Skocz do zawartości

Rama karbonowa z Chin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym "oficjalnie" to tak nie jest bo kupuje się od Chińczyka a on tylko organizuje wysyłkę z magazynu zlokalizowanego w EU właśnie po to aby klient końcowy ominął należne podatki. Pieniądze trafiają do Azji a w EU nagle ktoś nadaje do kogoś przesyłkę. Chińczycy szybko zareagowali na zmiany przepisów w Europie bo gdy UE zaczęło nakładać cła to łatwiej było zorganizować dostawy kontenerów do Włoch, Francji, Niemiec i innych państw, gdzie są w stanie tanio i zbiorczo dostarczyć daną grupę towarową aby następnie nadawać mniejsze paczki, które omijają procedury celne ze względu na kraj ich nadania.

Celem chińczyka jest przygotowanie odpowiedniego systemu i infrastruktury aby zalać Europę swoimi towarami przy wsparciu rządu chińskiego. Być może kiedyś pojawi się wola aby przyjrzeć się temu procederowi i to ukrócić.

• Lubię to! 1
Opublikowano
43 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Z tym że @bombkaoficjalnie kupuje od Niemca!

Zamawiałeś to przez państwo UE,czy od razu do PL?

Nie ma cła na rynku wewnętrznym UE.

Zamawiałem z wysyłką z chin. Czasem są wysyłki z europy ale cena jest zawsze wyższa bo prawdopodobnie oficjalnie i legalnie za to wszystko Chińczyk zapłacił podatek.

Ja zamawiałem już kilka telefonów z Chin i wszystkie z Chin do Polski i pierwszy raz płaciłem.

Natomiast Chińczyk wie co robi i jak płacisz mu przy takiej ramie rowerowej te 40-50$ więcej to on już sobie poradzi i wie jak wysłać, nic na tym nie traci a zyskuje tylko popyt bo odbiorca jest zadowolony z zapłacenia 10% więcej za produkt zamiast się zastanawiać ile będzie musiał dołożyć dla skarbówki.

Na forum rowerowym niektórzy musieli zapłacić po 50% wartości ramy. Czemu tak? Bo jak już wyżej ktoś wspomniał celnik wie lepiej niż to co sobie sam obliczysz. Dodatkowo dochodzi koszt pobrania tych pieniędzy przez pocztę Polską. W moim wypadku było to 6zł więc ok 10% za to, że listonosz weźmie kasę a poczta przekaże ją skarbówce czy tam izbie celnej - jeden grzyb.

Opublikowano
10 minut temu, Molek napisał:

Zamawiałem z wysyłką z chin.

Dokładnie ;)

Dlatego nie przejmował bym się na miejscu @bombka.

Wszystko ,lub prawie wszystko jest produkowane w ChRL i teoretycznie każdy z tych produktów kupujemy od Chińczyka za pośrednictwem innych podmiotów. Czyli albo muszą załatać dziurę,albo zostawić tak jak jest.

Paczka która przyjdzie z Niemiec nie trafi na cło,będzie tylko sprawdzana pod kątem substancji nielegalnych i akcyzowych. Chociaż te drugie,to co za wariat słał by fajki z D do PL xD?

Opublikowano

Mi się natomiast wydaje, że będzie oclona ale tą całą procedurę razem z płatnością załatwia Chińczyk - dlatego kolega zapłacił więcej i już nic go w tym temacie nie powinno interesować. Tym bardziej, ze jakby jakimś cudem nie pykło i przyszły do zapłacenia na co wg. mnie szansa to <1% to Flyxii ma na tyle dobre opinie w internetach, że spodziewałbym się tego iż poszli by na rękę i albo zwrócili kasę za "podatki" albo zwrócili kasę, za ramę a paczkę by odesłali z powrotem.

Ale nie martw się na zapas będzie dobrze, czytałem już, że jak wybierasz paczkę z podatkiem to się nie płaci nic a tym bardziej nie słyszałem/czytałem żeby ktoś taką opcję wybrał i musiał zapłacić.

Opublikowano

Jak na Ali zaznaczanie wysyłkę z UE to po co się czymkolwiek przejmujcie? Cła, vaty i inne opłaty to nie wasz ból głowy.

Opublikowano

Bardzo możliwe, że będzie oclona po stronie chińczyka - wrzucą w kontener z żelastwem, rozpiszą jak pręty aluminiowe i trafi do portu w Amsterdamie z innymi rzeczami i nikt nie będzie każdego jednego kontenera ręcznie przeliczał.

Ja z własnego doświadczenia znam przykład, nazwijmy to żwiru/szlifowanych kamyków na kształt kulek, które już od ponad 10 lat trafiają do kraju w kontenerze i są opisane prawie że jako piasek czy tam pył aby ominąć odpowiednie opłaty i kręci się to do dzisiaj, ludzie jakoś to wciągają na magazyn, sprzedają dalej i biznes się kręci.

Opublikowano
5 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Dlatego nie przejmował bym się na miejscu @bombka.

Przejęty za bardzo nie jestem :)

Dziś kolega z Chin odpisał mi na moje pytanie, odnośnie transportu do Niemiec ( bo tego na śledzeniu przesyłki nie ma), bo z Niemiec to już wiem że UPS, tak więc rama jedzie do Niemiec transportem kolejowym, czyli minimum dwa tygodnie potrwa sama trasa z Chin do Niemiec.

4 godziny temu, vdcmike napisał:

Jak na Ali zaznaczanie wysyłkę z UE to po co się czymkolwiek przejmujcie? Cła, vaty i inne opłaty to nie wasz ból głowy.

