Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe od 250 do 500 zł. Które lepsze?

Commencal Supreme DH WC

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Siema Szaje,

Przychodzę do was z zapytaniem: jaki chamulec wybrać do enduro? Po świętach wpadło trochę pieniążków i wyszło na to, że potrzebuję jakiegoś hamulca na tył. Mam budżet ok. 500 zł. Zastanawiam się na tymki:Zee BR-M640, SLX BR-M7120 czy SLX BR-M7100 Podpowie ktoś jaki wybrać?

Edytowane przez Rzepa
Zły tytuł
Opublikowano

Jak masz 500 na hebel to albo ZEE albo magura Mt5

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, od kilku miesięcy posiadam hamulce SHIMANO M365, nie wyhamowują mnie już ponieważ są już troche zapowietrzone, nie chce mi się bawić w odpowietrzanie oraz wymiane klocków - chciałbym przesiąść się na jakieś godne polecenia hamulce, budżet 450 zł za dwie pary.

Co musiałbym wiedzieć przy wymianie hamulców oraz co musiałbym dokupić?

Opublikowano

Noo to nic nowego nie polecę jak Deore M6000.

Możesz poszukać używek albo zdjętych z roweru SLX';ów za 450-500 złotych ale to trzeba trafić.

Opublikowano

Czy ja naprawdę się czepiam i wymagam zbyt wiele prosząc aby korzystać z istniejących wątków?

Opublikowano
3 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Czy ja naprawdę się czepiam i wymagam zbyt wiele?

Chodzi równiez co potrzebuje do wymiany.

25 minut temu, Kruk napisał:

Noo to nic nowego nie polecę jak Deore M6000.

Możesz poszukać używek albo zdjętych z roweru SLX';ów za 450-500 złotych ale to trzeba trafić.

A XT Nie lepsze?

Opublikowano

Ręce opadają... Scaliłem.

23 minuty temu, Arbusialskyy DDL napisał:

Chodzi równiez co potrzebuje do wymiany.

Nic. Ewentualnie tarcze zależnie od tego jakie klocki do nich weźmiesz. 

Zanim zapytasz jakie...

Jeśli znajdziesz M8000 w tym budżecie i dobrym stanie to bierz.

• 4 tygodnie później...
Arbusialskyy DDL
Opublikowano

Więc które lepsze M8000 czy SLX?

Opublikowano

@Kruk ty dowcipnisiu xD 

W dniu 25.01.2020 o 17:23, Arbusialskyy DDL napisał:

nie wyhamowują mnie już ponieważ są już troche zapowietrzone, nie chce mi się bawić w odpowietrzanie oraz wymiane klocków

@Arbusialskyy DDL zabierasz się od d..py strony.

Czy tak, czy siak nawet nowe heble,a tym bardziej używane, trzeba odpowietrzyć,no chyba że chcesz ciągać przewody po całym rowerze(nowe mają 1700cm i 1000cm)

Kolejną rzeczą jest cena. @PrzeLuka i @Kruk polecają Ci heble do twojego budżetu,a ty pytasz o modele które go przekraczają.

Pewnie,że XT jest lepsze od SLX ,a XTR lepsze od obu wymienionych,ale znacznie przekraczają 400-450zł 

Opublikowano
24 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Pewnie,że XT jest lepsze od SLX ,a XTR lepsze od obu wymienionych

Nie. Między nimi różnica jest w zasadzie tylko w wadze.

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Nie. Między nimi różnica jest w zasadzie tylko w wadze.

Nie tylko.Również w materiale,ale generalnie nie ma to wpływu na różnice w działaniu ;)

Jednak dalej nie zmienia to faktu,że są ciężko osiągalne w budżecie 400-450zł i i tak trzeba będzie je odpowietrzyć 

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Również w materiale

Stąd właśnie różnica w wadze 😉

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy hamulce hydrauliczne magura Mt sport to dobry wybór do ścigania się na pucharach polski w młodziku?

Zastanawiam się nad jakimiś hamulcami hydraulicznymi w okolicach 400 zł i wydaje mi się że to dobry wybór.

Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Zawodnik_XC
Opublikowano

TO dobre heble nie powinieneś mieć z nimi problemów.

Również Deorka M6000 będzie okey.

Wszystko zależy tak naprawdę od tarczy i klocków.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taak klocek i tarcza, a szczególnie średnica robi różnicę. A model hamulca to raczej wpływa na modulację i wagę zestawu. Za 450 czasem mozna wyrwać M765 albo i M7000. Moim zdaniem najlepsze opcje. Jednakże jeszcze duzo muszę się nauczyć.

