Lessssks Opublikowano 16 Czerwca 2023 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Sprawdzę w niedzielę po weselu bo jazdy i tak pewnie nie będzie. Dzięki panowie za chwilową zmianę z tematu "Triban..." na "wprowadzenie zielonego typa w podstawy rowerowego serwisu" 😀
Lessssks Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 W dniu 16.06.2023 o 22:20, Greg29 napisał: Może delikatnie zbyt mocno skręciłeś te koło? Spróbuj minimalnie odkręcić konusy. Generalnie trzeba wyczuć punkt dokręcenia bo łatwo jest zostawić zbyt luźne lub skręcić zbyt mocno Tak też zrobiłem, poluzowalem delikatnie konusy i... Teraz się kręci że końca nie widać, dłużej niż fabrycznie 😅 Będę obserwował czy przypadkiem dobrze skontrowalem, czy się nie będzie odkręcać z czasem. Ale na ten moment finito, mam klucze do bębenka, ale na dwa tygodnie szlaban na warsztat, czas w końcu pojeździć coś 😀
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 2 godziny temu, Lessssks napisał: czas w końcu pojeździć coś 😀 Dokładnie, ja korzystam z uroków dobrej pogody - wczoraj po pracy spokojne 30 km z groszami bo mi się strasznie nie chciało i było duszno jak cholera
FalconHeavy Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 To i ja się pochwalę moim ulepem w niedzielę 1
Smigi142 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Max 77,7 kmph na tribanie? 😮 Jak przeżyłeś ten upadek? 😅 A tak na serio, szacun za dystans, spory kawał jak na jedno podejście, u mnie poki co 100 z groszami to maks co mogę wyciągnąć komfortowo...
FalconHeavy Opublikowano 22 Czerwca 2023 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Wleciał nowy mostek. -17 st. 80 mm. Cel: skrócić pozycję + schować podkładki i wypoziomować kokpit. 2
tygrysek Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 A ja zaliczyłem wielki powrót do Tribana 100 i od razu wpadła trasa 70 km W moim nowym Marinie 4 Corners rozleciałą sie przerzutka tylna Sora, normalnie w trakcie jazdy rozleciala sie na 2 części i czekał mnie powrót autobusem (miałem wielkie szczęście że o godzinie 22:00 jeszcze znalazłem jakiś do centrum Warszawy z 3 przesiadkami Po kilkunastu miesiącach bez Tribana stwierdzam, że to jednak spoko rower. Trzęsie na kostce, co jakiś czas wydaje niepokojące dźwięki, hamulce budzą wątpliwości, ale banan na twarzy cisnąc 40 km/h jest bezcenny. Na marinie z sakwami tak nie pocisnę, Triban wraca do gry i będzie modowany. 2
FalconHeavy Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) Ja się zawsze staram przewidzieć wszelkie awarie. Trytytką można np. zablokować przerzutkę na danym biegu gdy linka się zerwie. Koledze ostatnio rozwarstwila się opona. Załapał obręcz i opona na 3 trytytki i 150 km dojechał. Są jednak sytuację jak ta rozerwana przerzutka, że można się poddać ;D Jedyne co mi przychodzi do głowy to skrócić łańcuch i zrobić single speeda. To tak jak utkniesz na bezludziu Edytowane 23 Czerwca 2023 przez FalconHeavy
Greg29 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 1 godzinę temu, FalconHeavy napisał: Jedyne co mi przychodzi do głowy to skrócić łańcuch i zrobić single speeda. Właśnie to miałem napisać zanim przeczytałem Twój komentarz
tygrysek Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 4 godziny temu, Greg29 napisał: Właśnie to miałem napisać zanim przeczytałem Twój komentarz To jest jakaś opcja i ją rozważałem ale 1. trzeba mieć skuwacz 2. łąńcuch miał przejechane może z 200 km i szkoda go w sytuacji gdy nowy porządny łańcuch jest w cenie przerzutki. W kwestii hamulców w Tribanie - czy jest wykonalna wymiana hamulców szosowych, szczękowych na Vbraki? Dla mnie największą wadą Tribana są słabe heble, nawet po wymianie klocków itd. Czy takie hamulce Vbrake współpracowały by z klamkomanetką Claris?
