Washington Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Cześć, Po 20 latach zmieniam wysłużonego Treka 830 na coś bardziej aktualnego. Szukam czegoś uniwersalnego na dojazdy do pracy (30% przez las, 70% po asfalcie) ale i na weekend w lesie. A może i trochę ścigania. Gravele mnie nie przekonały - został więc MTB. Z dostępnością jest jak jest, ale udało mi się znaleźć od ręki: Treka Xcaliber 8 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/33193/ M/L i Meridę Limited https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2321/bignine-limited M Pomyślałem że powstawiam się i poprzymierzam, ale mam szlaban od lekarza jeszcze przez co najmniej miesiąc. A wtedy boję się, że ciężko będzie coś znaleźć. Mam 176 cm wzrostu i długie łapy. Trek ma fajny rozmiar M/L, z kolei w Meridzie wg kalkulatora na stronie wypadam dokładnie na granicy M i L. Zatem: co brać? Pomożecie? Z góry dzięki, Piotr
telepata Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Washington napisał: Meridę Limited https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2321/bignine-limited M Pomyślałem że powstawiam się i poprzymierzam, ale mam szlaban od lekarza jeszcze przez co najmniej miesiąc. A wtedy boję się, że ciężko będzie coś znaleźć. Mam 176 cm wzrostu i długie łapy. Trek ma fajny rozmiar M/L, z kolei w Meridzie wg kalkulatora na stronie wypadam dokładnie na granicy M i L. Zatem: co brać? Pomożecie? Z góry dzięki, Piotr Przy moim wzroście 181 cm wziąłem M-kę Meridy i to był dobry wybór.
Washington Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Washington napisał: Treka Xcaliber 8 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/33193/ M/L Meridę Limited https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2321/bignine-limited M Na ile potrafię ocenić, to praktyczne różnice sprowadzają się do napędu Eagle SX vs Deore/SLX/FSA. Sprzedawcy w obu sklepach zachwalają je jako niezawodne i bezproblemowe, Merida ma jednak większy zasięg kasety. Merida jest też lżejsza, ma sztywną oś i blokadę amortyzatora z kierownicy. Czyli więcej przemawia za Meridą. Trek wydaje się, że będzie miał bardziej dopasowaną ramę, lepsze obręcze no i zawsze można do niego założyć nóżkę (ktoś wie, czy można nóżkę znaleźć do Meridy? W sklepie nic nie mają i nie znają). Dylemat wciąż nie rozstrzygnięty... Piotr
puchatek Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 10 godzin temu, Washington napisał: Eagle SX Skreśliłbym w przedbiegach. Z tych dwóch zdecydowanie Merida.
Asiu Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Wybrałem chyba najgorszy możliwy moment na zakup roweru ale co zrobić gdy staruszek nie przeżył spotkania z zapatrzoną w telefon dziewczyną w samochodzie. Wracając do tematu udało mi się znaleźć dostępne dwa rowery spec Chisel superior xp 939 i mam teraz zagwozdkę bo spec to produkt za który mocno się przepłaca ale jest, a superiora jako markę ledwo co kojarzę i niewiele widać o tej marce w internecine, rower sam w sobie ma służyć do maratonów(gravel w moim wypadku odpada, nie umiem zapakowanym zjeżdżać)
puchatek Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zdecydowanie Superior tym bardziej, że Spec chyba nie ma tapera. Czy ja źle patrzę? 1
Asiu Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 ma tapera. To reklamowane nowe "rewolucyjne spawanie" górnego trójkąta może zmylić
Deco_10 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @AsiuGdzie udało Ci się znaleźć Superiora XP 939? Ja szukam rozmiaru S więc jeśli nie jestem dla Ciebie konkurentem😏 to podaj namiary na sklep.
