Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe od 250 do 500 zł. Które lepsze?

Commencal Supreme DH WC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam shimano deore I są świetne, na sramie chwile jeździłem u kolegi i jeszcze avidzie. Działają nawet ok ale mocą nie powalają. Jednak wolę shimano, bo i tańsze w eksploatacji i w zakupie. Są to tylko moje odczucia więc się nie przyczepiać.

Opublikowano

W październiku zeszłego roku, jak dobrze pamiętam to były Levele T albo TL właśnie. A ogólnie to miałem szanse się karnąć na Ultimate i na guide jakiś, te guide to już coś ciekawszego było.

Ale to jest temat do 500 nie do 750 temat jest zobowiązujący.

Możliwe że będzie tak jak piszesz. Gdyby heble były identyczne to by była tylko 1 firma :) W gruncie rzeczy tak na prawdę to od dobrych klocków i tarcz wiele zależy a co jak co ale sramowskie centerline...nie kupiłbym ich :D 

Szaj zresztą też mówił że jak zmienił klocki w level Ultimate to praca się polepszyła.

Dla mnie przy wyborze hebla wchodzi wiele czynników: Cena, jakoś wykonania, siła, modulacja, łatwość serwisu, medium w hamulcu, ilość ustawień itd. 

Według moim i wielu upodobań to Shimano ma najciekawsze oferty.

Widzisz, Rock Shoxy, którę są Srama,są bardzo popularne i ludzie je chwalą mimo że mają problemy, ale jeszcze nie widziałem aby ktoś kto lubi FOX;y się oburzał że czemu ktoś uważa że FOX'y są gorsze, a jednak RS robi dzisiaj moim zdaniem lepsze amory niż FOX

Opublikowano
10 godzin temu, turzol napisał:

ze w „ślepym” teście większość wybrałaby Srama.

Tu właściwie dochodzimy do meritum. Z twoim stwierdzeniem się nie zgadzam

Ale po kolei.

Żeby zrobić wiarygodny test,trzeba porównywać hamulce:

• w identycznych warunkach
  • na tych samych rowerach
  • ten sam testujący
  • takie same klocki
  • takie same tarcze

Tak jak napisał Kruk:

1 godzinę temu, Kruk napisał:

od dobrych klocków i tarcz wiele zależy

Powiem Ci,że nie dziwi mnie twoje podejście do hamulców.

Wiem,że używałeś M8120 i powiem ,że sam ostatnio zmieniłem klocki i szczena mi opadła.Te które Shimano daje w zestawie(metaliki), tylko wyglądają rewelacyjnie(ze względu na radiator),ale są tak gó...niane,że głowa mała.Hamulce M8120 zachowują się na nich jak przeciętniaki z dolnej półki.

Dlatego nie dziwie się dlaczego jesteś tak nimi rozczarowany,jeszcze dodatkowo rozleciał Ci się ceramiczny tłoczek,który myślę przelał czarę goryczy.

Powiem tak,nie będę wypowiadał się odnośnie Sram,bo nie miałem tych hamulców, jedynie przejechałem się parę razy.Na fabrycznych klockach i najzwyklejszych tarczach.W związku z tym moja opinia nie byłaby obiektywna,a byłaby nawet stronnicza.

Podsumowując.

Zanim oceni się jakieś hamulce,to trzeba wypróbować je na innych klockach,bo producent nie zawsze daje najlepsze ;)

Ps.Kolejna rzecz ,z tego co pamiętam,to w Shimano jest olej mineralny,a w Sram DOT.To przede wszystkim działa na modulację.Tu nie trzeba być geniuszem,aby wiedzieć, że te dwa płyny mają inne właściwości i dlatego hamulce działają inaczej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich!

Mam gorąca prośbę o poradę. Jako ,że stare hamulce tarczowe w moim rowerku (avid juicy 3 - tak wiem historia antyczna 😉 ), się rozsypały to muszę wymienić je na coś innego.

Proszę Was więc o poradę w dwóch kwestiach:

1. Co doradzacie na ich miejsce - siła i praca hamulców mi odpowiadała, nie potrzebuję nic lepszego, ale i nic gorszego też bym nie chciał jeżeli chodzi o kulturę pracy i siłę hamowania.

