bombka Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Cześć, zamierzam zaryzykować i kupić ramę szosową karbonową z Chin, ma ktoś jakieś doświadczenia z zakupem takich ram, na co zwrócić uwagę przy zakupie. Może macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę ? Chętnie przyjmę wszystkie wskazówki Ps. Jeśli temat był już gdzieś poruszany to przepraszam, szukałem ale nie znalazłem.
Zajop Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 https://www.youtube.com/watch?v=pu9n_isRZaM&t=293s tutaj gościu troszke gada i kupuje chińskie karbony 1
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 2 godziny temu, bombka napisał: na co zwrócić uwagę przy zakupie. Po pierwsze jak masz jakieś części,to czy pasują do ramy. Kolejny krok,to komentarze od osób po zakupie.Potem geometria, rozmiar i wygląd. Ps. Nie ma co się bać ram z Chin. Niektóre produkowane są w tych samych fabrykach,co markowe 1
bombka Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 A właśnie, odnośnie części, czy mam bać się wkładu suportu typu pres fit, bo naczytałem się że są z nimi problemy, a większość ram jest właśnie pod ten typ wkładu.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 26 minut temu, bombka napisał: czy mam bać się wkładu suportu typu pres fit, Są wkłady Token Ninja.One są skręcane wewnątrz mufy support'owej.Z tego powodu nie wydają żadnego dźwięku,a przy okazji wyposażone są w rewelacyjne łożyska.Masz radochę z każdego kilometra 1
kaido2 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 47 minut temu, bombka napisał: A właśnie, odnośnie części, czy mam bać się wkładu suportu typu pres fit, bo naczytałem się że są z nimi problemy, a większość ram jest właśnie pod ten typ wkładu. Nawet nowe ramy Flyxii są minimum pod 3 rodzaje suportów ( typowych dla szos ) w tym typowe BSA. Wejdź na sklep i stamtąd bierz. No i jeszcze jedno, przygotuj się na dodatkowe wydatki w tym cło antydumpingowe. 1
bombka Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Tak z opłatami celnymi się liczę. Jeszcze jedno pytanie, waga, czy patrzeć żeby była jak najlżejsza, czy nie koniecznie, ile w ogóle powinna ważyć taka rama ?
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 16 minut temu, bombka napisał: Tak z opłatami celnymi się liczę. To nie jest tylko cło,a cło(10%) i do tego vat(23%) 18 minut temu, bombka napisał: Jeszcze jedno pytanie, waga, czy patrzeć żeby była jak najlżejsza, czy nie koniecznie, ile w ogóle powinna ważyć taka rama ? Ja bym na wagę nie patrzył,bo jak Chińczycy chcą zejść za bardzo z wagi,przy chęci zachowania dobrej ceny,to mogą dać za mało materiału. Patrz przede wszystkim na komentarze i oceny danego modelu Dodatkowo masz filmik .
bombka Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Tak tak o VAT-cie, też wiem 😉 Co do wagi to właśnie się tego obawiam, że może się to odbyć kosztem materiału. No dobra, dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi, biorę się za szukanie, zacznę od Flyxii. 1
vdcmike Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Pod koniec ubiegłego roku kupowałem węglową ramę z Chin (mało tego - wysłana była z Singapuru więc cła zaporowego być nie powinno) i otrzymałem od naszego cudownego US do zapłaty 48,5% cła + 23% VAT i jeszcze nasza ukochana PP doliczyła sobie bagatela 270zł nie wiadomo za co. Kolega natomiast mieszkający w innym regionie Polski kupował tą samą ramę od tego samego sprzedawcy i został potraktowany tylko VATem ;). Generalnie na ramy i widelce z chin stawka celna to 48,5% chyba, że się jest jednym z 16 przedsiębiorców w PL, którzy są zwolnieni z tych ceł (jest cała procedura zwolnienia ale trzeba być producentem rowerów z obrotami w mln zł). Odnośnie filmu co gość kupuje ramy z chin i o nich gada - tu gada kobieta, na którą patrzy się z przyjemnością a przekaz mniej więcej wart tyle samo: Edytowane 28 Maja 2020 przez vdcmike
bombka Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Ja kupowałem widelce i kola, ani razu nie naliczyli mi dodatkowych opłat, ale czytałem że to czysta loteria
bombka Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Co myślicie o tej ramie ? https://pl.aliexpress.com/item/33038992807.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4d0a3c00TdAVg9&mp=1 Edytowane 31 Maja 2020 przez bombka
bombka Opublikowano 29 Października 2020 Autor Opublikowano 29 Października 2020 Kupiłem taką od FLYXII , zobaczymy co z tego będzie. https://pl.aliexpress.com/item/4001361874422.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1fc55c0fms5kk8 Do tego zapłaciłem jeszcze za przesyłkę bezcłową, mam nadzieje że to nie jakiś szwindel https://pl.aliexpress.com/item/1005001524875399.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1fc55c0fms5kk8
Red Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Trochę jest, bo prawdopodobnie będzie wysłane gdzieś z Niemiec albo z Czech.
