Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak jest z "pomiarem" mocy bez czujnika? Licznik wylicza moc bez czujnika mocy?

Opublikowano

Mój licznik nie robi takich cudów. Strava estymuje na podstawie przesłanych danych.

Opublikowano

hehe... Sigma ROX 11 robi takie wyliczenie ;) Czy jest  dokładne - tego nie wiem, ale pewnie wylicza to na podstawie wagi roweru, rowerzysty, kadencji, prędkości i nachylenia terenu. Stad pytanie czy Elemnt tez ma taką funkcję

Opublikowano

Wahoo nie robi takich wyliczeń bo są bez sensu. Porównaj sobie z normalnym pomiarem mocy i będziesz wiedział do czego tak „wyliczana” moc się nadaje :wink:

Opublikowano

Mój max wg ROX 11 to 650W ??? Czytam że Armstrong miał "tylko" 462W na podjezdzie w Tour de France

Opublikowano

Tylko on miał pewnie taka średnia a nie maksymalna

Opublikowano

Szkoda że nie ma promo na wersję Bundle. Przy tej różnicy Budle nie opłaca się zupełnie...

Opublikowano

Nawet kompletując czujniki oddzielnie wychodzi taniej niż bez promocji solo licznik.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Stałem się posiadaczem Wahoo Elemnt

Pytanie czy on zlicza całkowity przejechany dystans? Czy można go gdzieś wpisać? Taki "przebieg roweru"...

Czy jest opcja wpisania aktualnej wysokości na której np rozpoczynamy trening?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj w klubie :-) i jak pierwsze wrażenia ??

Nigdy nie potrzebowałem opcji zliczania przebiegu. Total zawsze w podsumowaniach widać na stravie wraz z innymi statystykami.

Chociaż teraz jak kupiłem drugi rower to tak sobie myśle ze przydały by się profile do wyboru tak jak np w lezyne.

Trzeba by napisać do Wahoo żeby coś takiego ogarnęli przy kolejnych upgradeach apki :-)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie bez wrażeń, bo najpierw kiepska pogoda na rower była, a teraz jakieś choróbsko mnie zmogło więc może po świętach wyskoczę. Na tyle ile potestowałem to przede wszystkich bardzo czytelny wyświetlacz, do tego funkcja zoom ;) GPS łapie też w domu. Masa wartości do wyboru. Przydałaby się polska wersja albo chociaż polski opis funkcji, bo nie wszystko kumam, ale powoli. Odpowiedzie na swoje pytania znalazłem w międzyczaise.... Wiem że nie zlicza całkowitego przebiegu i że nie można skorygować wartości wysokości...

Na razie zrobiłem ledwo 2km z Elemnt'em :(

Pisałeś w opisie swojego Elemnt, że usunałęś z licznika niepotrzebne mapy... Co daje zwolnienie pamięci w liczniku? Ja na razie nic nie kasowałem, bo nie wiem co mi to da? Wiadomo że nie będę jeździł rowerem po USA itd ;) ale jak już wgrali....

Edytowane przez Jimmy
Opublikowano

Nie wiem co daje usunięcie. Ale z reguły jak czegoś nie używam to to usuwam. Nie wiem czy coś to da czy nie. Ale nie lubię mieć w żadnym urządzeniu czy to tel czy komputer itd pamięci zawalonej w full.

Nie przyszło mi do głowy sprawdzenie czy coś to daje czy nie. Po prostu to zrobiłem.

Opublikowano

Informacyjnie...

Lacznie Kart z wyświetlanymi wartościami jest max 10 z czego 6 jest już istniejących - możemy na istniejących edytować wartości. Są predefiniowane karty: Stravy, podsumowanie okrążenia, mapa, wysokość oraz Kickr i ogólna Workout. Pozostałe 4 możemy dołożyć z max 11 polami danych.

Można przypisać wyświetlanie 57 różnych dowolnych wartości oraz jest wykres wysokości i mapa. Te dwie karty można wyłączyć ale wtedy nie zamienimy ich na zwykłe karty. Po prostu tracimy dwie karty z wartościami. Na karcie z mapą może być do 6 dowolnych wartości a na karcie z wykresem wysokości do 7 wartości. Nie edytowałem kart Strava, Kickr, podsumowanie okrążenia. Pewnie też można...

Mam nadzieję że jasno to opisałem...

Nie wiem co daje usunięcie. Ale z reguły jak czegoś nie używam to to usuwam. Nie wiem czy coś to da czy nie. Ale nie lubię mieć w żadnym urządzeniu czy to tel czy komputer itd pamięci zawalonej w full.