2. Ze względu na ograniczenie kosztów chciałbym zostawić stare tarcze po Avidach - czy tu widzicie jakiś problem i muszę wymienić wszystko łącznie z tarczami , czy tarcze mogą jak najbardziej zostać i nowe hamulce będą z nimi współgrać ? Czy firma tu jest dowolna by to współfdziałało tzn, shimano czy sram czy coś innego?

Z góry bardzo Wam dziękuję za każdą poradę!

P.S.

Czy coś takiego byłoby ok? https://www.olx.pl/oferta/nowe-hamulce-hydrauliczne-sram-level-tl-disc-CID767-IDBkxI3.html#265b04df89

Edytowane przez maateeus
Opublikowano
36 minut temu, maateeus napisał:

się rozsypały

Co się rozsypało? Najlepiej zrób zdjęcia.

37 minut temu, maateeus napisał:

Co doradzacie na ich miejsce

Shimano są tanie,dobre i proste w serwisie.Widzę,że nie jesteś wymagający,więc nawet najprostsze spełnią twoje oczekiwania ;) 

38 minut temu, maateeus napisał:

Ze względu na ograniczenie kosztów chciałbym zostawić stare tarcze po Avidach

Tarcze mogą zostać,oczyść je tylko alkoholem IPA,przed założeniem nowych.

Ps.przy zakupie używanych hebli zwróć uwagę na długość przewodów.Z drugiej strony za tą kasę kupisz już shimano MT501 

https://allegro.pl/oferta/shimano-hamulce-hydrauliczne-deore-bl-mt501-p-t-8559589502

bądź M6000

https://rowerplus.pl/hamulce-tarczowe-zestawy/6480-shimano-br-m6000-deore-hamulec-tarczowy.html

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź!

shimano m6000 właśnie rozważałem, tylko nie byłem pewny czy do tarcz od avid będą pasować.

A co do Avid to rozsypały się klamki najprawdopodobniej jakieś uszczelki w nich sparciały czy coś i bardzo dziwnie się zachowują jak się nagrzeją - zaciski się blokują (ale to ewidentnie wina klamek nie zacisków) i koło nie rusza się, a na klamce pełny luz (wpada)...., nie jest to kwestia odpowietrzania bo już wiele razy próbowałem ale problem się ciągle pogłębia (zjawisko występuje tylko przy wysokiej temp. na zewnątrz jak się klamka nagrzeje np. 26 i więcej stopni celcjusza, o dziwo przy mocnym hamowaniu i dużym nagrzaniu tarcz w górach i płynu hamulcowego zjawisko nie występuje przy temperaturze niższej niż te 25.26 stopni , tylko przy słonecznym dniu (gdzie klamka się nagrzewa) jest ten problem obecny.

Nie mam już siły się z nimi męczyć (w żadnym serwisie tez nie umieli pomóc) wiec postanowiłem o wymianie...;-)

Edytowane przez maateeus
Opublikowano
4 godziny temu, maateeus napisał:

rozsypały się klamki

No to jak klamki,to faktycznie nie ma sensu tego naprawiać.

Weź sobie jedne z tych co Ci poleciłem. Ze wskazaniem na M6000.

Tarcza podejdzie bez problemu. Jak tylko jest prosta i dość gruba,to jest to uniwersalny element,tym bardziej że w zestawie są klocki żywiczne.

Opublikowano

Moim zdaniem, Deorki M6000 padły ofiarą swojej "skuteczności". Oferują bardzo dużo za w miarę dobrą cenę (450-500zł). Przez to że są okey i wiele osób je ma i kupuje, niektórzy myślą,że to jakaś zmowa shimano czy coś innego. To tak w ramach dygresji :)

Opublikowano

Cześć!

Jestem w finalnej fazie kompletowania części do roweru i potrzebuję kupić hamulce hydrauliczne do kilkuset złotych, żeby bardziej sprecyzować to może postawię wstępna granicę około 500 zł przód + tył. Po początkowym przeglądzie widzę, że dość popularne są Deore BR-M6000. Ale wysłucham również uwag,  plusów i minusów :) W grę jeszcze wchodziło polowanie na jakieś używki, ale szczerze trochę się już niecierpliwię i chyba postawię na nowe. Do tego także muszę dokupić tarcze (mocowane na 6 śrub), tylko nie mam na oku nic konkretnego.

Jeszcze kilka pytań jeśli chodzi o długość klamki hamulcowej. Mam dość małe dłonie, bo jestem dziewczyną i zastanawiam się, czy da się to odpowiednio wyregulować (odległość od kierownicy itd.), czy w każdym modelu regulacja wygląda podobnie, czy w jednych lepiej, a innych gorzej? Może to trochę głupie pytanie, ale do tego używam manetki obrotowej, która wiadomo jest szersza i nie da się tak blisko dosunąć hamulca do samego gripa (moja ma 7 cm). Chcę wygodnie hamować jednym palcem trzymając dłonią głównie za grip, a nie łapać za całą manetkę żeby sięgnąć po klamkę, wiecie o co chodzi :) Tak przykładowo takie BR-M6000 mają klamkę na 2 palce, więc może nie będzie za krótka?

Dodam, że to będzie moja pierwsza styczność z hamulcami hydraulicznymi, więc moja wiedza w tym temacie póki co jest znikoma. Stosować będę w szeroko rozumianym mtb, czasami wypady "enduro" i górskie zjazdy, a moja waga z wyposażeniem, plecakiem itp. to około 50 kg. Proszę o rady i propozycje hamulców oraz tarcz do nich, jaki ma być rozmiar tarcz itp. Dobrze, jakby tarcze były niezbyt drogie i w miarę lekkie, jeśli jest taka opcja, nie chcę niepotrzebnie dodawać wagi.
Pozdro ;)

Opublikowano

Deorki M6000 to popularny ale przyzwoity wybór. Klamki możesz sobie bardzo blisko dać do kierownicy, a dobrze odpowietrzone będą miały mały skok przez co nie będzie problemu z tym że masz małe dłonie :)

Skoro masz obrotówki to by przydała się klamka z dłuższymi klamkami jak np mt400 ale nie mają servo wave przez co ich siła hamowania jest mniejsza.

Mówisz o wypadach "enduro" i m6000 raczej się nie nadadzą do tego aaaale, ważysz zaledwie 50kg z bagażem to w takim wypadku taka deorka dałaby radę.

Możesz też popatrzeć u magury na heble na mt2 czy mt4 z tym że mt4 to już inne pieniądze.

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kruk napisał:

Deorki M6000 to popularny ale przyzwoity wybór. Klamki możesz sobie bardzo blisko dać do kierownicy, a dobrze odpowietrzone będą miały mały skok przez co nie będzie problemu z tym że masz małe dłonie :)

Skoro masz obrotówki to by przydała się klamka z dłuższymi klamkami jak np mt400 ale nie mają servo wave przez co ich siła hamowania jest mniejsza.

Mówisz o wypadach "enduro" i m6000 raczej się nie nadadzą do tego aaaale, ważysz zaledwie 50kg z bagażem to w takim wypadku taka deorka dałaby radę.

Możesz też popatrzeć u magury na heble na mt2 czy mt4 z tym że mt4 to już inne pieniądze.

Chcę zmienić hamulce na Deore m6000, waga 85-85, jeżdzę głównie po lasach, czsem trail, bez skoków(chyba, że mus) bez zap...nia w dół.
Nadadzą się, czy celować w coś innego w tym budżecie?

Opublikowano
9 godzin temu, Kruk napisał:

Klamka MT400 wydaje się nieco dłuższa patrząc po samych zdjęciach, ale rzeczywiście już po cenie wnioskuję, że są słabsze. Właśnie obawiałam się trochę tej długości klamki, bo widzę, że hydrauliki są bardziej dostosowane pod manetki cynglowe niż obrotowe i mają zwykle krótką klamkę... Z przednim hamulcem nie będzie problemu, bo mam napęd 1x11, także żadna manetka z lewej strony nie przeszkadza. Po prawej stronie może być mniej wygodnie.

