Puncu Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ale szukanie oparcia jest konsekwencją braku podnóżki. Skoro jest mocowanie i jest stopka to w czym problem? Ja wiem że niektóre się tłuką podczas jazdy. Mam na myśli teksty "odkręć tą podnóżkę".
Wojtek Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 23 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Poza tym, że może zepsuć nieprzystosowaną fabrycznie ramę przez punktowe przyłożenie sporej dźwigni? Nie rozumiem w jaki sposób podnóżka miałaby zepsuć nieprzystosowaną ramę? Pokrzywi ją? Przecież obciążenie ramy oparte na podpórce jest małe, no chyba że ktoś jeździ na wyprawy i ma mocno obciążony rower ale taki rowerzysta to już jest raczej świadomy swojego roweru i nie będzie montował czegoś nieprzemyślanego. Ja się zastanawiam nad podpórką do swojego wozidła bo ilekroć jadę z córą i żoną na wycieczkę to gorączkowo w czasie przystanku szukam oparcia dla roweru i zazwyczaj kończy się tak że rower córki jako jedyny posiadający podpórkę stoi w środku a nasze rowery są oparte o najmniejszy rower, dla równowagi jeden stoi z jednej strony drugi stoi z drugiej strony.
wasiliew Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Przyszły. Do nauki wheelie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kris1978 Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Dzisiejszy upgrade do górala nowe siodło bo firmowe za twarde, do 50 kilometrów ok, ale czym dalej w las tym nie ma naszego tyłka...i rogi klasyczne Authora erga bar, kiedyś na takich samych śmigałem tylko srebrnych teraz czarne kupione pod kolor kierownicy:) Na zdjęciu w sklepie online wyglądały na błyszczące a tu niespodzianka matowe super:) Edytowane 15 Listopada 2017 przez kris1978
Andrzej Sawicki Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 1 godzinę temu, Wojtek napisał: Nie rozumiem w jaki sposób podnóżka miałaby zepsuć nieprzystosowaną ramę? Pokrzywi ją? Tak. Odchudzone rurki w nowoczesnych ramach można naprawdę łatwo skrzywić. Silna jest rama jako całość, ale to się opiera na sprytnym rozkładaniu sił, które mogą działać tylko w ustalonych miejscach.
Gość Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 57 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Tak. Odchudzone rurki w nowoczesnych ramach można naprawdę łatwo skrzywić. Silna jest rama jako całość, ale to się opiera na sprytnym rozkładaniu sił, które mogą działać tylko w ustalonych miejscach. Ta i rower który ma taka odchudzona rurkę i i cały waży max 11kg zegnie sie od podnóżki? Jakoś tego nie kupuje.
Gość Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dzisiejszy upgrade do górala nowe siodło bo firmowe za twarde, do 50 kilometrów ok, ale czym dalej w las tym nie ma naszego tyłka...i rogi klasyczne Authora erga bar, kiedyś na takich samych śmigałem tylko srebrnych teraz czarne kupione pod kolor kierownicy:) Na zdjęciu w sklepie online wyglądały na błyszczące a tu niespodzianka matowe super:)Daj znać jak siodło się spisuje
kris1978 Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 1 godzinę temu, zibi_j1 napisał: 3 godziny temu, kris1978 napisał: Dzisiejszy upgrade do górala nowe siodło bo firmowe za twarde, do 50 kilometrów ok, ale czym dalej w las tym nie ma naszego tyłka...i rogi klasyczne Authora erga bar, kiedyś na takich samych śmigałem tylko srebrnych teraz czarne kupione pod kolor kierownicy:) Na zdjęciu w sklepie online wyglądały na błyszczące a tu niespodzianka matowe super:) Pokaż więcej Daj znać jak siodło się spisuje Jasne dzięki:)
Franz Mauer Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 @Andrzej Sawicki @Puncu @revolta1 @Wojtek @Kruup Ryzyko uszkodzenia ramy nóżką (podpórką) rowerową może dotyczyć ramy karbonowej, bo jak wiemy karbon nie lubi ściskania. W przypadku ramy aluminiowej nie bałbym się, ponieważ rzadko zdarza się, bay dolna rórka tylnego trójkąta była nadmiernie odchudzania. Zwykle dotyczy to rurek górnych (co widać nap w Cannondale Szajbajka). Jednak i tutaj sklepy pękają w szwach od nóżek montowanych jednocześnie na dolnej jak i na górnej rurce tylnego trójkąta. W dodatko należy zwrócić uwagę, ze są one montowane nie przypadkowo, ale bardzo blisko tylnych haków ramy. jest to obszar roweru wystarczającomocny, aby znieść "punktowe" działanie