CoolBreeze Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Ja mam ODI z miekką gumą, mi się dobrze jeździ Zerknąłem na ODI. Fajne są, zwłaszcza Rogue, ale budżet nie ten. Moje max to 70 złociszy.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Pianka albo guma. Silikony okazały się za cienkie na moje łapy i wydawało mi się że nie mogę przez to chwycić mocniej kierownicy. W dodatku nie tłumiły jakoś rewelacyjnie.Cenna opinia. Dzięki.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
trollu Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 https://rowerowy.com/sklep/czesci/gripy-chwyty/bez-kolnierza/prod/odi-rouge 70 a 90 to nie jest jakaś wielka różnica a gripy mają bezpośredni wpływ na komfort i bezpieczeństwo więc czasami warto dorzucić parę zł więcej. Kumpel ma Rogue i sobie chwali
revolta1 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Wiosna idzie jakis by zakup poczynil Ktore beda lepsze ? Ktore beda mialy wieksza srednice ? Moze ktos uzywa i sie wypowie
trollu Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 średnice są niemal takie same, różnica pomijalna. Ja mam Bontragery tylko na 1 obejmie, kumpel ma Odi. Odi wydają się miększe bo mają bardziej pocięte kostki gumy. Sama guma w Odi wydaje mi się, że bardziej się klei. Kumpel jest z nich zadowolony, ja z bontragerów tak samo, nie mam zamiaru zmieniać na inne. Chwyt czy to gołą dłonią czy w rękawicach (mam spece enduro, gładkie wnętrze, bez żadnych poduszek itp) bdb. Nawet jak dłonie spocone to się nie ślizgają Kup te które Ci się bardziej podobają, ceny są praktycznie te same
revolta1 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Mam treka wzialbym bontragery bo ma treka . ale chyba wezme odi chce jezdzic w sezonie letnim bez rekawic ( wiem wiem w raazie szlifu bezdzie slabo no ale ...) a w chlodniejsze dni jezdze w mechani Robi jakas mocna roznice grip z jednej strony mocowany lub z obu. Nie scigam sie nie jezdze jakos extremalnie Edytowane 28 Stycznia 2019 przez revolta1
trollu Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 miałem na 2 pierścieniach, teraz mam na 1 i nie widzę różnicy. Jak ktoś ostro naparza w terenie i ma w łapie ścisk jak pitbull w pysku to może 2 pewniejsze 1
revolta1 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ok dzieki czyli czy z jednym czy z dwoma bez roznicy jak dla mnie
revolta1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 11 godzin temu, trollu napisał: średnice są niemal takie same, różnica pomijalna. Ja mam Bontragery tylko na 1 obejmie, kumpel ma Odi. Odi wydają się miększe bo mają bardziej pocięte kostki gumy. Sama guma w Odi wydaje mi się, że bardziej się klei. Kumpel jest z nich zadowolony, ja z bontragerów tak samo, nie mam zamiaru zmieniać na inne. Chwyt czy to gołą dłonią czy w rękawicach (mam spece enduro, gładkie wnętrze, bez żadnych poduszek itp) bdb. Nawet jak dłonie spocone to się nie ślizgają Kup te które Ci się bardziej podobają, ceny są praktycznie te same Trollu a jak z zużyciem jednych i drugich ? Teraz zaczynam sie sklaniac do bontragerow. bo pisza ze odi szybko sie zuzywaja
