Skocz do zawartości

Nowa maszyna

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak i to włąśnie taki widelec musi być do 29". 

A ponoć ten od 27,5 nawet jak jest pod opone 2,6" to i tak jest inny.

Opublikowano

Skąd @w0jta5 masz takie informacje,że skok jest do 160?Jak w katalogu piszą że 140.Podeślij linka do źródła.

5 godzin temu, w0jta5 napisał:

Ale najważniejsze, że suport będzie niżej

Kolejna rzecz to kąt ST w 27,5" jak i w 29" jest identyczny i wynosi 73,5st.,a to znaczy,że  jak @Wojtek O. wybierzesz 27,5 to wysokość supportu od podłoża będzie taka sama jakby zamontował koła 27,5" w ramie 29".

Ale.....

Dodatkowo,mając mniejsze koła do ramy 29", możesz zastosować amora o większym skoku.Czyli nie 140,a 160,wówczas wymiar od osi do korony będzie ci się zgadzał,czyli zachowasz geometrie ;) ,a zyskasz większy skok.Same plusy 

Opublikowano

Accencie. Standardowy amor to 140mm. Ale w danych katalogowych masz juz zakres 130-160mm. Hornet ma np. 140-160mm

Przyjzyj sie zdjeciom obu ram dokladnie inaczej idzie tylny widelec.

Opublikowano

Podeślij linka Wojtku,bo ja w katalogu 2020 mam 140,a nie przedział ;) 

Bez tytułu.jpg
Opublikowano

Skąd [mention=2034]w0jta5[/mention] masz takie informacje,że skok jest do 160?Jak w katalogu piszą że 140.Podeślij linka do źródła.
Kolejna rzecz to kąt ST w 27,5" jak i w 29" jest identyczny i wynosi 73,5st.,a to znaczy,że  jak [mention=10983]Wojtek O.[/mention] wybierzesz 27,5 to wysokość supportu od podłoża będzie taka sama jakby zamontował koła 27,5" w ramie 29".
Ale.....
Dodatkowo,mając mniejsze koła do ramy 29", możesz zastosować amora o większym skoku.Czyli nie 140,a 160,wówczas wymiar od osi do korony będzie ci się zgadzał,czyli zachowasz geometrie  ,a zyskasz większy skok.Same plusy 

Strona dystrybutora, chyba 2 lub trzecie zdanie w opisie produktu.

Co ma kąt podsiodlowki do wysokości suportu?
Czy stack dla ramy 29 i 27,5 są takie same?
Czemu obniżenie suportu względem osi kół jest różne?

Podeślij linka Wojtku,bo ja w katalogu 2020 mam 140,a nie przedział  

413313412_Beztytuu.thumb.jpg.40b3f5c1a54ff14ae246338d1d15052d.jpg
Ta sama tabela, ale przeczytaj do końca (przesuń w prawo) - > fork travel.
Opublikowano

Podeślij linka,a nie mów,że ze strony dystrybutora,ja wkleiłem screen z katalogu 2020

3 minuty temu, w0jta5 napisał:

Co ma kąt podsiodlowki do wysokości suportu?

Czysta trygonometria

7 minut temu, w0jta5 napisał:

Czy stack dla ramy 29 i 27,5 są takie same?

Co to ma wspólnego z wysokością supportu

8 minut temu, w0jta5 napisał:

Czemu obniżenie suportu względem osi kół jest różne?

Ile wynosi?

Nawet odpowiesz na wszystkie te pytania,to nijak ma się to do obliczeń, jak Wojtek rąbnie amora 160,którego mu polecasz,bo wszystkie kąty się zmienią,a support się podniesie

Podsumowując :

Owszem,możesz wsadzić inny amor,ale musisz sobie policzyć co Ci się nie będzie zgadzało w obliczeniach z tabelki i zastanowić się czy będzie to na plus czy na minus w stosunku do tego gdzie będziesz jeździł.