Greg29 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Nie ma mocowań pod v-breaki ani z przodu ani z tyłu. Ja wymieniłem klocki na jakieś lepsze i jakoś dają radę. Oczywiście znam ich słabości i mam ograniczone zaufanie do nich ale mam też dość mocny ścisk w łapie i zblokowanie koła nie jest dla mnie żadnym problemem
FalconHeavy Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Złożysz łańcuch na 2 spinki. Skuwacz mam w multitool. 1
Kessel12 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Mam Tribana od 2019 roku. Od razu marzyła mi się zmiana przedniej przerzutki. Było kombinowania drugie podejście (zmiana korby) dała efekt oczekiwany... potem kombinacja była bo koła na kasetę 10 wymieniłem więc łańcuch przerzutka tył przód.... I co? Zepsuł mi się nadgarstek i lewica cierpi przy zmianie przedniej przerzutki więc pewnie wróci jeden blat po prawie 4 latach🤣
Greg29 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Ale jak masz już napęd 2x10 to przejście na 1x10 nie będzie tak bolesne jak fabryczne 1x7 z korbą 48T. Na 1x10 i z korbami 40 lub 42T pół "grawelowego świata" jeździ 😁 1
tygrysek Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Ja mam pytanie w kwestii poprawy hamulców szczękowych w tribanie Moja przednia szczęka chodzi na boki przy dotknięciu ręką i można przesunąć ramię hamulca trochę w lewo, trochę w prawo, bez żadnego wysiłku. Stąd hamulec albo słabo reaguje na nacisk klamki (jest gąbczasty) lub po podkręceniu śruby baryłkowej, gdy klamka szybciej łapie - klocki trą o obręcz. I drugie pytanie - do centrowania klocków względem obręczy chyba służy ta śrubka z prawej strony na krzyżak? rozumiem że wkręcając/odkręcając tą śrubkę przesuwać hamulec względem obręczy lewo/ prawo? Moje pytanie zasadnicze jest takie - czy ramiona hamulca szczękowego powinny być sztywne, tzn. nie dawać sie przesuwać lekko ręką? Bo w sumie jak inaczej ma je wycentrować, jeżeli same z siebie chodzą na boki? I drugie pytanie - czy linkę i pancerz od hamulca tylnego (mam klamkomanetkę Sh Claris) prowadzicie pod owijką? W tylnym hamulcu bardzo słaby jest ruch linki, nie odsakuje lekko po zwolnieniu hamulca - to chyba objaw tego, ze pancerze i linki wymagaja wymiany? Edytowane 26 Czerwca 2023 przez tygrysek
Kessel12 Opublikowano 26 Czerwca 2023 Opublikowano 26 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 25.06.2023 o 13:41, Greg29 napisał: Ale jak masz już napęd 2x10 to przejście na 1x10 nie będzie tak bolesne jak fabryczne 1x7 z korbą 48T. Na 1x10 i z korbami 40 lub 42T pół "grawelowego świata" jeździ 😁 Oczywiście masz racje. Obśmiałem się ze złośliwości losu🤣 20 godzin temu, tygrysek napisał: Moje pytanie zasadnicze jest takie - czy ramiona hamulca szczękowego powinny być sztywne Moje sztywne jak pal Azji. 20 godzin temu, tygrysek napisał: I drugie pytanie - czy linkę i pancerz od hamulca tylnego (mam klamkomanetkę Sh Claris) prowadzicie pod owijką? Pod owijkę. 20 godzin temu, tygrysek napisał: W tylnym hamulcu bardzo słaby jest ruch linki, nie odsakuje lekko po zwolnieniu hamulca - to chyba objaw tego, ze pancerze i linki wymagaja wymiany? Mogą wymagać. Możesz zrobić test. Jak i tak masz wymieniać psiknij wd40 albo odrdzewiaczem*. Jak się poluzuje to znaczy że były usyfione i masz jeszcze chwileczkę na zakup. Jeśli nie to może łuki są zbyt ostre? *tak wiem spłonę na stosie za to 🤪 Edytowane 26 Czerwca 2023 przez Kessel12
Greg29 Opublikowano 26 Czerwca 2023 Opublikowano 26 Czerwca 2023 22 godziny temu, tygrysek napisał: I drugie pytanie - czy linkę i pancerz od hamulca tylnego (mam klamkomanetkę Sh Claris) prowadzicie pod owijką? Co prawda mam oryginalne klamki ale pancerze hamulców idą pod owijką 22 godziny temu, tygrysek napisał: W tylnym hamulcu bardzo słaby jest ruch linki, nie odsakuje lekko po zwolnieniu hamulca - to chyba objaw tego, ze pancerze i linki wymagaja wymiany? Miałem to jesienią i musiałem wymieniać. Teraz mi przód zaczął nie odskakiwać i muszę ręką poruszać szczęki żeby odskoczyły. Też będę musiał wymienić
tygrysek Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Dobra, to jestem na etapie wymiany linki i pancerza w przedniej klamce hamulcowej Problem jest taki że po przeciągnięciu linki i założeniu nowego pancerza końcówka pancerza która wchodzi do klamki hamulcowej nie jest sztwno włożona do klamki tylko porusza sie wraz z pociagnaiem za linkę, przez co linka nie pracuje tak jak powinno Jak włożyć pancerz z końcowką do manetki hamulca?
