Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam zawsze problem jak mojego wycenić, choć i tak pewnie nie sprzedam bo jest gut ;)

Ciekawe jak autor poradził sobie z tylnym zaciskiem, bo u mnie to wymagało dużo sprytu by zacisk w pełni objął tarcze ;)

https://photos.google.com/share/AF1QipMCw_I-Zja8qXWBSKW6JGZ_WUsOJ1xgohOjE_RxxyJQjbSwhGOEnPaJ8lglQYCbbQ?hl=pl&key=Y29JYzV0bF9vZ0lLNmJLa3dpMHVYZWJPdUNjZ2hn

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
4 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Ja mam zawsze problem jak mojego wycenić, choć i tak pewnie nie sprzedam bo jest gut ;)

Z podziwem podchodzę do Twojej pracy. Dawno odpuściłem tą platformę jako mało rozwojową. Taki nijaki ten Triban - mimo, że geometria ta sama co wersja z tarczami i karbonowym widelcem ale bardzo dużo kompromisów było poczynionych żeby uzyskać cenę. Choć... Gdybym miał tego wyższego to pewnie dalej by ze mną był;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć forumowicze.

Dołączyłem niedawno do zacnego grona posiadaczy Triban Rc100 po tym jak okazało się, że po wielu, wielu latach zeszłoroczna przygoda z zakupionym od znajomego okazyjnie Kellysa Madman 10, przywróciła sympatię do dwóch kółek. 

Żądny zmian i zwiększenia komfortu jazdy i osiągów, jako iż głównie jeżdżę po szosach, czasem jakiś szuter bądź lekka ścieżka, zakupiłem Tribana.

I zakochałem się błyskawicznie. Ale każda miłość wymaga pracy, zmian i poświęceń, stąd też już staram się nadrobić zaległości w ogólnej wiedzy która aktualnie jest niemalże zerowa, i mam już jakieś podstawy.

Do sedna. Po dzisiejszej jeździe, gdzie nie brakowało wzniesień, choć nie było to nic wielce wymagającego, stwierdziłem że trochę mi brakuje przełożeń. Trochę szperając, trochę sam kombinując, niekoniecznie słusznie, pomyślałem o takim zestawie:

https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-tourney-7-8s-fc-ty501-2-46-30t-175mm-13431227367

https://a.aliexpress.com/_EGsvvFz

Pytanie głównie, czy jakikolwiek sens to ma? Czy zbłądziłem na dzień dobry?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Witaj w gronie szczęśliwych posiadaczy Tribana - co prawda Ty już masz wersję RC100, czyli nowoczesność, kaseta a nie wolnobieg i... i tyle z nowoczesności 😁

I tak na początek, upgradowanie Tribana nie ma najmniejszego sensu ale ta choroba jest nieuleczalna i każdy z nas mniej lub więcej modzi przy tym rowerze 😀

Też niedawno wymieniłem korbę na tą co podlinkowałeś - jak śledziłeś wątek to pewnie widziałeś kilka postów wcześniej - i muszę stwierdzić, że po tym miesiącu czy dwóch użytkowania, póki co sprawuje się dobrze. Mi też brakowało miękkich przełożeń bo mieszkam w pasie nadmorskim gdzie mamy pagórki morenowe. Jednak ja mam jeszcze wersję Tribana 100 na wolnobiegu 14-34T i korba 46/30T jest trochę za mała i ciężko mi nawet z górki polecieć szybciej niż 35 km/h 😕 ale planuję w przyszłości, jak znajdę coś w rozsądnej cenie, przejść na kasetę i wtedy jak będzie 11-34T to będzie o.k. Mam też fitnessa z napędem 2x8, korbą 50/34T i kasetą 11-34T i w Tribanie chciałem coś troszkę bardziej miękkiego więc decyzja padła na korbę 46/30T.

