Kajko85 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) 16 godzin temu, Stryjek napisał: Zmieniłem owijkę więc test musiał być Piekna owijka ! Pasowalaby mi do mojego Szerszenia Jaka to firma ? Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Kajko85
Antyszprycha Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Godzinę temu, Łabędź napisał: O szlag. No to nie wiedziałem o tym nawet. Ech. To będę mówił, że jestem miłośnikiem orzeszków ARacHiDowych. Nie zgodzę się z opinią kolegi wyżej. W sytuacji kryzysowej ratownicy raczej oprą się na informacji "w tym wypadku z kasku"a nie będą czekać na ustalenie grupy krwi. Trzeba by być kompletnym ****** aby zamawiając sobie taką informację o gr. krwi zamówić inną niż się ma więc sorry koledzy @Puncu i @Zalas ale nie trafiają do mnie wasze wypowiedzi
Wojtek Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) 24 minuty temu, Antyszprycha napisał: Nie zgodzę się z opinią kolegi wyżej. W sytuacji kryzysowej ratownicy raczej oprą się na informacji "w tym wypadku z kasku"a nie będą czekać na ustalenie grupy krwi. Trzeba by być kompletnym ****** aby zamawiając sobie taką informację o gr. krwi zamówić inną niż się ma więc sorry koledzy @Puncu i @Zalas ale nie trafiają do mnie wasze wypowiedzi Hm, a co jak koleś pożyczył rower od znajomego z kaskiem do kompletu. Ratownicy tego nie mogą wiedzieć, właśnie o takich sytuacjach mówią koledzy. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Wojtek 1
Antyszprycha Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Brandując sobie chociażby kask czy rower raczej bym go nie pożyczył toż to logiczne, że można by wprowadzić w błąd przy dramatycznej sytuacji. Albo zerwałbym naklejkę gdybym nie miał innego wyjścia. Poza tym odnoszę się do stwierdzenia, że "każdy może kupić sobie jaką grupę krwi chce"
Wojtek Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 2 minuty temu, Antyszprycha napisał: Brandując sobie chociażby kask czy rower raczej bym go nie pożyczył toż to logiczne, że można by wprowadzić w błąd przy dramatycznej sytuacji. Albo zerwałbym naklejkę gdybym nie miał innego wyjścia. Poza tym odnoszę się do stwierdzenia, że "każdy może kupić sobie jaką grupę krwi chce" Możesz sobie każdy ciuszek podpisać grupą krwi, ratownicy i tak na to nie zwrócą uwagi, a w sytuacji awaryjnej podadzą po prostu zerówkę, która jest zgodna z każdą inną grupą krwi.
Antyszprycha Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 No i tu się mylisz kolego. Jest jeden wyjątek którego tez jestem przykładem. Posiadam grupę krwi 0rh- i mogę przyjąć jedynie krew 0rh- a nie żadna inna zerówkę. Zgodzę się ze stwierdzeniem ze ze każda inna grupa kwri może przyjąć tzw zerówkę ale tylko minusowa ! Dla przykładu A- nie może przyjąć 0+ tylko 0-Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wojtek Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 No to która jeszcze grupa krwi nie przyjmie 0rh- Doskonale wiem że jest to układ działający tylko w jedną stronę. Nie bez powodu jest to najbardziej cenna grupa krwi. I pisząc "zerówkę" miałem dokładnie tą grupę na myśli, ratownicy nie będą ryzykować 50% szans trafienia podając grupę 0rh+
Fenthin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Żaden lekarz nie zezwoli na transfuzję bez 100% świadomości o grupie krwi poszkodowanego. Bo jak się okaże, że jednak była inna i pacjent zejdzie, można się pożegnać z zawodem. I wolnością. Dlatego wszystkie naklejki, nieśmiertelniki, tatuaże z grupą krwi, nawet wspomniana KrewKarta, są bezużyteczne. Są płyny krwiozastępcze, jest od biedy 0 Rh-. Na ten czas by wykonać badań krwi, starczy. Jeśli już jakiś informacje ze sobą nosić to numery do bliskich oznaczone przez ICE. Przynajmniej w telefonie, a niegłupim pomysłem jest też mieć bransoletkę czy nieśmiertelnik - imię, nazwisko, ze dwa numery ICE plus informacje, jeśli potrzebne, o chorobach, alergiach. Ale nie PESEL, nie grupą krwi, nie adres bo to i tak nikomu nieprzydatne. 2
Nemrod Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Fenthin dobrze pisze. Można sobie jako grupe krwi nawet wpisać "etanol" i będzie to miało taką samą wartość dla ratowników/lekarzy jak cokolwiek innego...czyli żadną. 1
Fenthin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 46 minut temu, Antyszprycha napisał: Trzeba by być kompletnym ****** aby zamawiając sobie taką informację o gr. krwi zamówić inną niż się ma więc sorry koledzy @Puncu i @Zalas ale nie trafiają do mnie wasze wypowiedzi Można być też choćby samobójcą. Głupi przykład? Oczywiście. Ale nie nierealny. I na takie właśnie przypadki lekarz musi się ubezpieczyć. Skoczy taki z dachu, przeżyje, dostanie złą krew i witamy wstrząsik.
