Skocz do zawartości

Codziennie JEDNO zdjęcie 2017-2020

Zalas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, zibi_j1 napisał:

Panowie "Moja racja jest mojsza niż twojsza" Przecież to jest śmieszne. Kazdy kto ma odrobinę rozsądku i wyobraźni zamontuje sobie lampkę tak, żeby widział coś pomiędzy bieżnikiem przedniego koła a nisko przelatującymi smokami. 

Jaśli ktoś jeździ nocą wie, że znakom drogowym wystarczy ledwo widoczna ilość światła (praktycznie nie widoczna dla nas) żeby ją odbić i być widocznymi. Jesli ktoś jeździ poza terenem zabudowanym to musi coś widzieć. I nie chodzi mi o podziwianie krajobrazu tylko drogę na kilkanaście/dziesiąt metrów przed rowerem żeby dać sobie jakikolwiek czas na reakcję.

Dodatkowo 99% źródeł tak szkodliwego światła ma różne tryby pracy. Naprawdę nie staniwi problemu jednym przyciskiem zmienić na słabsze gdy widzimy kogoś z naprzeciwka. Kwestwia dobrej woli i minimalnego wysiłku.

Edytowane przez Zbysio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dzisiaj wreszcie przyszła paczka a w niej oręż do mojej walki z siłami mroku. 

20171102_134948.thumb.jpg.971d0279c7bfbbef555fa29fc89a59ee.jpg

Opublikowano

8ias8Ao.jpg

A propos lampek. Moja za bardzo się przemieszczała w uchwycie, więc ją "zintegrowałem".

Opublikowano

Tylko, że w przypadku zwykłej latarki bez modyfikacji nie ma  możliwości takiego ustawienia by jechało się  w miarę bezpiecznie i wygodnie  a jednocześnie nie oślepiało.

Albo świecisz tak by w sposób dobry dla Ciebie oświetlasz drogę i świecisz innym po  oczach. Albo nie oślepiasz innych i masz jasny okrąg 3 mery przed kołem.

Zmiana trybu przy wygodnym ustawieniu coś tam pomaga ale wygląda to tak: 100%=wypalam źrenice =>50% = oślepiam => 20% = mniej oślepiam.

Latarka  nadaje się bardzo dobrze jako oświetlenie  do lasu lub jako dodatkowe długie światło gdy nikt nie jedzie. Nie zaś jako główne światło na drogę czy też jeszcze gorzej do miasta.

Sam mam na dłuższe trasy po ciemku taki właśnie zestaw.

W Niemczech za jazdę po drogach publicznych, która nie posiada odcięcia jest mandat. 

Opublikowano
5 minut temu, Nemrod napisał:

Tylko, że w przypadku zwykłej latarki bez modyfikacji nie ma  możliwości takiego ustawienia by jechało się  w miarę bezpiecznie i wygodnie  a jednocześnie nie oślepiało.

1. Co to w/g Ciebie znaczy zwykła latarka?

2. Co ma latarka do wygody?

3. Wszystko sie da. Wystarczy chcieć.

Moja wersja "zwykłej latarki"

IMG_20171030_115451.thumb.jpg.1e5cdba8984f9a3e142a5578c22dea54.jpg

Pełna regulacja, od swiecenia na koło przednie po niebo. 3 tryby pracy.

Ale widze kolega ma swoją niepodważalną teorie.

Opublikowano

Latarka najczęściej taktyczna umocowana do rowery przez obejmę 

Co do wygody to chodziło mi o takie ustawienie gdy ilość światła padającego na drogę umożliwia wygodną i bezpieczną jazdę.

Da się ją przystosować do jady po drogach publicznych. Wystarczy założyć daszek, który powoduje, że część światłą idąca do góry jest odbijana.

Powoduje to nie tylko, to że  nie oślepia się innych uczestników ruchu drogowego ale polepsza tez widoczność przed przednim kołem gdyż tam właśnie jest odbijane przez daszek to światło.

Przykład daszka:

daszek.thumb.jpg.0159eb2cf1e84e7efa79d936c2ab906a.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czytałem cały temat z którego pożyczyłeś to zdjęcie. Lapka z daszkiem ma gładki klosz i jest używana jako światła "długie" Druga obok jak widzisz daszka nie ma za to ma kolimator który rozprasza światło i w ten sposób oświetla szerokie pole dość blisko przed rowerem.

Opublikowano

Tez czytałem cały temat. Standardowy kolimator 60 stopni.  Ja zastąpiłem latarkę z kolimatorem lampką z odcięciem bo przy takim kącie rozsyłania jeszcze ciężej to ustawić by nie oślepiało...

Opublikowano
12 minut temu, zibi_j1 napisał:

Druga obok jak widzisz daszka nie ma za to ma kolimator który rozprasza światło i w ten sposób oświetla szerokie pole dość blisko przed rowerem.

Oraz nawet zwykła chińska za 60 zł, której używam, ma soczewkę w ruchomej rurze, dzięki czemu można sobie płynnie regulować szerokość/długość strumienia światła.

Opublikowano (edytowane)

Odcięcie światła przez kolimator jest na prawdę duże. Mam fabryczne szkiełko z convoya plus kolimator 60'20' i różnica jest bardzo duża. Latarka nie świeci daleko, tylko bardzo szeroko. Max 40m do przodu. A standard świeci cholernie daleko.