Jeśli chodzi o klamkomanetki - ja nie wymieniałem, kupiłem po taniości przednią przerzutkę Shimano Tourney FD‑A070 i manetkę A050 żeby było na razie a w przyszłości, jak zmienię koło na kasetę to może pomyślę też i o klamkomanetkach ale nie podobają mi się ani klamkomanetki Shimano Tourney ani linkowane przez Ciebie MicroSHIFT-y bo mają linki wychodzące z boku klamkomanetki a nie idące pod owijką jak współczesne rozwiązania. Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że klamkomanetki SENSAH nie mają tych bocznych "wąsów" tylko linka przerzutki idzie pod owijką. Możesz też przyszłościowo, jak się zainfekujesz wirusem upgradowania Tribana, kupić klamkomanetki 2x8 - można spokojnie z nimi jeździć z napędem 7-rzędowym a jak będziesz chciał przejść na 8 rzędów to już Ci odpadnie największy wydatek

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.04.2023 o 08:39, Greg29 napisał:

I tak na początek, upgradowanie Tribana nie ma najmniejszego sensu ale ta choroba jest nieuleczalna i każdy z nas mniej lub więcej modzi przy tym rowerze 

Tak, mnie dopadła bardzo szybko, jeszcze zanim do mnie mój Triban dotarł 😀

To już dla mnie mały sukces, że sam do roweru znalazłem coś co już ktoś zastosował, bo tak jak wspominałem, zaczynam od poziomu wiedzy "dwa koła, dwa pedały, jeden łańcuch i kierownica" 😀

Więc korba póki co zostaje na wishliście, ale klamkomanetki Microshift wyleciały z hukiem, nie byłem świadom że mają boczne wyjścia, tak jak też pisałeś Sensah z tego co udało mi się zweryfikować mają już te nowoczesniejsze, trafiły na listę życzeń również i też 2x8, bo faktycznie wydatek nie jest najmniejszy, a kaseta choć nie jest priorytetem na pewno za jakiś czas wypadnie jej wymiana.

Póki co jednak małymi krokami robię odgruzowanie garażu, żeby było gdzie modzić przy Tribanku i dziś mały zakupy, tj drugi uchwyt na bidon i przejściówki z Presty z którą nie potrafię chyba współpracować 😀

Edytowane przez Lessssks
Opublikowano

Jak ktoś chcę to będę miał po taniości zaraz cały kokpit z Four Cornersa z R3000 3x9 plus kompletny napęd;)

Opublikowano
12 godzin temu, Lessssks napisał:

dziś mały zakupy, tj drugi uchwyt na bidon i przejściówki z Presty z którą nie potrafię chyba współpracować 😀

Mówisz o wentylach Presty, tak? A czym pompujesz, kompresorem czy pompką rowerową? Każda w miarę normalna pompka rowerowa ma końcówkę do presty - albo dwa otwory w jednej końcówce albo wymienne Preasta/Schreder. Jak używasz kompresora (tak jak ja) to zwróć uwagę, że te mosiężne adaptery które można kupić w sklepach rowerowych bardzo często nie mają uszczelek (takich małych oringów wewnątrz) i jakbyś nie próbował to zawsze te powietrze będzie gdzieś uciekało. Nieststy dowiedziałem się o tych uszczelkach dopiero wczoraj i po miesiącach nierównej walki z kompresorem tydzień temu kupiłem pompkę podłogową :) 

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Tak, Presta. Najpierw zwykłą pompka, później mini kompresorem z przeceny od majfriendów, najprawdopodobniej brak współpracy wynikał z mojego ogólnego nieobeznania i braku cierpliwości ale problem już zażegnany 😀

A ja czytam i myślę, myślę i czytam, jestem już na 14x stronie wątku, i choć pierwotnie miała być korba Tourneya, tak coraz więcej myślę o HT2 w związku z opiniami. I szukam. Głównie nowych elementów, używanych niewiele i nie będę w stanie zweryfikować realnego stanu. Jednakże nowych "w miarę budżetowych" z tarczami 46/30 albo 46/34 (50t za dużo) nie ma wiele. I trafiłem w związku z postem którego niestety tylko zesrkinowałem na:

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-mt210-pd22736/?v_Id=143551

Jako totalny i absurdalny amator pozwolę sobie zapytać, bo już zgłupiałem dziś od nadmiaru stron, ofert itd. Powyższa korba jest na HT2?