Asiu Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Superior zamówiony, dziękuje wszystkim za odzew. Deco_10 w wiadomości podałem ci nazwę sklepu, rozmiar s ponoć jest dostępny
Administrator SzajBajk Opublikowano 12 Maja 2021 Administrator Opublikowano 12 Maja 2021 Oto przykład roweru złożonego na bazie maszyny używanej. Koszt całkowity około 8500 zł, a po odsprzedaniu wymienionych części, może wyjść w okolicach 7000 zł: rama Specialized Epic Comp, widelec RockShox Reba, napęd, hamulce i koła Shimano Deore M6100 (nowe), kokpit, sztyca, siodełko i opony Specialized, waga 10,78 kg.
LICHU Opublikowano 23 Maja 2021 Opublikowano 23 Maja 2021 Witajcie mam takie specyficzne pytanie. Czy to dobry pomysł kupić sobie mtb na dojazdy do pracy czy ogródek a czasem las ? I czy są jakieś mtb o dość wyprostowanej pozycji? Nie chce leżeć na kierownicy i przenosić obciążenia na ręce. Zależy mi też bardzo mocno na montażu bagażnika rowerowego pod sakwy. Budżet do 7tyś a pytanie zadaję dla tego że ważę 120kg i wszystkie crossy raczej tak wątpliwie wyglądają i na dodatek amorki 63mm skoku ;/ gravele odpadają ze wzgledu na baranka. Taki mtb musiałby mieć dwa blaty z przodu bo jeździłem na 1x11 z zębatką 30t i to był dramat.....
TomekCorsa Opublikowano 28 Maja 2021 Opublikowano 28 Maja 2021 Taki rower sobie kup https://www.olx.pl/oferta/rower-marin-pine-mountain-one-indigo-27-5-ostatnia-sztuka-CID767-IDJLPxQ.html Napęd zmodyfikuj jak będzie Tobie nie pasowało. Dałem link żebyś rower zobaczył a nie żebyś tam kupował.
fuudie1992 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Witam, mam krossa level 11.0 z 208 roku na rebie z napedem 2x11. Kupiłem rok temu i trochę jeżdze. Zastanawiam sie czy sprzedac i kupic cos lepszego czy zainwestować. Ostatnio jeżdze agresywnej, chciałbym dostować rower na tyle ile mogę by móc spokojnie skakać podczas zjazdów. Hopki , małe dropy. ( NIe jazda grawitacyjna) tylko taka gdzie jade i jest drop max pół metra czy hopa. Na pewo zmieniać będę hamulce bo te są klawe natomiast to co istotne. Chce zmienić skok amorka ze 100mm na 120mm i kupić porządne koła ze stajni Lemonbike. Na koła chce przeznaczyć ze 3k. Czyli Tublesy będą, no i obręcz chcialbym 26-29 mm wewnętrznej z oponami 2,25 albo 2.3. Wiadomo , ze rama nie jest dostosowana do skakania ale jak pisalem bardziej chodzi mi po przeskakiwanie przeszkód podczas jazdy. Co mysliscie? ma to sens?
Bielutki Opublikowano 19 Czerwca 2021 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Hejo! Od jakiegoś miesiąca szukam i szukam i mam ogromny problem - wszystko co znajdę interesującego okazuje się nie do zdobycia. Wiem że to wina wirusa. Może ktoś już uporał się z tym problemem. Poprzedni rower rozpadł się całkowicie. Muszę szybko nabyć coś nowego. Co byście polecili w okolicach 5000zl - max 6000zl co jest fizycznie dostępne w sprzedaży?
