PiotrekGT Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: No nie do końca 60 jest graniczna ,ale wracając do tematu,to rower ma być uniwersalny.Do miasta i czasem do polatania Dłuższy mostek będzie lepiej zachowywał przy większych prędkościach. Kolejną rzeczą jest,że przy M wcale nie musi dać, Bóg wie jakiego mostka.Pozycja będzie trochę bardziej wyprostowana i tyle Primal to nie rower XC, to całkiem inna bajka. Długi mostek to przeżytek z dawnych czasów 26". tym bardziej że kolega celuje w 29" a to już daje nam stabilność i pewność przy większych prędkościach. Primal z mostkiem 80mm będzie wyglądał co najmniej komicznie Nie będe tutaj przepisywał artykółów: 1: https://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/ 2: https://www.1enduro.pl/rower-evo-jak-dostosowac-rower-do-enduro/ To, że mowa o rowerach enduro nic nie zmienia, rowery Trail/AM idą w tym samym kierunku, ba nawet w XC coś wreszcie sie ruszyło (np NS Synonym)
Accent_Szaj Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 49 minut temu, PiotrekGT napisał: . Długi mostek to przeżytek z dawnych czasów 26". tym bardziej że kolega celuje w 29" Piter , przecież na końcu napisałem że wcale nie musi przy M brać długiego mostka Przy wzroście 179 jest pomiędzy M i L Jak radzisz krótki do Primal'a , to pewnie masz rację , w końcu masz tak właśnie model
PiotrekGT Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 Mam ten model ale "przedliftowy" z pradawną geometrią. Rama kupiona okazyjnie, normalnie wziąłbym M + ultrakrótki mostek Wbrew pozorom krótki mostek poprawia stabilność a nie pogarsza jak napisałeś wcześniej, wraz ze skróceniem mostka wydłużana jest rura górna co zwiększa bazę kół a to poprawia stabilność roweru. Przy odpowiedniej kierownicy (780mm) mamy rower który i dobrze skręca i dobrze przecina przy wyższych prędkościach. dodatkowo krótki mostek plusuje na zjazdach Kolega wspominał, że na mniejszej ramie fajniej się bawi w terenie a większa będzie lepsza na trasę, musi już sobie sam opowiedzieć do czego więcej będzie uzywał roweru i wtedy wybrać. Najlepiej iść do dealera i pojeździć
Accent_Szaj Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 Godzinę temu, PiotrekGT napisał: a nie pogarsza jak napisałeś wcześniej, Gdzie ja napisałem takie rzeczy??? Przecież jest to oczywiste,że krótszy mostek powoduje,dokładnie to co napisałeś. Godzinę temu, PiotrekGT napisał: to poprawia stabilność roweru. Przy odpowiedniej kierownicy (780mm) mamy rower który i dobrze skręca ,dodatkowo krótki mostek plusuje na zjazdach Za to tu,troszeczkę niepoprawnie napisane,ale domyślam się,że chodzi o wybór ramy.Czyli jak wybieramy L, to wtedy bierzemy krótszy mostek. Godzinę temu, PiotrekGT napisał: wraz ze skróceniem mostka wydłużana jest rura górna co zwiększa bazę kół Ale teoria swoje,a praktyka swoje.Jakiego byś nie miał mostka,to po tygodniu znasz dokładnie zachowanie roweru.
Wojtek O. Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Opublikowano 25 Lutego 2020 My sie bijemy jak poskładać a ramy poleciały w góre że... Tydzień temu miałem oferte za 660 Dziś ten sam sklep nie zejdzie poniżej 750. A w netach jest już koło 800:/ Z mostkiem miałem zamiar poexperymentować. Ale fakt dealer by sie przydał żeby miał wybór kilku egzemplarzy właśnie 27,5 i 29 oraz M i L. A tu nie bardzo żeby ktoś miał od ręki.
