Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 11. Opinie.

kapsko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.07.2017 o 23:24, Puncu napisał:

A jaką masz długość wózka? To dość istotne przy napędach np. 1x10 i 1x11 ;)

Mam średni wózek.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć jest to mój pierwszy post więc jeżeli coś byłoby źle proszę o wyrozumiałość :) Mam problem bo zamierzam zmienić napęd w moim rowerze (giant talon 3 ltd 2017) Mam do wyboru kilka opcji i nie wiem która z nich będzie najlepsza pod kątem trwałości, działania i oczywiście niezawodnej pracy. Myślę o napędzie 1x11 1. 
Przerzutka: Shimano slx m7000
Korba: Shimano slx m7000
Kaseta: Slx m7000 11-46
Manetka: Slx m7000 11rz
2.
Przerzutka: Shimano xt m8000
Korba: Shimano slx m7000
Kaseta: Shimano slx m7000 11-42
Manetka: Shimano xt m8009
(Tutaj pojawia się pytanie czy warto dopłacić do przerzutki xt kosztem zakresu przełożeń?) 3.
Przerzutka: Sram GX
Korba: Sram GX 175mm
Kaseta: Sram GX 10-42
Manetka: sram nx trigger 1x11
Który z tych napędów będzie najlepszy według kryteriów które podałem wcześniej? 
Słyszałem że sram jest bardziej precyzyjny i lepiej działa w niesprzyjających warunkach, a jako że cały czas do tąd jeździłem na shimano to może warto spróbować czegoś nowego?

Opublikowano

Ja poszedłem drugą drogą, czyli: przerzutka XT M8000 i manetka też z tej grupy, a reszta grupa SLX M7000, kaseta 11-42, do tego blat 34T. W tym tygodniu wszystko przychodzi i w weekend składam (narzędzia też mam). Też rozpatrywałem różne wersje i wyszło mi, że to będzie najlepsza konfiguracja (w moim mniemaniu).  Przerzutka XT dość mocno naciąga łańcuch, więc nie będzie ryzyka, że spadnie mi podczas szaleństw :) Manetka XT też niczego sobie, można jednym ruchem przechodzić o trzy koronki do góry i dwie w dół,  możliwości operacyjnych trochę jest.

Opublikowano

XT do wyścigów - twardsza. SLX do jazdy rekreacyjnej - lekko chodzi i nie ma kilku dodatków w stosunku do XT, mam w rowerze i jestem zadowolony.

Z osprzętem SRAM bym uważał. Niestety jest to mało popularna marka w Polsce przez co jest droższa (kupno i eksploatacja) i przy naprawie w serwisie może być kłopot. Miałem kupić rower na osprzęcie Sram i okazało się że klocki hamulcowe musiał bym ściągać z Niemiec ...

Opublikowano

Kavoo2003 stałem nie dawno przed identycznym dylematem. Chciałem kupić sram-a GX, ale koszt nie odpowiadał założeniom z jakimi buduje rower. Zdecydowałem się na SLX M-7000 tylko manetki i przerzutka tylna XT M-8000.

Nie mogę porównać nowego SLX do nowego XT. lecz mogę starego SLX do nowego XT.  Stary SLX to laluś w różowych leginsach i z włosami na żel, nowy XT to wydziarany brutal w czarnej skórze. Stary SLX odzwyczaił mnie od takiej szybkości zmiany przełożeń Mocna sprężyna nowego XT przy niemal każdej zmianie przełożeń generuje metaliczne uderzenie, jak by metal uderzał w metal. Jestem zadowolony z dopłaty do XT, myślę, że nawet jak kaseta będzie cała zawalona błotem przełożenie i tak zostanie zmienione. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

XT M8000 - zmieniarka, manetka, kaseta 11-46 + Owal NW 34 - chodzi bardzo fajnie, przy kręceniu do tyłu na 46 nie spada. Manetka chodzi zauważalnie bardziej twardo niż starszy xt czy slx.

Opublikowano

U mnie zagościł SRAM GX 1x11 z korbą Eagle na sezon 2018. Póki co jestem bardziej zadowolony niż z napędu Shimano.

