Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Ciekawy jestem czy taka funkcjonalność jest dostępna w licznikach konkurencji. 

W Garminie można dodać do trasy punkty, które - w trakcie nawigacji - wyświetlają się na ekranie razem z piknięciem. Bardzo mi się to przydało, jak układałem sobie trasę wycieczkową i miałem po drodze atrakcje, których nie chciałem przeoczyć a często były np. schowane gdzieś obok drogi. Pomysł z punktami przy podjeździe też jest ok :)

Samo projektowanie i dodawanie trasy w garmin connect wygląda miej więcej tak - widać tracka i profil trasy:

Garmin.thumb.jpg.e537ee3b9f87a0b2086d8df3d9e4379a.jpg

Po zaprojektowaniu cała trasa wygląda np. tak:

Trasa.thumb.jpg.6c54e9ee23317578c2271dc286d42677.jpg

Pozdrawiam,
Jarek

Opublikowano

Dzięki @jhartman za wyczerpującą odpowiedź - ciekawie to wygląda. W sumie coś podobnego mam właśnie w ridewithgps. Może to faktycznie dobry pomysł żeby oznaczać charakterystyczne lub własne punkty na trasie i wtedy faktycznie jakby mi podczas podjazdu wyświetlała się informacja że do przełęczy, którą planując trasę bym oznaczył, zostało np. 9 km, to to by było to o co chodzi :)

Opublikowano

Najlepiej to załóż tam segment k ile jeszcze nie ma i zagwiazdkuj go wtedy jeśli używasz stravy premium podjazd będzie jako segment ze szczegółami.

Co do segmentów to ostatnio przez jakiś czas nie wykupowałem premium a i tak działały segmenty live w liczniku :-)

Opublikowano
15 godzin temu, Przemcio napisał:

Najlepiej to załóż tam segment k ile jeszcze nie ma i zagwiazdkuj go wtedy jeśli używasz stravy premium podjazd będzie jako segment ze szczegółami.

Też fajny pomysł :) Akurat live segments testuje od zeszłego miesiąca. Wypróbuję i ten i ten z punktami na mapie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Bolt przetestowany w terenie.

Sparowałem  bez problemu  Wahoo Bolt z czujnikami Magene (ANT+).  Na 40km trasie po terenie  w lasach ( Puszcza Dulowska ) różnica odległości miedzy Magene a śladem z Locus Pro (pomiar GPS) to 150m,  średnia kadencja 75 rpm. Ślad GPS też zbliżony do Locusa.

251328586_boltGPS.thumb.jpg.7910041edf6abe9e3c55e2b04f557d6d.jpg

Nawigował ładnie, bardzo fajny licznik z bardzo czytelnym wyświetlaczem,  trasa zaliczona jak po sznurku. Po  2.30h jazdy zostało 82% baterii.

Edytowane przez dfq
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Porównanie jakości GPS-a Wahoo Bolt (GPS+Glonass+Beidou)  z bardzo dobrym GPS-em Galaxy  S5 Plus ( również GPS+Glonass+Beidou).

Wahoo na kierownicy, S5 był w tylnej kieszeni koszulki.

Zalesione wzgórze na Kopcu Piłsudskiego :

2018-09-27_144239_cr.thumb.jpg.b96d2082d27f4a1cfcc96ed271e0185b.jpg  Screenshot_2018-10-08-13-08-41.thumb.jpg.33181028a3851b4a4ff0de510476e22d.jpg

Wahoo Bolt                                                                                            Galaxy S5 Plus.

Jest nieźle, ślady bardzo zbliżone.

Lasek Wolski - zjazd  z Zoo z prędkością ok 40km/h , klasyczny gęsto zalesiony dołek osłonięty wysokim wzgórzem od południowej strony :

2018-09-27_144239_cr_cr.thumb.jpg.615dcaab1fb0b9e038210248acb2e663.jpg  Screenshot_2018-10-08-13-20-18.thumb.jpg.916aedf30858cc8c81b249e8c970954b.jpg

Tu Wahoo nieco "zaokrąglił" trasę (pomiar co 1sekunda),  s5 na łukach "ścinał" - ustawiona rejestracja co 5 sekund.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Od jakiegoś czasu w aplikacji element companion w podsumowaniu nie pojawia mi się wkurec power curves Mimi tego, że mam zaznaczone aby się pokazywało. Też tak macie???

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Jest nowy FW 2159 do Bolta  - poprawiono:
FIXED: ELEMNT/BOLT automatically switching to Pioneer pedaling monitor mode

FIXED: Pioneer calibration exiting automatically after cancelling

Opublikowano

Poprawiono ale przestały mi działać live segmenty ze Stravy. Na liczniku nie pokazuje mi się stosowny ekran mimo tego, że w aplikacji mam wszystko ok. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy Element Bolt pokazuje nachylenie trasy bez jej uprzedniego wyznaczania i załadowania?

Opublikowano
1 minutę temu, Zigfir napisał:

Czy Element Bolt pokazuje nachylenie trasy bez jej uprzedniego wyznaczania i załadowania?

Tak

Opublikowano
Zależy co masz na myśli. Pokazuje ci aktualne nachylenie, ale nie pokazuje co cię czeka, bo tego nie przewidzi ;)

Tapatalk'd

Opublikowano
15 minut temu, nctrns napisał:

Zależy co masz na myśli. Pokazuje ci aktualne nachylenie, ale nie pokazuje co cię czeka, bo tego nie przewidzi ;)

A to do bani - po co mi taki, który nie ma wbudowanej szklanej kuli ;).  

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam nie będę nowym tematem zaśmiecał to tu zapytam. Jestem na etapie wyboru komputerka rowerowego. W najbliższym czasie wpadło i wpadnie mi trochę gotówki. I powoli się kompletuję  lepsze akcesoria, mam plecak camelbacka i mam do odebrania okulary uvexa. Teraz komputerek, pytałem już na innym forum i grupach  na fb. Generalnie potrzebuję do jazdy turystycznej, rekreacyjnej. Z podstawowymi parametrami. Z zapisem trasy czy nawigacją. Zależy mi na kadencji by ją poprawić, ale wiadomo każdy komputerek to ma. I by można było dane do Stravy czy endo przesłać. Generalnie po przejrzeniu testów tematów, bez doświadczenia i porównań na żywo. U mnie wygląda to tak: Wahoo, Garmin,  Lezyne kusi któryś z tych dwóch nowych modeli. I jedna osoba zaproponowała mi coś z Mio, jak bardziej turystycznie ma być. Najbardziej jednak skłaniam się ku Wahoo, Garmin. Chciałem bardziej w cenie 1 tyś się zmieścić z czujnikami, ale widzę. że bardziej w okolicach 1,5 tyś muszę celować. Chciałbym już coś na dłużej zakupić. Aktualnie po gdzieś 4 sezonach, kończy się sigma 1200, czyli stary licznik i czas na coś lepszego. I tu mam Pytanie do posiadających Wahoo nie mam jak sprawdzić na żywo i porównać. Czy duża różnica w  wielkości jest między Elementem a Boltem. Pytam bo mam dość znacznie wzrok uszkodzony i wiem, że dobra widoczność jest ekranu, ale zastanawia mnie jak z widocznością mapy. Lepiej mniejszy czy większy wziąć, duża różnica jest? I z góry przepraszam za błędy, jako niepełnosprawny mam z tym trochę problemów.  Dziękuję  z  góry za pomoc. 

Opublikowano (edytowane)

W czasie ładowania w domu wyłączonego Element Bolta nie pokazuje stanu ładowania. W ustawieniach nie widzę aby coś aktywować. Tak jest czy źle szukam?

Odnośnie DawidK to zobacz foto: kolejno Etrex 20, Etrex touch 35t, Edge 520 i Wahoo Bold, który ma najmniejszy ekran. Turystycznie to 35t jest fajny bo zasilanie na baterii a aktywność zrzucisz przez BT. Jedynie trasę trzeba wgrać po kablu.

PicsArt_11-29-12.20.15.jpg Edytowane przez vuki
Opublikowano

Na początku powinien pokazać ładowanie, później chyba ekran usypia o ile dobrze pamiętam.

Opublikowano

Na poczatku pokazuje chwilę a potem nie wiadomo kiedy wyłączyć.

Opublikowano

@vuki jak naciśniesz raz krótko włącznik, to pokazuje znów przez chwilę stan ładowania.

Opublikowano

Dzięki, nie wpadłem na to proste rozwiązanie. Wychowany na garminach jestem a one wyświetlają stan ładowania.

Opublikowano

podpowiedzcie co powinienem ustawić aby pole informacji np. kmh wyświetlane było w negatywie - tzn. czarne tło i białe cyferki

nijak nie mogę tego znaleźć 

Opublikowano

W negatywie jest pole, które wskazują ci diody. Czyli w aplikacji idziesz LEDS AND SOUND > USE LEDS FOR... SPEED

Tapatalk'd

Opublikowano

ok. dzięki za info. szkoda, że bez ledów nie idzie - ale taka uroda. 

wpadł mi w ręce właśnie mój EBolt z black frajdejowej wyprzedaży i staram się go ogarnąć :)

pierwsze wrażenie: mega. właśnie tego szukałem ale to był bardzo świadomy wybór. 

Opublikowano (edytowane)

Suqub, vuki dzięki za pomoc. Mam nad czym na spokojnie się zastanawiać. 

Edytowane przez DawidK