Skocz do zawartości

Chwyty MTB które polecacie

alfine-11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jednak sugeruje płyn do "garów" jak to się przyssie to przy zdejmowaniu nawet kompresor sobie nie radzi.

A co do gripów ESI. Ostatnio miałem w ręce dwa modele, Chunky który jest gruby na całym obwodzie (średnica bodajże 28mm) i Extra Chunky (32mm) który jest z offsetem. Znaczy to tyle że jest gruby tylko z jednej strony a z drugiej jest cieńszy niż Chunky.

Taka moja uwaga bo miałem małego zonka ;)

Opublikowano

ODI Rogue, milusie są, tylko trzeba mieć dłoń, bo mają konkretną grubość (ok. 32 mm).

Opublikowano
8 minut temu, Tomek.G napisał:

Odi są brzydkie jak cholera.

:) Dla mnie peerelowską urodę mają ESI, czyli kwestia gustu.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek.G napisał:

to pewnie były Esi Fit XC albo Esi Fit CR. Esi Extra Chunky jest grubszą wersją Esi Chunky. 

http://nieoceniam.pl/testy/akcesoria/chwyty-kierownicy-esi-fit-xc/

http://nieoceniam.pl/testy/pozostale/gripy-esi-fit-cr/ 

BTW, są jakieś dobre gripy lock-on w stylu Esi? Odi są brzydkie jak cholera. Znalazłem jedynie Ergon Ge1, ale cena trochę mnie przeraża (2 komplety Chunky w cenie tych gripów...)

Nie, prawdę mowie. Rzuć okiem na to zdjęcie. Extra Chunky nie mają otworu centralnie ;)

BA71EEB9-3AF7-11E5-9A1101464657D431-zoom

Opublikowano
10 godzin temu, Puncu napisał:

Nie, prawdę mowie. Rzuć okiem na to zdjęcie. Extra Chunky nie mają otworu centralnie ;)

BA71EEB9-3AF7-11E5-9A1101464657D431-zoom

Mają, tylko ten obrazek tego nie ukazuje. 

Opublikowano

ESI są gripami, które nie zakłąda się "od tak". One są specjalnie profilowane dlatego jak widać na powyższym zdjęciu z jednej strony mają nieco więcej materiału niż z innej. Jak założy się je źle to potem może być niezbyt wygodnie. 

Opublikowano
ESI są gripami, które nie zakłąda się "od tak". One są specjalnie profilowane dlatego jak widać na powyższym zdjęciu z jednej strony mają nieco więcej materiału niż z innej. Jak założy się je źle to potem może być niezbyt wygodnie. 

Posiadam Extra Chunky i z kazdej stroby grubosc scianek jest dokladnie taka sama, otwor jest centralnie i w ogole pierwsze slysze.

Wysłane z Nokia 3310 za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Sprawdź dobrze,bo tak nie jest.

Przynajmniej w moich przypadkach.

Opublikowano
Sprawdź dobrze,bo tak nie jest.

A moze podaj mi zrodlo tej informacji, bo ja na sile nic nie znajde.

Opublikowano

Pisze z własnego doświadczenia,bo od wielu lat używam ESI. Mam i Edge i Chanky. Miałem również EXTRA Chanky, ale poszły z rowerem. Może to przypadek, ale że we wszystkich modelach?? Obecnie mam naciągniete Chanky i jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcie to zobaczysz,że z jednej strony są grubsze.

Opublikowano
Pisze z własnego doświadczenia,bo od wielu lat używam ESI. Mam i Edge i Chanky. Miałem również EXTRA Chanky, ale poszły z rowerem. Może to przypadek, ale że we wszystkich modelach?? Obecnie mam naciągniete Chanky i jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcie to zobaczysz,że z jednej strony są grubsze.

Chodzi mi bardziej o to, ze moze to Twoje „widzi mi sie”. Nie twierdze ze sa idealnie rowne, bo to w koncu silikon. Ale nie zauwazylem nigdzie zeby ktos zwracal uwage na to jak je zaklada, instrukcja samych ESI tez nic na ten temat nie zawiera

Opublikowano

Może się ubiły, legenda, legendą, ale w końcu to tylko silikon. No, drogi silikon. :)

Opublikowano

Może rzeczywiście to tylko moje "widzi mi się" , albo dziwny zbieg okoliczności. Lub co gorsza, "niechlujne" wykonanie. Chociaż znalazłem i internetowe przypadki ;)

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
Opublikowano

Tak, widzialem te zdjecia. Jednak wciaz nigdzie nie ma informacji potwierdzajacej to co napisales. Jak rozciągasz gumkę recepturkę to tez w jednym miejscu jest grubsza, w innym cieńsza.

Opublikowano

Też mam extra chanky, czytałem o tym że z jednej sa ciensze zdrugiej grubsze i mimo uporczywego szukania tego u siebie to nie znalazłem tej przypadłości.

Opublikowano

Podróbki i/lub różnice między partiami. I tak długo nie pociągną, ale taki to urok pianek.

Opublikowano

Możliwe. Na szczęście nie narzekam na nie i nadal uważam za jedne z topowych dla mnie chwytów rowerowych. Sczególnie, gdy lubię jeździć bez rękawic . Jedynie mogłyby być trochę tańsze... :/

Kiedyś szukałem alternatywy dla ESI Racer's i ktoś namówił mnie na pianki Boplight,bo są tanie i róœnie dobre. Jeden wyjazd w teren i wylądowały szufladzie, a ESI wróciły na kierownicę. 

Jednak otwarty jestem na wszelkie chwyty, które będą sprawowały się jak ESI, ale nie bedą tak pustoszyć kieszeni :)

Opublikowano

Łatwo znajdziesz pianki innych firm i podróbki z Aliexpress, które wyjdą taniej. Niska trwałość to cecha materiału -- praktycznie gwarantowany rozpad przy ostrym użytkowaniu. Chwyty wytrzymujące wiele lat są gumowe i niestety twarde.

Opublikowano

@Andrzej Sawicki esi to nie jest taka zwykła pianka jak sie często spotyka, tylko spieniony silikon. Esi sa dużo trwalsze niż te zwykłe piankowe chwyty. Zwykłe piankowce to załatwiłem w miesiąc.

Opublikowano

To nadal jest o rząd wielkości mniej trwałe niż guma. Coś za coś.

Opublikowano

Kwestia trwałaości, czy też wyższości pianki nad silikonem jest chyba kwestią przypadku. Kolega kupił jakieś piankowe Ritchey'a i śmiga na nich drugi sezon. Miał wywrotki i nic się im nie stało. Ja natomiast miałem przypadek z ESI,, gdzie niefortunnie zsunął mi się rower o ścianę i zachaczając o wystający element strzeliły mi jak prezerwatywa ;) Na szczęście kropelka dała radę,choć to już nie to samo... :)

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

a czy ktoś może zna dobre silikonowe gripy z chin (ali itp)? :)

Opublikowano

Cześć! Czy macie doświadczenia z gripami silikonowymi (ESI itp) z aliexpressu? Jeśli ktoś ma sprawdzone to prosiłbym o jakiś link ;)