Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Witam, Po wpakowaniu 400zł w celu naprawy formul the one z 2012 r, jedyne co mnie zaskoczyło, to moja głupota, bo nie dość, że za ch... (nie umien) odpowietrzyć tego hamulca, do tego w jednej manetce rozwaliłem gwint Podsumowując: został mi, jedna sprawna the one z nowymi przewodami i końcówkami, której nie umiem ododpowietrzyć, znaczy udało się ze 2 razy, ale nie do tego stopnia by klamka była dość twarda, został mi jeszcze tylny hebel, też z nowym przewodem, lecz z klamką z wyrobionym gwintem... Jeśli ktoś widzi potencjał w tych hamulcach to mogę je oddać za śmieszną kasę wraz z ceramicznymi klockami, których o dziwo nawet nie zdążyłem założyć 😁 LECZ PRZEJDŹMY DO TEMATU: Jakie Hamulce do GRAWITACJI do 500zł? Może uprościmy, 500zł to budżet na jeden hamulec, którym będzie przedni. Czego wymagam? - Prawie zerowa awaryjność, w porównaniu do TheOne rower ma jeździć więcej niż stać w garażu... - 4 tłoczki, tak, wyłącznie 4, 2 tłoczki mogą w przyszłości wylądować na tyle. - Olej Mineralny, nie DOT, mam go dość. - Dość dobra modulacja, i ogromna siła hamowania. Narazie szukam wyłącznie hamulca na przód, bo to właśnie jego w 95% używam, a tylni traktuje jako (bedym hamował tylnym by przednich klocków nie zużyć hyhyhy), więc wolę kupić porządny hebel na przód, zamiast dwóch deorek m6000 i w przyszłości dokupić tylny. Moje typy? - Shimano Zee M640 oraz Magura MT5... Zee: - Za: Zaufanie do bez-awaryjności shimano, łatwe odpowietrzanie, duża siła hamowania. - Przeciw: Fatalna modulacja (tzw. 0/1, albo nie hamuje, albo nagle wywala z siodełka), drogie klocki. MT5: - Za: Ponoć nieznacznie lepsza siła hamowania od zee(lecz same zee to już brzytwy, więc tylko + dla mt5), dużo lepsza modulacja od zee, cena/jakość(?) - Przeciw: Odpowietrzanie to cięższa sprawa ;), jedna długość przewodu na przód oraz tył(2200mm) więc zalany i odpowietrzony hebel nic nie da, jak będę go musiał przyciąc do 1000mm, drogie klocki(jeszcze droższe). Jeśli macie inme typy to podawajcie
KrzysiekMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Mam MT7, bardzo podobne do MT5. Sila hamowania przy odpowiednich okładzinach bardzo dobra. Hamulce bezobsługowe. Jedyna rzecz, której musisz być świadomy to to, że cześć klamki jest z plastiku... Miałem problem z bardzo miękką śrubką od odpowietrzania - ukręciłem ją... Na szczęście jest jeszcze druga po drugiej stronie klamki więc udało sie odpowietrzyć, mimo wszystko trochę to wkurzające. Słyszałem dobre opinie Cura4 ale to trochę ponad Twój budżet. Pozdrawiam Krzysiek
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 8 minut temu, KrzysiekMTB napisał: Mam MT7, bardzo podobne do MT5. Sila hamowania przy odpowiednich okładzinach bardzo dobra. Hamulce bezobsługowe. Jedyna rzecz, której musisz być świadomy to to, że cześć klamki jest z plastiku... Miałem problem z bardzo miękką śrubką od odpowietrzania - ukręciłem ją... Na szczęście jest jeszcze druga po drugiej stronie klamki więc udało sie odpowietrzyć, mimo wszystko trochę to wkurzające. Słyszałem dobre opinie Cura4 ale to trochę ponad Twój budżet. Pozdrawiam Krzysiek Klamki jestem świadom, lecz zastanawia mnie kwestia skracania przewodu, wiąże się to z odpowietrzaniem? Ewnetualnie znasz sklep w którym przed wysyłką skrócili by mi przewód do żądnej długośći i zalali hamulec? Cura 4 odpada, mam dość Formuly, jakiej kolwiek, nawet jakby kosztowała 200zł.
