Skocz do zawartości

Chwyty MTB które polecacie

alfine-11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A skąd takie przypuszczenia?
Do której wersji ESI je porównujesz?
Chcesz powiedzieć, że firma z tradycją, która zjadła zęby na chwytach przegrywa z nowicjuszami?
Miałem dwa modele esi i to jest moja opinia a czy firma z tradycją nie popada w rutynę? i trzyma się tradycji. Ja jestem mega zadowolony z absolute black i szczeze nie kupię już esi nawet absolute są bardzie wytrzymałe na otarcia czy zniszczenia typu upadku roweru itd. Moje dłonie nie męczą się aż tak mocno jak było to w esi extra. Chwyty są piankowe ale pokryte cienka warstwą silikonu i dość miękkie.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Mam podobny zestaw (tylko opona 2,25) i 105 kg wagi własnej ;) Też nie mam takich problemów.

Kolego jak masz pozycję turysty i mięsiste łapy to nie potrzebujesz odpowiednich chwytów, bo Twoja masa całkowita opiera się na "siodle". Ale jak będziesz miał pozycję wyścigową, gdzie w dużej części Twoja masa opiera się na dłoniach to zrozumiesz o co chodzi. Ja mając ramę karbonową, dobre jakościowo opony 2.25 x 29" przy 1.8-2.0 bara bo przy niższym ciśnieniu mogę je dobić, reconie/rebie rl ustawionym powyżej 130 psi, bo jak bedzie mniej to dobiję amora (sida przy tej wadze pewnie wykończył bym w sezon - jest dobry do max. wagi 80kg - mówimy o zawodach) opierając się na chwytach esi 34mm czuję twardą kierę, z której wszelkie nierówności nie wytłumione przez oponę i amor dostaję na dłonie i nadgarstki. Tu nawet już nie chodzi o tłumienie drgań tylko o opieranie się dłońmi o twardą kierownicę bo przy moim nacisku rąk esi za bardzo się zgniatają. Na kierownicę i mostek z karbonu nie odważę się - mam alu Ritchey'a WCS Trail. Planuję w przyszłości zainwestować w koła karbonowe dla polepszenia komfortu.

Przy takiej pozycji jaką mam, aby Esi spisywały się rewelacyjnie musiałbym ważyć max.80 kg. Dla mnie przy 100kg Esi przy grubości chwytu 34mm musiałyby być o ok.25% twardsze i wtedy byłaby pewnie rewelacja. Pozostaje do zestawu dołożyć dobre rękawiczki z odpowiednim wypełnieniem żelowym - powinno być ok. 

Opublikowano (edytowane)

@PiotrKa ważę 105kg, prócz mostka i kół wszystkie rowery mam na pełnym karbonie. Wszystkie mają pozycje wyścigową, bo o lat się ściągam. W obu mam ESI, w jednym Extra Chanky, w drugim Chanky. I wiem o czym pisze. Nigdy, nawet przy mega stromych zjazdach, na typowych dla XC singlach nie udało mi się dobić dłonią moimi ESI do kierownicy. Może udałoby się przy wersji Racer. Może tu chodzi o Twoją technikę jazdy niż o zmianę chwytów? A może powinieneś zrezygnować całkowicie z pianek czy silikonów i pójść w kierunku różnych mieszanek gumy jak np. ERGON GE? 

@specialized34 miałem okazję jeździć na AB jak tylko pojawiły się na rynku i tylko jedna rzecz bardzo mi się spodobała w nich : lepsza cyrkulacja powietrza chodząca dłoń. Do ESI nawet bym ich nie porównywał porównywać. Ale to kwestia preferencji. Jednak dziwi mnie, że znane mi sklepy szybko wycofały się z ich sprzedaży. Ciekaw jestem dlaczego...? 

@PiotrKa sprawdź Ergon GE1 Evo, jeśli masz większą dłoń to GE2 FAT. Kupiłem takie. Są mega wygodne i są z dwóch rodzajów gumy. Nie ślizgają się dłonie i jest super przyczepność. Jednak przy mniejszej dłoni jazda w rękawicach może być kłopotliwa, bo są mięsiste i przez to mają większą średnicę. 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Wiem że to nie do końca na temat, ale to poruszę (nie znalazłem nic w necie)... Mianowicie dziś miałem wyścig i był dość ciężki, wiadomo, spociły się dłonie i w pewnym momencie pojawił się problem ze zmianą biegów (manetki XT), a raz nawet ześlizgnął się palec z klamki hamulcowej. Pomyślałem wtedy o podklejeniu ich kawałkiem papieru ściernego (gripu samoprzylepnego, taki jaki nalepia się na dekorolkę). CZy może ktoś tak robi/słyszał coś o podobnej praktyce? Co myślicie? 

