PeKa Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Adapter poprawia działanie, ale do perfekcji jednak odrobinę brakuje. A mam "tylko" 11-46.Tak jak było wspomniane, duże znaczenie ma także hak ramy. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
leejoonidas Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Ale to chyba u Ciebie brakuje coś do perfekcji bo ja mam u siebie kasetę 11-46 z przerzutką GS i działa to wyśmienicie, ale gdy zrobiłem eksperyment z kasetą 11-50 i trochę pojeździłem na tym napędzie to stwierdzam że ten układ z tą przedłużką działa perfekcyjnie, lepiej niż na kasecie 11-46, właściciel roweru w którym to zrobiłem potwierdza to co napisałem. Prawdopodobnie w swoim rowerze też zamontuję kasetę 11-50 z przedłużką od Wolf Tooth.
PeKa Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 Oczywiście, że mówię o swoim napędzie. Pamiętaj tylko, że perfekcyjne działanie to obiektywne odczucie każdego z nas Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Młody biker Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Witam przychodzę z pytaniem bo mam dylemat z wybraniem napędu, chodzi mi o napęd 1x11 lub ewentualnie 1x10. Szukam napędu do 1000zl cena bez korby. Zastanawiałem się nad: Sram nx (11s) Sram gx (11s) Shimano XT (11s) Shimano zee (10s) Głównie zależy mi na jakości przerzucania biegów, zakres kasety nie jest tak ważny, napęd będzie jeździł w błocie po hopach, dropach, lecz nie po żadnych górach i dlatego nie zależy mi na dużym zakresie zębów na kasecie, zależy mi również aby łańcuch był dobrze napięty. Proszę o pomoc w wyborze, proszę również o wasze propozycje napędów. Ps. zależy mi też na ten żeby za 2 lata nie trzeba było znowu wymieniać napędu. Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
komandosek Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Ja mam odłożonego GX 11s. Cały komplet - przerzutka, manetka, łańcuch, kaseta. Jak chcesz to też to również blat korby. Łańcuch praktycznie nowy i drugi na kasecie. Poprzedni łańcuch wymieniony jak tylko wpadła miara 0,05%
Gość Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Proponuje żebyś sam coś zaproponował i przedłożył do zaopiniowania. Sory kolego ale za Ciebie nikt lekcji nie odrobi. W sprawie napędów masz obszerny dział na forum. Wystarczy poczytać.
PiotrekGT Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Ja bym kupił XT M8000 z tych co wymieniles Edit: w wersji 1x11 Edytowane 4 Października 2019 przez PiotrekGT
Chrismel Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Do napędu 11 ciekawą opcją jest kaseta SRAM XG 1150 10-42. Jest świetnie zestopniowana w porównaniu z innymi. Niestety do najtańszych nie należy. 1
Gość Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 Jaki to rower? Jeżeli DH to tylko i wyłącznie Zee że względu na bardzo krótki wózekJeżeli Enduro to zee odpada bo nie obsłuży kasety o dużym zakresie np 46TWtedy pada propozycja M8000Wybierając napęd każdy ma jakieś propozycje ty też nie podałeś jaką chcesz kasetę chodzi o zakres no 11_42 /11_46
komandosek Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 Ja polecam GXa działa świetnie, wymieniłem na GX Eagle
Młody biker Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 44 minuty temu, piter614 napisał: Jaki to rower? Jeżeli DH to tylko i wyłącznie Zee że względu na bardzo krótki wózek Jeżeli Enduro to zee odpada bo nie obsłuży kasety o dużym zakresie np 46T Wtedy pada propozycja M8000 Wybierając napęd każdy ma jakieś propozycje ty też nie podałeś jaką chcesz kasetę chodzi o zakres no 11_42 /11_46 Zakres nie jest dla mnie ważny, najważniejsza jest jakość zmiany biegów w trudnym terenie, np. w błocie, gdzie przezutka i reszta napędu jest uwalona.
Gość Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 No tak ale np zee obsłuży kasę 10 ale do 36 zębów raczej na tym nigdzie nie podjedziesz chyba że masz nogi jak Pudzian
Młody biker Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 1 minutę temu, piter614 napisał: No tak ale np zee obsłuży kasę 10 ale do 36 zębów raczej na tym nigdzie nie podjedziesz chyba że masz nogi jak Pudzian Jeżdżę głównie po płaskim i nie podjeżdżam pod górki wiec to wystarczy.
