Skocz do zawartości

Rama karbonowa z Chin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to składaj i w drogę, ja na swoim śmigam i nic się nie dzieje, jestem naprawdę bardzo zadowolony z zakupu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć koledzy,

z powodu zerowej dostępności markowych rowerów, zastanawiam się nad złożeniem gravel'a wg kilku wskazówek z tego i podobnego wątku. Rama + koła oraz inne elementy oprócz napędu wychodzą ok 4 tys zł z transportem (ponoć bez dodatkowych podatków). Chciałem Was zapytać o dobór napędu. Chciałem zamówić Shimano GRX 2x11 albo 2x10, ale obie są raczej niedostępne. Czy jest sens zamiast tego wstawić Shimano 105? Pełna grupa na aliexpress kosztuje ok 2,5 tys zł z przesyłką (być może do tego dojdzie cło i VAT? Nie wiem, bo jeszcze takich drogich towarów tego typu tam nie kupowałem).

A może zamiast tego skompletować napęd oparty na Sunrace albo w ogóle jakiejś azjatyckiej marce (podobnie jak ramę)?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pewnie już podjąłeś decyzję. Jak kiedyś znajdę więcej czasu to opiszę swój rower. W kilku zdaniach. Przy aktualnych brakach i chorych cenach rowerów składanie roweru na chińskim karbonie to bardzo dobry pomysł. Ja polecam Flyxii. Do tego korby Prowheel GXP - najlepsze chińczyki jakie miałem. Hamulce hybrydowe też z Chin te na CNC frezowane. Polecam mimo, że wiele sprzecznych opinii w sieci. Koła składałem w Polsce bo nie opłaca się sprowadzać. Kierownica karbon z flarą, niby ok ale za cienka wg mnie. Trzeba by dać 2x owijkę. Siodełko Gyes skóra, dla mnie rewelacja ale ciężkie cholerstwo 550g. Pierwszy raz w życiu prowadziłem linki wewnętrzne no i popełniłem wszystkie możliwe błędy. Po pierwsze przestrzegam przed tymi modnymi koralikowymi pancerzami. Nie ważne czy Chiny czy Jagwire.To kupa straszna. Cały dzień nie mogłem ustawić przerzutki, winiłem tani chiński łańcuch i kasetę w równie śmiesznej cenie. Po dniu jazdy w górach wiedziałem, że to pancerze zmieniają swoją długość pod wpływem naciągnięcia linki. Po urlopie od razu zmieniłem na klasyczne. Całe pancerze przeciągnięte przez ramę i jest idealnie! Składałem szybko przed urlopem i nie miałem czasu polakierować. Jeszcze jeden minus. Mocowanie siodełka jest gładkie i potrafi się obracać, wina karbonowej sztycy Flyxii. Dokrecilem bardzo mocno, boję się, że za mocno i jakoś się trzyma.
Co do napędu, blat 36 i kaseta 11-42 to za mało na prawdziwe góry i trasy MTB. Podjazd powyżej 10% już nie dawałem rady kręcić dłużej niż minutę. Na powrocie, po 5h to już powyżej 5% mnie stresowało . No ale 99% to mazowieckie płaskoziemie więc biegów aż za dużo. Aha wybrałem Sram Apex 1 choć miało być Sensah Empire Pro. Największa zaleta tego roweru? Koła! Dokładnie opony Conti 50-622. Żaden piach w lesie mi nie straszny. Rower przeszedł ekstremalne testy w Bieszczadach. Codziennie kilka h mordęgi włącznie ze wspinaczką >30%. Podsumowując jeśli w prawdziwe góry to wybrałbym napęd 2x11 z korbą 38-28, kaseta 11-42 i wszystko bym podjechał.fd05c021b4ff39d7fdabb858e1454f47.jpg

Opublikowano

GS-06H

http://www.gyes.com.tw/2-1rail.html

Co do ram BXT to właśnie kupiłem dla syna MTB 27,5". Komplet z widelcem, sztycą, kierownica za 500$. W cenie zawarta dodatkowa opłata za przesyłkę bezcłową (130$). Zobaczymy czy nie będzie problemów... 

Opublikowano

Jaki masz rozstaw guzów kulszowych i czy wygodnie ci się jeździ na tym siodle.
Gdzie kupowałeś?

Opublikowano

Nie wiem, bo nie mierzyłem. Jestem niski więc rozstaw raczej wąski. Dla mnie to siodełko mogłoby być jeszcze węższe. No i krótsze bo paskudnie wygląda. Kupowałem na Ali za starych czasów bez VAT. Wczoraj zrobiłem 60km bez pieluchy ale jak już wspominałem na wszystkich siodełkach jeździ mi się dobrze.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie właśnie przyszła kolejna chińska rama. Tym razem BXT. Będzie MTB dla syna. Cały zestaw: rama, widelec, kierownica, sztyca, stery i osie za dokładnie 500$. Cena obejmuje transport DPD z opłaconymi podatkami w EU. Oczywiście wysyłka przez normalny kraj czyli Holandię. Kolejny raz bandycka, socjalistyczna Polska straciła możliwość zarobienia podatku bo sasinowa poczta polska woli zarabiać na kolejkach emerytow.
Wracając do ramy to wykonanie perfekcja, pakowanie perfekcja. Polecam!1ccb08d9255572e46f6834e211355319.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ciesze się że jesteś zadowolony, tym bardziej że do mnie też już leci rama tego samego producenta tylko MTB Full. Moje doświadczenia z kontaktu ze sprzedawcą, same pozytywy, wielokrotna wymiana uwag i spostrzeżeń. Nie było żadnych niedomówień. Podkreślę że można zażyczyć sobie ramę bez logo firmy.