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Po pierwsze nie bierz żadnych Sramów Po drugie jeśli chcesz modulacji lepszej to bierz MT7 lub MT5 Po trzecie Zee są bardzo mocne tylko jednak bardziej zero-trochę modulacji-jeden 1
KrzysiekMTB Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Kupuję głównie przez inet w niemieckich sklepach i tam raczej nie skracają. Ale generalnie warto od razu kupić zestaw do odpowietrzania, wcześniej czy później musisz odpowietrzyć - ja swoje pierwszy raz po dwóch latach. Hamulce generalnie polecam - jedyny raz faktycznie przestały działać jak się okazało, że kompletnie starłem okładziny i hamowałem metalem o metal 😀. Wcześniej miałem sramy/avidy i to była makabra pod każdym względem. Pozdrawiam Krzysiek
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Zgadzam się nogami i rękami z Krzyśkiem, Avidy to zuooo konieczne a Magury są dobre tak jak Shimano, jak zdecydujesz się na Magury to kup sobie zestaw do odpowietrzania i od razu się nauczysz to robić przy Magurach.
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 32 minuty temu, Kruk napisał: Po pierwsze nie bierz żadnych Sramów Po drugie jeśli chcesz modulacji lepszej to bierz MT7 lub MT5 Po trzecie Zee są bardzo mocne tylko jednak bardziej zero-trochę modulacji-jeden Wiem wiem, na sramy to można co najwyżej SRAĆ Zee jak narazie wygrywa. 27 minut temu, KrzysiekMTB napisał: Kupuję głównie przez inet w niemieckich sklepach i tam raczej nie skracają. Ale generalnie warto od razu kupić zestaw do odpowietrzania, wcześniej czy później musisz odpowietrzyć - ja swoje pierwszy raz po dwóch latach. Hamulce generalnie polecam - jedyny raz faktycznie przestały działać jak się okazało, że kompletnie starłem okładziny i hamowałem metalem o metal 😀. Wcześniej miałem sramy/avidy i to była makabra pod każdym względem. Pozdrawiam Krzysiek oj, zestawów do odpowietrzania to ja mam dość, w formulach to była dopiero makabra... Szarpnąłbym magury, nawet i MT7, lecz skrócenie przewodu... ehh, chce dostać za taką kase hamulec, który będzie gotowy do montażu Jest szansa, że dam radę kupić od razu komplet hebli, i jak już miałbym tak zrobić, to aktualnie byłaby to Shimano Zee na przodzie oraz Deorka M6000 na tyle... 2 minuty temu, Kruk napisał: Zgadzam się nogami i rękami z Krzyśkiem, Avidy to zuooo konieczne a Magury są dobre tak jak Shimano, jak zdecydujesz się na Magury to kup sobie zestaw do odpowietrzania i od razu się nauczysz to robić przy Magurach. Właśnie przy magurach odpowietrzania nie chciałbym doświadczyć, bo podobno nie jest z tym lepiej niż w The One, w których przedni hebel odpowietrzanie wykonywałem 15-20 razy, bez efektu
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Nawet jak kupisz skrócony hebel to często, gęsto są jeszcze do odpowietrzenia bo źle to robią i po łebkach, znam to z autopsji i jest to nagminne, na 10/11? hebli jakie miałem w życiu może 2 były w miarę miarę zrobione Także jak chcesz mieć prostotę odpowietrzania i serwisu bierz ZEE