W porównaniu no Shimano 1x11 z kasetą 11-46 i tarczą NW, napęd SRAM:

- chodzi ciszej

- płynniej zmienia biegi

- może być znacznie lżejszy, a tym samym: 

- może być znacznie droższy

Z odczuć to:

Osobiście nie podobała mi się twarda praca manetki XT M8000. Sramowska pracuje delikatniej, ale jednocześnie odgłos kliknięcia jest bardziej konkretny niż w Shimano.

Za to w SH masz opcję zrzutu 2 biegów na raz jeżeli tego potrzebujesz.

Mi bardziej przypadła do gustu manetka srama, ale to kwestia raczej indywidualna.

W kwesti kosztów to:

Ja wybrałem opcję pośredniej lekkości/drogości, bez absurdów typu kaseta za 1200zł.

Np kaseta 10-42 w wersji 1175 o wadze 325g! to koszt 570zł. Normalna kaseta z 10oma koronkami ze stali i jedną z alu.

Kaseta Shimano 11-42 to koszt około 300zł, ale i waga to 431g.

Przerzutka GX 11spd to 420zł i 260g. Shimano XT M8000 to koło 300zł i 284g.

Jeżeli chodzi o zakup to nie uświadczyłem najmniejszych problemów z dostępnością komponentów. 24h i części w domu.

Zwłaszcza w dobie internetu i wolnego handlu w UE, bez ciśnienia można zamówić w sklepie internetowym w DE i w kilka dni mieć w domu. Ceny w zasadzie takie same +/- kilka złotych.

W kwesti wytrzymałości raczej będzie podobnie w obu przypadkach. 

• 4 miesiące temu...
...:::CHARY:::...
Opublikowano
Dnia 26.11.2017 o 18:29, Jurgen napisał:

XT M8000 - zmieniarka, manetka, kaseta 11-46 + Owal NW 34 - chodzi bardzo fajnie, przy kręceniu do tyłu na 46 nie spada. Manetka chodzi zauważalnie bardziej twardo niż starszy xt czy slx.

Hej Powiedz mi mam całą grupę XT M8000, teraz założyłem kasetę 11-46 i nie wchodzi mi na 46, przerzutka mam shadow + SGS, można to jakoś wyregulować?

Opublikowano

A jaka kaseta była wcześniej? Jeżeli zwiększyłeś ilość zębów na największej koronce to dołożyłeś ogniw do łańcucha?

Opublikowano

Z tego co wiem, do kasety 46 powinna być m8000 SG. U mnie działa bez zarzutu. Albo coś masz źle ustawione albo czeka cię wymiana wózka.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jakie tam SG, GS jeśli już, a i to nie prawda, bo być powinna SGS :) Nie wykluczam jednak, że GS z 46T nie zadziała. SGS na pewno, mam u siebie i działa perfekcyjnie.
Chary, sprawdź czy nie masz za bardzo skręconej śruby ograniczającej wychył wózka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć 

Chciałbym wymienić swoje wysłużone Alivio 3x9 w Meridzie Big Seven rocznik 2014 ponieważ wkręciły mnie starty w Maratonach  MTB tylko kompletnie się nie znam na napędach.

Bardzo proszę o pomoc w kwestii doboru oraz informację czy na fabryczne miejsce wejdzie 11 rzędów kaseta? 

Interesowało by mnie jakieś deore bo na XT mnie nie stać a SLX według szajbajka praktycznie to samo co deorka. 

Opublikowano
17 minut temu, danielkordos napisał:

Cześć 

Chciałbym wymienić swoje wysłużone Alivio 3x9 w Meridzie Big Seven rocznik 2014 ponieważ wkręciły mnie starty w Maratonach  MTB tylko kompletnie się nie znam na napędach.

Bardzo proszę o pomoc w kwestii doboru oraz informację czy na fabryczne miejsce wejdzie 11 rzędów kaseta? 

Interesowało by mnie jakieś deore bo na XT mnie nie stać a SLX według szajbajka praktycznie to samo co deorka. 

Deore jest 10-cio rzędowe ;)

Jeśli Shimano to SLX jest już w wersji 1x11.