trollu Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) tak wyglądają moje po 3 sezonach. Ja dużo nie jeżdżę ale podejrzewam, że ODI wyglądałyby gorzej. Jak widać lekko się starły, na boku widać jeszcze prążki na gumie, na środku wytarte. Ale ten sezon na spokojnie oblatają, użytkowo w niczym to nie przeszkadza. Ogólnie gripy brudne, rower dość długo stał i jest przykurzony, ostatnio jeździłem w zwykłych rękawiczkach więc widać włoski a czarne to ślady po rękawicach Speca, gripy dość ostro wgryzają się w skórę na wewnętrznej stronie ale gdy jeździ się bez rękawic to dość szybko się same czyszczą (ale łapa brudna). Inna sprawa, że na czarnych gripach nie byłoby nic widać Odi kumpla jak dla mnie po jednym sezonie wyglądały gorzej niż moje (kumpel Odi kupił nieco później). Odi bardziej "pływają" pod dłonią bo są głębiej żłobione a przez to też szybciej mogą się niszczyć Edytowane 29 Stycznia 2019 przez trollu
CoolBreeze Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Czy ktoś z was jeździ może na chwytach PRO LOCK ON RACE? https://www.pro-bikegear.com/global/en-gb/accessories/Grips/PRO_GP_LORACECiągle poszukuję dla siebie jakiegoś rozwiązania, które nie będzie się gryzło z rogami. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
revolta1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 40 minut temu, trollu napisał: tak wyglądają moje po 3 sezonach. Ja dużo nie jeżdżę ale podejrzewam, że ODI wyglądałyby gorzej. Jak widać lekko się starły, na boku widać jeszcze prążki na gumie, na środku wytarte. Ale ten sezon na spokojnie oblatają, użytkowo w niczym to nie przeszkadza. Ogólnie gripy brudne, rower dość długo stał i jest przykurzony, ostatnio jeździłem w zwykłych rękawiczkach więc widać włoski a czarne to ślady po rękawicach Speca, gripy dość ostro wgryzają się w skórę na wewnętrznej stronie ale gdy jeździ się bez rękawic to dość szybko się same czyszczą (ale łapa brudna). Inna sprawa, że na czarnych gripach nie byłoby nic widać Odi kumpla jak dla mnie po jednym sezonie wyglądały gorzej niż moje (kumpel Odi kupił nieco później). Odi bardziej "pływają" pod dłonią bo są głębiej żłobione a przez to też szybciej mogą się niszczyć Dzieki
CoolBreeze Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 W dniu 29.01.2019 o 12:49, CoolBreeze napisał: Czy ktoś z was jeździ może na chwytach PRO LOCK ON RACE? https://www.pro-bikegear.com/global/en-gb/accessories/Grips/PRO_GP_LORACE Ciągle poszukuję dla siebie jakiegoś rozwiązania, które nie będzie się gryzło z rogami. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Yyy, sam sobie odpowiem Od dzisiaj używam chwytów PRO LOCK ON RACE. Wleciały na miejsce oryginalnych Syncros'ów, które musiałbym ciąć, żeby założyć rogi. Do miękkich nie należą, ale faktura gumy zapewnia dobry chwyt zarówno w rękawiczkach jak i bez. Posiadam wersję 32/130. Bardzo dobrze wykonane. Na chwilę obecną polecam.
Rowerowa Szajba Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Ja akurat mam takie: https://allegro.pl/oferta/nowosc-super-chwyty-gripy-sars-mtb-lockon-srebrne-6986979743?snapshot=MjAxOC0wNy0xMFQxODowMzo1MS4zNjVaO2J1eWVyOzI5NTA5NDBlOTc4Mjk2ZDg3OGM5MmViODA3MmViMWU4M2U0ZGVlMTVkY2Y3Yjc4M2IwYzZjNmMyNGNiYTk0MDE%3D Rok uzytkowania cena 45 zł i nic sie z nimi nie dzieje. Skrecane obustronnie na imbus. Waga ich to 112 g. Wciskanych juz nie chce poprostu chcac ściagnąc wkurzały mnie bo zawsze zassane i meczarnie przechodziłem ze ściagnięciem chodż od srodka przesmarowane przed załżeniem. Potem przewaznie sie kończyło na ich rozcieciu i do kosza. Długośc moich to 130 mm. Edytowane 3 Lutego 2019 przez Rowerowa Szajba
revolta1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 A jaka jest ich srednica? A twoich Trollu ?