Tutaj przykład ;) 

IMG_20171020_2235110588.thumb.jpg.42f437ff9f9242e40720c7148cd891a7.jpg

Edytowane przez hanus
Opublikowano

Tak dla przypomnienia. Ten temat nazywa się codziennie jedno zdjęcie, zdaje się że temat o lampkach jest w innym dziale. Dodam tylko że lampka musi mieć odcięcie! Według mnie zamiast wydawać więcej kasy na super hiper daleko świecącą lampkę bez jakiegokolwiek ułożenia wiązki światła jest totalnie bez sensu. Wyobraźcie sobie że w samochodach są zwykłe latarki. 

Kółka.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Zamiast się rozczulać nad lampkami radze jeździć w dzień ;)

Opublikowano
19 godzin temu, Łabędź napisał:

Dzisiaj wreszcie przyszła paczka a w niej oręż do mojej walki z siłami mroku. 

20171102_134948.thumb.jpg.971d0279c7bfbbef555fa29fc89a59ee.jpg

O, no to witam w klubie Scream 02 ;)

Opublikowano
24 minuty temu, Antyszprycha napisał:

No teraz wygląda dobrze :)

IMG_8730.thumb.JPG.4bff3b0e65e45283d6eb16e432b2acb1.JPG

Mając 50% szans, udało Ci się założyć odwrotnie :P (strzałka pokazuje, gdzie ma być ramię korby)

Nie jest owalna, więc w sumie bez różnicy, ale wewnętrzne OCD nie dawałoby mi spać - więc NIE wygląda dobrze :P 

Opublikowano
48 minut temu, Antyszprycha napisał:

No teraz wygląda dobrze :)

IMG_8730.thumb.JPG.4bff3b0e65e45283d6eb16e432b2acb1.JPG

Dziś odbieram takie śrubeczki, tylko niebieskie. Mój rowerek też się kiedyś doczeka takiego napędu :D No może 2x10 

Opublikowano
5 godzin temu, SpiderMAN napisał:

O, no to witam w klubie Scream 02 ;)

Zawsze wiedziałeś co dobre. :D

Opublikowano
1 godzinę temu, Wooyek napisał:

Mając 50% szans, udało Ci się założyć odwrotnie :P (strzałka pokazuje, gdzie ma być ramię korby)

Nie jest owalna, więc w sumie bez różnicy, ale wewnętrzne OCD nie dawałoby mi spać - więc NIE wygląda dobrze :P 

A racja, dzięki za zwrócenie uwagi, zakładane było na szybko więc nie zwróciłem najwidoczniej uwagi, wieczorkiem przekręce :)

Opublikowano
Dnia 2.11.2017 o 13:42, Zbysio napisał:

Dodatkowo 99% źródeł tak szkodliwego światła ma różne tryby pracy. Naprawdę nie staniwi problemu jednym przyciskiem zmienić na słabsze gdy widzimy kogoś z naprzeciwka. Kwestwia dobrej woli i minimalnego wysiłku.

U mnie niestety stanowi. Moja lampa ma tak czuły przycisk że naciskając podczas jazdy z reguły zmieniasz po 2-3 tryby i efekt potrafi być odwrotny do zamierzonego, dla tego ja będę kombinował coś z daszkiem, tylko musi być demontowalny, żeby można było ściągnąć do jazdy w teren. 

8 godzin temu, Wojtek napisał:

Tak dla przypomnienia. Ten temat nazywa się codziennie jedno zdjęcie, zdaje się że temat o lampkach jest w innym dziale. Dodam tylko że lampka musi mieć odcięcie! Według mnie zamiast wydawać więcej kasy na super hiper daleko świecącą lampkę bez jakiegokolwiek ułożenia wiązki światła jest totalnie bez sensu. Wyobraźcie sobie że w samochodach są zwykłe latarki. 

Kółka.jpg

Dokładnie, dzięki za pomoc ;) 
Piękne te kółeczka i kapselek :D Mogę zapytać o firmę? Maja czerwone?

7 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Zamiast się rozczulać nad lampkami radze jeździć w dzień ;)

Niestety nie wszyscy mają taką możliwość ;) Mamy taką porę roku, że po południu już jest ciemno, a jak ktoś późno kończy pracę to nie ma nawet co marzyć o promieniach słoneczka ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Zalas napisał:

Niestety nie wszyscy mają taką możliwość ;) Mamy taką porę roku, że po południu już jest ciemno, a jak ktoś późno kończy pracę to nie ma nawet co marzyć o promieniach słoneczka

Wiem, wiem - mam to samo. Wychodze z roboty o 17 i ciemność widże, ciemność ;)

Opublikowano
39 minut temu, Zalas napisał:

U mnie niestety stanowi. Moja lampa ma tak czuły przycisk że naciskając podczas jazdy z reguły zmieniasz po 2-3 tryby i efekt potrafi być odwrotny do zamierzonego, dla tego ja będę kombinował coś z daszkiem, tylko musi być demontowalny, żeby można było ściągnąć do jazdy w teren. 

Dokładnie, dzięki za pomoc ;) 
Piękne te kółeczka i kapselek :D Mogę zapytać o firmę? Maja czerwone?

Niestety nie wszyscy mają taką możliwość ;) Mamy taką porę roku, że po południu już jest ciemno, a jak ktoś późno kończy pracę to nie ma nawet co marzyć o promieniach słoneczka ;) 

To jest popularny chinski serwis aukcyjny, kolorów do wyboru do koloru.

Opublikowano

Zdjęcie na szybko ale jest :D
Rolka napinająca łańcuch do napędu 2x9 wydrukowana technologią 3D :)

Prototyp.

20171103_164528.thumb.jpg.606ad381aceb88b72549a7c8938b76d7.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

A ja miałem dodać to foto do wcześniejszego postu i oczywiście jak zwykle zapomniałem :P

20170519_160120.jpg
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...