Hehe... Nowy ELEMNT ma prawie całą pamięć zapchana mapami więc żeby zaktualizować któraś z map trzeba mieć w liczniku wolne miejsce aby ją pobrać.... Jeśli brakuje miejsca aktualizacja mapy nie uda się. Można najpierw usunąć stara mapę o potem pobrać aktualizację, ale jakby wystąpił problem z netem zostaniemy bez mapy. Lepiej więc mieć miejsce na aktualizację

Wydaje mi się że pamięć na przejechane trasy jest osobno. Ok 220MB ???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

Czy ktoś z Was miał okazję używać komputerka Wahoo z pedałami Garmin Vector??? Podobno nie ma możliwości wyświetlania informacji o dynamice jazdy :-(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, rozważam zakup komputerka wahoo i mam pytanie czy jest opcja wyświetleń funkcji typu TSS, NP, IF? 

Obecnie mam rox 10.0,  wiem że rox 11 te funkcje posiada ale bardziej mi się podoba wahoo

Ktoś już to sprawdzał? 

Potrzebuje pomocy bo informacji niewiele na ten temat 

Ok, nie ma tematu 

Widzę że kolega Przemcio zrobił kawał dobrej roboty i na 1 stronie powklejał zrzuty 

Wszystko jest więc wybór jest prosty 😉

Pozdrawiam 

Opublikowano

Jedno ale... Wahoo nie liczy mocy, musisz mieć miernik mocy. Sigma wylicza moc na podstawie różnych innych danych.

Opublikowano

Dwa pytania i liczę na fachowa pomoc kolegów :)
1. nigdy nie używałem STRAVY - korzystałem z endomondo - czy Wahoo EB ma opcje wysyłania tam danych (synchronizacji z ta apka tak jak ze stravą).
2. Na większości fotek i materiałów filmowych widzę ten komputerek na rowerach typu "szosowy" - rower jak rower ale czy ktoś korzysta z Wahoo EB na MTB? (co prawda jeden z przedmówców @Jimmy ma profilowe zdjęcie roweru typu"MTB", ale czy własnie na tym sprzęcie korzysta z WEB).

Pozdrawiam:)

Opublikowano

Mam Wahoo ELEMNT w MTB... W niczym nie przeszkadza ???
Co to jest Wahoo EB?
Aplikacja Wahoo nie obsługuje Endomondo.

Opublikowano (edytowane)

Wahoo Element Bolt. Mniejsza, nowsza wersja i nieco poprawiona. No i reklamują go jako licznik "aero".

Fajna recka z porównaniem do większego elementa i garminów:

http://elkapitano.pl/2017/11/15

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Świadomie wybrałem Elemnt zamiast bolt. Mniejszy = mniejszy wyświetlacz czyli mniej czytelny. Czy bolt jest lepszy od Elemnt? Nie wiem możliwości z tego co wiem są te same... Ok, jest uchwyt aero do niego ;)

Opublikowano

Możliwości są takie same ale powstał później i poprawiono  ponoć kilka rzeczy na które skarżyli się posiadacze większego wahoo ( ponoć np: same przyciski chodzą znacznie sprawniej). Zresztą patrząc na owe "aero" to chyba wahoo chciało sięgnąć do kieszeni posiadaczy rowerów szosowych...

Opublikowano

W mojej ocenie mniejszy ekran i mniej danych to wada Miałem wcześniej ROX 11 i mimo że liczył moc bez miernika (wiem że taki pomiar jest niedokładny,ale pewnie jest powtarzalny) przeszedłem na Element z powodu większego ekranu... Z map nie korzystałem w MTB bo moja mapa jechała obok kolega bardziej obcykany w terenie...

Może teraz na szosie będę ustawiał jakieś trasy.

Trzeba sobie powiedzieć wprost kupiłem Wahoo żeby mieć a Garmina nie chciałem.

Przy okazji potwierdzam że mapy Wahoo są bardzo dokładne również w terenie... Są zaznaczone nawet wąskie ścieżki. W końcu ich mapy bazują na OpenStreetMap.

Świetnie współpracuje z czujnikiem Sigmy, pulsometrem Sigmy oraz łączy się z czujnikami Magene prędkości/kadencji i opaska Magene do pomiaru tętna. Magene nie miałem w terenie tylko testowałem "na sucho" w domu ;)

Opublikowano

Wahoo podobno msją fajny tryb sparowania z trenażerami interaktywnymi. Odtwarzasza wgraną lub nagraną trasę a komputetek sam dobiera opór dla trenażera.