Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe od 250 do 500 zł. Które lepsze?

Commencal Supreme DH WC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś jezdził z zestawem klamki magura MT6 lub MT5 i zaciski shimano? Zastanawiam się nad złożeniem takiego zestawu, tył SLX, przód XT na w/w klamkach.Jak to będzie działać? Sprzedawca twierdzi, że można łączyć, zacisk przód xt br 785, a tył 7100. Klamki MT6 z rocznika ~2011-2012 jak nowe. 

Ewentualnie czy warto taki zestaw? https://www.olx.pl/oferta/komplet-hamulcy-hamulce-magura-mt6-shimano-deore-m615-saint-zee-mt5-CID767-IDFG1Fg.html#b2723415d0 Ten opis trochę nieprecyzyjny. 

Dodam, że w rowerze są hamulce hayes sole, niestety klamka tylnego niesprawna, z takim kupiłem rower. 

Może wystarczy https://allegro.pl/oferta/zestaw-hamulcow-tarcz-przod-tyl-shimano-br-mt400-7902117630 lub nawet mt200?

Jeżdże takie XC raczej.

Edytowane przez arthi
Opublikowano

Kup sobie komplet deore m615 lub m6000 I będziesz Pan zadowolony. Jeśli masz większy budżet to slx m7000 lub magure mt trial/ mt 4

Opublikowano

Co myślisz o slx m675? Jest kilka ogłoszeń, dałoby się to kupić z tego za 400-450zł.

Opublikowano
10 godzin temu, arthi napisał:

Co myślisz o slx m675? Jest kilka ogłoszeń, dałoby się to kupić z tego za 400-450zł.

Możesz kupować śmiało, ale ja bym poszukał xt bo da się w podobnej cenie czasem znaleźć lub tańsze m6000. Bo to podobne A po co przepłacać jeśli nie jeździsz enduro, dh, fr. Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki, zdecydowałem się ostatecznie na hydrauliczne deore, z tymi slx za długo się zastanawiałem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, może ktoś mi podpowie, w nowym rowerze mam BR-MT200 z mocowaniem FLAT MOUNT i chcę to w całości wymienić na BR-M6100, link: https://allegro.pl/oferta/shimano-deore-br-m6100-hamulce-tarczowe-komplet-9550355699

obecne tarcze są 160 i taki rozmiar pozostanie, zaciski są mocowane do ramy bez żadnych adapterów i teraz pytania:

1. Czy do montażu nowych hamulców z linku potrzebuję jakieś adaptery (wielkość tarcz pozostanie 160mm), czy da się je zamontować czy muszę szukać hamulców Flat Mount ?

2. Przewód muszę puścić przez ramę, kupowane hamulce są zalane i odpowietrzone a jednocześnie rozpięte, czy w tym wypadku potrzebuję jakiegoś zestawu i płynu do odpowietrzania / napełnienia hamulca płynem ?

To pierwsze hydrauliczne tarczówki i robię to 1 raz , więc proszę o wyrozumiałość :)

I jeszcze jedno tak z ciekawości, czym różnią się, w czym ew. są lepsze hamulce Shimano SLX BR-M7100 ? : https://allegro.pl/oferta/hamulce-p-t-shimano-slx-br-m7100-okl-zyw-b-rad-8372332722

Edytowane przez pire
Opublikowano
18 godzin temu, pire napisał:

mam BR-MT200 z mocowaniem FLAT MOUNT

Zrób zdjęcie,bo pierwsze słyszę,że MT-200 ma takie mocowanie,napisz jeszcze jaki masz rower

pierwsze hydrauliczne tarczówki i robię to 1 raz

Będziesz musiał odpowietrzyć, zawsze bezpieczniej.

czym różnią się, w czym ew. są lepsze hamulce Shimano SLX BR-M7100 ?

Bonjo,ceramiczny tłoczek. Dla amatora nie istotne różnice

Ps.zdajesz sobie sprawę,że klamki w M6100 mają inne mocowanie i będziesz miał problem z manetkami?