Edit: do tego wymodziłem, wynalazłem jeszcze przerzutki i kasetę:

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-alivio-rd-m3100-pd22735/?v_Id=158529

https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-cs-hg200-pd3045/?v_Id=95309

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-sora-fd-r3000-pd8186/?v_Id=99559

Abstrahując już od sensu TAKICH inwestycji w napęd, klei się to? Zatrybiłoby? I pytanie czy amator byłby w stanie z pomocą miliona poradników to poskładać?

Ewentualnie zestaw z klamkomanetkami od majfriendów Sensah 2x9:

https://a.aliexpress.com/_EGQRGEp

Edytowane przez Lessssks
Dodatkowe informacje.
Opublikowano

Korba, przerzutka tylna i kaseta są z grup mtb, przerzutka przednia jest szosowa - nie jestem aż tak obeznany żeby stwierdzić czy przerzutka szosowa będzie działała z korbą mtb, czy są takie same odległości między tarczami w korba h szosowych i mtb, itp. Wydaje mi się, że tak bo czytałem o ile się nie mylę, że ludzie wrzucają czasami do graweli korby i napędy mtb bo są tańsze niż jakieś grx-y i mają lepsze, bardziej uniwersalne stopniowanie niż szosowe. Może zamiast przedniej przerzutki Sora też dać jakąś mtb? Alivio czy coś w tym stylu?

Opublikowano

Słusznie chyba stwierdziłem, że najlepszym pomysłem będzie poczekać do jutra, aż wrócę z pracy i... Po prostu pójść pojeździć, bo w ostatnich dniach coś mało kilometrów i od tego chyba tyle rozważań 😀

Mam już trzy, cztery koszyki zakupowe, już i Sora się przewija i Claris i hybryda z Sensahem, tylko nie wiem jak klamomanetki będą współgrać z poszczególnymi przerzutkami.

Opublikowano

Witam serdecznie moi mili pytanko następujące w moim trunku oponki  SCHWALBE CX Comp powoli są na wykończeniu i zastanawiam się co mógł bym wrzucić zamiast nich latam większość las i cięższy teren, możecie coś polecić? I czy Ew na fabrycznych obręczach i zaciskach hamulcowych wejdzie coś ciut szerszego?

Opublikowano

Z doświadczeń użytkowników opisanych w tym wątku wynika, że wchodzą opony max 35c. Ja jakiś miesiąc czy dwa temu założyłem Hutchinson Overide 35c i póki co jestem mega zadowolony ale one raczej na cięższy teren się nie nadają 

Opublikowano

Ja smigam 40c shwalbe g-one. W szufladzie czeka jedna sztuka tufo speedero 40c. 

Podobno fajne są tufo tundero jako wersja bardziej w teren. 

Największe jakie wsadziłem to continental speed ride 42c. 

Opublikowano

Ale Ty masz tarcze a przy hamulcach obręczowych 40c nie wyjdzie. Tufo Thundero występuje w wersji 36c i może one wejdą

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Mój stary film, ale to tylko testowo było ;)

https://youtu.be/p1Vufn73aYE

Ok, ale sam tam piszesz w komentarzach, że to nie będzie działać 😁.

Tu są zdjęcia z oponami 35c (dość kiepskie, jutro postaram się zrobić lepsze), coś tam jeszcze wejdzie IMG_20230329_193818.thumb.jpg.61f508ab646130515566e1e1e9a05c36.jpg

IMG_20230329_193753.thumb.jpg.45818dbcf65025741a557b5330f19fb7.jpg

Edytowane przez Greg29
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Stało się, przyszedł dziś osprzęt Clarisa R2000, korba 50/34, przerzutka przód/tył, kaseta 8rz, łańcuch, pozostał jeszcze suport na HT2 bo tam gdzie zamawiałem akurat nie było, lada dzień będą klamkomanetki 2x8 Sensah Reflex.

Pytałem o wycenę lokalny serwis, orientacyjnie około 300zl, ale przyznam szczerze choć jestem zielony w tym temacie i wszystko robiłbym pierwszy raz, korci mnie zakupić narzędzia, i może mozolnie, ale modyfikacje przeprowadzić samemu. Skrupulatnie inspirując się tutorialami na YouTube nowicjusz jest w stanie to zrobić?

