Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 zarówno chwyty esi jak i gumowe montuje na płyn do mycia naczyń i daje rade ( tylko trzeba czasu by wysechł);)
martinb3 Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Ja pierwsze założyłem na wodzie z płynem do mycia naczyć i to był błąd bo tańczyły na kierownicy nawet jak wyschły ( w sumie logiczne, skoro tam był płyn do naczyń, szkoda że odrazu nie wpadłem na to że to zły pomysł) ściągnąłem, wymyłem, wyczyściłem i osuszyłem kierownice i gripy w środku i lekko namoczyłem gripy samą wodą, wchodziły dużo trudniej ale za to po wyschnięciu siedzą na swoim miejscu. Oczywiście nie będzie to wieczne i pod wpływem czasu pewnie zaczną się przekręcać. Edytowane 30 Maja 2017 przez martinb3
Franz Mauer Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) @Łabędź nie wiem o jakich gripach myślisz, ale większość można ściągnąć za pomoca sprężonego powietrza Ja od kilku sezonów uzywam gripów ESI Race i Chunky. Zakładam i ściągam je wykorzystując wodę. Nie polecam stosowania płynów, mydlin itp,bo potem istnieje ryzyko, że będą tańczyć na kierownicy. Woda wyparuje i nic się nie dzieje. A jak chcesz szybko się jej pozbyć (raz tak miałem) to suszarką podgrząłem gripy i wnątrze kierownicy i 10 minut późnij mogłem już na nich bezpieczeni jeździć. Edytowane 30 Maja 2017 przez Franz Mauer 1
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 1 godzinę temu, samuel_87 napisał: zarówno chwyty esi jak i gumowe montuje na płyn do mycia naczyń i daje rade ( tylko trzeba czasu by wysechł);) Woda lepsza, wysycha znacznie szybciej, nie dając szans na obracanie się gripom. Ja zawsze nalewam wody do gripa, wylewam nadmiar i wciskam gripa na kierę. Problemu nie ma z przykręcanymi, w zasadzie to wolę właśnie takie i takie są moim zdaniem najlepsze.
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Statystycznie rzecz ujmując chyba jednak czysta woda rządzi. No i fajnie, tak zrobię zatem, jak nastanie pora.
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 3 minuty temu, SpiderMAN napisał: Woda lepsza, wysycha znacznie szybciej, nie dając szans na obracanie się gripom przepraszam chłopaki za pomyłkę , dziś jestem pół przytomny przez remont w domu , chodziło mi o płyn do mycia szyb ( na alkoholu szybciej paruje niż woda.
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) 1 minutę temu, samuel_87 napisał: chodziło mi o płyn do mycia szyb ( na alkoholu szybciej paruje niż woda O, a to może być faktycznie lepszy pomysł. Powodzenia w remoncie! Edytowane 30 Maja 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 dzięki Wojtek;) powodzenia w montażu, nawet chyba w instrukcji chwytów esi było info o płynie do myciu szyb.
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) 6 minut temu, samuel_87 napisał: przepraszam chłopaki za pomyłkę , dziś jestem pół przytomny przez remont w domu , chodziło mi o płyn do mycia szyb ( na alkoholu szybciej paruje niż woda. Tak myślałem, bo byś mógł nie doczekać wyschnięcia płynu do garków Jak podczas jazdy ręka razem z gripem by Ci z kiery odfrunęła P.S. @samuel_87 tylko ściany zrób proste... Edytowane 30 Maja 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 3 minuty temu, SpiderMAN napisał: tylko ściany zrób proste... ścian nie ruszam , zostało jeszcze skuwanie płytek i zrywanie całej drewnianej podłogi
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Przed chwilą, samuel_87 napisał: ścian nie ruszam , zostało jeszcze skuwanie płytek i zrywanie całej drewnianej podłogi Demolka idzie zawsze szybko Powodzenia!
Qane Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Na ESI widziałem też sposób z alkoholem IPA, alkohol odparowuje dość łatwo więc nie powinno być problemu z przemieszczaniem się chwytów, oczywiście lepiej wybrać jakieś niższe stężenie, bo najwyższe (coś ok. 97-99%) odparuje zanim zdążymy założyć chwyt
WwS Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Ja też polecam zwykłą wodę do zakładania, ale do ściągania wolę z dodatkiem płynu do naczyń (w moim przypadku dało to lepszy efekt). Stare gumowe chwyty ściągnąłem wpompowując wodę z płynem do naczyń za pomocą strzykawki z igłą. Dalej wytarłem ręcznikiem papierowym kierownicę do sucha i lekko zwilżyłem czystą wodą. Nowe chwyty weszły na swoje miejsce bez większych problemów. Powodzenia w pracy.