trollu Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Metr krawiecki mówi, że jakieś 32mm, jak znajdę suwmiarkę to jeszcze raz zmierzę
revolta1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Wlasnie potrzebuje takich grubszych bo jak pisalem wczesniej chce jezdzic bez rekawic. a lapy mam spore
eathan Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Od dwóch tygodni jeżdżę na Lizard Skins DSP Grips 32.3mm i spisują się świetnie. Montaż wymaga odrobiny wysiłku ale jest to do przejścia. Chwyt jest pewny, nic się nie ślizga. Poza tym idealnie tłumi drgania i wygląda dużo bardziej solidnie niż chwalone wszędzie ESI. https://www.wiggle.co.uk/lizard-skins-dsp-grips-323mm/
PiotrKa Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 23 godziny temu, eathan napisał: Od dwóch tygodni jeżdżę na Lizard Skins DSP Grips 32.3mm i spisują się świetnie. Montaż wymaga odrobiny wysiłku ale jest to do przejścia. Chwyt jest pewny, nic się nie ślizga. Poza tym idealnie tłumi drgania i wygląda dużo bardziej solidnie niż chwalone wszędzie ESI. https://www.wiggle.co.uk/lizard-skins-dsp-grips-323mm/ Kolego czy jeździłeś wcześniej na ESI Extra Chunky 34mm. Pytam o porównanie tych chwytów z Lizard'ami DSP 32.3mm pod względem tłumienia drgań. Zastanawiałem się nad ich kupnem, ale wziąłem Esi kierując się opiniami i poleceniem przez sprzedawcę, który miał też te Lizard'y - ale te Esi to nie jest jeszcze to czego szukam. Miałem kiedyś chwyty żelowe, które były rewelacyjne pod każdym względem (idealnie tłumiły drgania, ale ich nie dobijałem do kiery, pewne trzymanie, podczas deszczu nie były śliskie, wytrzymały dobre 20 tyś.km, cena ok.30-45zł, ale nie wiem jakiego były producenta. Prawdopodobnie zostały wycofane i zastąpione innym modelem. Ja miałem ostatnio chwyty Ritchey'a WCS Truegrips z pianki i nie polecam. Szybko się ubiły i czułem twardą kierownicę. Ważę 100 kg i obciążenia przenoszone przez dłonie na chwyty są na tyle duże, że przez Esi Extra Chunky też czuję twardą kierę, chociaż mniej niż przez piankowe Ritchey'e. Testowałem też Ritchey'e WCS Evergrip Silicone średnica 32mm, są lepsze od piankowych tego producenta i podobne do Esi. Są nieco twardsze od Esi, ale podobnie tłumią drgania i gdyby były tej samej średnicy czyli 34mm pewnie byłyby od nich lepsze bo nie dobijałbym ich do kiery. Mam jeszcze pytanie co do chwytów Ritchey'a WCS Evergrip Silicone średnica 32mm kupiłem je w komplecie ze zwykłymi, gładkimi korkami, a na stronie Ritchey'a są korki z logo firmy. Zastanawiam się czy nie są to podróbki mimo, że kupiłem je z niby pewnego polskiego sklepu internetowego? Poprzednie piankowe miałem z korkami z logo Ritchey.
eathan Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 @PiotrKa miałem ESI, poza tym podróbki z Ali, różne wersje chwytów piankowych, sylikony Bontragera. Pianka + ESI + podróby szybko się ubijały w miejscu nacisku. Poza tym ESI i podróby bardzo łatwo ulegały uszkodzeniu. Dodatkowo podróby były koszmarnie śliskie w deszczu. Bontragery dawały radę ale jasne kolory momentalnie się brudziły i nie dało się nad tym zapanować. Lizard Skins DSP po dwóch tygodniach nie brudzą się zbyt mocno. Nic się nie ugniotło. Moim zdaniem bardzo dobrze tłumi drgania. Nie ma szans na dobicie do kierownicy. Do tego chwyt jest pewny i nic się nie ślizga. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić w deszczu ale jestem dobrej myśli.