A wiesz może, czy Deore M6000 mają podobną długość klamki do BR M395 czy krótszą? Mój kolega ma chyba takie, a jeśli Deorki są podobne rozmiarem to na oko nie byłoby może tak źle, pod warunkiem przybliżenia klamki. Najwyżej pozostanie mi kupić te M6000 i sprawdzić na własnej skórze.

Nie wiem czy mogę również w tym temacie zapytać o tarcze do tych hamulców - mam szukać 160 mm na przód i tył? :) Oraz czy w przedziale cenowym 100-150 zł (za obie tarcze) dostanę coś w miarę fajnego do około 100 gramów? Tylko z tą wagą to nie mam pewności jak to się będzie miało do ich jakości lub wytrzymałości.

10 godzin temu, Kruk napisał:

Mam hardtaila, także nie szaleję jak tamci na fullach :D Ale skoro nawet na starym rowerze ze słabszymi hamulcami dawałam jakoś radę, to na nowym będzie jeszcze lepiej i niska waga w tym przypadku pomoże.

Opublikowano
4 minuty temu, MK_13 napisał:

A wiesz może, czy Deore M6000 mają podobną długość klamki do BR M395 czy krótszą? Mój kolega ma chyba takie, a jeśli Deorki są podobne rozmiarem to na oko nie byłoby może tak źle, pod warunkiem przybliżenia klamki. Najwyżej pozostanie mi kupić te M6000 i sprawdzić na własnej skórze.

Wszystkie klamki powyżej deorki ( prócz wersji trekkingowych) mają klamki 1-2 palcowe czyli krótkie. Tutaj masz klamkę z modelu XT T8000:

Shimano_Deore_XT_Trekking_BL-T8000_Brems

Opublikowano

Takie wersje trekkingowe klamek są gorsze od tych "zwykłych" jeśli chodzi o siłę hamowania czy różnica jest tylko w długości klamki? Sugerowałam się tym tematem:

tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji np. o servo wave przy takich klamkach. Dałoby się takie klamki połączyć np. z zaciskami M6000, czy sporo przy takim zabiegu można stracić? Patrzyłam na tą XT T8000, którą podałeś, ale sama klamka kosztuje ponad 2 stówy i znalazłam ją tylko w jednym sklepie, a z przesyłką to koszt całego Deore BR-M6000. Jeśli jest w ogóle sens takiego łączenia, to nie ma opcji czegoś tańszego? Np. co myślisz o takiej klamce Deore BL-T6000 https://www.bikester.pl/shimano-deore-trekking-bl-t6000-dwignia-hamulcowa-prawe-czarny-707774.html jest to jedyna dłuższa wersja, jaką znalazłam, pomijając oczywiście te całkiem najtańsze.

Oglądałam jeszcze filmiki z oryginalnymi klamkami Deore M6000 i wyglądają na bardzo króciutkie, nawet krótsze od tych BR M395, które widziałam u kolegi (mimo, że w opisie obu tych hamulców jest informacja o 2 palcowej długości klamki). Do gripshiftów może średnio to wyglądać :( 

Opublikowano
8 godzin temu, MK_13 napisał:

Oglądałam jeszcze filmiki z oryginalnymi klamkami Deore M6000 i wyglądają na bardzo króciutkie, nawet krótsze od tych BR M395, które widziałam u kolegi (mimo, że w opisie obu tych hamulców jest informacja o 2 palcowej długości klamki). Do gripshiftów może średnio to wyglądać :( 

Niestety wszystko wyżej deorki ma króciutkie klamki bo grip shiftów no prócz srama nikt nie ma i shimano nie ma jak idzie o mtb także rozumiesz...

Podmianki zacisków nie wiele da, jednak serwo wave w klamkach shmano dużo robi. XT T8000 czy Deore T6000 nie mają serwo.

Masz ciężki orzech do zgryzienia, bo chcesz lepsze heble ale ogranicza się grip shift i krótkie dłonie.

Opublikowano
23 godziny temu, Kruk napisał:

Niestety wszystko wyżej deorki ma króciutkie klamki bo grip shiftów no prócz srama nikt nie ma i shimano nie ma jak idzie o mtb także rozumiesz...

Tak właśnie dlatego nie miałam dużego wyboru z manetkami, bo chciałam gripshifty z przyzwyczajenia i wybór padł na Srama. Dla mnie są ok, nie narzekam, choć nie myślałam za bardzo nad długością klamek, bo do tej pory miałam tylko te dłuższe, więc było ok.

