Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 11. Opinie.

kapsko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to słuchaj się jakiś zagranicznych szpeców a nie zadawaj pytań na forum. Wybacz nieco niemiłe podejście ale w...ją mnie ludzie co o coś pytają a jak są odpowiedzi to zapodają jakąś kontrę i to jeszcze "ze świata". Nigdzie i to absolutnie nigdzie nie uzyskasz odpowiedzi na 100% bo wszystko zależy od kilku czynników w tym ramy i tego jak pracuje zawieszenie oraz warunków pracy napędu. Nawet jak to trzeba dokupić coś takiego jak specjalny wózek OneUp Components dla przykładu albo patent typu GoatLink bo te przerzutki nigdy nie były robione pod tak spore kasety. U mnie GS na 46T pięknie wrzuca/zrzuca i działa do czasu jak zaczynam ostro wspinać się w górę. Kłopotem jest odległość górnego kółka od kasety. A jazda w błocie to już katastrofa. Kolega ma SGS i żadnych problemów. 

Opublikowano

Przepraszam jeśli się niemiło poczułeś, ale ja tylko chciałem usłyszeć opinie ludzi na forum bo może ktoś już tutaj takie kombinacje robił. Na niektórych zagranicznych też polecają SGS. Więc chyba będę musiał taki kupić. Dziękuję ci bardzo za twoją opinie.

Opublikowano

A nie lepiej poczekać na Sram NX Eagle z zakresem 11-50?

Miałem podobny pomysł na napęd, miałem go na dniach wymieniać bo miałem zjechaną kasetę i łańcuch.

Skończyło się na wymianie za 200 zł zużytych elementów i czekam na pojawianie się na rynku zestawu od SRAM.

Opublikowano

Na NX musiałbym wydać jakieś 180zł więcej i dopiero mógłbym go kupić za jakieś 2 miesiące. Trochę korci, bo nigdy nie miałem srama. Ale też koszty eksploatacji będą wyższe, więc chyba zostanę przy shimano. 

Opublikowano
13 godzin temu, bartolomeo napisał:

Przepraszam jeśli się niemiło poczułeś, ale ja tylko chciałem usłyszeć opinie ludzi na forum bo może ktoś już tutaj takie kombinacje robił. Na niektórych zagranicznych też polecają SGS. Więc chyba będę musiał taki kupić. Dziękuję ci bardzo za twoją opinie.

Nie o to chodzi. Po prostu kombinacje, które teraz mają miejsce "zależą" od kilku czynników więc jak ktoś pisze jako pewnik to tylko mogę go wyśmiać. Zwróć uwagę, że jest sporo nawet filmów z pożenienia Shimano z 50T ale prawie wszystko na stojaku serwisowym a napęd uznaję za sprawny jak zdaje egzamin w terenie. Jest masa kłopotu z niby dopracowanym 1x12 Srama a ludziska co latami regulowali sobie przerzutki poddają się i pytają o pomoc. 

Opublikowano

Kolega pożenił kasetę Sunrace 11-50 z XT M8000 GS, działa w terenie bez problemu (1x11). Z całego zestawienia pojawiającego się w wątku wybrałbym XT'ka, przed NX, który mimo swoich 12 biegów, jest klasę niżej. Gdy zajadę swoją kasetę Sunrace (11-46) to wrzucę do M8000 11-50.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam serdecznie.

Posiadam Treka superfly 9.7 z 2015r. Zdecydowałem się na zmianę napędu na  1x11 (ostatecznie 1x10). Przeczytałem wiele wątków na rożnych forach rowerowych i yt. Oglądam i czytam i mam coraz większy kołowrotek w głowie. Naczytałem się o prekosach łańcucha , offsetach, piastach, przerzutkach, bębenkach itp sami wiecie. Wiec postanowiłem poszukać pomocy u bardziej doświadczonych użytkowników. Jestem laikiem jeśli chodzi o te zagadnienia, proszę o łopatologiczne wytłumaczenie tematu

Obecny napęd 2x10:

Shimano Deore XT, Shadow Plus(RD M786)

Kaseta Shimano HG50 11-36, 10-rzędowa 

korba xt 38/24

manetki xt 

piasta 142

Cel 1x 11.    sunrace 11-46 + 34z(36) pojawiają wie wiec pytania czy :

1.tylnia przerzutka xt m786 nie obsłuży pow.40z + trzeba ja wymienić na m8000???

2.czy kaseta 11rz np. sunrace 11-42  lub 11-46 wejdzie na miejsce starej kasety, piasta będzie ok??? bo czytałem rożne opinie ze wejdzie ze nie i już nie wiem???

3. co z bębenkiem?

4.jeśli musiałbym wymienić przerzutkę na xt  m8000 to manetkę również?

5. co z  korbą, czy muszę wymienić całą korbę ze względu na prekos łańcucha czy wystarczy ze do obecnej dokręcę blat NW ?

Wiem ze łańcuch nowy

o czym nie napisałem , a mi umknęło to proszę o podpowiedzi i pomoc w  moich pytaniach. Nie jeżdżę maratonów (jeszcze p) nie chce zostać przy 2x10 , 24z nie używam w ogóle . Oczywiście chciałbym zaoszczędzić niepotrzebnych wydatków i wymieniać całość uszczuplając budżet o 15000ziko, może da się to zrobić tak aby mniej zabolało. Może zdecydować się na 1x10  jeśli 1x11 będzie bolało kieszeń

Opublikowano
8 minut temu, aarroo76 napisał:

1.tylnia przerzutka xt m786 nie obsłuży pow.40z + trzeba ja wymienić na m8000???