Wojtek O. Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Opublikowano 26 Lutego 2020 Codziennie jestem w Krk. Pracuje na nowym Biezanowie
PiotrekGT Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Pozwole sobie przywołać kolege @Puncu, on ma rozmiar L 😛 Zadzwoń tez do Mbike i BikerHouse oni mają dartmoora w ofercie, zapytaj kirdy beda nowe dostawy rowerów (a moze zostal jakks z 2019) Edytowane 26 Lutego 2020 przez PiotrekGT
Puncu Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 A co z zasadą, że gdy jest się na granicy rozmiarów to bierze się mniejszy? Brałbym M'ke. Moge Ci dać się przejechać na moim Primalu 27,5 w L'ce. 1
Wojtek O. Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Opublikowano 26 Lutego 2020 Tez jestem do Mki przekonany. Chetnie sie spotkam. Odezwe sie na priw pozniej
Wojtek O. Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 W krk zaden dealer ze strony Dartmoora nie ma go w ofercie 🤣 Moga sprowadzic jak zamowie
PiotrekGT Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 A pytałeś czy będą? Bo kiedyś byłem w Mbiku i stały przecież (rok temu)
Wojtek O. Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 To w sumie jedyni ktorzy wogole maja w ofercie. Ale ceny ram.... kosmos. Jako ze mam tam mocno nie po drodze to pominalem🤔
Wojtek O. Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 Serdecznie dziekuje koledze @Puncu za poswiecony czas. Zacna i naprawde piekna maszyna. Wprowadzil zamet w moje myslenie. Bo Lka okazala sie calkiem przyjemna. 🤔 Niestety w sklepach nie ma Primali. To znaczy sie jest jeden w Mbike ale wisi wysoko i mi go nie zdejmie 🤣Co ciekawe kazdy sklep podaje inna przyczyne dlaczego ich nie ma i czasem dosc ciekawe historie slysze. 1
PiotrekGT Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 1 godzinę temu, Wojtek O. napisał: Serdecznie dziekuje koledze @Puncu za poswiecony czas. Zacna i naprawde piekna maszyna. Wprowadzil zamet w moje myslenie. Bo Lka okazala sie calkiem przyjemna. 🤔 Niestety w sklepach nie ma Primali. To znaczy sie jest jeden w Mbike ale wisi wysoko i mi go nie zdejmie 🤣Co ciekawe kazdy sklep podaje inna przyczyne dlaczego ich nie ma i czasem dosc ciekawe historie slysze. Mówiłem, L + mostek 35mm i będzie bajlando A Ty w końcu cały rower czy tylko rame kupujesz? Bo trzeba na dostawy poczekać, bębą pewnie w okolicach końca marca
Accent_Szaj Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 2 godziny temu, Wojtek O. napisał: Bo Lka okazala sie calkiem przyjemna. 🤔 Na jedną rzecz musisz zwrócić uwagę. L-ka L-ce nie równa. Szwagier miał Kross'a L(185cm wzrostu ), teraz kupił Primal'a i wybrał XL. Teraz też patrze na ramy i mam Accent'a M kę i jak porównuje wymiary np. Cube to L z Cube bliżej do M od accent. Patrz raczej na wielkość w calach Dlatego cały czas jak @PiotrekGT pisał o L to mówiłem, że ma ten rower i wie lepiej Ps. Żeby nie było, dalej Ja dla siebie wybrałbym M
Wojtek O. Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 Bylem tez w Decu i przekonalem sie ze faktycznie czuc jakis opor przy skrecaniu 29". Wiec przekonuje sie do 27.5. A co do rozmiarow u nich jestem w polowie rozmiarowej Lki Jest cos co mi nie pasowalo i byc moze wskazuje to na nieodpowiedni rozmiar. Mianowicie, duzy nacisk na nadgarstki. Albo za prosta kiere. Kolejna sprawa jest ze aby sie przekonac czy pasuje to jak z siodelkiem kilkaset km w roznym terenie trzeba zrobic
PiotrekGT Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 "29 is for race, 27,5 is for fun" Zależy na jakim rowerze z deca jeździłeś. W mojej opinii najciekawszym rowerem w tej chwili jest rockrider AM100(hardtail). Fajna geo, występuje w 2 rozmiarach kół. A co do kilkuset kilometró, święta prawda, lecz nikt ci na tyle roweru niewypożyczy
Wojtek O. Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 Wiem ze nikt nie pozyczy. I tak jestem mega zadowolony z tej jazdy. No i pewien jestem co do kolorystyki jaka bedzie mial. Chyb ze trafie uzywke tanio. Bo jestem przekonany ze skladam od podstaw. 1
Accent_Szaj Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 1 godzinę temu, Wojtek O. napisał: No i pewien jestem co do kolorystyki jaka bedzie mial. Jaki kolor ? To ja ci wbije jeszcze jednego klina Pomyśl jeszcze nad Accent'em TA Piszesz , że ramy Primal poszły w górę,czyli nie jest już konkurencyjna. XC będzie lepszym pomysłem niż Trial do twoich potrzeb Z Accent'a weź M. Ma 480mm od osi supportu do zacisku sztycy.
Wojtek O. Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 Nie udalo sie. 😆 Black on black kolor ramy, taki jak Puncu. Ale dodatki w innych kolorach. Primal i tak zaskoczyl mnie tym ze nie ma tego widelca bardzo polozonego.
Wojtek O. Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 Wyłoniła sie jeszcze inna opcja napędu.Zamiast 2x11. Nowoczesne 1x11 ale musiał bym uzyc kasety SRAMa albo Sunrace 10-46. Z wyliczeń: http://gears.mtbcrosscountry.com/#27.5/2.40I98I7055X29/2.40I14I13792X26/1.95I986I4 Wychodzi że miał bym odrobinę gorszą konfiguracje jak obecnie. Ideałem było by 10-50 ale to chyba juz za duży rozrzut.
Accent_Szaj Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 No powiem ci , że rozrzut jak radziecka katjusza Zastanawiam się, czy przeliczyłeś ile Cię ten projekt wyjdzie?
Wojtek O. Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Tak orientacyjnie wyliczyłem:D Jak już mówiłem zakładany budrzet nagiołem. Nawet dość mocno. Niemniej i tak wychodzi taniej niż bym kupił za te pieniądze używke w zbliżonej konfiguracji. A będe miał co chce. Edytowane 1 Marca 2020 przez Wojtek O.
Rekomendowane odpowiedzi