Opublikowano

20200929_222026.thumb.jpg.52cedd2bbe627805bbb28eefc2b6c5e5.jpg20200929_222037.thumb.jpg.5d658dc386b2655b979583dce03884b1.jpg20200929_222158.thumb.jpg.b198e39a8a9b481b6c86c0aa80c75360.jpg20200929_222317.thumb.jpg.4975e48b060c84fb04884edc8a08fb58.jpg

Rower sirrus x4.0

https://www.specialized.com/pl/pl/sirrus-x-4-0/p/171175?color=271472-171175&searchText=92420-5200

zaciski to BR-UR300 takie: https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/altus-m370/BR-UR300.html

SLX też jest obecnie w wersji Flat Mount: https://www.bikester.pl/shimano-slx-m7100m7110-disc-brake-rear-1276869.html

i nie byłoby żadnego problemu, gdyby nie dostępność a raczej brak tej wesji na rynku i ew. zaporowa cena, zwykłe SLX są ponad 2x tańsze.

Próbując to podsumować to:

1. Wymiana samych klamek, ale czy to znacząco poprawi hamowanie i modulację ? (przewody są identyczne więc jest to najprostsze).

2. Kompletne Deore 6100lub SLX 7100, ale czy to się da zamontować i będzie stabilne (na przód widziałem jakiś adapter, który nie budził zaufania) ale na tył nie mam pojęcia.

3. Próbować ożenić klamki Deore/SLX z gravelowymi zaciskami GRX , nie mam pojęcia czy to będzie grało.

4. I wersja ostateczna: dać sobie na wstrzymanie i poczekać na dostępność SLX w wersji Flat Mount (przypuszczam ze to nowe modele 2020 więc za jakiś czas pewnie będą w normalnych cenach).

Opublikowano
W dniu 28.09.2020 o 23:14, pire napisał:

BR-MT200 z mocowaniem FLAT MOUNT

Zmyliłeś mnie z tym stwierdzeniem,ale już wszystko jasne ;) 

42 minuty temu, pire napisał:

BR-UR300

Tu masz wątek odnośnie adapterów 

44 minuty temu, pire napisał:

Próbując to podsumować to:

1.Tak,bardzo poprawi to siłę hamowania,możesz ewentualnie dokupić jakieś lepsze klocki

2.Poczytaj wątek powyżej

3.Nie wiem czemu miało by to nie zagrać.Ja bym spróbował

4.Ta opcja mi się najmniej podoba :P 

• Pomógł 1
Opublikowano

W nowo zakupionym rowerze będę chciał od razu wymienić hamulce i w związku z tym mam pytanie.

Czy w takim rowerze: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite

gdzie manetki to Shimano Deore M5100 (I-spec EV) i hamulec Shimano MT-200 będę mógł zamontować taki hamulec bez żadnych adapterów, po prostu 1:1? https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-hamulce-hamulce-tarczowe-hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m6100-komplet-g03s-zywiczne-o_l_158_14360.html 

Nie wiem czy dobrze myślę, że hamulce M6000 pasowały do manetki ze starej Deorki czyli 6000, a te nowe grupy przerzutek Deore (5100, 6100) są kompatybilne z hamulcami M5100. Czy tak?  

Opublikowano
3 godziny temu, Deco_10 napisał:

Deore M5100 (I-spec EV)

MT200 nie mają EV,więc manetki masz na obejme. Tak czy siak, moim zdaniem, po wymianie bez problemu to spasi.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie - jestem tutaj nowy, więc chciałem się przywitać. Czytałem sporo w tym temacie, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na swoje wątpliwości.

Trochę próbuję swój rower dostosować do swoich potrzeb. Zawsze wściekały mnie w nim mechaniczne tarczówki Shimano (coś z grupy Alivio, bo cały rower jest na tej grupie) - a konkretnie ich gumowatość, ciężkie działanie manetek, duża siła potrzebna do ostrego zahamowania. Poszły do wymiany linki i pancerze, klocki od Szajbajka (ceramika i wzmocnione żywiczne), tarcze dokładnie odtłuszczone, ale ten typ widać po prostu tak ma. Owszem, było lepiej, ale daleko do ideału. Nie jeżdżę w żadnych maratonach, rekreacyjnie po Mazowszu i ze dwa razy do roku dla frajdy w Karkonoszach sobie zjadę z kilku górek. Te hamulce obecne owszem - potrafią mnie wyhamować w takich warunkach, ale wpienia mnie wieczna walka z gumą ;)

No i szukam czegoś na zmianę - raczej budżetowego, ale działającego dość ostro (zerojedynkowość mnie nie boli aż tak bardzo, z tym chyba sobie poradzę).

