawiam

IMG_0120.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Dostałem korbę Tiagra fc-4700

Pytanie, czy da się to zgrać z tylną przerzutką rd-ty300

Czy dla świętego spokoju kupić Clarisa r2000? 

+ oczywiście przerzutka przód (będzie różnica jaka to będzie(tourney/claris/etc), czy ważne, żeby ilość rzędów się zgadzała?)

W sensie czy łańcuch nie będzie stał na przeszkodzie? 

Edytowane przez hectorian
Opublikowano

Musisz to wszystko dopasować do tylnego napędu. Ja długo miałem taki mix: kaseta 8s, łańcuch 9s KMC, korba 10s Tiagra, Przednia zmieniarka Sora. XD 

Musiałem w korbie dać podkładki między tarcze by szerszy łańcuch się nie klinował.

Musisz to wszystko dopasować do tylnego napędu. Ja długo miałem taki mix: kaseta 8s, łańcuch 9s KMC, korba 10s Tiagra, Przednia zmieniarka Sora. XD 

Musiałem w korbie dać podkładki między tarcze by szerszy łańcuch się nie klinował.

Opublikowano
5 godzin temu, FalconHeavy napisał(a):

Hmm u mnie z tyłu zostaje 7rz, już nawet ltwoo klamki przyszły... Chyba najlepiej by było kupić jednak korbę claris, bo wtedy chyba trochę plug and Play by było 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Jako świeży właściciel Tribana RC 100 mam pytanie. Czy z tym rowerem bez zmiany przedniego blatu, będzie współgrała kaseta 7-rzędowa 11 - 34 ? Brakuje mi łagodniejszych przełożeń na podjazdach. Myślę o zakupie kasety SUNRACE CSM40 - ma mniejszy przeskok zębatek o 6 (28, 34) a nie o 10 (24, 34) jak podobna kaseta Schimano.

Opublikowano

Ja co prawda miałem Tribana 100 a nie RC100, więc model na wolnobiegu 14-34T ale podobno jest w nich ta sama przerzutka więc powinna obsłużyć kasetę 11-34T

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej,

przekopalem się przez większość stron, ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. 

Jakie opony z obecnie dostępnych na rynku polecacie? Na ten moment pewnie 50/50 asfalt i szutry, nie chce wydawać na początku niewiadomo ile kasy, bo nie wiem czy ten typ rowera mi w ogole siądzie.  

dzieki wielkie za pomoc ;)

Opublikowano

To nie temat o oponach ale odradzam tufo speedero. To istne sito do mleka ;). 

Na pewno g-one shwalbe są mocniejsze. 

Ale to są opony nie lubiące piasku. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja w Tribanie jeździłem na Hutchinson Overide 35c a zimą na Schwalbe Smart Sam 35c - bo o oponach do Tribana w tym dziale mówimy, jak chcesz zapytać generalnie o dobrych oponach do grawela czy innego trekkinga to znajdź odpowiedni temat lub załóż nowy

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie potrzebuje dobrać wkład suportu pod nową korbę 1x (taką https://tiny.pl/6p724d9r) i muszę przejść z kwadratu na HT. Obecnie mam kasetę 11s 11-46 Sunshine i przerzutkę tył sensah srx pro. 

Opublikowano (edytowane)

Łożyska suportu Shimano BB-RS500 BSA

Śmigam na tym od maja 2022 i wszystko śmiga. Ostatnio musiałem zajrzeć bo coś pykało, ale to korba mi się poluzowała. Wyczyściłem, przesmarowałem i myślę, że jeszcze wiele km zrobi.

Pewnie są jakieś lepsze z wymiennymi łożyskami, ale skoro te kosztowały 60 zł i do dzisiaj jest OK, to prędzej kupię kolejny raz niż miałbym się łożyskami zajmować. Grunt to nie wypłukiwać myjka ciśnieniową.

31044,8-8717,5=22327,3km  przejechane na tym suporcie ;)

No trochę mniej, bo te 8717,5 to z marca, a dopiero w maju była zmiana.

20220524_182117.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
7 minut temu, FalconHeavy napisał(a):

Łożyska suportu Shimano BB-RS500 BSA

Śmigam na tym od maja 2022 i wszystko śmiga. Ostatnio musiałem zajrzeć bo coś pykało, ale to korba mi się poluzowała. Wyczyściłem, przesmarowałem i myślę, że jeszcze wiele km zrobi.

Pewnie są jakieś lepsze z wymiennymi łożyskami, ale skoro te kosztowały 60 zł i do dzisiaj jest OK, to prędzej kupię kolejny raz niż miałbym się łożyskami zajmować. Grunt to nie wypłukiwać myjka ciśnieniową.

Masz napęd 1x ? jak z linią łańcucha?

Opublikowano

Możesz też kupić bb-rs501 - lekko zupgradowanego następcę bb-rs500. Ja założyłem ten support w swoim fitnessie do Tiagry jakieś 2-3 lata temu i też śmiga bezawaryjnie i bezproblemowo - co prawda nie zrobiłem takiego przebiegu jak kolega FalconHeavy ale mam 4 rowery i przebieg się rozkłada. W grawelu i szosie mam bb-rs500 ale mam je zbyt krótko żeby wypowiadać się o bezawaryjności (chociaż szosa jest używana, z 2018 roku i napęd jest oryginalny więc o czymś to świadczy)

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zobaczcie to - kaseta 9 rzędów 11-40 i oryginalna przerzutka Tournej.

Cały zestaw działa, sama kaseta ma bardzo fajne przełożenia, a połączeniu z korbą 36T bardzo pięknie działa cały napęd.

• Lubię to! 2