Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, tygrysek napisał:

Dałoby to z 600 gr mniejszą masę i zapewne również lepsze tłumienie nierówności. No ale chyba gra nie warta świeczki,

Z całym szacunkiem, ale Triban 100 to nie jest rower - baza do szukania mniejszej wagi. Zgodzę się, że w rozsądnych kosztach można pokusić się o poprawę funkcjonalności i wygody, ale wagi?

W skrócie: dwa - trzy upgrade'y, które rzeczywiście zauważalnie obniżą wagę tego roweru w zasadzie podwoją jego cenę.

Chociaż. kto bogatemu zabroni...

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale jeżdżąc od lipca T100 zmniejszyłem wagę zestawu o 8kg ;)

Opublikowano

Na czy przyciąłeś wagę?

Ja mam tylko siodełko karbon. Napęd zmieniony, ale jak wago wypadło to nie sprawdzałem. Poszukiwałem widelca, bo ten jest ciężki, lecz nie znalazłem alternatywy w normalnych pieniądzach. Następne pewnie będą opony, bo te się naturalnie zużyją.

Opublikowano
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Na czy przyciąłeś wagę?

Domniemuję, że na sobie ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pewnie że z siebie  przyciąłem :)

1) kupiłem taki, bo na taki mnie stać.

2) chciałem jeździć już teraz a nie zbierać rok. Tak, jak ma się rodzinę i zobowiązania, nie zawsze da się wpakować do sakiewki

3) zamiast czekać i zbierać -> jeżdżę. Na razie zadowolony mimo wad roweru.

4) wiem jedno. Jak się uda coś do sakiewki odłożyć to ten typ roweru (gravel) jest dla mnie :)  -> chciałoby się romaeta ASPRE, albo tego BOREAS czy jak mu tam ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja liczyłem na jakąś wariację T100 z szerokim widelcem i na mini fałkach.

Opublikowano

Chyba nie pokazali jeszcze wszystkiego. Ale nie wiem czy ta reszta nie jest wyższymi modelami.

Opublikowano (edytowane)

Do mnie dziś przyszedł zamówiony krótszy mostek. Jutro rano pierwszy test.

IMG_20181012_192503.jpg IMG_20181012_192637.jpg IMG_20181012_192728.jpg

Edytowane przez ffurbo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

wiecie może jaką trzeba kupić do tyłu oś (długość i inne parametry) żeby zamontować zacisk?

Opublikowano

Ale o co chodzi? Z tyłu koło jest fabrycznie na wolnobieg i przykręcane na śrubę.. Zacisku tam nie zamontujesz, chyba że wymienisz piastę.

Opublikowano

ale chyba  można wymienić samą oś na taką żeby zamontować zacisk?

Opublikowano

Chciałem sprawdzić w starym kole od T100, ale szwagro już je wywiózł ze złomem.. Ale udzielona odpowiedź wszystko tłumaczy.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
28 minut temu, Tiller napisał:

Rzeczywiście, jest to bardziej skomplikowane niż się wydaje. Myślałem że średnica i gwint piasty drążonej i pełniej są takie same, tak że wystarczyło by przełożyć konusy i dystanse z jednej ośki na drugą. Tutaj rzeczywiście jest dodatkowa zabawa z dobieraniem dystansów, ale myślę że dało by się znaleźć odpowiednie podkładki bez szlifowania niczego na szlifierce i centrowania koła.

Opublikowano
18 minut temu, aandrew_89 napisał:

Jakie polecicie opony do szerokości 32mm?

W dziale o oponach patrzyłeś? Nie róbmy w jednym wątku wszystkiego... To nie fb...

Opublikowano
6 godzin temu, SpiderMAN napisał:

W dziale o oponach patrzyłeś? Nie róbmy w jednym wątku wszystkiego... To nie fb...

To może inaczej zapytam:

Jakie polecicie opony do T100, biorąc pod uwagę szerokość wewnętrzną obręczy (15mm), wkładał ktoś coś szerszego niż 32mm?

Obecnie mam Schwalbe CX Comp 700x30, są lżejsze od oryginalnych Btwinów w Tribanie, ale komfort jest dużo mniejszy.

Opublikowano
8 godzin temu, skraburski napisał:

Schwalbe Kojak 35mm :)

W większości jeżdżę po szutrach, więc musi być coś z bieżnikiem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Inspirując się nowym Tribanem Easy damskim zakupione klamki przełajowe - ma mi to pomóc w kontroli w mieście podczas dojazdów do pracy gdzie czasami trzeba awaryjnie hamować. Dodatkowo poddałem się pewnemu influencerowi z Youtube i jedzie też mostek na 4 śruby. :) Uwaga na kierownicę - nietypowa 25mm.
1390850871_Screenshot2019-01-31at13_05_53.thumb.jpg.8c2cc85a6bf6da043773d971052a2130.jpg