Accent_Szaj Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 12 godzin temu, zenobek napisał: są inne stawki/przepisy celno/skarbowo/vatowe..... Ano są inne. W Niemczech można sprowadzać towary jako "Gift" do 150€ ,w Polsce liczą Cło i VAT od 1$. Druga sprawa to stawka VAT 16% do końca roku(później 19). Kasa,kasa,kasa
bombka Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 24 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Ano są inne. W Niemczech można sprowadzać towary jako "Gift" do 150€ ,w Polsce liczą Cło i VAT od 1$. Druga sprawa to stawka VAT 16% do końca roku(później 19). Kasa,kasa,kasa U nas też można sprowadzać bez cła do 150 euro. Tylko dalej mi się to kupy nie trzyma, zapłaciłem dodatkową kasę za przesyłkę bezcłową, tak więc kto miałby zapłacić cło, nie ważne czy w Niemczech czy Polsce, druga sprawa, to po co miałby kombinować z teoretyczna wysyłką z Niemiec, przecież mógłby wysłać z Chin do Polski przez Niemcy. Wszystko wskazuje na to że mają jednak magazyny w Niemczech, ale dlaczego tak długo trwa odbieranie towaru przez UPS. Napisałem do Chińczyka zapytanie, zobaczymy co odpisze.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 3 minuty temu, bombka napisał: nas też można sprowadzać bez cła do 150 euro. Niestety,ale nie "Wśród polskich konsumentów panuje mylne przekonanie, że przy zakupie małej ilości towaru jesteśmy zwolnieni z płacenia dodatkowych opłat celno – skarbowych. Faktem jest, że te rozporządzenia dotyczą Unii Europejskiej, natomiast nie obowiązują w Polsce. Musimy więc pamiętać, że niezależnie od wartości importowanych towarów ZAWSZE musimy opłacić VAT. Ustawy i rozporządzenia odnośnie importowanych towarów (tutaj)." 5 minut temu, bombka napisał: Chin do Polski przez Niemcy I dokładnie tak robi. Muszą to przepakować i wysłać.
bombka Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 12 minut temu, Accent_Szaj napisał: Niestety,ale nie Chyba masz rację, tutaj jest opisane co i jak https://pchig.pl/blog/odprawa-celna-od-jakiej-kwoty/ Tylko po jakiego w śledzeniu droga przesyłki zaczyna się w Niemczech a nie w Chinach, i kto zapłaci podatki na wrogiej ziemi 😁
Accent_Szaj Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 13 minut temu, bombka napisał: Tylko po jakiego w śledzeniu droga przesyłki zaczyna się w Niemczech a nie w Chinach, i kto zapłaci podatki na wrogiej ziemi Już Ci tłumaczę Jak paczka by szła do Polski to obowiązują przepisy Polskie. Oni wykorzystują,to że PL jest w UE. Czyli wysyłają do kraju UE,gdzie jest najniższy VAT,a w niektórych przypadkach nie muszą płacić cła. Tam osoba/y pakują paczki i ślą do innych krajów UE. Paczki te nie są już przeglądane pod kątem podatków. 1
bombka Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 15 minut temu, Accent_Szaj napisał: Już Ci tłumaczę Jak paczka by szła do Polski to obowiązują przepisy Polskie. Oni wykorzystują,to że PL jest w UE. Czyli wysyłają do kraju UE,gdzie jest najniższy VAT,a w niektórych przypadkach nie muszą płacić cła. Tam osoba/y pakują paczki i ślą do innych krajów UE. Paczki te nie są już przeglądane pod kątem podatków. To ja się domyślam że tak jest, tylko że w Niemczech też muszą płacić podatki, cło i vat, nawet niższe niż u nas, ale jednak, no chyba że nie, to wtedy wszystko jasne.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 12 minut temu, bombka napisał: no chyba że nie No właśnie chodzi o te 150€. Oni wystawiają sobie cenę poniżej tej kwoty i cło idzie na 0,a jak jest jeszcze niższy VAT to już w ogóle
bombka Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 27 minut temu, Accent_Szaj napisał: No właśnie chodzi o te 150€. Oni wystawiają sobie cenę poniżej tej kwoty i cło idzie na 0,a jak jest jeszcze niższy VAT to już w ogóle Mówisz że Niemcy aż tak naiwni, że nie wiedzą ile rama kosztuje, dość ryzykowne zagranie, muszę przyznać 😉 Jak zobaczyłem na śledzeniu że przesyłka idzie niby z Niemiec, to byłem pewien że mają magazyny w tym kraju, no ale coś długo kurier odbiera przesyłkę od nadawcy 😁 No nic zobaczymy jak to będzie.
