Skocz do zawartości

Nowa maszyna

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co widzę na Pink Bike mają na grupie posiadaczy Dartmoorów mase osób co  mają zarówno w Primalach jak i w Hornetach przerzutki na obejme z przodu. Zobaczymy Kwestia do przemyślenia. Ale jakoś nie widze 1x10/11.

Opublikowano

Nie jest problemem mocowanie tylko tylne widełki, które tak są projektowane by nie weszła większa tarcza niż 34T. Trzeba by szukać starszych Primali tylko znowu jak była opcja na 2x to z tyły były zwykłe haki zamiast QR. Osobiście nie widzę musu do takiej jazdy w kwestii QR więc można przemyśleć zakup starszej ramy. 

Opublikowano

Ale w 2x jest duża tarcza (powiedzmy 36t) odsunięta dalej niż jednoblat. Przy korbie boost dwurzedowej linia łańcucha to 51,6mm, a mierzona jest pomiędzy blatami to duzy blat bedzie okolo 56mm. To może sie zmiescic

Opublikowano

Skoro jezdza to znaczy ze dziala. Nawet widzialem 3blat. Ale tak na styk byla wcisnieta. 

Mam 2x wiec sprobujemy.

Opublikowano

@Wojtek O. no gratulacje z decyzji o pchnięciu projektu,mimo rezygnacji brata.

Na którego Primal'a w końcu się zdecydowałeś?

Opublikowano
15 godzin temu, Wojtek O. napisał:

Z tego co widzę na Pink Bike mają na grupie posiadaczy Dartmoorów mase osób co  mają zarówno w Primalach jak i w Hornetach przerzutki na obejme z przodu. Zobaczymy Kwestia do przemyślenia.

Też widuję Primale na 2x, ale są to starsze modele bez Boosta. w Nowszych nie spotkałem. Aczkolwiek próbuj, może się uda i nie będziesz generował kosztów na początku składania roweru. 

11 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Ale w 2x jest duża tarcza (powiedzmy 36t) odsunięta dalej niż jednoblat. Przy korbie boost dwurzedowej linia łańcucha to 51,6mm, a mierzona jest pomiędzy blatami to duzy blat bedzie okolo 56mm. To może sie zmiescic

Ja raczej mam obawy, że na małej zębatce łańcuch będzie szorował po oponie jak założy choćby jakieś 2,25''. Ale zawsze można to zweryfikować, mając już ramę. 

Opublikowano
34 minuty temu, w0jta5 napisał:

Ja raczej mam obawy, że na małej zębatce łańcuch będzie szorował po oponie jak założy choćby jakieś 2,25''. Ale zawsze można to zweryfikować, mając już ramę. 

Też jestem ciekaw jak to się potoczy,bo tu dałeś dobrą obawę.

Opublikowano
Też jestem ciekaw jak to się potoczy,bo tu dałeś dobrą obawę.
Myślę, że Elvis wie co projektował i dlatego w specyfikacji jest only 1x.
Opublikowano

Nadal sie waham jednak mysle nad 29". A wtedy szerokosc opon to max jakies 2.5 czyli tyle co mam w 26". Moze nie bedzie tak zle. Ogolnie jakie tanie a wytrzymale kola na maszynach do niego byscie polecili?

Opublikowano (edytowane)

Plan jest taki. 

Rama Primal... na 80% 29" spróbujemy wielkiego koła. może nie spadne :D i nie zabije mnie to cenowo:/

Heble. SLX 675 ew XT jak trafie okazje

Napęd mam kompletny 2x11 XT M8000 o dośc dużym przebiegu ale wygląda na naprawde dobry stan. Zostaje kupic support

Amor plan 140-150mm Będe szukał może coś fajnego trafie nawet używanego.

Koła coś w miare taniego a wytrzymałego kiedys sie zmieni jak zacznę szaleć.

Kiere i mostek będe musiał dobrać coś pod siebie.

Poddupnik zobaczymy mam jeden do testów narazie na poprzednim rowerze

Reszta pierdół to już nie problem.

Pomyliłem rozmiar koła !

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano

@Wojtek O. to ile chcesz w końcu wydać kasy? Bo 1 i 3 amor jest dość drogi,a gdzie koła,napęd itd???

Opublikowano (edytowane)

Zawsze naginam założenia. Napęd leży i czeka 

Przejechal bym sie na 27.5 i 29 dla porownania. Ale trafic kogos blisko z 29 to jak w totka

Edytowane przez Wojtek O.
Dopis
Opublikowano

W Kraku,tak jak napisał @PiotrekGT jest wielu Primal'owców.

Co do Amorków ,to ja bym brał tego za 850 ;) 

Opublikowano

@Wojtek O.Obserwuj tego użytkownika, on często wstawia takie okazje ;)

Jaki w ogóle rozmiar ramy jest dla ciebie odpowiedni?

Opublikowano

Kurde. Naprawde przydala by sie mozliwosc pojezdzenia kilkoma roznymi 😑

Opublikowano

Przy 179 to i M i L będzie OK

Ja wybrałbym M ;)

Opublikowano

Nie chce nikogo naganiać ale w krk są osoby co mają L :D

A ja bym brał L i ultrakrótki mostek 35mm. Ale to już kwestia preferencji osobistych

Opublikowano

Ponoć w teren lepszy mniejszy odrobinę. Osobiście potwierdzam tą tezę. Mam crossa wydaje sie dużo zamały na dłuższe trasy. Ale w terenie przyjemnie się kręci.

Opublikowano

Mały ale wariat xD

Ja wybrałbym M ;)

Opublikowano

Ale wybranie rozmiaru M i włożenie tam mostka większego niż 60mm to nie jest interes. Poczytaj troche o geometrii progresywnej

Opublikowano
11 godzin temu, PiotrekGT napisał:

większego niż 60mm to nie jest interes.

No nie do końca 60 jest graniczna ;),ale wracając do tematu,to rower ma być uniwersalny.Do miasta i czasem do polatania :D

Dłuższy mostek będzie lepiej zachowywał przy większych prędkościach.

Kolejną rzeczą jest,że przy M wcale nie musi dać, Bóg wie jakiego mostka.Pozycja będzie trochę bardziej wyprostowana i tyle