Gość Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 Sam osobiście mam sram GX eagle dział po regulacji bardzo dobrze nawet w błocie ostatnio byłem w górach na tripie i wpakowalem się na szlaku w tegie błoto że nie było mi widać piast w rowerze napęd działał bardzo dobrze mimo takiej ilości błota Shimano od m7000 w górę działaj bardzo precyzyjnie (jak dobrze wyregulujesz)
NiebieskoCzarny Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Witam, Chciałbym wymienić napęd z 2x11 na 1x11, jeśli chodzi o jazdę to preferuje górki i lasy. Czy możecie mi powiedzieć jakie są plusy i minusy takiego napędu w tego typu warunkach?
pecio Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Plusy to mniejsza komplikacja i mniej szpeju do czyszczenia i konserwacji . U mnie od kiedy wywaliłem przednią przerzutkę, napęd a zwłaszcza łańcuch łapie mniej syfu. Przełożeń mnie nie brakuje i dla przykładu na blacie 30 jestem wstanie jechać ponad 30 km/h .Nie wspominam o jakości obsługi systemu ( tylko jedna manetka do klikania) i redukcji masy roweru. Ja bym się nie zastanawiał tylko przeszedł na 1X11 i to przy twoich preferencjach typu górki ,lasy będzie ideał.
malkontent Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 2 godziny temu, pecio napisał: Plusy to mniejsza komplikacja i mniej szpeju do czyszczenia i konserwacji . U mnie od kiedy wywaliłem przednią przerzutkę, napęd a zwłaszcza łańcuch łapie mniej syfu. Przełożeń mnie nie brakuje i dla przykładu na blacie 30 jestem wstanie jechać ponad 30 km/h .Nie wspominam o jakości obsługi systemu ( tylko jedna manetka do klikania) i redukcji masy roweru. Ja bym się nie zastanawiał tylko przeszedł na 1X11 i to przy twoich preferencjach typu górki ,lasy będzie ideał. Nie ma odwrotu od tej strony mocy. Coraz tańsze rowery dostają taki napęd i taki jest trend rynkowy. A co do redukcji masy to nie do końca jest to prawdą. Zamiana deore na nx eagle spowodowała jedynie, że zmienił się rozkład masy. Co z tego, że zdjąłem jedną linkę, manetkę, przerzutkę przód i jeden blat, jak w zamian zamiast kasety 11-36 mam stalową 11-50 która niestety waży sporo.
Kruk Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 22 minuty temu, malkontent napisał: Nie ma odwrotu od tej strony mocy. Coraz tańsze rowery dostają taki napęd i taki jest trend rynkowy. Prawda ale Shimano póki co nie rezygnuje z napędu 2na i nowy XTR nawet ma opcje 2x12 która będzie o wiele lepsza niż Eagle moim zdaniem.
pecio Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) W "ścieżkowcach " czy endurakach "orzełek" jak dla mnie jest nie do pobicia. Porządna germańska myśl technologiczna bo orzełka projektował zespół Sachsa a w dodatku teraz jest opcja AXS , która pozamiatała Shimano nawet XTR. Po za tym do tych wymienionych rowerów już choćbym się wściekł nie zamontuje z przodu nic więcej jak tylko jeden blat. Do XC spoko jest jeszcze możliwość montażu przedniej zmieniarki . Edytowane 15 Stycznia 2020 przez pecio
Piotr78 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Błąd. Sorry. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez Piotr78
Motke Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 1 godzinę temu, pecio napisał: Po za tym do tych wymienionych rowerów już choćbym się wściekł nie zamontuje z przodu nic więcej jak tylko jeden blat. BB plate + przerzutka typu E https://allegro.pl/oferta/shimano-uchwyt-do-przerzutki-przod-e-type-bb-plate-7444652056?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQiAjfvwBRCkARIsAIqSWlN5MRNCr6jMQHPkmDf3NyNcM4ssDoQg0g5OpU-XYSWrcjnxRDpBBmcaAgGZEALw_wcB
Ares Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 8 godzin temu, Kruk napisał: Prawda ale Shimano póki co nie rezygnuje z napędu 2na i nowy XTR nawet ma opcje 2x12 która będzie o wiele lepsza niż Eagle moim zdaniem. Nigdy nie zrezygnuje bo z ogólnego tortu ma lwią część. Jest producentem dla szerokiego grona a nie tylko dość wąskiej grupy. Do turystycznego włóczenia się po górach napęd 1x ma nadal zbyt wiele słabych stron w stosunku do 2x. Z resztą nie tylko po górach. 1
pecio Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Ares napisał: .,..... Do turystycznego włóczenia się po górach napęd 1x ma nadal zbyt wiele słabych stron w stosunku do 2x. Z resztą nie tylko po górach. No ja właśnie uprawiam turystyczne włóczęgostwo po górach i w jednym rowerze sztywniaku mam 1x11 a w fulu 1x12 . Mnie osobiście nie brakuje dwu czy trzech rzędowych korb. W obu mam blat 30 i nie widzę powrotu do "starego "systemu. Powiem szczerze ,że stopniowanie kasety sramulca mi nie za bardzo pasuje bo wolałbym 10-48 w wersji max a optymalnie 10-46 w połączeniu z blatem 30. Z 32 w górnym zakresie jest super ale nie pasuje mi dół który mógłby się wtedy zaczynać od 12 a nie 10. W przyszłości zamierzam zakupić kasetę Gabaruka 10-48 na podmiankę sramulca. Zresztą z doborem przełożeń jest indywidualna sprawa jak z doborem siedzenia, każdy ma inne preferencje, łyde itp. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez pecio
Piotr78 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Kaseta niecałe 300 pln, łancuch niecałe 100 pln, ( slx wsio ) i wymiana łańcucha co 1000-1500 km. Życie jak w Madrycie 1
Rekomendowane odpowiedzi