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 No dobra, to narazie Zee na przodzie króluje.... W Ogóle to dzisiaj trochę powalił mnie na ziemie, wsiadłem na rower siostry z br-m315 na żywicznych i tarczach 160, i jak zacisnąłem klamkę to mało co nie przeleciałem haha 😮 Ważę 90kg, szok? jeździłem na deorkach br-m615, były to brzytwy dla mnie, więc jakimi słowami będę opisywał zee? 😂
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Nikt nie powiedział że M315 nie mogą być mocne, pytanie jak długo takie będą? przy zjazdach, trickach i innych cudach na kiju na rowerze taki hebel szybko wysiądzie i albo się przegrzeje albo zaraz zetrzesz klocki Do tego są hamulce mocne dostosowane Zee mają na pewno większą modulacje niż Deorki, 4 tłoczkowce zawsze mają inną pracę 1
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Ps. Na tył najchętniej wrzuciłbym BR-m315, bo do zablokowania tyłu nie jest potrzebna potężna ,,kotwica,, tylko klamka od 315 by gryzła się z Zee... M6000 na tył to over kill, przesada... znalazłbym jeszcze pare określeń... jakieś typy taniego hamulca wyglądem pasującym do zee z krótką klamką? Może dodam fotkę rowerku a z resztą dwie, na dwóch widelcach, przed, z 40-tką, teraz na 36-tce w kashimce 😁
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Mi się bardziej podoba 2 półkowy ale to rzecz gustu i w sumie pracy amora ;D Jaka to rama tak w ogóle ?
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Mi też 2-półka Ale praca kashimy 36, a starej 40-tki to niebo a ziemia... Rama? Rarytas Rower składany os nowości, Commencal wypuścił limitowaną wersję Supreme'a w ograniczonej ilości egzemplarzy, krórych wyprodukowano 350 na świecie, i ja mam jedną z nich Rama sprzedawana z Foxem 40 i Foxem Rc4 na (obydwa na tytanowych sprężynach) Rama: Commencal DH World Champion Racing 2010 Sprawdzałem ...
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Noo to faktycznie rarytas i też 26 cali hehe i da się latać na nim co nie
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Oj daaa (ło) Bo z luzami i bez hebli jest ciężko ;( To jak, w pierwszym lepszym serwisie powinni mi ogarnąć stery? Ps. To jaki ten hamulec na tył? Tani a dobry? Z krótką klamką? Załóżmy do poczciwej stówki, jak nie, to pomyśle nad the one na tyle.
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Noo z tym luzem na sterach to mogą nie się patrzeć dziwnie, ostatnio kumpel do serwisu pojechał z adapterem z 1 i1/8 na tapered i nie wiedzieli jak to ugryźć A ta rama jest nietypowa Na tył weź sobie Doerkę a przód Zee i masz z głowy
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Deorka? To nie przesada? Przecież każdy hebel blokuje tylnie koło Tylko czy są jakieś tanie z krótką klamką? Albo wiem, Zee na przód, zbuduje jedną dobrą the one na tył, i tak pośmigam pare misięcy, dopóki the one kompletnie nie umrze... a pozostałą kasę wpakuje w .... klocki + tarcze Metaliki do Zee... będzie żyleta
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Tak hamuje ale pisałem już, jak długo wytrzyma M315 na zjeździe czy przy trickach ? Tylko Mt500 chyba mają krótkie klamki 1-2 palcowe i są najtańsze.
