Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 11. Opinie.

kapsko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli jeździsz w terenie na napędzie 2x10 i nie musisz mieszać przerzutkami to w jaki Ci się sposób szybciej zużyje ten napęd?

czy ja gdzieś napisałem,że napęd 2x10 się szybko zużywa? Radzę udać się na naukę czytania ze zrozumieniem. Chyba ,że dalej bedziesz mi coś zarzucał i nabijał sobie bezsensowne posty.

Opublikowano
3 minuty temu, samuel_87 napisał:

czy ja gdzieś napisałem,że napęd 2x10 się szybko zużywa? Radzę udać się na naukę czytania ze zrozumieniem. Chyba ,że dalej bedziesz mi coś zarzucał i nabijał sobie bezsensowne posty.

Na początek weź głęboki oddech. Nie zamierzam sobie nabijać jakichkolwiek postów. Tobie radze najpierw przeczytać swój własny post, który nota bene zacytowałem. A następnie ze zrozumieniem przeczytać mój post, którym odniosłem się to tego co napisałeś. Wcale nie musisz się z tym zgadzać, jak ja nie zgadzam się z Twoją teorią. Sądziłem, że wyjaśnisz skąd ten pogląd,bo jestem po prostu ciekaw?

Opublikowano

jeszcze raz gdzie napisałem,że napęd 2x10 się szybko zużywa??

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, samuel_87 napisał:

jeszcze raz gdzie napisałem,że napęd 2x10 się szybko zużywa??

Nie chcę się wdawać w jakieś niepotrzebne dyskusje, ale w tym przypadku zrobię wyjątek.

Uświadamiałeś kolegę, ze napęd 1x zużywa się szybciej niż 2x. Mój post był odpowiedzią na to twierdzenie.Chciałem Cię sprowokować do rozwinięcia myśli. Skoro komuś doradzasz to chociaż wyjaśnij co skąd ta wiedza,bo inni chętnie z tego skorzystają. Po to Szajbajk założył to foum, aby rozmawiać o rowerach i pasji rowerowej. Teraz jestem przekonany, ze nie przeczytałeś ze zrozumieniem do końca mojej wypowiedzi i bez potrzeby się "wzruszyłeś".

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
2 minuty temu, Franz Mauer napisał:

bez potrzeby się "wzruszyłeś".

Po pierwsze nie jestes z stanie sprawić bym się wzruszył, nie zależnie co byś zrobił , więc sobie nie pochlebiaj. Co gorszę nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie i usiłujesz mi coś wmówić , ale na moim tle kolego nie zabłyśniesz, więc dalsze kontynuowanie tego juz serio równa się bezsensownemu nabijaniu postów co mi nie jest potrzebne.

Opublikowano

Ja nie wiem, której części mojej wypowiedzi dotyczy Twoje pytanie. Więc sam na nie sobie odpowiedz. Proponuję nie zaśmiecać tej tablicy i z odwagą zapraszam na priv.

Opublikowano
19 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Kompletnie półka cenowa roweru nie ma wpływu na zastosowane rozwiązanie z napędem, ale jego przeznaczenie i ogólna charakterystyka danego modelu i marketing. Poczytaj trochę na ten temat,bo wiesz że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele ;).

Na przykładzie marek Kross, Trek i Scott jeżeli chodzi o cross-country to w najdroższych modelach dwóch blatów z przodu nie znajdziemy. Innych firm nie chce mi się sprawdzać bo tyle chyba wystarczy, żeby zauważyć obecny trend.

19 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Jak się wczytasz to się dowiesz, że bardzo często użytkownicy napędów 1x mają zestaw przednich blatów na wymianę w zależności od ukształtowania terenu.

Ale wymieniają np. 32T na 36, albo odwrotnie, czy dwa blaty z przodu na jakąś trasę zakładają? Bo sama zmiana blatu z przodu to jakieś trzy minuty, więc nic to nie ujmuje napędowi 1x11.

Opublikowano
11 minut temu, spondylus napisał:

Na przykładzie marek Kross, Trek i Scott jeżeli chodzi o cross-country to w najdroższych modelach dwóch blatów z przodu nie znajdziemy. Innych firm nie chce mi się sprawdzać bo tyle chyba wystarczy, żeby zauważyć obecny trend.

Ale wymieniają np. 32T na 36, albo odwrotnie, czy dwa blaty z przodu na jakąś trasę zakładają? Bo sama zmiana blatu z przodu to jakieś trzy minuty, więc nic to nie ujmuje napędowi 1x11.

Zgadza się, to jest trend. Ale także marketing. Wraz z rozwojem techniki rowery przestały być uniwersalne (o czym wielokrotnie możn abyło przeczytać w publikacjach branżowych) i teraz producenci dbają o to, aby swoje przeznaczenie i adekwatnie do tego idzie rodzaj napędu, a także inne elementy. Kiedyś nie rozróżniano enduro od roweru do maratonów. Teraz zrobiono tak, aby były to dwie odrębne dziedziny jazdy na rowerze, a w ślad za tym różne rowery.