Opublikowano (edytowane)

Cześć Szajbajki :)

Przychodzę do Was z zapytaniem jakie hamulce hydrauliczne-ewentualnie dobre mechaniczne  dokupić do swojego bicykla :) 

W chwili obecnej mam fabryczne hamulce tarczowe mechaniczne a rower jaki posiadam  to Kross level 1.0 ,niestety pomału hamulce się kończą a jak już wymieniać to myślę na coś rozsądnego i lepszego niż dają w oryginale.

Co byście mogli mi polecić do max 500 zł razem z tarczami oczywiście.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Morfeusz
Opublikowano

Ojj Chłopie nie czytałeś wątku.

Deore M6000, magury mt2.

Opublikowano

Posiadam zacisk SHIMANO. Nigdy nie było problemu z odpowietrzaniem, siła hamowania na zadowalającym poziomie. Myślę, że mogę śmiało polecić. Oczywiście znajdą się osoby, które powiedzą, że jest coś lepszego w tej cenie, ale tak jak mówiłem, nie zawiodłem się więc śmiało mogę polecić.

Opublikowano
8 godzin temu, Suchaczenko napisał:

Posiadam zacisk SHIMANO. Nigdy nie było problemu z odpowietrzaniem, siła hamowania na zadowalającym poziomie. Myślę, że mogę śmiało polecić. Oczywiście znajdą się osoby, które powiedzą, że jest coś lepszego w tej cenie, ale tak jak mówiłem, nie zawiodłem się więc śmiało mogę polecić.

Ale jakie heble? i nie zaciski, zaciski to tylko część hamulca. 

Shimano ma dobre heble, z dużą siłą hamowania ale nie jest to konstrukcja pozbawiona wad, pytanie raczej brzmi komu co w danych heblu przeszkadza bardziej.

Opublikowano (edytowane)

Prośba o pomoc w rozwianiu wątpliwości.

Czy zestaw Deore M600 (klamki i zaciski, przód i tył) plus tarcze RT76 (ewentualnie tańsze RT66) i klocki ceramiczne ze sklepu szajkajbka będzię wystarczający do hardtaila Trek X-Caliber 9 2020 (szuter, las, jakieś lajtowe ścieżki)? 

Czy może dołożyć do SLX M7100?

Wolałbym nie iść w większe koszty, w ramach upgradu jeszcze nowe opony i coś tam pewnie jeszcze dojdzie, ale jeśli warto dołożyć...?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.05.2020 o 09:57, matteus8 napisał:

Czy zestaw Deore M600 (klamki i zaciski, przód i tył) plus tarcze RT76 (ewentualnie tańsze RT66) i klocki ceramiczne ze sklepu szajkajbka będzię wystarczający do hardtaila Trek X-Caliber 9 2020 (szuter, las, jakieś lajtowe ścieżki)? 

Czy może dołożyć do SLX M7100?

też się nad tym zastanawiam czy brać M6000 za nieco ponad 400zł czy jednak warto dopłacić 50% do M7100. Rower pod turystykę bardziej (i po waszych poradach chcę w końcu spróbować hydraulików), trasy podobnie jak u kolegi. W tej chwili ma MT201.

edit: a co tam, dołożyłem do SLXa żeby potem nie marudzić. być może zupełnie niepotrzebnie ale na stanie Deorek nie było i wyszło stówkę drożej niż komplet M6000 na allegro ;)

Edytowane przez MajQ
Arbusialskyy DDL
Opublikowano (edytowane)

Witam, od kilku miesięcy posiadam hamulce SHIMANO M365, nie wyhamowują mnie już ponieważ są już troche zapowietrzone, nie chce mi się bawić w odpowietrzanie oraz wymiane klocków - chciałbym przesiąść się na jakieś godne polecenia hamulce, budżet 700 zł za dwie pary.

Edytowane przez Arbusialskyy DDL
Opublikowano

Jak jesteś zainteresowany hamulcami Sram, to mam Sram Level Ultimate (Carbon manetki) wymontowane z mojego roweru  (nowego) po przejechaniu około 200 km (okladziny kevlarowe zakupione u Szajbajk'a firma DiscoBrakes  (zużycie teoretycznie żadne ) Miałem te hamulce w Scott Spark 900Ultimate *sprzedaję tylko z powodu przejścia na Magura MT 7 PRO 

Cena 700zł  (nowy komplet około 1470zł jak widzę na internecie )