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 To narazie zostaną na tyle formuly
Gość Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Więc tam Mam i jedne i drugie Shimano zee Tak posiadają słynne 0-1 jednak gdy się przyzwyczajisz i nauczysz na nich jeździć będziesz śmiało przychamowywał, nie będzie tak że koło staje Oczywiście są bardzo łatwe w przelaniu i odpowietrzeniu, polecam Klocki cena klocków nie jest pozwalająca gdy kupisz metaliczne nie zetrą się w ciągu miesiąca Tutaj ustawiasz dobrze klamkę i hamujesz jednym palcem jak robię to ja, jednak przy dość małych dłoniach może być problem z wygodą by dostać palcem do klamki Na wakacje będzie już jak je mam rok są naprawdę godne polecenia, zero awarii jedynie raz odpowietrzalem ale dla tego że skracałem przewody po przekładce z roweru na rower Na pewno cię nie zawiadą Jeżeli chcesz urwać na wadze roweru to niestety nie na tych hamulcach są dość ciężkie Teraz Magu MT5 Hamulce też są rewelacyjne, po przystosowaniu tak samo jak w zee nauczysz się nimi operować, dziś jeździłem syna rowerem i bym przeleciał przez kierownicę, zbyt mocno wcislem klamkę i odrazu zablokowało się koło Awaryjność zerowa jak w przypadku zee Odpowietrzanie bajka jednokierunkowe bezproblemowo mój syn sam je odpowietrzał jak skracał przewody Ergonomia klamki fajne na wieksze dłonie ale z mniejszymi też nie będzie problemu, mają dość duża regulacje odległości, ja mam małe dłonie zee wyregulowalem i też jestem zadowolony Klocki też wytrzymują nie wymieniamy przecież co miesiąc, jednak jak byś pojechał w Alpy dobrze wziąść na zapas Wytrzymałość są dość wytrzymałe młody je męczy, rower zaliczył kilka poważnych wywrotek i hample trzymają się dzielnie Waga przyznam że rewelacja klamka czy zacisk w porównaniu z zee mega różnica Tutaj dodaj jeszcze że jakiś czas temu na klamce pokazało się pęknięcie, hamulce poszedł na reklamację, po dwóch tygodniach przyszła informacja i otrzymaliśmy kompletnie nowy cały hamulec z nowymi klockami w zestawie Generalnie biorąc polecam jedne i drugie nie mam problemu z hamulcami jestem zadowolony Polecam kupić jak nie jedne to drugi Tutaj też można kupić klocki na aliexpress na innym forum endurotrophy chłopaki pokecali te klocki do jednych czy drugich bo szkoda przepłacać, ja jeszcze nie sprawdzałem ale zamówię sobie na próbę do jednych i drugich Ps Mam znajomego w centrum rowerowe i dadeo.pl jak chcesz dam namiar zrobi rabat na nowe hample ja kupowałem za mniej niż 400 zł jedne i drugie Pozdrawiam
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 10 godzin temu, piter614 napisał: Więc tam Mam i jedne i drugie Shimano zee Tak posiadają słynne 0-1 jednak gdy się przyzwyczajisz i nauczysz na nich jeździć będziesz śmiało przychamowywał, nie będzie tak że koło staje Oczywiście są bardzo łatwe w przelaniu i odpowietrzeniu, polecam Klocki cena klocków nie jest pozwalająca gdy kupisz metaliczne nie zetrą się w ciągu miesiąca Tutaj ustawiasz dobrze klamkę i hamujesz jednym palcem jak robię to ja, jednak przy dość małych dłoniach może być problem z wygodą by dostać palcem do klamki Na wakacje będzie już jak je mam rok są naprawdę godne polecenia, zero awarii jedynie raz odpowietrzalem ale dla tego że skracałem przewody po przekładce z roweru na rower Na pewno cię nie zawiadą Jeżeli chcesz urwać na wadze roweru to niestety nie na tych hamulcach są dość ciężkie Teraz Magu MT5 Hamulce też są rewelacyjne, po przystosowaniu tak samo jak w zee nauczysz się nimi operować, dziś jeździłem syna rowerem i bym przeleciał przez kierownicę, zbyt mocno wcislem klamkę i odrazu zablokowało się koło Awaryjność zerowa jak w przypadku zee Odpowietrzanie