Opublikowano

Ludzie tak oklejają manetki, klamki, nawet siodełka. Wpisz w Google: shifters griptape.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Reset a może lepiej rozglądnij się na pełnymi rękawicami?

Rzuć okiem na ofertę Decathlona. Mają bardzo wygodne i stosunkowo niedrogie rękawice, które nie pozwalają się ręce ślizgać na kierownicy.

• Lubię to! 1
Opublikowano
34 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Rzuć okiem na ofertę Decathlona. Mają bardzo wygodne i stosunkowo niedrogie rękawice, które nie pozwalają się ręce ślizgać na kierownicy.

Potwierdzam. Ich rękawiczki są bardzo fajne. Do tego nie kosztują dużo. Od kilku lat używam rękawiczek od nich. Jak się rozwalą to wymieniam. Kupuję z założeniem, że to na jeden sezon. Ostatnie bez palców wytrzymały dwa sezony. Z długimi palcami użytkuję drugi sezon i nie ma się do czego przyczepić. 

Opublikowano

Teraz w linii XC pojawiły się mega wygodne i cienkie rękawiczki długie. Podobno są podszyte skórą kangura, króra nie dość, że ejst wygodna to jeszcze antypoślizgowa. Czaję się na nie,bo mam na razie kilka par innych i szkoda wydawać na kolejne. 

Opublikowano

Dzieki Panowie! Widze ze takie podklejanie klamek i manetek sie stosuje- sprawdze to! Co do rekawiczek, to mam. Ale jezdze w nich na jesien, choc bardzo nie lubie. Ograniczaja mi zakres. Mam dugie paluchy i ciezko mi znalezc odpowiednie rekawiczki z palcami. No ale jak bede kiedys w Decathlonie to na pewno sprawdze smile.png

Edit:

Może ktos wie gdzie takie griptape moge kupic? Jakis sklep internetowy ma je w ofercie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
2 godziny temu, Reset napisał:

Dzieki Panowie! Widze ze takie podklejanie klamek i manetek sie stosuje- sprawdze to! Co do rekawiczek, to mam. Ale jezdze w nich na jesien, choc bardzo nie lubie. Ograniczaja mi zakres. Mam dugie paluchy i ciezko mi znalezc odpowiednie rekawiczki z palcami. No ale jak bede kiedys w Decathlonie to na pewno sprawdze smile.png

Edit:

Może ktos wie gdzie takie griptape moge kupic? Jakis sklep internetowy ma je w ofercie?

Nie wiem czy to się nada, ale zasada działania pewnie ta sama:

https://www.castorama.pl/tasma-antyposlizgowa-diall-25-mm-x-2-m-czarna-id-1058818.html

Od biedy można kupić arkusz papieru ściernego o gradacji, która nas interesuje i podkleić taśmą dwustronną.

Opublikowano
Nie wiem czy to się nada, ale zasada działania pewnie ta sama: https://www.castorama.pl/tasma-antyposlizgowa-diall-25-mm-x-2-m-czarna-id-1058818.html

Od biedy można kupić arkusz papieru ściernego o gradacji, która nas interesuje i podkleić taśmą dwustronną.

Taka taśma będzie super! Od biedy można też kupić grip na deck do deskorolki. Tylko tam to już mamy tube 1m na 20 cm. Jadę szukać tasmy  

Edit:

Szybka wycieczka do Castoramy i za 14,99 mam rolkę 2m. Efekt ponizej. Jestem bardzo zadowolony! (po tym jak zrobilem zdjecie potraktowalem to jeszcze suszarką, zeby lepiej sie ulozylo i dopasowalo na cieplo)

d58ed972ff9bf78ad6465f1168f7a5ce.jpg&key=9211aa74be5e33c4fb9429c0481b668f3a0df82f3b6ef1944f287abcddc1268955eff5274dd5aa8536dfb4cd932bba5c.jpg&key=dd776bcae97df5a560bc330e93c6a2a5994d8d45f33af36c5f10c4c4e5e28448

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

I jak eksploatacja tego patentu? Mam wrażenie że po kilku dniach pościerasz opuszki palców.