Zauważ, że np. KROSS dzieli linie rowerów MTB  na SPORT (XC) - tutaj znajdziesz i rowery z jednym blatem i z dwoma, oraz  MTB (rekreacyjne) - tu są rowery nawet z 3 blatami.Dlaczego, bo chodzi o przeznaczenie roweru :) Pewnie przy zakupie możn arower dowolnie skonfigurować, kwesti aportfela i potrzeb nabywcy.

Żebyśmy się zrozumieli - absolutnie nie ujmuję nic napędowi 1x, bo zapewne wprowadzony został, dlatego, że  pojawiła się taka potrzeba. Czy sie sprawdzi to zobaczymy. Wiem tylko, że napęd 2x jest bardziej uniwersalny, chcoiać nie każdy takiej uniwersalności potrzebuje. Ja tak, więc taki mam. Zresztą im więcej rozwiązań tym lepiej dla użytkowników,bo każdy może precyzyjniej dobrać tak rower, aby spełniał jego potrzeby. 

Co do wymiany blatów to bardziej mam na myśli zawodników. Zmiana blatu na przodzie przy 1x jest to chyba najszybszy sposób zmiany charakterystyki napędu. Nie wszyscy wyjeżdżają na trasę dopiero na wyścigu. Część zawodników zapoznaje się z ukształtowaniem terenu i potrafią ocenić, który blat z przodu przyda im się bardziej. Która charakterystyka napędu sprawdzi im się bardziej. Nie sądzę, zresztą nigdy nie widziałem, aby ktoś podczas jakiegokolwiek wyścigu w trakcie zmieniał blat ;) 

Lubię oglądać etapówki MTB np. Absa Cape Epic w RPA i tam podejrzewam, ze zmieniają blaty, ale nie na trasie lecz przed kolejnym etapem, jeśłi taka potrzeba zachodzi. Zauważyłem jednak, że nawet czołówka jest podzielona i jedni jeździli na 2x, a inni na 1x.

Opublikowano (edytowane)

Nie chodziło mi o zmianę blatu na trasie, ale przed startem po zorientowaniu się co do trasy. Pisząc o szybkiej wymianie blatu z przodu miałem na myśli to, że jest to po prosu łatwe, no i szybkie.

14 minut temu, Franz Mauer napisał:

Zresztą im więcej rozwiązań tym lepiej dla użytkowników,bo każdy może precyzyjniej dobrać tak rower, aby spełniał jego potrzeby.

Ja szukam napędu 1x4, albo jakąś wersję super uniwersalną 2x6 i nie mogę znaleźć :)

Edytowane przez spondylus
Opublikowano
52 minuty temu, spondylus napisał:

Ja szukam napędu 1x4, albo jakąś wersję super uniwersalną 2x6 i nie mogę znaleźć

Ważne, że masz konkretne oczekiwania :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

pytanie do bardziej objeżdżonych na napędach 1x11.
Mam B8 RIO z napędem 32t blat 11x42 kaseta. Ogólnie jeździ mi się z tym napędem bardzo fajnie, podjazdy w moim terenie nie stanowią wyzwania, pojawia się jednak drobna uciążliwość przy wyższych prędkościach. Powyżej 35km/h zauważam że mam jakby "dziury w kadencji", żeby osiągać prędkość powyżej 35km/h trzeba znacząco podnieść kadencje i wtedy mam poczucie jakby spora część ruchu obrotowego korby była jałowa, pedałuje jakby skokowo opór/brak oporu.

No i teraz pytanie jest następujące, czy zmiana blatu na 34t to rozwiąże czy może jest to wina bębenka piasty (SH deore)?

Edytowane przez kurian
Opublikowano

Jestem zielony w sprawie tego napędu ale myślę że jeżeli masz mały zapas na podjazdach to zmiana blatu z przodu na 34t będzie najlepszym rozwiązaniem :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć mam takie szybkie pytanie, wiec nie zakładam nowego tematu. Obecnie mam u siebie 32z na blacie z przodu, czuje ze jest to troche za malo i zastanawiam sie teraz 34 czy 36? Jaka jest mniej wiecej roznica w prędkości na prostej drodze dokładając dodatkowe 2 zęby? 

Opublikowano

Jest kalkulator przeliczen do tego trzeba pogrzebać ale drametialnej zmiany nie będzie jak mam 34 i mi wychodzi max 41 na 34x11 a przy 36x11 wychodzi 45km

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dwa zęby na blacie to praktycznie żadna różnica. Zmieniając blat z różnicą 4 zębów odczujesz "przesunięcie" na kasecie o jeden bieg. Mówiąc w sktócie. Gdy nigdy nie używałeś zębatki 32z a tylko 30 to dokładając 4 zęby na blacie tej zebatki teraz użyjesz. A jeżeli nigdy nie używałeś zębatki 11z tylko 13z to zmniejszając ilość zębów o 4 też jej użyjesz.

