Skocz do zawartości

Nowa maszyna

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

~3300 z tego co musze kupić. Ale to będzie na XT i heble SLX i dość dobre opony. Amor SR Aion jeśli biore pod uwagę 29" 27,5 wyjdzie odrobinę taniej.

Lece pokręcić pedałami

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano (edytowane)

No to super. Pewnie masz już wypatrzone używki w świetnej cenie ;)

Trochę spanikowałem,jak policzyłem za nowe. 

Rama 800

Amor 1500-1700 (widziałem że masz za 800)

Koła 600-2000

Heble 600

Korba 500-600

Przerzutka 250

Kaseta 300-500

Łańcuch 100-150

Stery 100

Manetka 150

Bębenek XD 250

Opony 200zł

A gdzie reszta nie tanich szpejów? 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Od dawna stosuje zasadę kupna używek nie tylko w przypadku rowerów. A sprzęt foto to tylko używki. Nawet i uszkodzone. Trzeba tylko wyważyć ew koszty dodatkowe do zysków. Przykładem będzie kaseta XT którą mam w Szkocie. kosztowała mnie niedużo, a 2 koronki które musiałem wymienić to było dodatkowe 14 zł. reszta była bdb, kręce deptam i hula i cieszy

Sam dobrze wiesz bo mam conieco od Ciebie. :)

Wracając do tematu.

Nowe będą opony, rama(bo za używki chcą czasem więcej niż za nową :D) koła, stery, łańcuch gripy i zapewne przewody do hebli i linki.

Heble mam wraz z tarczami 180 i 160 na początek starczy. Klocki tylko zmienie.

napęd mam kompletny 2x11 z niego mogę zostawić tylko przerzutkę tylną i manetkę, a reszte sprzedać za jakieś grosze.

Koła komplet Tomcatów z bębenkiem to 900 pln a ponoć bardzo dobre są.

Amor nawet i miał bym taniej pod 27,5. Co dało by mi możliwość bezstresowej zmiany na lepszy w przyszłości.

Tak naprawdę okazuje sie że w dylemacie 27,5 a 29 cenowo różnice robi tylko amor. Okazuje sie że opony w tych dwóch rozmiarach mają tą samą cene, a nawet trafiam że niektóre 29 są tańsze. Dziwne. 

Opublikowano

Tak wiem. Tylko mnie na dojazdach bedzie raczej brakowac dolu czyli 10 zebow

Opublikowano
1 godzinę temu, Wojtek O. napisał:

Sam dobrze wiesz

Wiem :D dlatego napisałem :

3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Pewnie masz już wypatrzone używki w świetnej cenie ;)

I nawet oczko poszło ;)

Naprawdę super kombinujesz. Trzymam kciuki 

Opublikowano

Zarabiam malo za duzo wydaje i tak musze mieszać. :D

Oczko przeoczyłem :D

Mamy może kogoś zNysy tutaj? Heble nowe są do przygarnięcia XT :D

Opublikowano

Ja ci moge sztyce za 40zl sprzedac, aluminiowa nowka, kupilem do mojego ale jednak mam opuszczana 😛

Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jak będzie z budżetem bo może będe miał RS opuszczanego za 400 właściwie nowy.

Tak czy inaczej dzięki

Opublikowano

Ks e30 integra za 400 jest na allegro jak cos;)

Uzytkowinik velo16 sobie wpisz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trafi mnie.

Ceny leca do gory a moj projekt upadl na morde... 

Niestety Biostern zawalil i to dwukrotnie. 😑

Najpierw gdy zamowilem zeszloroczna rame. To zapomnieli. A teraz jak nowa zamawialem to po 2 krotnym dopytywaniu czy aby napewno chce a chcialem im zaliczke dac, okazalo sie ze juz nie ma! 

Opublikowano

Rozwazam. Ale ogolnie jest problem z 27,5 a jak juz jest to okolo 1000. I tu pojawiaja sie np. Eccentric

29 to i za niecale 700pln sa

Opublikowano

Zapytaj w dobrerowery przy aleji Jana Pawła czy mają eccentrica, kiedyś mieli bo widziałem. W sensie rower na przymiarke ;)

Opublikowano

Pamiętajcie, że Primal ma dość długą rurę podsiodłową i później może być problem z dobranie dropera. Dlatego jak jesteś na granicy rozmiaru i masz do dyspozycji tylko L to lepiej pojechać gdzieś do sklepu i przymierzyć.  

