Wojtek O. Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Witajcie. Mam problem. W zeszłym rocku odbudowałem rower brata(crossówka). (Dzięki Wam za pomoc) Ale wygląd iż będe się musiał pożegnać z nim. Teraz więc pojawia się pytanie co byś Cie mi polecili wybrać. Bo trochę czytałem i mam mętlik. Ogólnie to chodzi o to ma to być dość mocno uniwersalny sprzęt. Jednakże mam też ochotę skożystać sporadycznie z niego na prostszych trasach zjazdowych, Żadnych lotów czy większych dropów. Jednocześnie będe nim śmigał po asfaltach i ścieżkach rowerowych. Na pewno też podjazdy w lasach. Więc sprzęt musi byc mocno uniwersalny. Plan jest taki by zaopatrzyć się w coś używanego w dobrym stanie. A osprzęt na XT i HTII zamienić w przyszłości. Zapewne 2 lub 3 blaty z przodu bo jednak na jednym blacie 36 asfalt to mordęga ślimaka i kazdy mnie odstawiał, a ja machałem jak głupi. Koła hmm.. 27? 29 to koszty a zysku nie widzę. Amor powietrze 100-120 czy więcej? Masa moja to 75kg kondycja nadal dośc marna choć działam:) Przedewszystkim ramę jaką polecacie bo to podstawa. Pozdro.
elmapeto Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Myślę ,że rower zbudowany na ramie, z parą kół powinien sprostać Twoim wymaganiom. Polecam wyposażyć się również w kierownice i może nawet siodło, ale to już tylko opcja. Powinieneś się zmieścić w budżecie do 37k zł. 4
Wojtek O. Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) @elmapeto especially for You https://imgur.com/zqUDpIk.gif Sądzę iż reszcie czytających z mego chaotycznego zapisu wychodzi iz używany rower który chcę zakupić i upgradować ma być kompletny? Ale fakt budżetu niepodałem. A myśle nad max 2000PLN. Temu używka z potencjałem na rozbudowę. Edytowane 12 Lutego 2020 przez Wojtek O.
Accent_Szaj Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Ja bym polecał Ci XC. Czyli faktycznie skok 100-120mm i zda egzamin odnośnie uniwersalności Ramy Accenta TA są świetne i niedrogie. Wiesz,przy budżecie 2000max,to nie za bardzo nawydziwiasz. Przepatrz OLX ,poszukaj i rzuć ze 3,4 modele.Później pomyślimy o jakimś upgrade
Gość Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Nie wiem co znaczą proste trasy zjazdowe?Daj jaki konkretny przykład trasy wtedy może ktoś ci podpowie jaki rower mniej więcej kupić lub zbudować
Wojtek O. Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Opublikowano 14 Lutego 2020 Na pewno nie typowe DH ale np. easy line na Żarze bym atakował. A na pewno coś w okolicach Babiej Góry
Gość Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 No to tak jak chcesz takie trasy atakowaćTo raczej rower że skokiem 100 mm i geometria typowo xc raczej średnio się nadajeLepiej już coś z innym kątem główki np Dartmoor Primal jest taki bardziej uniwersalny bo pośmigasz nim i po lesie i na takich trasachTutaj już skok amora że 140 mm by trzeba wsadzić
Wojtek O. Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Opublikowano 14 Lutego 2020 Czy Primal nie będzie miał już jednak geometrii za bardzo zjazdowej? Jednak ja będe korzystał z tego roweru w 40% po leśnych scieżkach ale raczej o niskim kącie nachylenia czy to góra czy dół 40% asfalty i szutry a tylko w około 20% na taqkich trasach. Chyba że sie tak zakręce i tylko będe gnał w dół:D
PiotrekGT Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Primal to trail, rower do wszystkiego, kąt głowki zalezy od skoku widelca, a rama przyjmuje od 130 do 160mm. Wsadzisz widelec 130 i masz uniwersalny rower z dobrą geo, sztywnymi osiami, boostem itd. Kolejnym plusem jest to, że nie musisz od razu kupować gotowca, mozesz składanje tego roweru rozłożyć na raty. 1
Gość Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Tak dokładnie rower jakim jest primal to uważam, że rower jest bardzo uniwersalnyPod względem jazdy czy w ostrym terenie czy to po okolicznych ścieżkach po lesieTutaj będziesz się dobrze bawił i w lesie i na górze żar
Wojtek O. Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Opublikowano 15 Lutego 2020 Kurde to chetnie bym sie przejechal takim😊 ogolnie to widze ze uzywki to ponad 3tys. Chodza. Troche duzo.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 @PiotrekGT kupił ramę Primal'a i poskładał na podzespołach ze swojego projektu 500+ fakt zapomniałem o niej.To naprawdę świetny pomysł Tu masz temat Piotrka. 36 minut temu, Wojtek O. napisał: Kurde to chetnie bym sie przejechal takim😊 Co do tego,to zagadaj do Piotrka,to może zgadacie się w Kraku 1
PiotrekGT Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 W Kraku jest kilku primalowców na tym forum
Wojtek O. Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Opublikowano 15 Lutego 2020 Czyli raczej na asfalcie robiąc 100 km też się nie zamęcze? Kurde przemknął mi ten wątek Piotrka przed nosem miałem czytać i przepadł w arhiwum:/ Tu jest gotowa bardzo kusząca mnie opcja pod nosem: https://www.olx.pl/oferta/dartmoor-primal-2018-eccentric-sprzedam-pilnie-CID767-IDCW0S7.html#ca1c4af901 A może ktoś o tym coś wie; Baza doskonała do właśnej konstrukcji: https://www.olx.pl/oferta/dartmoor-primal-evo-29-2018-sprzedaje-rame-kola-i-amor-CID767-IDDvlIx.html#8907cec1ce
Accent_Szaj Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 14 minut temu, Wojtek O. napisał: Tu jest gotowa bardzo kusząca mnie opcja pod nosem: https://www.olx.pl/oferta/dartmoor-primal-2018-eccentric-sprzedam-pilnie-CID767-IDCW0S7.html#ca1c4af901 A może ktoś o tym coś wie; Baza doskonała do właśnej konstrukcji: https://www.olx.pl/oferta/dartmoor-primal-evo-29-2018-sprzedaje-rame-kola-i-amor-CID767-IDDvlIx.html#8907cec1ce Ja bym zadzwonił do obu. Z pierwszym coś potargował,bo fajny sprzęt ma.Na SLX i heble deore. Godny uwagi Z drugim,to świetna cena i podstawę masz,resztę albo dokupisz(1700 różnicy to nie mało),albo przełożysz ze swojego obecnego i śmigasz. 46 minut temu, PiotrekGT napisał: W Kraku jest kilku primalowców na tym forum Jasne,ale z pierwsze pomyślałem o tobie .Fajny zrobiłeś ten projekt,a Wojtek chce zrobić dokładnie tak samo.Czyli. Skonstruować fajny rower,na co dzień
Wojtek O. Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) Niestety z obecnego to mogę tylko tarcze bratu wsadzić SLX a tak to mi troche kasy odda. Właśnie coś takiego jak Piotrek działa mi po głowie chodziło. Zeby mi brat dał znać jesienia to juz bym miał tu poskładane zapewne wszystko, albo jakichś pierdół brakowało. a tak Ceny będą szły juz w górę. I pewnie masa okazji przeszła. Ale serce rośnie bo ten sprzęt nie był idealny, a cieszy michę dłubanie i tworzenie swojego "customa" Edytowane 15 Lutego 2020 przez Wojtek O.
Gość Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Nie wiem czy zrobisz nim komfortowo 100 km po asfalcie, rower tego typu nie jest rowerem szosowymJeżeli chcesz rower którym dasz radę atakować w miarę ostre trasy, jeździć po lesie oraz robić duże odległości po asfalcie raczej nie istniejeTutaj gdy wsadzisz oponę 2,35 lub większą przekonasz się że takie rowery nie są do jazdy po asfalcieJak pisałem wyżejLasTrasy typu trialSzutryOkoliczne ścieżkiAsfalt ujdzie ale raczej nie 100 kmMusisz mieć też świadomość że z regulu tak jak na tych rowerach które podlinkowałeś, jest napęd 1x więc nie będziesz demonem prędkości na prostych odcinkach
Accent_Szaj Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 3 minuty temu, Wojtek O. napisał: Ceny będą szły juz w górę. I pewnie masa okazji przeszła. Źle myślisz .Właśnie części przechodnich będzie teraz dużo. Ja patrząc po sobie,to powymieniałem trochę gratów na wiosnę,a "używane"(wiesz jak używane ),czyli prawie nowe,będę sprzedawał. Będę miał: Kierownice(2szt.) Karbon i alu(accdnt) Mostki(2szt.) Ritchey 70 trial i Accent(17st) 110 Siodełko Pro Falcon Gel Korbę M8000 38/28(tu bije się z myślami,na razie jeszcze ją mam na bajku) I tarcze ale na CL Kiera Accenta I karbonowa:
Wojtek O. Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Opublikowano 15 Lutego 2020 Mistrz marketingu Za kilka lat sie okaże że 3/4 gratów w rowerze to będe miał po Tobie:D Dobrze jednak wiedzieć. Najbardziej kuszągajest obecnie korba:d
ahaja Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Poszperaj za opisami Dartmoorów na 1enduro.pl Graty szukaj takie by w razie W ekonomicznie można by podmienić podzespoły.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Godzinę temu, Wojtek O. napisał: Mistrz marketingu Za kilka lat sie okaże że 3/4 gratów w rowerze to będe miał po Tobie:D Dobrze jednak wiedzieć. Najbardziej kuszągajest obecnie korba:d Haha dobre Nad korba bije się z myślami , bo na razie kupiłem nową,ale muszę zobaczyć ją na żywo. Jak mi się spodoba to zostanie
Wojtek O. Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Opublikowano 15 Lutego 2020 3 godziny temu, ahaja napisał: Poszperaj za opisami Dartmoorów na 1enduro.pl Graty szukaj takie by w razie W ekonomicznie można by podmienić podzespoły. Już raz tam zaglądałem. Zawsze szpeje kupuje z myślą by w razie czego nie stracić. A bywało że i zyskiwałem:D. Widzę że Zalas ma Primala. Może z nim sie ugadam bo mam w sumie blisko. A w Krk codziennie bywam to też z kims mogę zagadać. Nakręcam sie by coś zdziałać.:D
Gość Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Primal jest dobrym wyboremMiałem taki w swojej kolekcjiWiele widzal wiele przeżyłBardzo uniwersalna maszyna
Ares Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 W dniu 12.02.2020 o 22:57, Wojtek O. napisał: Ogólnie to chodzi o to ma to być dość mocno uniwersalny sprzęt. Jednakże mam też ochotę skożystać sporadycznie z niego na prostszych trasach zjazdowych, Żadnych lotów czy większych dropów. Jednocześnie będe nim śmigał po asfaltach i ścieżkach rowerowych. Na pewno też podjazdy w lasach. Więc sprzęt musi byc mocno uniwersalny. Plan jest taki by zaopatrzyć się w coś używanego w dobrym stanie. A osprzęt na XT i HTII zamienić w przyszłości. Zapewne 2 lub 3 blaty z przodu bo jednak na jednym blacie 36 asfalt to mordęga ślimaka i kazdy mnie odstawiał, a ja machałem jak głupi. Koła hmm.. 27? 29 to koszty a zysku nie widzę. Amor powietrze 100-120 czy więcej? Tutaj @Accent_Szaj napisał byś jednak wybrał zwykłego HT i przekonał się do zysków 29er. 100km to nie jest mało a wręcz bardzo dużo. Sztywniakiem spokojnie ogarniesz sobie coś typu easy line na Żarze czy wszystko w Zawoi. Nie widzę żadnego sensu pakowania się w jakiegoś ulepa tym bardziej po jakimś paproku jak w przypadku tego Primala Evo 29. Amor czeka generalny remont o ile już nie zaliczył zgonu i szkoda tam ładować nawet 100 zł. Czym go zastąpisz jak kasy masz ile masz? Kraków to spore miasto i lepiej kupić coś by tylko jeżdziło za śmieszne pieniądze a docelowo powoli coś składać.
Rekomendowane odpowiedzi