Antyszprycha Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 7 minut temu, Wojtek napisał: No to która jeszcze grupa krwi nie przyjmie 0rh- Doskonale wiem że jest to układ działający tylko w jedną stronę. Nie bez powodu jest to najbardziej cenna grupa krwi. I pisząc "zerówkę" miałem dokładnie tą grupę na myśli, ratownicy nie będą ryzykować 50% szans trafienia podając grupę 0rh+ asady zgodności grup krwi: osoba z grupą krwi AB+ może otrzymać każdą grupę krwi, a krew AB+ może być przetoczona tylko osobom z grupą AB+; osoba z grupą krwi AB- może otrzymać grupę krwi 0-, B-, A- i AB-, a krew AB- może być przetoczona osobom z grupą AB+ i AB-; osoba z grupą krwi A+ może otrzymać grupę krwi 0-, 0+, A-, A+, a krew A+ może być przetoczona osobom z grupą AB+ i A+; osoba z grupą krwi A- może otrzymać grupę krwi 0- i A-, a krew A- może być przetoczona osobom z grupą AB+, AB-, A+ i A-; osoba z grupą krwi B+ może otrzymać grupę krwi 0-, 0+, B-, B+, a krew B+ może być przetoczona osobom z grupą B+ i AB+; osoba z grupą krwi B- może otrzymać grupę krwi 0- i B-, a krew B- może być przetoczona osobom z grupą AB+, AB-, B+ i B-; osoba z grupą krwi 0+ może otrzymać grupę krwi 0+ i 0-, a krew 0+ może być przetoczona osobom z grupą AB+, A+ i B+; osoba z grupą krwi 0- może otrzymać tylko grupę krwi 0-, a krew 0- może być przetoczona osobom z każdą grupą krwi Należałoby w takim razie zapytać specjalisty....jak zachowują się ratownicy w tej sytuacji ...
Fenthin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Dwa słowa - preparaty krwiozastępcze.
Antyszprycha Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Jeśli takowe występują o czym nie wiedziałem to wychodzi na to ze takie naklejki czy karty sa po prostu zbędne podczas wypadkuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wojtek Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Powróćmy do właściwego tematu W zasadzie wczorajsza ale jakże piękna droga do pracy 2
Zalas Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Fenthin napisał: Żaden lekarz nie zezwoli na transfuzję bez 100% świadomości o grupie krwi poszkodowanego. Bo jak się okaże, że jednak była inna i pacjent zejdzie, można się pożegnać z zawodem. I wolnością. Dlatego wszystkie naklejki, nieśmiertelniki, tatuaże z grupą krwi, nawet wspomniana KrewKarta, są bezużyteczne. Są płyny krwiozastępcze, jest od biedy 0 Rh-. Na ten czas by wykonać badań krwi, starczy. Jeśli już jakiś informacje ze sobą nosić to numery do bliskich oznaczone przez ICE. Przynajmniej w telefonie, a niegłupim pomysłem jest też mieć bransoletkę czy nieśmiertelnik - imię, nazwisko, ze dwa numery ICE plus informacje, jeśli potrzebne, o chorobach, alergiach. Ale nie PESEL, nie grupą krwi, nie adres bo to i tak nikomu nieprzydatne. Święte słowa. KrewKarta jest informacją pomocniczą, przyspieszjącą cały proces. Wszystkie inne można między bajki wsadzić A teraz wracamy do zdjęć.
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Wojtek napisał: Możesz sobie każdy ciuszek podpisać grupą krwi, ratownicy i tak na to nie zwrócą uwagi 2 godziny temu, Fenthin napisał: Dlatego wszystkie naklejki, nieśmiertelniki, tatuaże z grupą krwi, nawet wspomniana KrewKarta, są bezużyteczne. Są płyny krwiozastępcze, jest od biedy 0 Rh-. Na ten czas by wykonać badań krwi, starczy. 2 godziny temu, Nemrod napisał: Można sobie jako grupe krwi nawet wpisać "etanol" i będzie to miało taką samą wartość dla ratowników/lekarzy jak cokolwiek innego...czyli żadną. 2 godziny temu, Antyszprycha napisał: Należałoby w takim razie zapytać specjalisty....jak zachowują się ratownicy w tej sytuacji ... Nie żebym chciał ciągnąć na siłę wątek. Ale właśnie w cateringu u mnie w pracy spotkałem zawodowego ratownika medycznego, który czasem użycza nam karetki do scen, jest konsultantem merytorycznym i sam występuje też czasem w tvnowskim serialu medycznym, który tu sobie kręcimy. Otóż ten ratownik przyjechał dziś na wypasionym motorze, którym też jeździ do akcji. Jakież było moje zdziwienie, jak na baku znalazłem naklejkę z napisem "Przemek ARh+". Zapytałem go o to. Potwierdził, że w myśl przepisów o ratownictwie medycznym żaden lekarz nie przeprowadzi transfuzji na podstawie zewnętrznych informacji, innych niż bezpośrednie badanie grupy krwi. Ale... Przemek też dodał, że jak najbardziej zwracają na takie rzeczy uwagę. Gdy znajdują delikwenta, któremu będzie potrzeba krwi, to wioząc go do najbliższego szpitala (a to czasem kawał drogi, a to czasem każda sekunda się liczy i nie ma czasu na zwłokę) ratownicy już podają taką informację, że "najprawdopodobniej będzie potrzebna krew grupy takiej czy takiej", dają czas szpitalowi na przygotowanie odpowiedniej krwi, a gdy tylko potwierdzą to badania na miejscu, to odpowienia krew w tym samym niemal momencie wpływa do żyły. A nie jedzie dopiero z lodówki. Chodzi o cenne sekundy, których czasem po prostu ma się za mało. Życie to wyścig. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Gość
Andrzej Sawicki Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Po co grube opony w "szosie". Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Andrzej Sawicki
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Tadam!!! Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka
Batman Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Porażka dnia. Czekałem cztery dni na nowe opony. I przyszły... Ta sama marka, ten sam model ale inny bieżnik niż na stronie sklepowej. Znany sklep - od jakości reklamacji będzie zależeć czy zrobię tam jeszcze zakupy - to był pierwszy zakup. A tak na nie czekałem
revolta1 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 13 minut temu, SpiderMAN napisał: Tadam!!! Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka Dwie lyse paly he he
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 2 minuty temu, revolta1 napisał: Dwie lyse paly he he Życie P.S. Moje włosy jeszcze walczą.
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: Tadam!!! Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka AAAAle super Mam nadzieję ze kiedyś @SzajBajk zawita do Warszawy, albo do skutku dojdzie zlot Ja za to dzisiaj uprawiałem nowy sport ekstremalny: jazda rowerem miejskim
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: Życie P.S. Moje włosy jeszcze walczą. Ale nadrabiasz brodą 34 minuty temu, zibi_j1 napisał: AAAAle super Mam nadzieję ze kiedyś @SzajBajk zawita do Warszawy, albo do skutku dojdzie zlot Ja za to dzisiaj uprawiałem nowy sport ekstremalny: jazda rowerem miejskim To prawda, że jak się skręca rowerem miejskim to koło skręca a koszyk przedni nie?
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Sziva napisał: Ale nadrabiasz brodą Staram się... Taka spoko?
Rekomendowane odpowiedzi