Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czasem sam siebie zaskakuje 😁

Uniwersalny szybko zdejmowany uchwyt na bidon. Do pod siodło, na kierownice lub gdziekolwiek ;)

IMG_20190222_210927.jpg IMG_20190222_211218.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Taki cos znalazłem na maszynach. Cenna nie zabija http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7849377729

Do tego kaseta 7, redukcja i nowy łańcuch, powinno sie zamknąć w 350pln

Do wymiany motywuje mnie też to że wolnobieg mi pływa czyli pewnie krzywa oś

Tylna piasta jest pod 135mm, w szosach standard to chyba 130? Zmierz to.

U mnie mała rewolucja. Tak ostatnio jadąc po mieście do pracy stwierdziłem że pomimo prób przekonania się, baranek na miasto mi nie pasuje i koniec. Nie czuję się na nim pewnie w mieście. Więc jak nie może być 100% commuter i 100% szosa to niech chociaż commuter będzie.

Wylądowała prosta kierownica 600, dźwignie hamulcowe Tiagra (były tańsze od Claris/Sora/r550), Manetka tył Altus m310, przód Claris 2400 (jak miło w końcu moc kupować manetki w normalnych cenach). Dokupić muszę jeszcze rogi i chwyty.

Na razie tylko próby wokół komina, ale wszystko się ładnie złożyło smile.png Hamulce w końcu czuje ze mam moc, pierwszy raz mam Rapid fire więc to też ciekawa nowość. Nie wiem tylko czy mostek z 90mm nie zmienię np. na 110mm, bo taki krótki się teraz wydaje.

Nie wiem czy lepiej, na pewno inaczej, i jest frajda smile.pngef3494ad06ec6063d729ac09886507de.jpg&key=a3187482859dea33afef28a308163cd8ff91d589206d6266305643e0af45e8a4d0453e1c29f02ebf0fb57d55f4b667b8.jpg&key=831ad5b9ffaf1386196ac4f36e5e9478e59746e6797133445dfd7d18902fe6d46ff911d519e47e719029aad8c22eb852.jpg&key=9c1048e8a3f4f0596f35a2817137a3c4a47c7be709b7e186464545bc7c519b1bdf5f2c59f3b166a0d1fbc78de5fc979a.jpg&key=7cf2bc35979402959444ec62aee3467e45390720cacf76d5ae8feb01f9ab2960

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 godzin temu, noren napisał:

jadąc po mieście do pracy stwierdziłem że pomimo prób przekonania się, baranek na miasto mi nie pasuje i koniec. Nie czuję się na nim pewnie w mieście. Więc jak nie może być 100% commuter i 100% szosa to niech chociaż commuter będzie. 

Dlaczego konkretnie nie pasuje ci na miasto baranek? Ze względu na siłę hamowania w górnym chwycie czy precyzję kierowania wąską kierownicą? Sam jeżdżę głównie po mieście i też myślę o zmianie, ale ja poszedł bym w kierownicę triathlonową. Lubię jazdę na "rogach" ale brakuje mi siły hamowania, za to wąska kierownica na mieście w mojej opinii jest lepsza. Łatwiej się przecisnąć w miejskim ruchu.

BTW. Dostałem dziś newsletter z deca i zwróciłem uwagę na tribana easy. Całkiem fajny rower. Ma chyba wszystko co powinien mieć od początku triban 100: 8. biegowa kaseta i klamkomanetki. Jak bym dziś kupował rower to wziął bym babskiego tribana easy, zerwał różowe naklejki i śmigał :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mhm, Triban Easy to chyba ewolucja 100.

Do jazdy po mieście nie pasuje mi siła hamowania z łap, Reach klamek (krótkie palce) i słabsza widoczność podczas jazdy wyciągniętym. Jestem po próbnej jeździe i na flat barze kontrola super. Nie przeciskam się też nigdy na mieście między autami (nie lubię ryzykować życia dla 3min czasu zaoszczędzonego i mam ścieżki). Jednocześnie super jest mieć i hamulec i przerzutki pod jednym palcem. Montując bycze rogi tego bym nie miał. Ale wyglądają spoko :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja bym tego nie zrobił mojemu złomikowi ;)

Dzisiaj 50km top speed 61km/h 425m up 421 down. 

Przy okazji przekonałem się, że 34x32T to przesada. Dzisiaj tylko w lesie na błotku pod górkę się przydało, a tak to przełożenie jest zbyt powolne. Z tego powodu na początku pozbyłem się ori wolnobiegu 34T, to był straszny młynek ;)

Jak przejdę na oponki 28c to już tak po lesie nie po śmigam, więc 32T do ostrzału. 

IMG_20190224_125308.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam Kolegów!