Tak nawiasem mówiąc,to chyba o 180st. zmieniła się koncepcja roweru,bo to co budujesz to czyściutka Trail'ówka 

W dniu 12.02.2020 o 22:57, Wojtek O. napisał:

Ogólnie to chodzi o to ma to być dość mocno uniwersalny sprzęt. Jednakże mam też ochotę skożystać sporadycznie z niego na prostszych trasach zjazdowych, Żadnych lotów czy większych dropów. Jednocześnie będe nim śmigał po asfaltach i ścieżkach rowerowych. Na pewno też podjazdy w lasach. Więc sprzęt musi byc mocno uniwersalny.

Opublikowano

Podeślij linka,a nie mów,że ze strony dystrybutora,ja wkleiłem screen z katalogu 2020
Ile wynosi?
Nawet odpowiesz na wszystkie te pytania,to nijak ma się to do obliczeń, jak Wojtek rąbnie amora 160,którego mu polecasz,bo wszystkie kąty się zmienią,a support się podniesie

Więc zostań na tej samej stronie i przesuń tabele w prawo, tam znajdziesz fork travel.
Przy wartości która wskazujesz masz gwiazdkę, na dole strony masz rozwinięcie. Producent do obliczeń musi założyć jakiś tam skok widelca bo wpływa to na inne parametry ramy. To nie jest sztywno określony skok widelca do tej ramy. Nie wiem o co bijesz pianę, a na pewno nie zamierzam robić screenów bo nie chce Ci się przesunąć tabeli w prawo.

Postawie rurę podsiodlowa pionowo i nie zmieni to wysokości suportu.

Stack do suportu ma wiele, bo od niego mierzymy tą wartość. I ona również wskazuję, że ramy się różnią kilkoma kwestiami.

Odpowiadasz wymijająco. Twierdzisz, że sugeruje koledze ze ma kupić 160 mm widelec, co nie jest prawda. Nie chcę Ci się przesunąć tabeli w prawo, każesz sobie linki umieszczać.
Średnio mi się chce prowadzić dyskusje w ten sposób.

Najprościej to narysuj sobie w zeszycie rower z kołami o wielkości 3cm, narysuj sobie ziemię - linie styku z ziemą, a następnie na tym samym rysunku narysuj koła o średnicy 2 cm, narysują nowa linie ziemi i sprawdź czy suport jest niżej, wyżej czy może tak samo.

Miłego wieczoru, ja wracam do książki.
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Skąd @w0jta5 masz takie informacje,że skok jest do 160?Jak w katalogu piszą że 140.Podeślij linka do źródła.

Kolejna rzecz to kąt ST w 27,5" jak i w 29" jest identyczny i wynosi 73,5st.,a to znaczy,że  jak @Wojtek O. wybierzesz 27,5 to wysokość supportu od podłoża będzie taka sama jakby zamontował koła 27,5" w ramie 29".

Ale.....

Dodatkowo,mając mniejsze koła do ramy 29", możesz zastosować amora o większym skoku.Czyli nie 140,a 160,wówczas wymiar od osi do korony będzie ci się zgadzał,czyli zachowasz geometrie ;) ,a zyskasz większy skok.Same plusy 

Ło Panie toś Pan zaszalał z wypowiedzią :D

1. Co ma kąt podsiodłówki do wysokości supportu? 

2. BB drop (obnizenie srodka supportu wzgledem osi kol) wynosi 62mm dla 29 i 47mm dla 27,5. Wiec nie, wysokosc srodka supportu nie bedzie taka sama dla kol 27,5 zamontowanych w ramie 29. Aby tak bylo BB drop musialby miec taka sama wartosc.