Opublikowano

jeśli przez 8h dziennie cały czas "szurasz" palcami po manetce/klamce to na pewno 

Opublikowano

Siema ma ktoś gripy Dartmoor Maze ? Polecacie czy lepiej kupić inne ?Jeżdżę w FR.

Opublikowano

Ja mam bardzo fajny wygląd.Wygodne i nawet podczas długich wypraw są bardzo komfortowe :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Doradźcie proszę bo trochę już szukam i widzę, że piankowe chwyty skręcane to nie jest popularny produkt. W większości są silikonowe (a syn jakoś jest sceptyczny do takich). A muszę wymienić synowi bo oryginalne są kompletnie do bani. Mam w swoim Kross'ie piankowe skręcane chwyty i takie chciałbym dla syna (przymierzał się i mu odpowiadają). Tylko, że w ofercie Kross'a nie ma takich. 😎 Moje były oryginalnie z rowerem (Kross Level B8 2016). Pomóżcie proszę znaleźć coś podobnego i nie rujnującego przy okazji portfela. Nie chciałbym wydawać na nie więcej niż 40zł (ale jak trzeba będzie odrobinę naciągnąć to oczywiści dołożę).

chodzi o coś takiego jak na obrazku (moje są sygnowane napisem kross na zacisku ale kształt podobny).

Chwyty PRO FOAM LOCK 32mmx132mm, czarne.jpg

Może ktoś z Was używa podobnych i może je z czystym sumieniem polecić jako trwałe, wygodne i nadające się do jazdy w terenie. No i dostępne. ;)

Edytowane przez bbc
Opublikowano

Chwyty to rzecz bardzo indywidualna,tak jak siodełko. Jak synowi leżą twoje,to mu daj(ja tak robię ;) ) Chłopak się ucieszy ,a ty będziesz miał powód przed żoną,że musisz sobie kupić nowe,a wtedy możesz zaszaleć :D i kupić coś naprawdę dobrego

Opublikowano

Ja powiem tak. Miałem chwyty ODI. Droższy model. Były okey ale twarde, zwłaszcza bez rękawiczek. Kupiłem na próbę Absolute BLACK i szczerze są super, są miękkie ale nie za bardzo, nie kleją się dłoni. Moim zdaniem są lepsze od ESI.

Opublikowano
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Chwyty to rzecz bardzo indywidualna,tak jak siodełko. Jak synowi leżą twoje,to mu daj(ja tak robię ;) ) Chłopak się ucieszy ,a ty będziesz miał powód przed żoną,że musisz sobie kupić nowe,a wtedy możesz zaszaleć :D i kupić coś naprawdę dobrego

No niby pomysł dobry, ale mnie one też bardzo pasują. Także zdecydowanie potrzebujemy drugiego kompletu. :D 

Te które polecasz @Kruk (Absolute Black) są silikonowe. Syn obecnie ma silikonowe i nie chce drugich. No i koniecznie muszą być skręcane bo mam kiepskie doświadczenia z takimi wciskanymi (zawsze po pewnym czasie zaczynają się kręcić).

Opublikowano
I jak eksploatacja tego patentu? Mam wrażenie że po kilku dniach pościerasz opuszki palców.

Tak tez bylo, dlatego wzialem kawalek papieru sciernego i przetarlem te nalepione. Dzieki temu gradacja sie zmniejszyla i jest perfekcyjnie- polecam!

Opublikowano

@bbc pomysł świetny, bo z życia wzięty ;)

Ciężko kupić dobre chwyty za 40zł. Powiem tak.Marka  Pro robi dobre rzeczy,ale te o które pytasz są zakręcone z 1 strony :/

Opublikowano
[mention=3420]bbc[/mention] pomysł świetny, bo z życia wzięty
Ciężko kupić dobre chwyty za 40zł. Powiem tak.Marka  Pro robi dobre rzeczy,ale te o które pytasz są zakręcone z 1 strony

Moze faktycznie szarpniemy sie na te PRO. Ale to, ze sa zakrecane z jednej strony to zle? Moje tez sa z jednej i od dwoch lat (czyli od nowosci) ani drgnely.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@bbc nie to nie jest źle. Marka Pro należy do Shimano, wiec wiadomo że są dobre. Dodatkowo jak kupisz przez net to zawsze jak nie będą leżały możesz zwrócić 

• 6 miesięcy temu...