Nie wiem już w jaki rozmiar kół idziesz, ale 29'' są dostępne. Natomiast nowa nie montowana rama w kolorze space blue 27,5 wisiała tydzień czasu za dobrą kasę.  

https://www.olx.pl/oferta/rama-dartmoor-primal-29-2019-czarny-mat-m-nowa-CID767-IDDRDdD.html

https://www.olx.pl/oferta/rama-dartmoor-primal-29-2019-czarna-perla-m-nowa-CID767-IDDRD4b.html

Opublikowano

Z montażem droppera nie będzie problemu (mowa o 125mm) bo już to przerobiliśmy.

Opublikowano
37 minut temu, w0jta5 napisał:

Pamiętajcie, że Primal ma dość długą rurę podsiodłową i później może być problem z dobranie dropera. Dlatego jak jesteś na granicy rozmiaru i masz do dyspozycji tylko L to lepiej pojechać gdzieś do sklepu i przymierzyć.  

Nie wiem już w jaki rozmiar kół idziesz, ale 29'' są dostępne. Natomiast nowa nie montowana rama w kolorze space blue 27,5 wisiała tydzień czasu za dobrą kasę.  

https://www.olx.pl/oferta/rama-dartmoor-primal-29-2019-czarny-mat-m-nowa-CID767-IDDRDdD.html

https://www.olx.pl/oferta/rama-dartmoor-primal-29-2019-czarna-perla-m-nowa-CID767-IDDRD4b.html

29 jest od groma i to ponizej 700pln moge miec. Problem taki ze mnie interesuje 27,5.

Na Lce tez jest ok. Jezdzilem taka kolegi @Puncu

Jednak bardziej sklonny bylem do starej szkoly ze odrobine mniejsza rama bedac na granicy. I wydaje mi sie ze mi lepiej na Mce sie siedzialo

Opublikowano
1 godzinę temu, Wojtek O. napisał:

29 jest od groma i to ponizej 700pln moge miec. Problem taki ze mnie interesuje 27,5.

Do do 29 daj koła 27,5.

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Do do 29 daj koła 27,5.

Najgorsza opcja, będzie walił korbą o ziemie nie mówiąc o tym że tylny trójkąt będzie niepotrzebnie długi

Opublikowano

Piter , ale mnie ubawiles xD

Pedałem o ziemię. Nie mogę xD

Tak na poważnie, to tylko trójkąt trochę dłuższy jest 

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Pedałem o ziemię. Nie mogę xD

Support pójdzie w dół o 2cm, w twoim przypadku nie ma to aż takiego znaczenia ale w primalu na którym kolega chce troche ostrzej pojeździć już ma. I nawet korba 170mm tu nie pomoże.

Opublikowano

Ramy w Primalu pomiędzy 27,5 a 29 różnia się nie tylko rozmiarem kół. Ale najważniejsze, że suport będzie niżej i jeszcze rama jest zaprojektowana do widelca do 160 mm skoku i korba przy dropie będzie jeszcze niżej. To nie bulwarowiec, to musi mieć prześwit. 

No i rama 29 ma większy stack, więc też inaczej się podróżuje. 

Ramy w Primalu pomiędzy 27,5 a 29 różnia się nie tylko rozmiarem kół. Ale najważniejsze, że suport będzie niżej i jeszcze rama jest zaprojektowana do widelca do 160 mm skoku i korba przy dropie będzie jeszcze niżej. To nie bulwarowiec, to musi mieć prześwit. 

No i rama 29 ma większy stack, więc też inaczej się podróżuje. 

Opublikowano (edytowane)

@Accent_Szaj Jeszcze jest gorszy kąt główki ramy. Tu naprawde jest sporo różnic między nimi. Teraz często tak widzę iż 29 są łagodniejsze. W obecnym rowerze to dzwonie korbą na pumptracku często. A i w terenie mi sie zdażyło raz zębatką przytrzeć. Niemiłe uczucie.

@w0jta5 27,5 też ma zalecany zakres skoku widelca 130-160mm tak samo jak 29"

Może bym jeszcze o niej pomyślał gdyby nie to iż mam nowy widelec pod 27,5 a do 29 musi być inny nawet jak jeździć na + oponach

Opublikowano

[mention=2034]w0jta5[/mention] 27,5 też ma zalecany zakres skoku widelca 130-160mm tak samo jak 29"
Miałem na myśli to, że jest do 160 mm skoku, a nie jak w XC jakieś 100 mm. Przód nurkuje ;)

Wychodzą widelce w booscie 27,5+/29''