Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe od 250 do 500 zł. Które lepsze?

Commencal Supreme DH WC

Rekomendowane odpowiedzi

Arbusialskyy DDL
Opublikowano
2 godziny temu, AHABI ONE napisał:

Jak jesteś zainteresowany hamulcami Sram, to mam Sram Level Ultimate (Carbon manetki) wymontowane z mojego roweru  (nowego) po przejechaniu około 200 km (okladziny kevlarowe zakupione u Szajbajk'a firma DiscoBrakes  (zużycie teoretycznie żadne ) Miałem te hamulce w Scott Spark 900Ultimate *sprzedaję tylko z powodu przejścia na Magura MT 7 PRO 

Cena 700zł  (nowy komplet około 1470zł jak widzę na internecie )

Sorry, nie bawię się w używki.

Arbusialskyy DDL
Opublikowano
15 godzin temu, Arbusialskyy DDL napisał:

Witam, od kilku miesięcy posiadam hamulce SHIMANO M365, nie wyhamowują mnie już ponieważ są już troche zapowietrzone, nie chce mi się bawić w odpowietrzanie oraz wymiane klocków - chciałbym przesiąść się na jakieś godne polecenia hamulce, budżet 700 zł za dwie pary.

Pomoże ktoś? Najlepiej aby to byli cztery tłoki. 

Opublikowano

Czesc, mam pytanie odnośnie hamulców, ponieważ od jakiegos czasu oglądam i przymierzam się do zakupu. Mianowicie co jesteście w stanie powiedzieć i doradzić, jakie są wasze opinie na temat hamulców shimano br 200, 315, 400, 446 i podobnych modeli. Wiem, że deorki m6000 to najlepsze rozwiązanie, jednak chodzi mi głównie o te ze względu na koszt. Które z wymienionych najbardziej by się sprawdzały i były najlepsze, stosunek jakosc/cena. Jakie są miedzy tymi modelami różnice ? 

Opublikowano

Jak jeździsz i ile ważysz, do jakiego roweru te hamulce?
Deore są spoko jako budżetowe hamulce ale ciężko odnieść się nie znając kontekstu Zawsze można też poszukać używek.

Opublikowano

Czegokolwiek poniżej tego (ze względu na klamki z servo)...

https://allegro.pl/oferta/shimano-hamulce-hydrauliczne-deore-bl-mt501-p-t-8559589502?snapshot=MjAyMC0wNS0wNFQxMjoyMjowMS44ODZaO2J1eWVyOzkwMTI5M2UyMjkwODFkYjllZGY1Yzg5OWZkZWYxYmYwMmZiODA4M2ZmM2Y4MDRmYTYwYzJmMmM5YzA5NWIyMTY%3D

… nie warto kupować. Do tego powinieneś doliczyć jakieś dobre klocki.

Hamulce kolego drogi niestety kosztują. Na "spowalniacze" szkoda pieniędzy i nerwów.

Opublikowano
28 minut temu, Maaatiii napisał:

Jak jeździsz i ile ważysz, do jakiego roweru te hamulce?
Deore są spoko jako budżetowe hamulce ale ciężko odnieść się nie znając kontekstu Zawsze można też poszukać używek.

Romet rambler 3 2016, ktory niestety ma jakies dziadowe nieshimanowskie hamulce.

Waga ok 77kg

Jezdze bardziej rekreacyjnie, w miescie, poza miastem i od czasu do czasu w lesie. 

Wiem o deore jednak chcialem dowiedziec się czegos o hamulcach ponizej tej grupy, w kwestiach, które umiescilem na poczatku. 

14 minut temu, PrzeLuka napisał:

https://allegro.pl/oferta/shimano-hamulce-hydrauliczne-deore-bl-mt501-p-t-8559589502?snapshot=MjAyMC0wNS0wNFQxMjoyMjowMS44ODZaO2J1eWVyOzkwMTI5M2UyMjkwODFkYjllZGY1Yzg5OWZkZWYxYmYwMmZiODA4M2ZmM2Y4MDRmYTYwYzJmMmM5YzA5NWIyMTY%3D

Hamulce kolego drogi niestety kosztują. Na "spowalniacze" szkoda pieniędzy i nerwów.

Czyli to rozwiazanie byloby najkorzystniejsze ? W porownaniu do nizszych grup i ich ceny ?

A jak z dostepnoscia i kompatybilnoscia klockow do tego modelu ? 

Opublikowano

W tej kwocie nic lepszego raczej nie dostaniesz.

Co do klocków...