Greg29 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Po włożeniu pancerza na maxa do klamki, przyklejeniu taśmą do kierownicy i włożeniu drugiego końca pancerza do wejścia do ramienia szczęki hamulca pancerz nie ma prawa się przesuwać, powinien być sztywno zblokowany klamką z jednej strony a ramieniem szczęki hamulca drugiej. Może dałeś za krótki pancerz?
tygrysek Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 3 godziny temu, Greg29 napisał: Po włożeniu pancerza na maxa do klamki, przyklejeniu taśmą do kierownicy i włożeniu drugiego końca pancerza do wejścia do ramienia szczęki hamulca pancerz nie ma prawa się przesuwać, powinien być sztywno zblokowany klamką z jednej strony a ramieniem szczęki hamulca drugiej. Może dałeś za krótki pancerz? Właśnie na wejściu dałem zbyt krótki troszke, teraz jest sporo dłuższy ale jeszcze go nie kleiłem taśmą do do kierownicy bo wydawało mi sie że on powinien się na sztywno trzymać w manetce Swoją droga serwis i naprawa hamulców szczękowych w porównaniu do Vbraków to jest męczarnia, a efekt jak by tego nie zrobić i tak bedzie nieporównywalnie gorszy.
Greg29 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Opublikowano 28 Czerwca 2023 No tak, zanim przykleisz do kierownicy pancerz powinien być na tyle długi żeby na sztywno siedział w klamce i ramieniu szczęki. Najprościej jest oryginalny zmierzyć i nowy przyciąć tak samo
tygrysek Opublikowano 28 Czerwca 2023 Opublikowano 28 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Greg29 napisał: No tak, zanim przykleisz do kierownicy pancerz powinien być na tyle długi żeby na sztywno siedział w klamce i ramieniu szczęki. Najprościej jest oryginalny zmierzyć i nowy przyciąć tak samo Ja generalnie dałem sobie spokój z regulacją hamulców oryginalnych w Tribanie bo nawet po świetnym ustawieniu linki i pancerzy nie da się ich ani wycentrować, ani sensownie ustawić - ramiona ruszają sie na boki, a śruba do wycentrowania ma zajechany gwint Na przód dokupiłem jakieś szczęki od Btwina, a do tyłu hamulce szczękowe Claris. mam nadzieję że to zredukuje największą wadę mojego Tribana czyli słabe hamulce
Greg29 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Ze szczękami Shimano jest ten problem, że przyjmują max opony 28c. Te oryginalne Tribanowe przyjmą spokojnie do 38c tak do jazdy. Ja mam 35c i jest jeszcze luz, kolega z forum testowo wkładał chyba 40c, jest tu filmik stronę czy dwie wstecz
tygrysek Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 16 godzin temu, Greg29 napisał: Ze szczękami Shimano jest ten problem, że przyjmują max opony 28c. Te oryginalne Tribanowe przyjmą spokojnie do 38c tak do jazdy. Ja mam 35c i jest jeszcze luz, kolega z forum testowo wkładał chyba 40c, jest tu filmik stronę czy dwie wstecz Z jednej strony tak, ale z drugiej wystarczy spuścić powietrze z opon przed ich wyjęciem i spoko wchodza w ramiona Z tyłu kupiłem Shimano Claris bo i klamkomanetka jest Clarisa, więc jakby "pełna grupa" będzie. 🤣
Rekomendowane odpowiedzi