Można spróbować zakupić adapter

7 minut temu, aarroo76 napisał:

2.czy kaseta 11rz np. sunrace 11-42  lub 11-46 wejdzie na miejsce starej kasety, piasta będzie ok??? bo czytałem rożne opinie ze wejdzie ze nie i już nie wiem???

Nie

Tak, masz manetki pod 10rz a potrzebujesz pod 11rz

8 minut temu, aarroo76 napisał:

5. co z  korbą, czy muszę wymienić całą korbę ze względu na prekos łańcucha czy wystarczy ze do obecnej dokręcę blat NW ?

Wystarczy, że przykrecisz NW

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziekuje bardzo za tak szybka odpowiedz.

Jesli kaseta 11r nie wejdzie w miejsce 10r to jak to rozwiazac? wymiana piasty :[  ,czy jakis lepszy/tanszy sposób?

Opublikowano

Pozostaje wymiana piasty, możesz też się ew. zastanowić nad 1x10

Opublikowano

no właśnie brałem pod uwagę 1x10, gdyż nie bylem pewien co z ta piasta, chociaż  czytałem tez opinie ze  11r wchodzi bez problemów w miejsce 10r. przy wyborze 1x10 zmienam tylko kasete i blat na NW? ewentualnie łańcuch?  Jakaś sensowna piasta 142??? , musiałbym dokladie przeliczyć ile by mnie ta operacja wyniosła

Opublikowano (edytowane)

Większość bębenków a na pewno Shimano przyjmuje bez kłopotu kasety 11 rz. Są nieliczne wyjątki. Ja bym został przy 1x10 bo całościowo ten napęd będzie lepiej chodził a jak sam piszesz bardzo miękkich biegów nie potrzebujesz. Zakładasz do tej korby zębatkę NW i tyle. Tanio a porządnie z kasetą Deore 11-42. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

przy wyborze 1x10 zmienam tylko kasete i blat na NW? ewentualnie łańcuch?

Tak

3 minuty temu, Ares napisał:

Większość bębenków a na pewno Shimano przyjmuje bez kłopotu kasety 11 rz.

@aarroo76 Podaj dokładny model piasty 

Opublikowano

Jak wrócisz do domu to zrób zdjęcie, na stornie nie ma dokładnych informacji na temat piasty 

Opublikowano (edytowane)

poproszę małżonkę może się na coś przyda p

nie ma żadnych oznaczeń jedynie logo

20180729_170112.jpg Edytowane przez aarroo76
Opublikowano

Ja się długo zastanawiałem czy nie przejść z napędu 2x10 na 1x... ale totalnie poza wyglądem nie mogę sobie przetłumaczyć tej zmiany. Mniejszy zakres, gorsze stopniowanie, dodatkowa kasa do wydania, i tak właśnie doszedłem do wniosku, że lepiej pójść w górę grupy osprzętu niż zmieniać na 1x. Z deore poszedłem na XT i uważam że to była dobra decyzja.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zdecydowałem się aby właśnie przejść na 1 blat z przodu, na dzień dzisiejszy na palcach mogę policzyć ile razy używałem 24z, nie ścigam się  mieszkam na pomorzu wiec wielkich gór brak. Miałem okazje pojeździć na 1x11 i bardzo mi pasował wiec taka decyzja. Oczywiście ekonomia jest ważna i całego napędu i piasty nie zdecyduje sie wymienić, najwyżej wejdzie 1x10, chociaż wolałbym te 11

Opublikowano

No ja nie lubię kombinacji, jeśli zdecydował bym się na 1x... to kupił bym kompletną grupę. Na dzień dzisiejszy pewnie NXa 1x12 za około 1400pln. Dlatego inwestując 400zl, zrobiłem 2x10 XT i nie żałuję ;-) zebatka 24 przydaje się na podjazdach gdy jeżdżę w zablokowanej strefie tętna, wtedy te 24 zęby pozwalają bardzo dobrze stopniować przełożenia w celu zachowania kadencji i pulsu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 godzin temu, aarroo76 napisał:

3. co z bębenkiem?

Ad.1. Ja mam 42T i wymieniona śrubę B na 2,5mm dłuższą i kaseta 10s 11-42T działa bardzo dobrze z RD-M786

Ad.2. Wejdzie! Wejdzie, różnice są w bębenkach szosowych.

Ad.3. Jak wyżej.

Ad.4. Skoro chcesz 11s to tak.

Ad.5. Odpowiedni blat NarrowWide z odpowiednimi tulejami dystansowymi i będzie ok.

Opublikowano
22 godziny temu, SpiderMAN napisał:

z odpowiednimi tulejami dystansowymi i będzie ok.

dzięki za informacje, czy są jakieś docelowo produkowane czy po prostu pomysłowy Dobromir

Opublikowano
10 godzin temu, aarroo76 napisał:

dzięki za informacje, czy są jakieś docelowo produkowane czy po prostu pomysłowy Dobromir

Niektóre mają zintegrowane kominy i tuleje dystansowe w jednym.

bcd-104-mm-narrow-wide-chainring-bolts-4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dla potomnych i szukających odp.

W dniu dzisiejszym złożyłem napęd 1x10. Kaseta sunrace 11-42 ,nowy łańcuch kmc, i blat 36t  (chwilowo jakiś chińczyk ale działa bardzo dobrze). Mała regulacja, śruba wkręcona na maxa i przerzutka działa , biegi zmienia bardzo dobrze w obie strony, kręcąc na 42 w tył nic nie spada. Blat 36t bez offsetu wiec widać ze jest przekos łańcucha ale kreci nie spada .Bedę jednak coś z tym pewnie robił.

Dzieki za pomoc