Kasety 11s Shimano są pod standardowy bębenek, więc wymiana będzie możliwa i prosta.

Opublikowano

Super, dzięki za szybką odpowiedź. 

Czyli będę potrzebował kasety 11rz SLX. To już wiem. Proszę jednak jeszcze o podanie modelu przerzutki tylej i manetki, oraz korby. Bo się zastanawiam czy suport zostanie czy też muszę wymienić. A może tylko zębatkę samą będę musiał dokupić do korby która była w standardzie? 

Przepraszam z góry za lamerskie pytania, ale każdy się uczy :)

Opublikowano

Chcesz 11-42 czy 11-46 od shimano?

42 może zawsze zabraknąć miękkiego, 46 ma IMO słabe zestopniowanie na największych przełożeniach.

Ja myśląc o tym samym co ty mam na myśli zestaw:

Sunrace 11-46 z M7000 SGS (długi wózek) i do tego zębatka z przodu banless 30 lub 32

Lub sunrace 11-50 ale to konkretna patelnia.

Nie wymieniłem w tym sezonie dlatego, że docelowo będę w przyszłym roku kupował nowy rower na maratony z GX Eagle.

• Pomógł 1
Opublikowano

Suport, korba, manetka i przerzutka do wymiany.

Nie zostaje Ci nic innego jak manetka i przerzutka SLX z serii M7000, korbę możesz kupić innej firmy nawet, byle z odpowiednim do mufy suportem.

Do średniego koła zębatka Narrowwide 34T powinna wystarczyć.

Na przykład taka: http://allegro.pl/korba-sram-gx-34-t-11spd-175-mm-1-i6938144612.html

Co do kasety to radziłbym jak kolega coś od Sunrace, mają lepsze stopniowanie lekkich przełożeń.

Opublikowano
41 minut temu, SpiderMAN napisał:

Do średniego koła zębatka Narrowwide 34T powinna wystarczyć

Rozmiar zebatki nie dobiera się do rozmiaru koła tylko do zakresu kasety ;) 

Opublikowano
Teraz, Franz Mauer napisał:

Rozmiar zebatki nie dobiera się do rozmiaru koła tylko do zakresu kasety ;) 

Wiem, źle się wyraziłem, przy średnim kole i tak szerokiej kasecie 11-46T powinno być w korbie 34T ok.

Opublikowano (edytowane)

Jest taka szansa :) Zauważyłem też, że do Eagla ładują standardowo zębatki 34T, gdy do do 1x11 już 30,32T. Podobnie jest z nowym XTR 1x12 ma 30,32T,  2x12 32,34T. 

Nie to, ze nie można na tym jechać tylko, w terenie nogi może braknąć, gdy kaseta zbyt wąska. 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc. A może wiecie jaki suport tam do mnie wchodzi i jaki mam kupić? mam już prawie cała listę od Was, za co serdecznie wam dziękuję. 

Opublikowano

Z tego co widzę to Brytyjski (BSA) 35 mm z lewej strony prawy a z prawej strony lewy 68-73 mm szerokości ;)

Opublikowano

Witam, mam rower giant trance 4 2017 i zastanawiam się nad kupnem napędu w takiej konfiguracji:

https://www.sbike.pl/przerzutka-tylna-shimano-slx-rd-m7000-shadow+-gs-11-sp-o_7040.html

https://www.sbike.pl/manetka-shimano-deore-xt-sl-m8000-i-spec-ii-11-sp-prawa-o_5095.html

https://www.sbike.pl/ancuch-sram-pc-1110-powerchain-pc-1110-11-speed-o_9408.html

https://www.sbike.pl/kaseta-sunrace-mx8-11-speed-11-50t-srebrna-o_10858.html

z przodu mam oryginalną korbe z dokupioną zębatką N/W z chin

Będzie to wszystko działać ok? Jeszcze waham się nad kasetą 11-46, też od sunrace.

Opublikowano

Wybrał bym jednak tylną przerzutkę XT z racji mocniejszej sprężyny co Ci się przyda w fullu jak i z racji pracy samego zawieszenia. Do tego wersja SGS a nie GS. Ja mam XT GS i nie jestem zadowolony z jej pracy na zębatce 46T.