Red Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Ano są inne. W Niemczech można sprowadzać towary jako "Gift" do 150€ ,w Polsce liczą Cło i VAT od 1$. Druga sprawa to stawka VAT 16% do końca roku(później 19). Kasa,kasa,kasa Jeszcze nie zapłaciłem cła czy VAT za "gift'a" więc to chyba nadal loteria. Choć fakt, za obręcze "poprosili" jakieś 48% wartości ale to było 10szt.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 8 minut temu, bombka napisał: że nie wiedzą ile rama kosztuje, To nie o naiwność chodzi,tylko o wolny rynek. Każdy może dać cenę jaka mu się podoba. Dodatkowo są rabaty. 1 minutę temu, Red napisał: więc to chyba nadal loteria Dokładnie. Oni IMHO bardziej patrzą na gabaryty.
bombka Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: To nie o naiwność chodzi,tylko o wolny rynek. Każdy może dać cenę jaka mu się podoba. Dodatkowo są rabaty. Niby tak, tylko że w ten sposób cło byłoby podatkiem martwym, każdy by to w ten sposób omijał, znamy jednak przypadki, że mimo zaniżenia ceny w deklaracji, urząd celny upomniał się o swoje. Dlatego napisałem że dość ryzykowna operacja, no ale oni pewnie nie robią tego pierwszy raz i doskonale wiedzą że to się uda, mam taką nadzieję 🙂
Accent_Szaj Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 6 minut temu, bombka napisał: każdy by to w ten sposób omijał Niemcy to nie Polska . Jak tam coś nie jest zabronione ,to jest dozwolone. Tak czy siak, Ty oficjalnie kupujesz od Niemca 1
bombka Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 40 minut temu, Accent_Szaj napisał: Niemcy to nie Polska . Jak tam coś nie jest zabronione ,to jest dozwolone Chyba że tak, mimo że mieszkam przy granicy z Niemcami, to nie znam ich zwyczajów za dobrze 🙂
Molek Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Czytałem na niemieckim forum o ramach z PRL i piszą wszyscy, ze nie da się uniknąć cła i jest to 16%vat + 4,7% cło na rowerowe akcesoria czy coś tam. Wszyscy jak jeden piszą, ze każda paczka jest otwierana i nikomu nie przeszło bez podatku. BTW: podobno od przyszłego roku wszyskie towary z ali mają byc droższe o dodatkowy VAT płacony od razu przez sprzedawców. Takie sobie porozumienie UE wymyśliła co by natrzaskać kasy więc jak macie coś kupić to polecam do końca roku
bombka Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Opublikowano 5 Listopada 2020 Godzinę temu, Molek napisał: Wszyscy jak jeden piszą, ze każda paczka jest otwierana i nikomu nie przeszło bez podatku. No nie, nie wyobrażam sobie żeby celnicy otwierali wszystkie paczki, towar odprawia się na podstawie deklaracji, a nie otwierania wszystkiego co przyjedzie.
bombka Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Opublikowano 5 Listopada 2020 1 godzinę temu, Molek napisał: Wszystkie z ramami I już, nic innego nie otwierają, tylko z ramami ? A tak w ogóle, to Chińczyk odpisał na moje pytanie o przesyłkę, rama jedzie z Chin do Niemiec, a z Niemiec do Polski, czas w jakim ma dojechać do mnie to około 45 dni , także sobie poczekam.