bajka jednokierunkowe bezproblemowo mój syn sam je odpowietrzał jak skracał przewody Ergonomia klamki fajne na wieksze dłonie ale z mniejszymi też nie będzie problemu, mają dość duża regulacje odległości, ja mam małe dłonie zee wyregulowalem i też jestem zadowolony Klocki też wytrzymują nie wymieniamy przecież co miesiąc, jednak jak byś pojechał w Alpy dobrze wziąść na zapas Wytrzymałość są dość wytrzymałe młody je męczy, rower zaliczył kilka poważnych wywrotek i hample trzymają się dzielnie Waga przyznam że rewelacja klamka czy zacisk w porównaniu z zee mega różnica Tutaj dodaj jeszcze że jakiś czas temu na klamce pokazało się pęknięcie, hamulce poszedł na reklamację, po dwóch tygodniach przyszła informacja i otrzymaliśmy kompletnie nowy cały hamulec z nowymi klockami w zestawie Generalnie biorąc polecam jedne i drugie nie mam problemu z hamulcami jestem zadowolony Polecam kupić jak nie jedne to drugi Tutaj też można kupić klocki na aliexpress na innym forum endurotrophy chłopaki pokecali te klocki do jednych czy drugich bo szkoda przepłacać, ja jeszcze nie sprawdzałem ale zamówię sobie na próbę do jednych i drugich Ps Mam znajomego w centrum rowerowe i dadeo.pl jak chcesz dam namiar zrobi rabat na nowe hample ja kupowałem za mniej niż 400 zł jedne i drugie Pozdrawiam Wielkie dzięki za powalającą wypowiedź Teraz jestem już raczej zdecydowany na zee, ze względu na wytrzymałość, na wadze jakoś super mi nie zależy.... Siła hamowania jest podobna w obu heblach? Miałeś porównanie do paru innych podstawowych hamulców? Ps. Jak możesz to daj namiary
Gość Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Tak jak dla mnie siła hamowania w tych hamplach jest taka sama, generalnie jak klocki się dotrą i ładnie ułożą są typowe kotwice Ci do porównania z innymi Sram Guide R hamulce 4 tłoczkowe miałem jako oryginał w rowerze całkiem inny hamulec niż zee lub magura tutaj pewnie trzeba by się przyzwyczaić ale generalnie kiepski był to pomysł do odpowietrzenia trzeba specjalny adapter który na naszym rynku kosztuje 100 zl Avid Db3 hamulec spoko do jazdy rekreacyjnej i mtb przy jeździe na trasach enduro dostawał w du..e i się zapowietrzał gdzie no po jednym dniu tłuczenia klamkę było mi na do cisnąć do gripa, odpowietrzenie koszmar Sram Level nawet dawał radę przez pół roku gdy później okazało się że klamka zaczęła wolno wracać w przednim i tylnym, przeryłem internet ponoć to standard i trzeba było wymienić by tłoczki, więc kupiłem MT5 Shimano M615 mam obecnie w rowerze turystyczno wycieczkowy, po przesłaniu hamulce ładnie pracują są na etapie docierania ale są już prawie igła, siła hamowania całkiem mocna, jednak nie sądzę by do zjazdów się nadawały, odpowietrzenie bardzo proste regulacja klamki bardzo duża jak w zee Dodam tak ja wybrał bym zee bo mi pasują i są igła, mój syn nie chce innych niż magura generalnie jedne i drugie są zajeb.... więc musisz sam zdecydować Do tego dobre tarcze oraz klocki metalik lub pół - metalik i będziesz Pan zadowolony
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 To nic innego mi nie zostaje jak czekać na podanie namiarów do kumpli z podanych wyżej sklepów 😁, jestem w 100% zdecydowany na zee... Jeśli chodzi o tarcze, to mam Oryginalne od Formul The One, 203mm, które są niezbyt proste, mam je 6 lat, może czas na zmianę? Czy wystarczyć wyprostować? Ile mnie skasują w serwisie?
Kruk Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Nie każdy serwis potrafi wyprostować tarczę hamulcową, chyba lepiej kupić nową coś od XT a może Hope ?
Commencal Supreme DH WC Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 Tylko to spora kasa...
Rekomendowane odpowiedzi