ByQ94 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Witam, zamierzam zmienić chwyty w rowerze MTB jakie polecacie mam jakiś tani kiepskiej jakości produkt kupiony w martes sport. Przekręcają się są twarde i nie wygodne. Szukam czegoś do 100 zł
Qane Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Sprawdź sobie ESI Grips Chunky i ich grubszą wersję ESI Grips Extra Chunky - wiele osób je poleca, cena mieści się w Twoim budżecie (kosztują ok. 100zł). Sam mam zamiar je założyć, w obecnej chwili zamówiłem sobie podróbki z alli (z ciekawości) ale docelowo mam zamiar założyć oryginały chunky. Jezeli masz problemy z nadgarstkami to rozejrzyj się za chwytami ergonomicznymi, na Ergona Ci budżetu raczej nie starczy (poza GP1) ale jakieś Giant lub inne z tych firmowych też mogą dać radę. Edytowane 24 Czerwca 2017 przez Qane
ByQ94 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Problem z nadgarstkami mam jedynie na ostrych i długich zjazdach wtedy odczuwam, też właśni myślałem o ESI albo Ritchey WCS Ergo Locking
Qane Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Esi są silikonowe a Ritcheye chyba piankowe, chociaż to pewnie nie taka pianka jak w chwytach za 15zł, nie wiem na ile rodzaj materiału ma dla Ciebie znaczenie.
ByQ94 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Niby z Extra Chunky jest mały problem, podczas deszczu są mega śliskie. Poczekam może jakiś jegomość który posiada ESI powie swoje zdanie
Qane Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 To faktycznie jakiś użytkownik musi Ci coś więcej powiedzieć, sam przymierzam się do chwytów w podobnym zakresie cenowym, stąd już mniej-więcej mam wybrane ale zawsze im więcej opinii tym lepiej
Tejot Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Z moich skromnych doświadczeń wynika, że z chwytami trochę jak z siodełkiem. Każdemu co innego leży i pasuje. 1
PiotrKa Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Qane napisał: Esi są silikonowe a Ritcheye chyba piankowe, chociaż to pewnie nie taka pianka jak w chwytach za 15zł, nie wiem na ile rodzaj materiału ma dla Ciebie znaczenie. Polecam chwyty piankowe Ritchey WCS TRUEGRIP za ok.40zł. Koniecznie WCS i nie Ergo, są nieco grubsze o odpowiedniej twardości, lepiej tłumią drgania, są też lekkie. Jak chcesz dołożyć kilka dych to te z pierścieniami bedą podobne, o ile nie takie same jeżeli chodzi o samą piankę: jej twardość czy grubość chwytu. Do tej pory używałem różnych silikonowych chwytów, ważny jest dla mnie m.in. komfort, ale jak założyłem pianki Ritchey to innych już chyba nie kupię. Co do jakości to marka chyba sama się broni. Lepszych gripów nie miałem. Pewny chwyt, również podczas deszczu, gdzie na niektórych chwytach silikonowych nie mogłem utrzymać kiery w terenie, nie przekrecają się, z czym często miałem problem i wystarczająco dobrze zakłada się je na wodę. Co do wytrzymałości to myślę, że przelecę na nich dobre kilkanaście tys.km. i pewnie szybciej wymienię je, aby je odświeżyć niż jak się zużyją . Edytowane 24 Czerwca 2017 przez PiotrKa 1
Franz Mauer Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 1 godzinę temu, ByQ94 napisał: Niby z Extra Chunky jest mały problem, podczas deszczu są mega śliskie. Poczekam może jakiś jegomość który posiada ESI powie swoje zdanie Ja używam ESI Chunky. Z czystym sumieniem mogę je polecić. Dodam, że nie używam rękawic,bo nie ma takiej potrzeby. Chwyty kleją się do nich jakby rzepy. Jeździłem i w deszczu i rzeczywiście trzymanie było słabsze, gdy jeździłem w rękawicach, ale bez problemu miałem nadal kontrolę na rowerem. Jeżdżąc bez rękawic z chwytem w każdych warunkach nie mam najmniejszego problemu. Wczoraj dostałem do wypróbowania pianki EVA Boplight lekko kanciaste, które kosztują jakieś 25 zł. Pierwsze wrażenie nie jest najlepsze,bo są dość twarde i śliskie. Wypróbuję je jeszcze w rękawicach, może będzie lepiej. ESI od wielu lat uchodzą za jedne z najlepszych chwytów silikonowych na rynku. Niestety ich wadą jest cena i to, że jak niefortunnie się huknie to pękają. Kiedyś je wyrzucano,bo przy ewentualnym ściąganiu darły się do końca. Teraz można temu zaradzić,bo można je ściągnąć przy pomocy sprężonego powietrza, po ściągnięciu skleić klejem i z powrotem nałożyć 11 minut temu, PiotrKa napisał: WCS ERGO TRUEGRIP bardzo fajne gripy bo używałem ich. Wadą, choć nie dla każdego, może być właśnie ergonomiczny kształt. Nie do każdej dłoni pasuje. Kolega ostatnio rozciął takie i na szybko kupił Foamgrip firmy BBB. Bardzo podobne, prawie o połowę tańsze i jednakowa grubość na całej szerokości. W ubiegłym sezonie używałem ESI Extra Chunky, ale rozwaliłem je. Jedno muszę przyznać, że ESI są to jedne z najlepszych gripów, które używałem, szczególnie że rzeczywiście oprócz dobrego chwytu dodatkowo jeszcze dobrze pochłaniają wibracje. No może poza wersją Racer's. Według mnie są za cienkie, nawet dla małych dłoni. To były pierwsze Esi jakie kupiłem i leżą od dwóch sezonów jako zapas w szufladzie. 1
ByQ94 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Myślę że cena to nie aż taki kosmos 100 zł a komfort jazdy dużo lepszy, co do chwytów Ritchey to duży plus że są lock on. Ale dużo dobrych opinii i testów widziałem na temat ESI
Rekomendowane odpowiedzi