Wiadomo że zamiast godziny, dwóch, zejdzie mi się trzy, cztery popołudnia, ale nigdy nie ufałem zbytnio serwisowom jakimkolwiek z jakiejkolwiek branży, i tak jak ja sobie pościele, nie pościeli mi nikt, nawet jeśli z potknięciami.

Kolejne pytanie, czy polecacie jakiś zestaw narzędzi w walizce? Czy lepiej poszczególne elementy? Na centrum rowerowe jest zestaw Bike Hand za 220zl z wydaje mi się wszystkim co niezbędne.

Opublikowano
28 minut temu, Lessssks napisał:

czy polecacie jakiś zestaw narzędzi w walizce? Czy lepiej poszczególne elementy?

Lepiej poszczególne elementy - kupujesz to co potrzebujesz i starasz się omijać najtańszą jednorazową chińszczyznę z gównolitu. Poza tym połowy narzędzi z tych walizek nie potrzebujesz i są one niestety kiepskiej jakości 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Spokojnie poradzisz sobie sam. Większość czynności to wykręć stare - przykręć nowe, + regulacja. Żadne rocket science. 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

... i u mnie zawitał Triban RC100 :)

Kupiony za 800 zł tak w sumie w ciemno z lombardu ale okazał się w fajnym stanie. Kilka rysek i tyle.

Technicznie super, z tyłu kaseta 12-28, łańcuch KMC.

Na pierwszy ogień poszły do wymiany opony, wpadły Continental RIDE Tour 700x32c, klocki SHIMANO M50T, licznik SIGMA.

To mój pierwszy kontakt z takim rowerem i jestem bardzo zadowolony. 

IMG_20230524_144252.jpg IMG_20230524_144258.jpg IMG_20230524_144305.jpg IMG_20230524_144325.jpg
  • Lubię to! 3
Opublikowano
21 godzin temu, Lessssks napisał:

Pytałem o wycenę lokalny serwis, orientacyjnie około 300zl, ale przyznam szczerze choć jestem zielony w tym temacie i wszystko robiłbym pierwszy raz, korci mnie zakupić narzędzia, i może mozolnie, ale modyfikacje przeprowadzić samemu.

Spokojnie spróbuj. To nie rocket science. Jest to natomiast ta rzecz w tribanie która jest jego zaletą... można pogrzebać 😁

Opublikowano

Mi zaczął się przycinać przedni hamulec więc też mnie czeka "grzebanie w Tribanie" 😁

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 11.05.2023 o 22:45, Lessssks napisał:

Słusznie chyba stwierdziłem, że najlepszym pomysłem będzie poczekać do jutra, aż wrócę z pracy i... Po prostu pójść pojeździć, bo w ostatnich dniach coś mało kilometrów i od tego chyba tyle rozważań 😀

Mam już trzy, cztery koszyki zakupowe, już i Sora się przewija i Claris i hybryda z Sensahem, tylko nie wiem jak klamomanetki będą współgrać z poszczególnymi przerzutkami.

Może nie mam Tribana i temat przeglądam z czystej ciekawości, ale zamontowałem w swojej starej szosie Clarisa na tył, z przodu mam +/- trzydziestoletnie Shimano Exage Motion i z klamkomanetkami Sensah Reflex śmiga to bez zastrzeżeń.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pimp my Triban powoli ale trwa w najlepsze. Aktualnie niestety z doskoku po pracy stopniowo go rozbieram, osprzęt cały już jest, podstawowe narzędzia są, jutro dotrze ściągacz do suportu i liczę że od soboty zacznę go powoli składać. 

Mam jednakże drobny problem z tylnym kołem i dźwiękami które wydaje, które wydaje również gdy kręcę je w ręku. Filmik sprzed kilku tygodni, stąd błota sporo bo zaraz po nieplanowanym offroadzie. Czy to łożyska, piasta? Jestem zielony zupełnie, liczyłem że uniknę dobierania się do kulek ale chyba będzie to konieczne?

https://streamable.com/13nz88

Przepraszam za jakość nagrania i dźwięki w tle, nagranie spod garażu trzymając rower druga ręką w górze, i dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.