Molek Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Czy nic innego to nie wiem. Skoro idzie przez Niemcy i masz opłacone podatki to pewnie Chińczycy robią tak, że deklarują połowę wartości ramy i sami płacą. Co do podatków to zamawiałem wiele rzeczy z ali ale w tym roku pierwszy raz musiałem zapłacić skarbówce i tu uwaga 67zł za telefon wart52 dolary... Tak jak Duda mówił przed wyborami, że kasa na socjal się będzie zgadzać bo uszczelnią VAT No cóż.. trafiło na mnie
vdcmike Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Oczywiście że odprawa następuje na podstawie deklaracji. Jak rama przybędzie do oddziału celnego to po tygodniu-dwóch otrzymasz list z prośbą o wypełnienie deklaracji oraz dołączenie dowodu zakupu zawierającego nr przesyłki i poniesionych kosztów - wystarczy wydrukować zakładkę financial ze szczegółów zamówienia z Ali. Potem już idzie z górki. Poczta dostarczy paczkę i kurierowi na miejscu trzeba będzie zapłacić cło 48,5% (bo ramy i widelce są objęte tzw. rozszerzonym cłem antydumpingowym oraz 23% VAT od kwoty powiększonej o cło. Jeśli kupując wybrałeś kraj wysyłki z UE to cła i VAT nie płacisz. Paczka z chin jest wtedy dostarczana do ich firmy "przerzutowej" która załatwia odprawę na uproszczonych warunkach i zapewne na lewych papierach (np. zaniżają wartość towaru). Oni potrafią na jeden paszport przeszmuglować 100 osób do Europy więc z ramami sobie nie poradzą? Nie wspominając o tysiącach ton rocznie wprowadzanych do obiegu w EU podróbek np. odzieżowych. Odnośnie telefonów z Ali to od 3 lat już każda paczka jest prześwietlana i jeśli podejrzewają że zawiera telefon/tablet idzie na cło. Edytowane 5 Listopada 2020 przez vdcmike
nctrns Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 O ile nic nie pomyliłem to 4.7% cła.
vdcmike Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Wpisałeś kod nomenklatury dla podmiotu posiadającego zwolnienie z cła rozszerzonego. W kazdym razie kalkulator kalkulatorem a celnik i tak "wie lepiej". Możesz wystąpić o zwolnienie spełniając kilka warunków... https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.infor.pl/download/site/akty_pdf/E0L/2020/303/20.pdf&ved=2ahUKEwjhoOG2s-zsAhXSzqQKHcOFDScQFjAGegQICBAB&usg=AOvVaw3K-_AGbEebVH_e6wUjjcKS
nctrns Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Jutro sprawdzę w pracy w chiefie, bo isztar jest mało przejrzysty
Fimala Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Ostatnio przyszedł mi widelec i nic dodatkowo nie płaciłem. Producent oferował duty-free shipping. Przyszło DHLem.
nctrns Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 11 godzin temu, vdcmike napisał: Wpisałeś kod nomenklatury dla podmiotu posiadającego zwolnienie z cła rozszerzonego. Tak, kod 8714911021 uwzględnia tzw. procedurę użytku końcowego, czyli właśnie dla podmiotów z odpowiednią autoryzacją. Żeby nie dostać cła antydumpingowego, trzeba by kupić (albo udawać że się kupiło) ramę niepolakierowaną - 8714911075.
Accent_Szaj Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) 21 godzin temu, Molek napisał: ze nie da się uniknąć cła i jest to 16%vat + 4,7% cło Z tym że @bombkaoficjalnie kupuje od Niemca! 14 godzin temu, Molek napisał: 67zł za telefon wart52 dolary... Zamawiałeś to przez państwo UE,czy od razu do PL? Nie ma cła na rynku wewnętrznym UE. Edytowane 6 Listopada 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie
Rekomendowane odpowiedzi