Polecam aplikacje na telefon - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gearcalculator&hl=pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad zmianą mojego napędu. Z 2x10 na 1x11. Obecnie mam napęd w konfiguracji 24x38 z przodu i 11-36 z tyłu.

Myślałem o zmianę na kasetę 11-46 od Sunrace, przerzutkę Shimano XT m8000, manetkę z tej samej serii i "jakiś" łańcuch KMC. I teraz moje pytanie - czy ktoś robił takie zmiany i z jakim skutkiem? 

Czy taki napęd bd działał z blatem 36 zębów z przodu? 

Czy kaseta 11s wejdzie na bębenek 10 s (w kole Mavic Crossride)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Witaj. Właśnie jutro odbieram paczkę mój zestaw to 

Kaseta Sunrace 11
Manetka XT M8000
Suport XTR
Korba XT M8000
Przerzutka XT SGS M8000
Łańcuch KMC 11s Gold
Zębatka HCC Owalna 34T

Aktualnie mam 3x10 zobaczymy jak to będzie wygladało na 1x11 

• Pomógł 1
Opublikowano

Opisz proszę swoje wrażenia jak to wygląda :) . Kaseta 11-46? 

Opublikowano

Kaseta 11 spd wejdzie na bębenek 10 spd MTB Shimano.

Wcześniej jeździłem na 2x10, ale w całkowicie moim zdaniem bezsensownej konfiguracji jak na rower MTB. 28/40 z kasetą 11-36.

Ani na 28, ani na 40 nie korzystałem ze wszystkich dostępnych przełożeń.

Teraz jeżdżę na 34t z kasetą 11-46. W tej konfiguracji najlżejsze przełożenie jest minimalnie łatwiejsze, niż 28T+36T.

W sumie straciłem tylko 1 najtwardsze przełożenie, którego nie używałem wcale.

Wydaje mi się, że tarcza 36 to może być za dużo. Jesteś w stanie utrzymać na płaskim 40km/h na MTB?

Jeżeli tak to bierz, ale jak nie jesteś aż takim tytanem to lepiej rozważ 32 lub 34. Prędkość maks i tak będzie bardzo wysoka na płaskim, ale także będzie łatwiej pod górki. 

Co do kasety Shimano, czy innej 11-46, krążą opinie, że przeskok z 37 na 46 jest zbyt duży.

Ja tego nie odczuwam podczas jazdy. Moim zdaniem to świetny zakres, pojedziesz szybko po płaskim, i pod górę też dasz radę.

Opublikowano

Właśnie dlatego myślałem bardziej o kasecie Sunrace, z przeskokiem z 46 na 40 zębów. Obecnie mam 24 zęby najmniejszą z przodu i 36 największą z tyłu i wg. licznika przełożeń, 1x1 w napędzie 11 s w konfiguracji 36 z przodu 46 z tyłu wypada jak 1x2 w moim obecnym napędzie.

Obecnie rzadko wykorzystuję przełożenie 1x1, praktycznie w ogóle.

Jeżdżę w maratonach, więc prędkość 40 na godzinę, szczególnie na początku i na końcu wyścigu jest obecna ;)

Opublikowano
4 godziny temu, ByQ94 napisał:

Witaj. Właśnie jutro odbieram paczkę mój zestaw to 

Kaseta Sunrace 11
Manetka XT M8000
Suport XTR
Korba XT M8000
Przerzutka XT SGS M8000
Łańcuch KMC 11s Gold
Zębatka HCC Owalna 34T

Aktualnie mam 3x10 zobaczymy jak to będzie wygladało na 1x11 

Jaki kombajn do ścigania będzie !!!!! :) Tylko wypatrywać Cię na pudle;)

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, adios_1984 napisał:

Co do kasety Shimano, czy innej 11-46, krążą opinie, że przeskok z 37 na 46 jest zbyt duży.

Ja tego nie odczuwam podczas jazdy. Moim zdaniem to świetny zakres, pojedziesz szybko po płaskim, i pod górę też dasz radę.

A jaką masz długość wózka? To dość istotne przy napędach np. 1x10 i 1x11 ;)

Opublikowano
7 godzin temu, Piscadeiro napisał:

Czy taki napęd bd działał z blatem 36 zębów z przodu? 

Będzie działał bez problemu nawet z większym blatem. 

Opublikowano
8 godzin temu, Piscadeiro napisał:

Opisz proszę swoje wrażenia jak to wygląda :) . Kaseta 11-46? 

Jasne pod koniec tygodnia napiszę co i jak ;) już się nie mogę doczekać paczki

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi :) Wątpliwości rozwiane, więc pewnie pod koniec sezonu wejdzie napęd 1x11. 

Pozdrawiam ?