bombka Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Opublikowano 2 Listopada 2020 13 godzin temu, Red napisał: Trochę jest, bo prawdopodobnie będzie wysłane gdzieś z Niemiec albo z Czech. Dokładnie tak jak piszesz, dzisiaj pokazała się informacja w śledzeniu, że rama została wysłana z Niemiec UPS-em
rbx Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Daj znać jak dojdzie, co i jak doliczyli, jak było zapakowane, itd. Plus oczywiście opisz jak sama rama wygląda 1
zenobek Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Nie wiem, chyba jestem tchórzem, ale nie zdecydowałbym się wydać 1,5 tysiaka na towar pod którym jest: No Feedback.
bombka Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) 2 godziny temu, zenobek napisał: Nie wiem, chyba jestem tchórzem, ale nie zdecydowałbym się wydać 1,5 tysiaka na towar pod którym jest: No Feedback. Skłamałbym gdybym powiedział, że jakiegoś tam lęku nie czuje, zdecydowałem się na tą, bo ogólnie ta firma jest dość znana. Po za tym trochę juz nakupowałem różnych rzeczy na Ali, i jeszcze ani razu się nie zawiodłem. Prawda jest taka, że czasy gdy towar z Chin, to ordynarna tandeta, już minęły. No ale zobaczymy, przyjedzie to porobię zdjęcia i szczerze opisze moje wrażenia i odczucia, mam nadzieję że wtopy nie zaliczę Edytowane 3 Listopada 2020 przez bombka
zenobek Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 13 minut temu, bombka napisał: Prawda jest taka, że towar z Chin, to ordynarna tandeta, już minęły. I tak i nie. Jest całe mnóstwo fajnych niedrogich rzeczy, ale zdarza się też tandeta. Ale skoro: 15 minut temu, bombka napisał: bo ogólnie ta firma jest dość znana to mam nadzieję, że nie zawiedziesz się. Życzę fajnego "rowerowania" na nowej ramie. 17 minut temu, bombka napisał: opisze moje wrażenia i odczucia Z chęcią poczytamy (relacje z pierwszej ręki)!!! Kiedy przyjdzie? Jutro? UPS z niemiec to zazwyczej jeden dzień (noc). 1
bombka Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 8 minut temu, zenobek napisał: I tak i nie. Jest całe mnóstwo fajnych niedrogich rzeczy, ale zdarza się też tandeta. A to pewnie że tak, ale kupując na naszym rynku jest to samo. 9 minut temu, zenobek napisał: Z chęcią poczytamy (relacje z pierwszej ręki)!!! Kiedy przyjdzie? Jutro? UPS z niemiec to zazwyczej jeden dzień (noc). Ciężko powiedzieć, termin dostawy został wyznaczony na 10-21 listopada.
zenobek Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 7 minut temu, bombka napisał: termin dostawy został wyznaczony na 10-21 listopada To oni tego nie mają na składzie w Niemczech i dopiero ściągają z Chin do Niemiec a dopiero potem do Polski?
bombka Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 2 minuty temu, zenobek napisał: To oni tego nie mają na składzie w Niemczech i dopiero ściągają z Chin do Niemiec a dopiero potem do Polski? Powiem ci szczerze że nie wiem, ale gdyby mieli ściągać z Chin do Niemiec, to dlaczego by nie od razu do Polski ? Cła by w ten sposób nie ominęli.
zenobek Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) Właśnie dlatego się dziwię. Chyba, że w Niemczech są inne stawki/przepisy celno/skarbowo/vatowe..... Edytowane 3 Listopada 2020 przez zenobek
bombka Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 10 minut temu, zenobek napisał: Właśnie dlatego się dziwię. Chyba, że w Niemczech są inne stawki/przepisy celno/skarbowo/vatowe..... Zobaczymy, czekam cierpliwie, nie spieszy mi się zbytnio. W śledzeniu jest, że nadawca utworzył etykietę, ale UPS nie odebrał jeszcze przesyłki. Na razie odebrałem z paczkomatu wkład suportu Tokena i przednią przerzutkę na hak, bo do tej pory miałem na obejmę
Rekomendowane odpowiedzi