3. Tolerowany skok amortyzatora przez tą rame wynosi od 130 do 160mm.

4. Co z tego, że wymiar od osi do korony będzie sie zgadzał skoro wysokość osi tylnego koła od podłoża sie nie bedzie zgadzała. Geometria sie zmieni. Czy na plus? To zalezy od ramy. W tym wypadku na plus, ale z umiarem. Bo założenie dwupółki 200mm wcale nie bedzie na plus. 140-150mm to jest sensowna wartość. 

masz tutaj link do ramy, na dole jest link do pdf z geometrią wszystkich ram dartmoora. 

https://velo.pl/czesci/ramy/ramy-trail/dartmoor/primal-275-0

50 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tak nawiasem mówiąc,to chyba o 180st. zmieniła się koncepcja roweru,bo to co budujesz to czyściutka Trail'ówka 

Zdajesie już dawno ustalone było że ma to być trailówka 

Edytowane przez PiotrekGT
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dartmoor w swoim katalogu,beznadziejnie oznacza wymiary.Wygląda to na rysunku jak by kąt ST schodził do dolnej rurki trójkąta,a BB wygląda jak środek supportu.

2003184287_Beztytuu.thumb.jpg.ab0df58d2db353c4612757ec2013dee9.jpg

To wszystko zmienia ;) 

Co do rozważań z amorem to ,myślałem,że wszystko urwałem pisząc:

1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Nawet jeśli odpowiesz na wszystkie te pytania,to nijak ma się to do obliczeń, jak Wojtek rąbnie amora 160,którego mu polecasz,bo wszystkie kąty się zmienią,a support się podniesie

Podsumowując :

Owszem,możesz wsadzić inny amor,ale musisz sobie policzyć co Ci się nie będzie zgadzało w obliczeniach z tabelki i zastanowić się czy będzie to na plus czy na minus w stosunku do tego gdzie będziesz jeździł.

Napiszę jeszcze raz.

Wszystkie dane i wyliczenia są dla amora 140,Wszystkie kąty się zmienią.Producent też pisze to objaśniając dwie gwiazdki(**)

51 minut temu, PiotrekGT napisał:

Co z tego, że wymiar od osi do korony będzie sie zgadzał skoro wysokość osi tylnego koła od podłoża sie nie bedzie zgadzała. Geometria sie zmieni.

Właśnie idealnie geometria będzie się zgadzała,skoro dasz koło 27'5" z przodu i z tyłu

geometria_peak_29_2016.thumb.jpg.b4ae5155c3b5b7f5cf5e990cbbcf8d53.jpg

Jak dla amora 29" skok 100mm FL jest równe 507mm,a dla amora 27,5 skok 120mm FL wynosi 506mm,to osie kół będą w tym samym miejscu,dając koła 27,5"

z przodu i z tyłu geometria nie zmieni się

Opublikowano (edytowane)

@Accent_Szaj

Tylko wezmy pod uwage kilka faktow o ktorych raczej nawet sie nie mysli.

Wszystko liczymy dla geometrii statycznej. Czyli jak rower stoi sam.

A w rzeczywistosci liczy sie dynamiczna. Czyli jak wrzuce amor 160 to w jezdzie nie zyskam 20mm. Bo trzeba odliczyc Sack. Amor o tyle siadzie chyba ze dobije ponad norme. 

Kolejna sprawa support jest w mniej niz polowa odleglosci miedzy osia tylniego kola, a glowka ramy. Wiec duzo mniej sie podniesie ze wzgledu na mniejszy ruch katowy.

Tak koncepcja poszla blizej w strone traila, bo okazuje sie ze calkiem na tym dobrze sie jezdzi. Ale nadal mozna nabic km po rownym.

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano
6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Dartmoor w swoim katalogu,beznadziejnie oznacza wymiary.Wygląda to na rysunku jak by kąt ST schodził do dolnej rurki trójkąta,a BB wygląda jak środek supportu.

2003184287_Beztytuu.thumb.jpg.ab0df58d2db353c4612757ec2013dee9.jpg

Każdy producent zawsze podaje kąt podsiodłówki odniesiony do poziomu. Inaczej to nie ma sensu. 

Powtorze jeszcze raz, 29 ma niżej osadzony support i żaden amor tego nie uratuje. Nie warto szczedzic tych 300zl i miec skopany rower na zawsze

Opublikowano

@PiotrekGT dzięki raz jeszcze za podesłanie tego artykułu,fakt powinienem od niego zacząć.Co prawda dałeś go w odniesieniu się do długości mostka,ale dziś mi się przypomniał.

https://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/

Jestem po PK i mam taki nawyk,że zawsze patrze na rysunki załączone do danej instrukcji.Dzięki temu,że zaczęliśmy rozmawiać,zauważyłem co miałeś na myśli z BB i przyznaje Ci w 100% rację.Ba, mało tego,przy trial'ówce nawet odradzam zamiany kół w 29 na 27,5".