A tam się zaraz przejmujemy, dyskutujemy po prostu ;)

Opublikowano
21 minut temu, bombka napisał:

rama jedzie do Niemiec transportem kolejowym,

Jestem ciekawy czy może przez Euroterminal w Sławkowie????

Opublikowano
8 minut temu, zenobek napisał:

Jestem ciekawy czy może przez Euroterminal w Sławkowie????

Możliwe, przez Polskę na pewno.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A więc przyjechała, trwało to 45 dni, myślałem że jajo zniosę 😉 Jak dla mnie jakość bardzo dobra, nie widzę nic co by mnie przeraziło, zniechęciło, ale specjalistą nie jestem. Zobaczymy jak to wszystko będzie się składało, nie mniej jednak na dzień dzisiejszy jestem zadowolony. Sprzedawcę mogę polecić, cały czas bardzo dobry kontakt, mimo że momentami byłem upierdliwy ze swoimi pytaniami 🙂 Waga samej ramy 1100g, widelec 432g, sztyca 250g

IMG_20201214_192232.jpg IMG_20201214_192441.jpg IMG_20201214_192954.jpg IMG_20201214_193647.jpg IMG_20201214_193742.jpg IMG_20201214_194036.jpg IMG_20201214_194134.jpg IMG_20201214_194152.jpg IMG_20201214_194308.jpg IMG_20201214_194446.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
13 godzin temu, bombka napisał:

jestem zadowolony.

No piękna będzie maszyna :D

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

No piękna będzie maszyna :D

Cudna wręcz 😁

Teraz tylko, muszę jeszcze jakoś ją nazwać 🙂

Opublikowano
2 minuty temu, bombka napisał:

ją nazwać

Bombowiec :D 

Opublikowano (edytowane)

F117 :)

Pod tarcze czy szczękowe?

Edit: znalazłem twój link. Nie chciałeś iść w tarcze?

Edytowane przez mareq
Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Bombowiec :D 

Ludzie się będą mnie bali, że jakiś nadpobudliwy czy coś 😁

Godzinę temu, mareq napisał:

F117 :)

Pod tarcze czy szczękowe?

Edit: znalazłem twój link. Nie chciałeś iść w tarcze?

Myślałem, ale szczerze powiem że nie widzę w moim przypadku takiej potrzeby, a do tego bardziej podobają mi się szosy z hamulcami tradycyjnymi, taki zacofany jestem 😉

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bombka napisał:

będą mnie bali,

To "Stealth" . Kolor liter - czarny połysk. Na matowej ramie będzie wyglądało to kozacko  :P

Edytowane przez Accent_Szaj
Autokorekta w telefonie
  • Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

To "Stealth" . Kolor liter - czarny połysk. Na matowej ramie będzie wyglądało to kozacko  :P

O nawet niezły pomysł z ta nazwą, co do koloru, to dokładnie tak samo myślałem, ewentualnie jeszcze coś w szarości, ale czarny chyba będzie ładniejszy, tylko że na kołach mam białe napisy, nie wiem czy to nie będzie się gryzło.

Opublikowano
4 minuty temu, bombka napisał:

kołach mam białe napisy, nie wiem czy to nie będzie się gryzło.

Właśnie nie. Czarny pasuje do wszystkiego. ;)

Zresztą Canyon @Raptorma takie kolorki i wygląda rewelacyjnie 

• Lubię to! 1
Opublikowano
16 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Właśnie nie. Czarny pasuje do wszystkiego.

Przekonałeś mnie :) muszę znaleźć teraz kogoś kto tworzy takie napisy, widziałem na Ali, ale wolałbym u nas.

Opublikowano
W dniu 14.12.2020 o 20:18, bombka napisał:

nie widzę nic co by mnie przeraziło

Strrrrrrrasznie jestem ciekaw jak się to będzie sprawdzało w boju. Wygląda super!

Opublikowano
26 minut temu, Łabędź napisał:

Strrrrrrrasznie jestem ciekaw jak się to będzie sprawdzało w boju. Wygląda super!

Sam jestem ciekaw, w sobotę zaczynam składać, może nie długo, jak pogoda pozwoli, uda się wyskoczyć na jazdę testową :) 

W dniu 15.12.2020 o 19:15, Accent_Szaj napisał:

W każdej drukarni ci to zrobią, a jak nie znajdziesz, to na allegro są yess naklejki.

Zamówiłem jednak na Ali, znalazłem aukcję podajesz jaki model liter, nazwę, kolor i tyle, jakoś łatwiej i przejrzyściej.

Ps. Nazwa którą wymyśliłeś została zaakceptowana przez zarząd, więc zostaniesz ojcem chrzestnym :D

Opublikowano (edytowane)

Pytanie za sto punktów, w tej ramie pancerze puszczam na całej długości, nawet wewnątrz ramy ? Pytam bo nie miałem jeszcze do czynienia z takim sposobem prowadzenia linek i pancerzy, a przelotki w ramie nie blokują pancerza. Do tego w mufie mam taką tulejkę pasującą pod pancerz.

IMG_20201220_145123.jpg Edytowane przez bombka
Opublikowano

Jaka jest średnica i sztywność tych rurek? Zwykle w chińszczyźnie są takie dosyć delikatne i łamliwe piloty do przeciągnięcia za nie pancerzy ale jeśli to elastyczne, mocne rurki o średnicy max 2mm to można puścić w ich wnętrzu samą linkę (oczywiście wtedy ta rurka ma ciągłość przez całą ramę od otworu do otworu).