A mam jeszcze pytanie co do opłat. Czy byłeś zmuszony zapłacić cło? Jeśli tam to ile procent?

Opublikowano

Cło i vat opłaca skośny. Seller's shipping metod za ok. 100$. Chyba nie zamówiłeś standardową wysyłką???

Opublikowano

Nie, też Seller's shipping metod wiec vatu nie zapłaciłem, ale zastanawiałem się jak to będzie z cłem. Niektórzy forumowicze w moim temacie straszyli mnie 49% cłem. Dlatego pytam. Ale jeśli tam to spoko. Wydaje mi się że przy dzisiejszych cenach rowerów i brakiem ich dostępności to super rozwiązanie.

Ciekawy jestem twojego projektu. Nie myslałeś tez o kołach z chin? Ja od razu dokupiłem carbony https://pl.aliexpress.com/item/4000115411205.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.51045c0fBWRDS5 też już leca:).

Opublikowano

Straszą 50% cłem ci co nigdy nic karbonowego nie kupili albo polscy sprzedawcy. Karbon do MTB? Patrzyłem na podobne koła po kątem przyszłej szosy tylko, że wtedy za 1600zł mogłem mieć z magazynu EU a teraz to już kosmos ceny. Koła składam na obręczach DT, piasty Koozer lub ARC. Wyjdą mnie ok 800zł. Z Chin nie opłaca się ściągać. Tylko, że sam muszę zapleść.
Elitewheels można kupić bezpośrednio na ich stronie, trochę taniej wychodzi i płatność PayPal czyli prawdziwa gwarancja 6 miesięcy.

Opublikowano
3 godziny temu, KonradTrek800 napisał:

Straszą 50% cłem ci co nigdy nic karbonowego nie kupili albo polscy sprzedawcy. Karbon do MTB? Patrzyłem na podobne koła po kątem przyszłej szosy tylko, że wtedy za 1600zł mogłem mieć z magazynu EU a teraz to już kosmos ceny. Koła składam na obręczach DT, piasty Koozer lub ARC. Wyjdą mnie ok 800zł. Z Chin nie opłaca się ściągać. Tylko, że sam muszę zapleść.
Elitewheels można kupić bezpośrednio na ich stronie, trochę taniej wychodzi i płatność PayPal czyli prawdziwa gwarancja 6 miesięcy.

Bo takie cło jest (dokładnie 48,5+4,5%) chyba, że sprzedawca oferuje przesyłkę tax free. Kupując przez Ali VAT płacisz obecnie zawsze.

Opublikowano

A o czym my tu gadamy jeśli nie o przesyłkach tax free? Każdy żółty sprzedający karbonowe ramy to proponuje.

Opublikowano
13 godzin temu, vdcmike napisał:

Bo takie cło jest (dokładnie 48,5+4,5%) chyba, że sprzedawca oferuje przesyłkę tax free. Kupując przez Ali VAT płacisz obecnie zawsze.

Kolego nie płacisz zawsze VAT-U. Jeśli wybierzesz metodę wysyłki  Seller's shipping metod to nie nalicza ci VAT-U przy płaceniu, oczywiście jest ona trochę droższa ale i tak jak kupowałem ramę za 3k PLN to zaoszczędziłem kilka stów. 

Opublikowano

Podrzuć link bo nie uwierzę jak nie zobaczę ;)

Opublikowano

Nie musisz wierzyć. W metodzie SSM nie płacisz VAT. To, że serwisy ją pobierają to dobrowolność. No i znowu rozsiewacz niesprawdzone informacje. Masz pewność pisz, nie masz nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Opublikowano

Wszystkie produkty na Ali mają domyślnie wliczony VAT. SSM nie powoduje zdjęcia VATu.

Opublikowano

Znowu bzdury piszesz. Po co miałbym ja i kolega kłamać? Mogłeś to sprawdzić w kilka sekund. Kliknij jakąś ramę BXT i po wybraniu prawidłowej wysyłki przejdź do podsumowania przed zatwierdzeniem płatności.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak zrobołem. Cana ramy się nie zmienia. Powinna zostać obniżoną o niecałe 23%. 

Edit: ok, macie rację! nie wystarczy przejść do podsumowania, trzeba kliknąć kup i wtedy dopiero jest price adjustment.

Edytowane przez vdcmike
  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Revolut wystarczy, można robić przelewy międzynarodowe z niewielką opłatą i po średnim kursie waluty.

Natomiast chciałbym wbić ze swoim pytaniem, żeby nie zakładać nowego tematu: otrzymałem dzisiaj ramę od Carbonda, FM936. Niestety, okazało się, że jeden z dropoutów jest za mały na ośkę. Otwór okazuje się 0,2mm zbyt mały. Pytanie, czy nie osłabi to w żaden sposób ramy, jeśli najzwyczajniej w świecie wezmę pilnik/papier ścierny i zeszlifuję nadmiarowy materiał?

asdf.jpg
Opublikowano

Przecież to ewidentna niedoróbka. Nie na nawet obrobionego gniazda na łeb śruby. Swoją drogą w markowych ramach często wykonanego z alu.

Opublikowano

A jak to gniazdo powinno być obrobione? Bo coś mi się wydaje, że znowu Pan gadasz byle gadać