siły. Nadal żywe są nóżki montowane tuż za węzłem suportu za pomocą adaptera dołączanego do nózki. Tam również rama jest mega silna. Sam nie używam nózki,bo nie lubię. Ale na wyprawach większość uczestników posiadała takowe, zamontowane do dolnej rury tylnego trókąta. Opierali na nich rowery obciążone sakwami i innym ekwipunkiem wyprawowym. Nie słyszałem, aby ktokolwiek miał z tego tyutułu jakiekolwiek problemy z uszkodzeniem ramy. Prawdą jest natomiast, że były to rowery głównie z ramami z alu lub CrMo. Bardziej ryzykowne było natomiast kładzenie roweru karbonowego z bagażnikiem montowanym do rurek tylnego trójkąta na boku, opierając o sakwę w momencie, gdy druga będąc w górze cisnęła na rurki tylnego trójkąta. Dlatego ja na wszelki wypadek i w karbonie i w aluminium stosuję bagażnik montownay na tylną oś i do zacisku rury podsiodłowej. Ale nadal nie mogę przekonać się do,być może wygodniejszej nóżki. Po prostu nie podoba mi się to i już. Być może jest to moja trauma z dzieciństwa, gdy w Pelikanie czy tez Wigry 3 wiecznie mi się ta nóżka luzowała i waliła o ramę, koło lub podłoże
revolta1 Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Poprostu nie chce stopki i tyle .nie jestem przeciwnikiem .tyle ze jej nie potrzebuje . uznam ze bedzie mi potrzebna to ja sobie kupie . wybiore najbardziej mi odpowiadajaca i kupie
Wojtek Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 11 minut temu, zibi_j1 napisał: MISSION Complete! Wisi Brawo Ty i Twój rower.
Zalas Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 W temacie nóżek. Wątpię aby takowa uszkodziła nawet karbonową ramę. Te ramy dostają po pupalu dwa razy bardziej podczas jazdy więc wątpię, że postawienie roweru karbonowego na nóżce podczas przerwy na piciu zniszczy ramę. Co innego np. za mocne jej przykręcenie do ramy i ściśnięcie na chama. Ale jak to zrobić z głową to myślę, że nie było by problemu, przecież nie waży taki rower 5 ton tylko 9-14 kg. Ja z powodu braku aktualnych fotek, wrzucam zdjęcie z początku sezonu W piątek będzie pewne podobnie
lukaszwasil Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Night RiderWysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
pizzaq Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 @Zalas a że Cię do domu tak wpuścili i jeszcze nie wygonili... Po podobnych przygodach wolę ściągać zabłocone ciuchy w garażu, nie ryzykuję wówczas przeprowadzki do gniewnika. Nieogrzewany jest... 1
Kajgana Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 A dziś tak ładnie było o zmierzchu nad Wisłą w okolicach Tyńca. Ale co najmniej dwa razy przepłaciłbym to zawałem w drodze powrotnej. Sarny wyskakujące z krzaków tuż przed kołem... brr:) I przepraszam za jakość... Zdjęcie telefonem....
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
Zalas Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 17 godzin temu, pizzaq napisał: @Zalas a że Cię do domu tak wpuścili i jeszcze nie wygonili... Po podobnych przygodach wolę ściągać zabłocone ciuchy w garażu, nie ryzykuję wówczas przeprowadzki do gniewnika. Nieogrzewany jest... Sam się wpuściłem Ja garażu nie posiadam Generalnie jak wracam do domu po błotnych eskapadach to się i rower otrzepuję trochę przed wejściem Jak na foto niżej Co miało odpaść to odpadło reszta hardo się trzymała 2
Andrzej Sawicki Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kawałek grubej folii eliminuje problem z ociekaniem roweru. Kładę teraz, zdejmuję gdzieś w kwietniu.
pizzaq Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Właśnie chwilę temu byłem ciuchy na wieczorną przejażdżkę przyszykować: spodenki które noszę na wierzch otrzepałem z błota na siedzeniu i uznałem że są czyste. Honorowo. Rower ochlapuję z węża co 2-3 wypad, jeżeli bardzo się zabrudzi to myjnia samoobsługowa i wtedy uznaję że jest czysty Czasem tylko na samochód mi kapie błoto... Edytowane 16 Listopada 2017 przez pizzaq
revolta1 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Moj rowerek dzis dostal nowe kola i kapcie 1
Puncu Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Nowy nabytek ojca Kross Evado 5.0 - 2017r. Edytowane 16 Listopada 2017 przez Puncu 1
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Na ten rok zakończyłem upgrady Ciąg dalszy w nowym roku. 1
Rekomendowane odpowiedzi