Nyscerion Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 16 Lipca 2021 przez Nyscerion
Slaw100 Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 (edytowane) Dzisiaj zakupiłem Rockridera 120 XC wydaje się dobra cena za ten sprzęt - 4899 zł. Wczoraj zauważyłem, że model pojawił się Polsce i natychmiast kupiłem. Muszę poczekać jeszcze ok 8 dni na odbiór roweru. Jeśli ktoś jest zainteresowany takim modelem to warto zerknąć na stonkę Decathlon... Edytowane 18 Lipca 2021 przez Slaw100
PingNoMore Opublikowano 21 Lipca 2021 Opublikowano 21 Lipca 2021 Pewnie rower jedzie z Francji. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Myroon Opublikowano 1 Października 2021 Opublikowano 1 Października 2021 Hej, Zastanawiam się nad Cnyonem Exceed CF 6 I CF 7. Jak myślicie warty uwagi sprzęt? Warto dokładać 2300zl do CF7?Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka
jaro0011 Opublikowano 4 Października 2021 Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) W dniu 1.10.2021 o 18:35, Myroon napisał: Hej, Zastanawiam się nad Cnyonem Exceed CF 6 I CF 7. Jak myślicie warty uwagi sprzęt? Warto dokładać 2300zl do CF7? Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka Mam CF7 i jestem zadowolony. Czy warto dokładać do 7-mki to nie wiem. Ja kupiłem CF7 bo 6-tek nie było na stanie. 7-mka ma koła karbonowe Reynolds i chyba za to głównie się dopłaca ale te koła wcale nie są takie super - ciężkie jak na karbon i już padła tylna piasta - na szczęście Canyon naprawił w kilka dni i śmigam dalej. Ale dla porównania mam drugi set kół alu składanych w lemonbike które są nawet trochę lżejsze (dt 350 piasty i obręcze dt xm421). Ja brałbym 6-tkę i zaoszczędzoną kasę zostawił na późniejsze upgrejdy - karbonowa sztyca albo myk-myk i karbonowa kiera, inne lżejsze siodło, lżejsza kaseta typu Garbaruk itp itd Edytowane 4 Października 2021 przez jaro0011
Pazuzu Opublikowano 21 Października 2021 Opublikowano 21 Października 2021 Który rower będzie lepszy Waszym zdaniem: - Scott Scale 965 - Merida Big.Nine Limited
hudezz Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 W dniu 21.10.2021 o 16:49, Pazuzu napisał: Który rower będzie lepszy Waszym zdaniem: - Scott Scale 965 - Merida Big.Nine Limited Osprzętem zbytnio się nie różnią. Nie napisałeś nic o cenie. Jeśli masz możliwość się przymierzyć, bierz ten, na którym czujesz się pewniej.
Surape Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Zastanawiam się nad upgrade przeciętnego MTB. Do wydania okolice 5k, wzrost ~185cm. Jazda po lesie, podjazdy, wyjazdy na ~2h. W oko wpadły mi: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-bh-expert-5-0-pd22773/?v_Id=143626 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-orbea-alma-h20-pd23276/ https://skleprower.pl/rower-mondraker-chrono-29er-2021-sram-nx-eagle-1x12-p-425.html Zależy mi żeby wszystkie "nowoczesne" rozwiązania pokroju boosty, sztywne osie itp były. Osprzęt ewentualnie mogę z czasem, w miarę zużywania się podzespołów, zmieniać na lepszy. Który Waszym zdaniem najlepszy do takich celów, czy może jednak dostępne jest w tej cenie coś lepszego?
hudezz Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) BH ma najlepszy amorek producent mogl dolozyc jeszcze manetke XT do pelnego kompletu, Judy w rowerach za ponad 5k to nieporozumienie Edytowane 29 Października 2021 przez hudezz
maciekmtb Opublikowano 14 Listopada 2021 Opublikowano 14 Listopada 2021 Który rower będzie lepszy dla osoby początkującej? Rower górski ROMET MUSTANG M7 Rower elektryczny Esperia Xenon rama 45 cm 27,5 czarny za 3 899zł
Dzorc Opublikowano 1 Grudnia 2021 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Szukam jakiegoś fajnego roweru górskiego. Do pojeżdżenia po szlakach i górkach. Bez parcia na czas, bardziej na fun i przyjemność niż jakieś czasy. Jestem lekki i wysoki 😜 Rower raczej nowy. Co powiecie na https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-fifty-s/_/R-p-331990?mc=8641873
Rekomendowane odpowiedzi