Franz Mauer Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Przyznam szczerze, że nie rozumiem jak od chwytów wymaga się super tłumiących właściwości? Przecież logicznym jest, że aby tumienie chwytów było wyczuwalne to materiał musi być elastyczny i jednocześnie powinno być go zdecydowanie więcej. Wg mnie chwyty powinny dawać wygodę dłoni, odpowiednią wentylację aby się nei pociła i właściwe trzymanie kierownicy. Za amortzację odpowiedzialny jest amortyzator z przodu (pod warunkiem, że jest dobrze ustawiony) oraz ogumienie, które przy właściwym doborze ciśnienia obok przyczepności daje również tłumienie nierówności Pomijam oczywiście rozwiązania typu: sztywny widelec lub koło nabombane do granic możliwości opony. Dodatkowo należy pamiętać, że cześć z nas używa jeszcze rękawic z wszelkiego rodzaju systemami tłumienia: wkłądkami gąbkowymi, żelowymi itd. Część używa kierownic karbonowych, które również mogą w różnym stopniu wykazwyać "właściwości tłumiące". Nie zapędzajmu się w kozi róg,bo szybko okaże się, że idelane chwyty nie istnieją. Sam w domu mam 6 par różnych firm: ESI, Ergon. BBB, Ritchey, GT, Booplight. Wydałem na to kupę kasy i nie mogę powiedzieć, że któreś są idealne.
Reset Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Przyznam szczerze, że nie rozumiem jak od chwytów wymaga się super tłumiących właściwości? Przecież logicznym jest, że aby tumienie chwytów było wyczuwalne to materiał musi być elastyczny i jednocześnie powinno być go zdecydowanie więcej. Wg mnie chwyty powinny dawać wygodę dłoni, odpowiednią wentylację aby się nei pociła i właściwe trzymanie kierownicy. Za amortzację odpowiedzialny jest amortyzator z przodu (pod warunkiem, że jest dobrze ustawiony) oraz ogumienie, które przy właściwym doborze ciśnienia obok przyczepności daje również tłumienie nierówności Pomijam oczywiście rozwiązania typu: sztywny widelec lub koło nabombane do granic możliwości opony. Dodatkowo należy pamiętać, że cześć z nas używa jeszcze rękawic z wszelkiego rodzaju systemami tłumienia: wkłądkami gąbkowymi, żelowymi itd. Część używa kierownic karbonowych, które również mogą w różnym stopniu wykazwyać "właściwości tłumiące". Nie zapędzajmu się w kozi róg,bo szybko okaże się, że idelane chwyty nie istnieją. Sam w domu mam 6 par różnych firm: ESI, Ergon. BBB, Ritchey, GT, Booplight. Wydałem na to kupę kasy i nie mogę powiedzieć, że któreś są idealne. Otóż to! Ja używam ESI Extra Chunky, Fox na FIT4, kolo 29” z oponą 2.4 i nie wiem o co chodzi z tymi drganiami kompletnie Albo o jakimś dobijaniu chwytu do kierownicy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Franz Mauer Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 23 minuty temu, Reset napisał: Otóż to! Ja używam ESI Extra Chunky, Fox na FIT4, kolo 29” z oponą 2.4 i nie wiem o co chodzi z tymi drganiami kompletnie Albo o jakimś dobijaniu chwytu do kierownicy Mam podobny zestaw (tylko opona 2,25) i 105 kg wagi własnej Też nie mam takich problemów.
specialized34 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 A ja używam absolute black dual density silicone troszkę większą cena ale śmiem twierdzić że są lepsze od esi lepiej absorbuje drgania. A latam jeszcze na rebie rl. http://sklep.bike-rs.pl/produkt/25777/Chwyty-Absoluteblack-silikonowe--szary-czarny#.XMMIcDc9cwAWysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, specialized34 napisał: A ja używam absolute black dual density silicone troszkę większą cena ale śmiem twierdzić że są lepsze od esi lepiej absorbuje drgania. A skąd takie przypuszczenia? Do której wersji ESI je porównujesz? Chcesz powiedzieć, że firma z tradycją, która zjadła zęby na chwytach przegrywa z nowicjuszami? Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Franz Mauer
Frost Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Firma może mieć tradycje ale jeśli łatwo skopiować i poprawić ich produkt to tradycja wtedy nie wiele wnosi. Zupełnie inną sprawą jest natomiast powyższe stwierdzenie - jeżeli kolega przelatał sezon na Esi Extra Chunky i drugi podobny sezon na na tych Absolute i jest w stanie trzeźwo ocenić ich amortyzacje, zużycie to może dojść do takiego wniosku. W zasadzie wszystko sprowadza się do użytej mieszanki silikonu (gatunków jest wiele), formy do wtryskarki i sposobu montażu, który również może wpływać na zużycie oraz komfort. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Frost
Rekomendowane odpowiedzi