Skocz do zawartości

Chwyty MTB które polecacie

alfine-11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę znaleźć nigdzie średnicy tych gripów, bo z fotek to trochę mało "mięska" mają. Jeżeli już Dartmoor, to wolałbym Roots. A jeżeli to mają być twarde chwyty, to całkiem sporo takich na Allegro za 20-30 zł. Ja teraz mam ODI Rouge, mają same zalety, poza ceną. 

Opublikowano

ESI - mega wygodne, mega pewnie siedzą na kierownicy, w dodatku lekkie). Do dyspozycji są trzy grubości Race'r, Chunky, Extra Chunky. Niestety dość drogie.

BBB Foamgrip - profilowane w kształcie sześcianubardzo wygodne, dobrze się trzymają kierownicy i w dodatku niedrogie (coś na wzór Ritchey's)

BBB Foamwave - podobne jak poprzednie tylko profilowane w kształcie fali.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, a jakies informacje na temat gripow Cube fritzz/natural fit race? Czy polecicie coś innego lepszego może do kwoty 100zl?

Opublikowano

Do tej kwoty a w zasadzie dużo taniej polecam grupy od ritcheya. W jakimś temacienjuz była o nich mowa. Są super. Sam używam i nie zmienię na nic innego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Dnia 29.09.2017 o 12:46, adambike napisał:

Do tej kwoty a w zasadzie dużo taniej polecam grupy od ritcheya. W jakimś temacienjuz była o nich mowa. Są super. Sam używam i nie zmienię na nic innego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Jakiś konkretny model ? I jak z ich wytrzymałością?

Opublikowano

ja mam chwyty Bontrager Race Lite Plus (jest wersja na 1 i 2 piescieniach) - rywal np Odi Rogue. Gruby mięsisty chwyt, guma nie łapie jakoś strasznie brudu, jeżdżę w rękawicach i bez nich, nigdy nie miałem problemów z tymi gripami. Kumpel ma w/w ODI, miękkość gumy praktycznie na tym samym poziomie, ODI mają tylko głębszą perforację przez co mogą wydawać się miększe

Opublikowano

@trollu a ile faktycznie ważą te gripy Bontragera? W jednym sklepie twierdzą, że 100g komplet, w innym że 84g...

Opublikowano

ja mam wersję na 1 pierścieniu, wieczorem odkręcę i zważę 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Właśnie założyłem nowe gripy. Metoda na mydło.

Po 2 godzinach chyba już wszystko wyschło, bo w ogóle nie da się ich obrócić.

Kwestia teraz jak wcisnąć korki w kierownicę. W ogóle jeździcie z korkami czy bez?

Opublikowano
Właśnie założyłem nowe gripy. Metoda na mydło.
Po 2 godzinach chyba już wszystko wyschło, bo w ogóle nie da się ich obrócić.
Kwestia teraz jak wcisnąć korki w kierownicę. W ogóle jeździcie z korkami czy bez?
Z korkami. Powinny dać się wcisnąć. Możesz je ewentualni lekko puknąć przez coś miękkiego
Opublikowano
2 godziny temu, adios_1984 napisał:

To czy masz ochote jezdzic z korkami czy bez to Twoja sprawa. A żeby je założyć to musisz je troche ściąć.

Opublikowano
9 godzin temu, Kruup napisał:

A żeby je założyć to musisz je troche ściąć.

Po co ścinać korki? One powinny wejść na wcisk.

Opublikowano (edytowane)

Bo po scieciu w "trójkąt" pierwszych dwoch listków dużo wygodniej sie to wkłada. A wypaść nie ma prawa.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
28 minut temu, Kruup napisał:

... "trujkat"...

... aż mi łańcuch spadł w rowerze.

AMEN

Opublikowano
5 minut temu, MadOnion napisał:

.. aż mi łańcuch spadł w rowerze.

jakoś tak wyszło :)

Opublikowano

Czasem ścina się, gdy kierownica ma jakiś niestandardowy rozmiar końcowy rury. Poza tym nic nie powinno się ścinać, ponieważ przy konieczności ich wyciągniecia i ponownego włożena może być problem z ich wypadaniem. 

Ale każdy robi jak uważa.

Opublikowano

Pierwszy listek wchodzi. Drugi to już konkretne ciśnięcie. Trzeci nie ma opcji, nie idzie.

Średnica wewn. kiery około 17mm. 

Zdecydowałem, że póki co jeżdżę bez korków.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Owijka szosowa,układasz jak chcesz !!! nie do zdarcia i wygodniejsza niż najlepsze gripy.

Opublikowano

Ja dostałem chwyty Ergon Gp2 i po jednej jeździe mogę stwierdzić, że są na prawdę wygodne. Na dłuższą metę będę mógł powiedzieć coś więcej na ich temat dopiero po dłuższym teście.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, scren napisał:

Owijka szosowa,układasz jak chcesz !!! nie do zdarcia i wygodniejsza niż najlepsze gripy

Owijka szosowa nie do zdarcia? Nie sądzę. Jest bardzo wygodna, ale pod warunkiem, że umiejętnie się ją nawinie. Jest mało praktyczna dla osób, które nie mają otwieranych obejm. Przy konieczności jej ściągnięcia trzeba na nowo nawijać. 

Dużo praktycznie każe są gripy na obejmę.

Można by tu dużo polemizować, ale ważne aby każdy znalazł dla siebie dobre rozwiązanie 😁

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Bylem sceptyczny do esi chunky ale mi sie sprawdziły. Minus taki ze dość podatne na rozcięcia. Istnieją jakieś tańsze alternatywy? albo jakies grubsze bardziej miękkie lock-on'y?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak gripy to tylko ESI! Mam aktualnie Extra Chunky i ostatnio tak zadowolony z poprawy komfortu jazdy na rowerze byłem jak zmieniłem amortyzator na powietrzny :D Co do zakładania, ja robiłem to na płyn do mycia naczyń- poszło super łatwo lecz minus jest taki że płyn długo odparowuje i gripy dość długo się ślizgaja. Czytałem gdzieś (zrobie tak nastepnym razem), że na lakier do włosów ludzie nakładają. Lakier szybko odparowuje.

Opublikowano

Esi mozesz zakładać na zwykły spiryt, benzynę ekstrakcyjną itp. Zakladałem na oba sposoby, nie ślizgają sie po 5 minutach.