To mój pierwszy wpis zatem od razu po przywitaniu przechodzę do rzeczy - skuszony m.in. tym wątkiem kupiłem tribana 100 jako drugi rower. Było to w listopadzie, szosa zawisła na kołku a ja tymczasem zrobiłem 600 km na tribanie. W zeszłym tygodniu zaczął mi hałasować łańcuch ale to zlekceważyłem. Dziś wybrałem się na delikatną przejażdżkę (~20 km) ale łańcuch wciąż hałasował więc zacząłem badać co jest tego przyczyną. Okazało się, że tylne koło ma luz na osi - wyraźnie dało się nim ruszać na boki. Miałem tylko płaską 15-kę ze sobą więc dociągnąłem śruby kół od zewnątrz ale nic to nie dało.

Po powrocie wrzuciłem rower na ruszt, zluzowałem zewnętrzne śruby i dociągnąłem 17-ki od wewnątrz widelca. Jednak jak ściągnąłem je mocniej, to koło nie chciało się swobodnie obracać, więc trochę poluzowałem - nie bije już na boki i w miarę lekko się obraca. Mam teraz 2 pytania:

1) czy to "standardowa" obsługa/awaria wolnobiegu albo niedokręcenie przez legendarny serwis Decathlonu czy początek czegoś gorszego?

2) oczywiście pewnie w końcu włożę trochę pieniędzy w ten rower, jakieś nowe manetki, 2 blaty z przodu itp. ale na razie raczej ani finansowo ani technicznie tego nie ogarnę. Myślę o wymianie koła na to z Decathlonu, które ktoś tu wskazał, do tego jakaś kaseta 7rz. a może coś innego? Tematu wymiany klamek na razie nie ogarnę ale może zmiana standardowej cynglomanetki na coś innego...

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Klucze do konusów? 

Polecam drogę możliwie na używkach. Tam gdzie się da: przerzutki, manetki itp. 

Łańcuch, kaseta/wolnobieg nowe. To jest tani rower i jak już modować to ekonomicznie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@FalconHeavy

Po taniości to najlepiej wolnobieg za wolnobieg - Decathlon ma na stanie. Generalnie to fajny rower i w zasadzie to życzyłbym sobie, żeby był trwały :)

Łańcuch dalej hałasuje, więc chyba jeszcze regulacja przerzutki mnie czeka.

Rozumiem, że na razie wszystko jest ok, po prostu było niedociągnięte i się obluzowało?

Wybacz naiwne pytania ale nie miałem z rowerem dawno do czynienia :) No od czasów Wigry (nie mylić ze Żwirko i Wigurą)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Łańcuch czasem trzeba naoliwić ;)

No ja mam wolnobieg na wolnobieg 13-32T

• Lubię to! 1
Opublikowano

Chyba będę musiał, w sumie ostatnio było solone...

A czy coś takiego da się spasować?

https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-sora-hg50-7sp-13-26t-7778824923

https://www.decathlon.pl/koo-triban-520-tylne-700-id_8528054.html

i czy ma to sens czy lepiej takie mini-mody odpuścić i jeśli już to zrobić coś większego? Nie jest to mój podstawowy rower i jeśli bym dłubał to dając trwalsze, lepsze części.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rozważam to co pół roku, ale dochodzę zawsze do wniosku że jak zmiana kola to razem ze zmianą napędu na jakieś 2x9. Zmiana 7 na 7 jak wolnobieg w sumie działa bez sensu dla mnie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak koło pasuje od 7T(adapter) i do 9T, to można mod na raty rozłożyć. Jak będzie miał manetki i przerzutkę 9 to wymieni kasetę na 9.

Oczywiście jest stratny o kasetę 7T. Ale to się zużywa. 

Ja mam 2x8 i raczej nie przejdę wyżej bo za drogo. Claris mi wystarcza, tylko na kasetę warto by przejść jak skończę koło lub ten wolnobieg. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@noren

Dzięki, na pewno nie wymienię 7 na 7 jak działa :) Poczekam aż padnie. Czy wtedy ma to sens? Wolnobieg z Dekla to:

https://www.decathlon.pl/wolnobieg-przykrc-7-rz-14x28-id_8203902.html

to jest 40 zł

co ciekawe, przez szukajkę wyskakuje jeszcze taki:

https://www.decathlon.pl/wolnobieg-7-rz-14-34-id_8520872.html

za 50 zł.

Koło pod kasetę to 220 zł + kaseta 73 zł + przesyłka.

Jak dla mnie to tylko, jeśli zyskam na trwałości, ew. koło pod dalsze mody, bo już jest pod kasetę ale czy tyle wytrzymie?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli wolnobieg to szukaj 13-28 lub 13-32 jeśli z przodu masz tylko 1 blat.

Wolnobieg sunrace 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@FalconHeavy

U mnie rower jak najbardziej oryginalny czyli 1 blat z przodu i wolnobieg, ten za 40 zł jest identyczny (chyba).
Rozumiem, że 13-28 lub 13-32 to są wskazówki co do kasety?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Wolnobieg 13-32T od sunrace. Mam taki u siebie ale 8 rzędów. 

Tylko jam korbę 50-34 i na przełożeniu 34-32T jest młynek. W moim przypadku lepszy tył to 13-28T. Zwykle na nim kończę jak zdycham pod górę więc w moim przypadku lepszy byłby gęstrzy do max 28T ;)

U Ciebie z 1 blatem będzie to 48-32T, więc ok.