Niestety teraz mam klamkomanetki i napęd 3x8. Więc albo muszę szukać hamulców i manetek, albo jakiś zestaw z klamkomanetkami.

W oko wpadły mi ST-MT3050 lub droższe ST-M4050. Przy okazji zmieniłbym kasetę i łańcuch i miałbym napęd 3x9

Pytanie czy jest sens dopłacać do M4050? Shimano pisze na stronie o BR-M3050:

"Taka sama siła hamowania jak w BR-M447"

a o BR-M4050:

"100% większa siła hamowania w porównaniu z BR-M447" 

Jakim cudem 😮? Ten zacisk wygląda identycznie, i to jest dokładnie ten sam zacisk co BR-M447, jest tylko inaczej pomalowany.

Rozumiem, że tu robotę robią klamki, ale 100% lepiej?

Jak patrzę na zdjęcia, to wszystkie te zaciski na BL01S to jedno i to samo w zasadzie. Tam nie bardzo jest jak poprawić siłę pracy zacisku. Cała "magia" dzieje się chyba w klamce.

Ewentualnie myślałem o MT401 (mogę je kupić w dość ciekawej cenie). Tu widać, że zacisk hamulca jest już lekko inny, czy skuteczniejszy?

Z Waszego doświadczenia - czy wyższe klasy hamulców to bardziej lepsza modulacja, lepsze odprowadzanie ciepła, trwałość, czy też istotna różnica w skuteczności hamowania?

Może macie inne propozycje, przy czym chciałbym się zmieścić w budżecie ok. 400zł już z jakimiś manetkami (kilkadziesiąt zł min. za jakieś używki).

Dodatkowo tak się teraz z częściami porobiło, że albo same przednie hamulce dostępne, albo ceny z kosmosu :)

Opublikowano
18 godzin temu, MarcinIKS napisał:

jest tylko inaczej pomalowany.

Haha, widać malowanie wpływa znacząco na siłę hamowania.

A tak na poważnie, to nie warto dopłacać do 4050 i 3050

18 godzin temu, MarcinIKS napisał:

Cała "magia" dzieje się chyba w klamce.

Dokładnie tak, z tym że nie chyba, a na pewno

Dlatego minimum to MT500/501

Opublikowano

Tak w sumie zrobiłem wczoraj. Trafiłem komplet MT500/501 zdjęty z nowego roweru za niezłe pieniądze i będę testował. Chociaż M3050 korciło, bo tam był nowy komplet przód/tył za 250zł. 
Teraz jeszcze manetki i będę testował 😉

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie,

a czy klamka M6100 podejdzie pod przewód SM-BH59 ? Specyfikacja mówi, że nie. W necie "mówią", że da radę i bądź tu mądry.

Mam klamki BL-MT200 i mi nie pasują. Przód kiesko łapie, a do tego są długie..

Plan był na BL-MT-501, ale nie mogę znaleźć kompletu.

Opublikowano

Manetki są z Deore (taki to składak z Gianta Talona) ale i tak są z obejmą. 

Mam nadzieję, że się wszystko zmieści. 

Opublikowano

Jeśli deore sl-m4/5/6100 to się zmieszczą. Jeśli sl-m6000 lub starsze to nie.

Opublikowano

No to nie będą pasowały do klamek m6100. Musisz sobie kupić sl-m4100. Względnie poszukać starszych klamek hamulcowych np. bl-m7000 albo 8000.

Opublikowano (edytowane)

Ooo kurcze... Faktycznie... Nie poszło mi czytanie... 

A tak zapytam.. Nie zmieszczą się ponieważ? Braknie zasięgu? 

Pooglądałem te klamki i faktycznie wygląda to kiepsko. M6100 mają obejmę jakby na środku, a proponowane przez Ciebie M8000 zaraz pod zawiasem. 

A czy do M8000 podejdzie przewód BH59? 

Edytowane przez SzyH
Opublikowano

Podejdzie do każdej klamki Shimano.

A manetka starej gen w ogóle się nie zmieści w to miejsce przeznaczone na manetkę w nowych klamkach.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. 

Manetek zmieniał nie będę, bo wyjdzie na to, że można było od razu do roweru dołożyć kilka 100wek. 

Poszukam w dobrej cenie M7000 lub M8000