Opublikowano

Si senior.Serio,serio ;) ,bo wcześniej czytałem o mostkach(wtedy o nich była dyskusja)

Ale ty mi się nie dziw.Kuknij jeszcze raz na rysunek z instrukcji Dartmoor'a :( ,równie dobrze mogliby nic nie dawać,chyba nawet lepiej by wyszło,bo nie wprowadzaliby ludzi w błąd

Bez tytułu.jpg

Powinien wyglądać jak z instrukcji Accent'a 

geometria_peak_29_2016.jpg

Opublikowano

W darcie przynajmniej podają reach ;)

Co do rysunku dla mnie też inzyniera oczywiste jest oznaczenie kąta ST.

Zbaczamy z tematu niepotrzebnie

Opublikowano

Tak jeszcze w temacie zakresu amortyzatorow w roznych ramach. 

Zdjecie z karty gwarancyjnej.

20200320_185930.jpg
Opublikowano (edytowane)

Czarny las... :D

PK181823z.jpg PK181826z.jpg PK181830z.jpg PK181831z.jpg

Opublikowano

Nic,tylko poskładać i zaszyć się,na czas epidemii,gdzieś w głuszę :D 

Pięknie!

Opublikowano (edytowane)

Jak dotad to sklepy sie zaszyly i czekam na czesci, bo nie wyrabiaja z wysylkami.

Paranoja.

P.S. Tak w związku z tymi wysyłkami.

Zachodzę wczoraj do sklepu z częściami do dostawczaków, czytam wywieszke na drzwiach o godzinach w jakich działają. Wyszedł sprzedawca przywitał sie podając mi ręke i powiedział ze w związku z epidemią tylko wysyłka, po czym wszedł i nara :D Pieerwszy raz gościa widziałem.  Ciekawe czy wita tak wszystkich którzy przychodzą?

Najgorsze jest to że byłem w kilku sklepach i nigdzie nie wpuszczają a potrzebuje dopasować mocowania. Fak.

Opublikowano

Ja mam to samo,też pocałowałem klamkę (nie dosłownie :D),ale rozumie.Lepiej tak niż to co piszesz z tą podaną ręką.

Czego Ci jeszcze brakuje?

Ps.Jak poskładasz ,to nie kładź go na ziemi w lesie,bo nie znajdziesz xD

Opublikowano

Też sie boje że wiosną i latem zgubie. Musze chyba sobie taka antenke z chorągiewka jak dzieci mają załatwić.

A od środy większośc gratów mi z Biosterna idzie. I tak właśnie mi PiotrekGT uświadomił ze piaste na przód mam za szeroką:D ale wtopa. No niestety Dartmoor sprzedaja swoje koła tylko na boost. Eh to mieszanie standartami. Więc będzie kilka dni obsuwy. No i poluje na mostek bo może fajnego FUNNa wyrwę.

A jak nie to:

https://allegro.pl/oferta/mostek-pro-frs-40mm-31-8mm-9052576755

lub Bettle od Dartmmora kupie. I tak w tygodniu raczej nie będe miał czasu złożyć.

Opublikowano

Jakie to przednie koło masz? Tomcat czy Cruiser? 

Opublikowano

Ja bym zmienił widelec. Chyba, ze można coś pomodzić z tymi piastami, endcapy stoczyć np? Przyglądałeś się temu? 

Gdybyś miał Cruisera to przód mógłbym odkupić. 

Opublikowano (edytowane)

Po co zmieniać widelec, piasta to wydatek 100zł. A widelca boost w takiej cenia jak ten nigdzie nie kupi. Wyjętą piaste przecież odsprzeda ;)

Edytowane przez PiotrekGT