No mam dylemat, ale póki nie wypróbuję i nie pojeżdżę, to nic nie zdziałam :) Chyba póki co będę brać komplet tych Deorek M6000, co prawda będę musiała trzymać dłoń trochę bardziej na manetce niż do tej pory, ale może się przyzwyczaję. A jak nie, to wtedy będę kombinować z wymianą klamki na dłuższą lub innym hamulcem niestety. To może od razu spytam tak na przyszłość, gdyby się okazało, że będę zmieniać - jakie byś polecił hamulce z wersji tych "długo-klamkowych" na tył? Coś w stylu np. MT400 lub jakieś inne modele warte uwagi?

Opublikowano

Noo M6000 są fajne i na pewno będziesz zadowolona ( po uprzednim docięciu, odpowietrzeniu i dotarciu hamulców). Niestety nie polecę nic z długimi klamkami bo nie jeżdżę na takich ani takich nie męczyłem, raczej to zawsze takie średniaki.

Można by pokombinować z magurą bo magura ma wymienne klamki i ma takie dłuższe, tylko przy takiej zabawie by trzeba np kupić mt4 + jeszcze klamki i to nie będzie na pewno 500 zł za komplet :)

lst-lamborghini-huracan-st-evo-unveil-2017-lamborghini-huracan-st-evo-5631463.thumb.jpg.dd7188aec3ae3d13f3fbf883643e8d2a.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

O dzięki za tą propozycję MT4, rzeczywiście mają możliwość zmiany długości na 3 lub nawet 4-palcowe klamki. Fakt są droższe, ale mam już kolejną alternatywę :D i nie musiałabym zmieniać specjalnie na gorszy model hamulca tylnego dla samej klamki.

Wczoraj jeszcze trochę szperałam w poszukiwaniu rozwiązań pod gripshifty i znalazłam też temat na zagranicznej stronce, gdzie ktoś użył wcześniej wspomnianych trekkingowych klamek i był zadowolony. Z tym, że były to hamulce XT, ale z Deore pewnie sprawa wygląda podobnie. Jeśli ktoś ciekawy to jest też kilka zdjęć porównawczych, najpierw ze starszym wyglądem gripshiftów, a niżej też z nowszym "dizajnem": https://forums.mtbr.com/brake-time/xt-trekking-levers%3Dbetter-w-gripshift-784805.html

W razie czego mogę się już czuć w miarę bezpiecznie :)

Opublikowano
19 minut temu, MK_13 napisał:

na 3 lub nawet 4-palcowe

Jednej rzeczy nie zauważyłaś.

lst-lamborghini-huracan-st-evo-unveil-2017-lamborghini-huracan-st-evo-5631463.jpg

Dłuższa klamka jest bardziej odsuniętą od gripów.

Dlatego wcale nie musisz być skazana na długie klamki ;)

Opublikowano (edytowane)

Tak, tylko mam manetki gripshifty 11s od Srama, które zabierają sporo miejsca między hamulcem, a chwytem. Dlatego potrzebuję raczej dłuższych (dodatkowo przy niewielkich dłoniach) by swobodnie sięgać ;)

Edytowane przez MK_13
Opublikowano

MI się wydaje że Magura + klamki dłuższe to jedyne sensowne wyjście. Droższe ale sensowne.

Pytanie budżetowe jest takie czy lepiej upić M6000 hamulce i manetki normalne

Czy lepiej kupić heble Magury + klamki. 

Opublikowano

2 dni temu już zamówiłam te Deorki z tarczami RT66, więc zobaczę jak to będzie po złożeniu całego roweru. Zmiana manetki trochę nie bardzo mi pasuje, także jak nie będzie mi dobrze hamować to chyba już prędzej wymienię tylny hamulec na inny (np. ten Magura) lub dosztukuję dłuższą klamkę do Deore. Ale to dopiero ocenię w praktyce, nie miałam jeszcze nigdy hydraulików, więc podejrzewam, że i tak będzie to dla mnie ogromna zmiana i trzeba będzie się przyzwyczaić.