Na kasecie możesz zejść mocnymi biegami np 12-28T 11-28T itp. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Chyba zaczynam łapać :)

Ten wolnobieg13-32T (ok. 75 zł) + te klamkomanetki, które linkowałem (2x8). To na początek, a potem ewentualnie przód czyli 2 blaciki?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja tak zrobiłem. Kupiłem używane klamki shimano claris i przerzutki claris. Do tego nowy wolnobieg, łańcuch i potem korba. 

Zanim zmieniłem korbę na 2 blaty, tył 32T był ok. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki, mam nad czym myśleć :)

Trochę boję się prowadzenia linek i motania owijek bo wcześniej tego nie robiłem... Ale jak będzie trzeba, to trudno :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Owijke starą wykorzystasz, same się ułoży. Będziesz widział jak to szło. Mi się to idealnie 1 do 1 udało :D. Miejsce na linki jest gotowe. Tylko trzeba pamiętać, że inne są linki hamulcowe od biegowych. I są różne główki linek w klamkomanetkach i manetkach w rowerze górskim. W shimano claris mam taki wałek. 

Inne są też końcówki pancerza hamulcowe od biegowych. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Poczytam sobie, póki co wolnobieg się chyba nie rozpadł :) Jak się zdecyduję na konkretny wariant, to zacznę klocki gromadzić.

Jeszcze raz pięknie dziękuję :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

@FalconHeavy

Aż głupio, żebym nie zaczął grzebać :D

Szacun, fajnie zaimprowizowałeś uchwyt rowerowy :)

PS. Mój bardziej obwieszony saszetkami :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 23.02.2019 o 12:32, marcinw1983 napisał:

Taki cos znalazłem na maszynach. Cenna nie zabija http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7849377729

Do tego kaseta 7, redukcja i nowy łańcuch, powinno sie zamknąć w 350pln

Do wymiany motywuje mnie też to że wolnobieg mi pływa czyli pewnie krzywa oś

Jak najbardziej polecam zmianę koła na takie, które  posiada piastę przystosowaną pod kasetę (korzystniejsze rozłożenie łożysk, mniejsza szansa skrzywienia osi). Jednak nie rozumiem fenomenu tak zwanych ,maszynówek".  Te "maszynówki" to łożyska proste, nie przystosowane do przenoszenia obciążeń bocznych oraz kasowania luzów (siły po-osiowe powodują ich szybkie zużywanie). To jest jakiś marketing, w każdym  sklepie wciskają wszystko , co na "maszynówkach" (koła, pedały). Standardowe konusy chyba jednak są lepszym rozwiązaniem dającym dodatkowo możliwość kasowania luzów oraz ze względu na swoją budowę, przenoszącymi  obciążenia promieniowe jak i osiowe. Obsługa i regulacja piast na konusach jest prosta jak budowa cepa (wystarczą do tego dwa płaskie klucze).

2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Owijke starą wykorzystasz, same się ułoży. Będziesz widział jak to szło. Mi się to idealnie 1 do 1 udało :D. Miejsce na linki jest gotowe. Tylko trzeba pamiętać, że inne są linki hamulcowe od biegowych. I są różne główki linek w klamkomanetkach i manetkach w rowerze górskim. W shimano claris mam taki wałek. 

Inne są też końcówki pancerza hamulcowe od biegowych. 

Potwierdzam, owijkę można spokojnie nawinąć drugi a nawet trzeci raz (kierownica z Tribana powędrowała do innego roweru, użyłem tej samej owijki do owinięcia nowych klamek).

3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Wolnobieg 13-32T od sunrace. Mam taki u siebie ale 8 rzędów. 

Tylko jam korbę 50-34 i na przełożeniu 34-32T jest młynek. W moim przypadku lepszy tył to 13-28T. Zwykle na nim kończę jak zdycham pod górę więc w moim przypadku lepszy byłby gęstrzy do max 28T ;)

U Ciebie z 1 blatem będzie to 48-32T, więc ok.

Na kasecie możesz zejść mocnymi biegami np 12-28T 11-28T itp. 

Na korbie kompaktowej  (50-34) oraz kasecie (wolnobiegu) 13-25 można swobodnie jeździć po trasach o nachyleniu do 7%.

Przy monoblacie z przodu zostałbym przy 34 zębach z tyłu.

Na początek polecam budżetowo, bliźniaczą manetkę na przednią przerzutkę, czyli SHIMANO SL-A050 2 rz, koszt około 30 zł. (przejeździłem tak jeden sezon, nie jest to komfort klamkomanetek, ale tragedii nie ma).

Jak ktoś chce po taniości to nowa korba 50x34, to wydatek około 130 zł ( na kwadrat) + support około 30 zł.

Przerzutkę przednią spokojnie można zastosować używaną ( mała szansa, że jest z nią coś nie tak).

Mi szczęśliwie udało się ulepszyć Tribana do wersji 2x9 na klamkomanetkach Sora i jest to najbardziej komfortowy rower na jakim kiedykolwiek miałem okazję  jeździć.

• Lubię to! 1