Opublikowano

Klamki MT501 są identyczne jak M6000. Zaciaki MT500 są wzorowane na niższych modelach ale ten zestaw to spory kompromis między jakością i ceną.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

W porządku, w takim razie chyba nie ma innego wyboru. Dzięki za odpowiedź, a jeszcze jedna kwestia czy długość przewodów w tych hamulcach będzie odpowiednia 70/145 ? 

Edytowane przez melfix12
Opublikowano

Miarka w dłoń i zmierz. Najczęściej jednak tył wymaga skrócenia, więc dokup od razu "oliwkę" celem skrócenia go. Sprawdź koniecznie, bo jeśli okaże się, że będziesz musiał powymieniać przewody na dłuższe (koszt 50 zł za sztukę i więcej) to finalnie bardziej będzie opłacało się pójść jednak w M6000. 

Opublikowano

Tył sie zgadza, jednak przód wymierzyłem 74, ale wydaje mi się, że na przód aż tak wielkiej różnicy to nie robi i nie powinno ograniczać ruchów czy w jakiś sposób nie pasować? 

A jakie tarcze do tego polecilibyście?

Opublikowano

Jeśli nie masz skróconego przedniego przewodu do absolutnego minimum to te 4 cm mniej w nowych nie powinny stanowić problemu ale zagwarantować Ci tego nie mogę.

Od lat śmigam na RT66. 

Opublikowano

Dzięki wszystkim, zamówiłem polecane przez Was 501, mam nadzieje, że będą pasować i się sprawować :> 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.05.2020 o 18:35, PrzeLuka napisał:

Poskładasz to daj znać.

Hamulce dotarły dopiero w poniedziałek, ale udało się wszystko zamontować, przewody pasują idealnie, te 70cm na przód wystarczyło na tyle, że nic nie przeszkadza, nie utrudnia skrętów itp. Do tego zamontowałem tarcze 160mm sm-rt 66 i działa to wszystko bardzo fajnie :) 

Klocki jak się troszkę mocniej dotrą to powinno być jeszcze lepiej ?

Tak czy siak, jestem zadowolony i dzięki za pomoc :)  Mam nadzieję, że te tarcze i hamulce posłużą już trochę więcej czasu :P 

Opublikowano
30 minut temu, melfix12 napisał:

Klocki jak się troszkę mocniej dotrą to powinno być jeszcze lepiej ?

Tak.

30 minut temu, melfix12 napisał:

Mam nadzieję, że te tarcze i hamulce posłużą już trochę więcej czasu :P 

Bierz do nich minimum półmwtaliki.

33 minuty temu, melfix12 napisał:

udało się wszystko zamontować,

Wrzuć jakieś fotki.

Opublikowano

Siemka. Czy ktos jezdzi na zestawie Klamka M7000 i zacisk M7120?? Czy taki zestaw daje  rade.?? Moja waga to 115kg. Mam klamki M7000 ale zacisk nie był zmieniany i hamulce są ogólnie słabe. Szukam czegoś co będzie miało dużą siłę hamowania. I tak się zastanawiam nad zaciskami M7120. Tarcze mam XT. Czy zacisk M7120 robi robotę?? Ktoś się wypowie z własnego doświadczenia.?? 

Opublikowano

11 godzin temu, BigDaniel napisał:

Czy ktos jezdzi na zestawie Klamka M7000 i zacisk M7120??

Tak ja jeździłem na klamce.Podejdzie bez problemu.

Zanim wymienisz zrób 5 kroków Szaja

Opublikowano

Cześć!

Od jakiegoś czasu jeżdżę w enduro i bardzo sie zajawiłem niestety mój tylni hamulec Bl-m486 w tej dyscyplinie działa bardziej jako zwalniacz niż hamulec na, którym można polegać. Przechodząc do meritum sprawy poszukuje tylniego hamulca za kwote plus minus 300 złoty zależy mi na sile hamowania żebym nie musiał się martwić, że jak będe zjeżdżał z góry to będe hamował przednim hamulcem bo tylni nie daje rady ( tak jest obecnie ). Mam nadzieje, że można znaleźć hamulec dobrej jakości w tej cenie,

Pozdrawiam

Opublikowano

Tylni hamulec,to nawet MT200 zablokuje koło.

Skoro

27 minut temu, Pan Marchew napisał:

działa bardziej jako zwalniacz niż hamulec

To coś musiało się podziać. 

Obejrzyj sobie filmik powyżej.

13 godzin temu, Accent_Szaj napisał: