bomilek Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 Obecny rower kupiłem w 2005 i na początku też mnie raziło kaleczenie lakieru przez łańcuch czy inne akcesoria doczepiane do roweru. Teraz nawet nie zwracam na to uwagi. Jeżdże od 2500 do 3000 km rocznie i odrapana rama niczemu nie przeszkadza.
Tom.ski Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 panowie, to drobny wydatek taka osłona: https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-oslony-rowerowe-251484?string=neopren&order=p&bmatch=baseline-var-n-dict4-eyesa-bp-spo-1-3-0619
maq Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 Osłona neoprenowa to konieczność, w każdym modelu prędzej czy później łańcuch zetrze lakier. Dzięki. Tego nie wiedziałem. Zrobię
maq Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Wczoraj mnie poniosła fantazja i grzałem z góry po kamieniach chyba ze trzy dychy. Dlatego się rama ośrupała. Dzisiaj przykleję tymczasowo taśmę, żeby zatrzymać destrukcję. I po krzyku.
grzesiek9229 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 22 godziny temu, Tom.ski napisał: Wersja 5.9 nie ma amora powietrznego. Witam KLUB INDIANA, czekam właśnie na swojego 6.9. Początkowo miałem kupic Krossa Level 6 ale po co płacić wiecej za gorszy osprzęt? Zakup w ciemno, mam nadzieję, że M21 będzie ok na 191cm. Ja w lokalnym media expert pod namiotem jak sprawdzałem 5.9 to miał powietrznego Rockshoxa
Tom.ski Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 E no, 5.9 nie miał w poprzedniej wersji powietrznego amora i ten też nie ma, za 2300pln, to byloby za piękne i nie byłoby różnicy między nim w wyższym modelem 6.9.
maq Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Tak jest. Może nie na ten model zerknąłeś, albo zmyliła Cię blokada. Jest w obydwóch akurat. 5.9 to również bardzo fajny rower. Świetnie skonfigurowany. Przedni amor będzie robił gorzej niż powietrzny, ale za to jest niemal bezobsługowy.
pravy1990 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 23 minuty temu, maq napisał: Tak jest. Może nie na ten model zerknąłeś, albo zmyliła Cię blokada. Jest w obydwóch akurat. 5.9 to również bardzo fajny rower. Świetnie skonfigurowany. Przedni amor będzie robił gorzej niż powietrzny, ale za to jest niemal bezobsługowy. Warto dodać że to o wiele lepsze amortyzatory niż XCT XCM itp , no ale na czymś trzeba było zaoszczędzić nie ma za taką cenę roweru idealnego ..
TOMALA72 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 7 godzin temu, maq napisał: Wczoraj mnie poniosła fantazja i grzałem z góry po kamieniach chyba ze trzy dychy. Dlatego się rama ośrupała. Dzisiaj przykleję tymczasowo taśmę, żeby zatrzymać destrukcję. I po krzyku. Używasz sprzęgiełka w przerzutce? W pozycji ON napina mocniej łańcuch i stabilizuje go podczas jazdy w terenie. 1
maq Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Eeeee... właśnie sprawdziłem. Nie wiedziałem nawet, że takie cudo jest Przestawiłem na on i zaraz jadę w teren przetestować na kolejne 30 km.
Tom.ski Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgadza się, 5.9 ma b. fajny amor, XC30 najlepszy ze sprężynowych, są one w modelach za okolo 3tys od tzw uznanych marek. Stosunek cena/jakosc jest genialny w 5.9. W ogóle byłem napalony na 5.9 jakiś czas temu, czekałem aż wrócą do sprzedaży a tu niespodzianka...nowy model. Jako że jestem większy i cięższy to biorę go, żeby dopasować amor pod siebie inaczej bralbym 5.9. Zastanawiam się nad jednym, czy zostawić łańcuch jaki jest, czy kupić jakiś dobry model, żeby starczył na dłużej? nowy
Paweł69 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Witam, Kupiłem model 5.9 w markecie w ostatni poniedziałek. Rama 19 co przy moim wzroście 186 jest ok. Na liczniku przebiłem już 100km i rowerek daje radę. Osprzęt jest co prawda trochę gorszy niż w 6:9 ale za tą kasę to jest bardzo fajnie. Do tej pory wszystko działa poprawnie. Amorek RS xc30 sprężyna ładnie wybiera nierówności a blokada (z kierownicy) o dziwo nawet działa i pomaga na asfalcie i podjazdach. Napęd Deore klika aż miło i zmienia zębatki płynnie .. Czasami przy szybkiej redukcji o 2 czy 3 przełożenia pojawiały się zgrzyty. Jedyne słabe elementy to hamulce Tektro i lakier na ramie. Trzy kursy w samochodzie w bagażniku i już są ślady. Niewiadoma to również koła, ale póki jest gwarancja to nie ma co gdybać tylko jeździć i już. Paweł
maq Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Z mojego doświadczenia żaden rower nie lubi jazdy w bagażniku. Jedynie montowanie na dachu albo platformie jest bezpieczne dla lakieru. Dzisiaj w swoim owinąłem miejsce mocowania sakwy na ramie, bo też się wyciera. Koła masz chyba takie same jak w 6.9. Jazda po sporych dziurach z dużą prędkością, albo grubo ponad 40 km/h po płytach betonowych nie robi na nich wrażenia. Ja już nawinąłem na koła kilka grubych setek od 6 lipca. Są mocne i tyle. Rama jest taka sama jak w 6.9, też Esperia?
Paweł69 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Masz rację, że do przewozu roweru służy odpowiedni sprzęt a wewnętrzny bagażnik to słabe miejsce, jednakże mój poprzedni rowerek kross hex podróżował tak wiele razy i odnoszę wrażenie, że lakier był zdecydowanie mocniejszy. Może ślady na Indianie są bardziej widoczne z powodu matu. Nie odnoszę wrażenia, że koła są jakoś specjalnie miękkie. Dają radę na płytach, korzeniach czy umiarkowanych leśnych zjazdach. Co do ramy to na pewno nie jest to kross. W tej chwili nazwy nie pamiętam ale brzmi włosko.
maq Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Tak. Matowe są delikatne. Jak zamówisz taki na Mercedesie, to broń Cię ręka do myjni automatycznej. Mi przeszło przez myśl czy go nie trysnąć z puszki bezbarwnym matem jeszcze. Nie będzie już taki ładny, ale pewnie dłużej wytrzyma. Z całą pewnością na malowaniu oszczędzono. Moje dodatkowe zabezpieczenia się dzisiaj sprawdziły. No i dodatkowy naciąg łańcucha też robi robotę. Dzięki Tomala72. Aha, no i proszę się przygotować na polerowanie siodełka. Mówi się trudno. Nie mogę sobie poradzić ze starami. Wczoraj regulowałem jeszcze raz i dalej trzeszczy jak wściekłe.
Hector78 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Czy ma ktos doswiadczenia z modelem nizszym 3.9 ? Przymierzam sie do niego, raczej do jazdy rekraacyjnej po lasach. Martwi mnie tylko jego waga w rozmiarze 21 to jest 16 kg.
maq Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Waga nieprawdziwa z pewnością. 16 kg, to ważą rowery ze stalową ramą. Mój też miał mieć 16 kg, a na wadze pokazało 14.3.
maq Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Dobra. Stery chyba załatwione. Rozebrałem wszystko, przeczyściłem i nasmarowałem. Podczas jazdy testowej jest cicho Tak mi się zdaje, że i do suportu trzeba zajrzeć. Założyć polski towot, bo makaroniarze widać na tym oszczędzają
maq Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Chłopaki z Indianami rozkręcajcie stery i smarować. Fabryka tam dała ciała. Mój dzisiaj przeleciał 30 km na Mazurach cichutko jak żaglówka.
Damundo Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Ja musiałem rozkręcić stery już na samym początku, źle poskręcali i mi cały widelec razem z kierownicą latał przód/tył, wyskoczyła ta podkładka dystansująca w środku, albo od początku nie była dobrze włożona. Śledzę temat i też zamierzam kupić osłonę na ramę, ale zastanawiałem się nad czymś takim: https://allegro.pl/oferta/ochraniacz-ramy-na-widelki-pro-275x165mm-carbon-xl-8170005246 Wstępnie myślałem o tym: https://allegro.pl/oferta/odblaskowa-oslona-pod-lancuch-na-rower-neopren-7073253712 ale maksymalny obwód to 90mm, więc raczej by nie weszło, zwłaszcza, że wzdłuż rury idzie linka przerzutki. Edytowane 25 Lipca 2019 przez Damundo
maq Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Ja tymczasem przykleiłem zwykłą taśmę i kto wie czy tak nie zostanie. Najwyżej dołożę jeszcze ze dwie warstwy. Bardzo pomaga dodatkowe napięcie łańcucha w XT, o którym napisał Tomala. Jestem mega zobowiązany.
pravy1990 Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Co do blokady amortyzatora jest to funkcja bardzo przydatna . Większa energia przy zablokowanym amorze na drogach rowerowych czy asfalcie Blokada wyłączona przy jeździe w trudnym terenie czy wolnej czy jeździe po miesicie , Tak XT ma z tyłu przełącznik on/of ? Edytowane 2 Września 2019 przez pravy1990
Tom.ski Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Mam go i jestem oficjalnie rowerowym Indianinem! 😃 Czas na składanie, pierwsze wrażenia, wyglada fantastycznie, moja kolorystyka, oj bedzie jeżdżone dzisiaj! 😃 Nie bedzie jednak, muszę wykazać się rozsądkiem i zanieść tylnie koło do centrowania bo leciutko buksuje. 😃 Edytowane 27 Lipca 2019 przez Tom.ski
shapeshifter Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Witam i ja wszystkich użytkowników 6.9. Wczoraj odebrałem go ze sklepu, a dzisiaj odbyłem pierwszą 85 kilometrową przejażdżkę. Zastanawiałem się czy rower skręcany w mediaekspercie da radę, no i dał !! Generalnie podoba mi się i wydaje się być dobrym nabytkiem.
bomilek Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Ja też odebrałem indiane tylko okazało się że u mnie w mediaexpercie zlikwidowali serwis i w kartonie dostałem. Sam musiałem złożyć. No i mam przedni hamulec zapowietrzony i tarcza o klocek ociera w przednim hamulcu. Jak wam pasuje taka szeroka kierownica? Ja chyba bede musiał obciąć bo strasznie szeroka jest
Rekomendowane odpowiedzi